Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Galerie FOTO - VIDEO - 5-apr-2024

De mai multe zile, aproape 100 de lebede s-au retras aproape de malul sud-vestic al lacului Cernica, spre satul Caldararu.

In trecutul apropiat, acestea puteau fi vazute pe tot cuprinsul acestui lac, in special spre malul estic al acestui lac, dinspre strada Bizantului, incantand si bucurand toti trecatorii si locuitorii.

Aceste lebede si de asemenea pelicanii, au inceput sa viziteze lacul Cernica, cu doar foarte putini ani in urma.

Acum 5-6 ani puteau fi vazute doar 1-3-5 exemplare. Totusi numarul lor, ca si al pelicanilor, cormoranilor etc., a crescut an de an, acestea gasind lacul Cernica foarte propice ca si habitat, cel putin temporar.  Probabil acest lucru s-a intamplat pe fondul temperaturilor mai ridicate si de asemenea pe fondul faptului ca pe lacul Cernica, s-a inmultit vegetatia sub forma de bradis. Dupa cum probabil unii dintre Dvs. stiti, lebedele nu se hranesc cu peste aceasta fiind compusă de fapt din rădăcini, tuberculi, tulpini și frunze ale plantelor acvatice.

Dupa cum am relatat in articolele de mai jos, in urma actiunilor de alungare a pasarilor de catre asa zisii paznici ai acestui lac, din pacate, zecile de pelicani, sutele de cormorani, pescarusi, lisite, rate salbatice, etc. aproape ca au disparut de pe acest lac si pentru care  nu este nimeni tras la raspundere, de catre autoritatile de resort. In schimb locuitorii care indraznesc sa se apropie de acest lac, sunt agresati si intimidati, tensiunea si frustrarea printre locuitori riverani sau pasionati de pescuit, crescand foarte mult, vazand cum adevaratii "pelicani" umani, cu licenta de pescuit, alunga aceste pasari si secatuiesc resursa piscicola a acestui lac, doar in interesul a catorva persoane,fara ca statul roman, natura sau cetatenii, sa beneficieze, cu adevarat, de asemenea.

Va invitam sa urmariti galeria foto video de mai jos si va promitem ca nu o sa regretati.

Si de asemenea va recomandam o plimbare (fizica) de aceasta data, pe digul lacului Cernica, pentru a le admira pe viu si pentru a va bucura de cateva clipe de serenitate, induse garantat, de simpla privire a acestora. 

Saga existentiala a lebedelor de pe lacul Cernica.

Lebede si apus de soare pe lacul Cernica.

Veste proasta pentru Gardienii Galaxiei ai lacului Cernica. Concurenta a sosit.

Lacul lebedelor - Lacul Cernica

Gardienii galaxiei si pescuit explosiv pe lacul Cernica. Foto-Video.

 

Saga lebedelor de pe lacul Cernica, continua. Va prezentam imagini noi, primite de la unii locuitori, pentru a se vedea cum si de ce, sutele de lebede, pelicani, cormorani, pescarusi, lisite, rate salbatice, etc. sunt alungate sistematic de pe acest lac.

In aceste imagini mai puteti vedea ce inseamna pescuitul industrial pe lacul Cernica si de ce acest lac a fost rapid depopulat de multe speciile de peste existente anterior concesionarii si acordarii licentelor de exploatare a resurselor piscicole din acest lac.

De asemenea acum se poate vedea cine produce pagubele reale si decimarea acvaculturii de pe lacul Cernica si nu locuitorii acestei comune care au dorit sau inca doresc sa-si arunce "batul" in acest lac antropic, realizat cu multa truda,  de locuitorii din acest sat, din Bucuresti si din imprejurimi, in anul 1959. ( a se vedea mai jos un fragment din istoria lacului Cernica pe care o vom publica in curand.)

Dupa cum am relatat si in articolele trecute, zilnic se duce o lupta existentiala intre presupusul concesionar / detinator de licenta al acestui lac, care practica acest pescuit industrial (presupus pentru ca la acest moment nu este deloc clar cine sunt de fapt proprietarii Lacului Cernica:  Manastirea Cernica sau Primaria Orasului Pantelimon si/sau in ce proportie).

Din spusele unor localnici, se pare ca 257 de Ha (din cele 341 Ha de fapt 310 ha care au mai ramas din lacul Cernica in urma umplerii cu pamant / moloz a unora din malurile sale populate de stuf), au fost castigate in instanta de Manastirea Cernica, iar aceasta manastire, deocamdata, se pare ca, ar permite in continuare firmei Milva Prod S.R.L. (fosta concesionara a lacului si care de asemenea detine in concesiune o parte din terenul fostului strand Cernica) sa pescuiasca, cel mai probabil, in schimbul unor redevente.

A se citi si Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Din ultimele date cunoscute se pare ca, chiar daca acesta firma nu mai este concesionara a luciului apei, totusi aceasta detine o licenta de acvacultura (administrarea resursei piscicole) pentru acest lac, dar, nu este deloc clar cine a acordat o asemenea licenta, in conditiile in care nu este clar cine este proprietarul Lacului Cernica, pe ce suprafete si care este delimitarea acestor suprafete in planul lacului Cernica. 

Pentru cei care doresc sa vada istoricul proceselor intre Manastirea Cernica, orasul Pantelimon, Prefectura Ilfov, statul roman prin Ministerul Finantelor,, Administraţia Naţională „Apele Române” – Administraţia Bazinală De Apă Argeş-Vedea, Comisia Locală Pentru Stabilirea Dreptului De Proprietate Privată Asupra Terenurilor A Oraşului Pantelimon, Comisia Judeteana Ilfov, click aici.

Toate aceste lucuri se intampla pe fondul faptului ca Lacul Cernica, impreuna cu Padurea Cernica si Padurea Caldararu, sunt de mult declarate situri care fac parte din reteaua ecologica europeana Natura 2000, protejate (teoretic, drastic) de catre legile nationale si europene. A se vedea detalii click pe fiecare link aici: Natura 2000  / Lac si Pădurea Cernica, Ilfov /  ROSPA0122  /  ROSCI0308)

Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice prevede la
Art 22. (11) În zonele de dezvoltare durabilă se pot desfăşura următoarele activităţi, cu respectarea prevederilor din planurile de management
c) activităţi de pescuit sportiv, industrial şi piscicultură;
Art 28 (1) Sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor. Pentru protejarea şi conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activităţile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.
Ori, la acest moment, nu exista un plan de management (click aici pentru detalii) pentru aceste situri naturale declarate si care "teoretic" trebuie protejate pentru avifaunistica, flora si fauna care le populeaza. Tot din spusele unor localnici, de-a lungul timpului aceasi firma Milva Prod S.R.L. a incercat sa obtina adminsitrarea acestor situri (si a lacului si a padurii) , dar fara succes, in conditiile in care aceasta administrare s-a incercat sa fie obtinuta in mod nelegal.. Click aici pentru aici si aici.

"Referatul care stă la baza proiectului de ordin este asumat de director Doina Cioacă, persoană găsită în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, în anul 2014, întrucât deşi era şef de comisie pentru Regiunea de Sud-Vest și Regiunea Sud-Est la implementarea Metodologiei de atribuire în custodie a Siturilor NATURA 2000, a reprezentat candidatul S.C. MILVA PROD S.R.L. la interviul susținut în fața unei comisii similare, pentru obţinerea custodiei Sitului Natura 2000 Lacul şi Pădurea Cernica. Actualul director Doina Cioacă încheiase un contract de drepturi de autor cu S.C. MILVA PROD S.R.L., societate care, în anul 2015, a fost identificată de DIICOT că face parte dintr-un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, activitate din care a rezultat un prejudiciu estimativ de 38.000.000 lei."  

Locuitorii din Cernica sunt din ce in ce mai nemultumiti despre actiunile angajatilor acestei firme, si care se pare ca detine aceasta licenta de acvacultura., dar pentru care din ceea ce am relatat pana acum, nu respecta conditiile de acordare si de protejare a habitatelor de pasari. Nu se stiu conditiile in care a fost atribuita aceasta licenta, de catre cine, si cat de transparenta a fost aceasta procedura de atribuire.

Mai mult angajati acestia intreprind masuri neautorizate si sistematice de alungare a pasarilor si actiuni de intimidare si agresare a locuitorilor, actiuni despre care nu se stie cine le-a autorizat si cine si le asuma, iar anumiti indivizi, mai mult decat dubiosi, se dau drept paznici ai lacului Cernica, in conditiile in care acestia nu si-au prezentat niciodata legitimatia si nu detin insemnele legale.

Acestia "gardieni ai galaxiei cum au fost porecliti", in ciuda actiunilor lor aduse la cunostinat opiniei publice, intimideaza si agreseaza localnicii in speciali pe cei riverani cu lacul, care zi de zi asista la actiunile nelegitime ale acestora de pe strada Bizantului sau de pe stavilarul lacului. Pentru mai multe detalii privind aceste actiunile nelegale de alungare a acestor pasarilor, pentru a face loc "pelicanilor" umani, cu licenta, urmariti relatarile de mai jos.

In curand  -  VIDEO cu noile actiuni ale asa zisilor paznici ai lacului Cernica

 

VIDEO - Actualizare - 1-Apr-2024

Acesta este motivul pentru care lebedele, pelicanii, cormoranii, pescarusii, lisitele, ratele salbatice, precum si alte pasari sunt alungate fara mila de pe lacul Cernica, sit protejat (Natura 2000 - Lac si Pădurea Cernica, Ilfov - ROSPA0122 si ROSCI0308) de legislatia nationala si europeana. Pentru detalii privind actiunile neautorizate ale celor care exploateaza lacul Cernica urmariti relatarile din video-ul de mai jos precum si cele din articolul de mai jos.

VIDEO - Stire in curs de actualizare - 31-mar-2023

Se intampla acum. Lebedele de pe lacul Cernica sunt alungate fara mila.

Primim mesaje de la locuitorii din Cernica prin care ne transmit faptul ca, la aceasta ora, o barca cu motor suspecta, de culoare verde - alb, executa manevre de alungare a pasarilor (lebede, pelicani, cormorani, pescarusi, lisite, rate salbatice, etc) deplasandu-se cu viteza catre si printre stolurile de pasari stationate pe acest lac. Din spusele locuitorilor, este aceasi barcă cu care se recolteaza pestii prinsi in plasele răspândite prin lacul Cernica.

Aceste actiuni sunt executate de catre asa zisi concesiunari ai luciului lacului Cernica si se intampla in ciuda celor prezentate opiniei publice pana acum si in ciuda faptului ca, avifaunistica Lacului Cernica este protejata la nivel natonal si european.

Credem ca autoritatile de resort ar fi trebuit sa se autosesizeze pana acum, cu privire la aceste actiuni care credem ca nu sunt nici necesare si nici autorizate.

Dupa cum se poate vedea din video-ul de mai jos, cu mici exceptii, sutele de pasari de pe lacul Cernica au disparut brusc.

Rugam cetatenii care surprind in continuare asemenea actiuni sa ne transmita fotografiile si video-urile lor. 

Pentru mai multe detalii cu privire la drama pasarilor de pe lacul Cernica urmariti articolele anterioare pe acest subiect.

Veste proasta pentru Gardienii Galaxiei ai lacului Cernica. Concurenta a sosit.

Actualizare 30-mar-2023

Invitam publicul larg sa urmareasca in video-ul de mai jos, un exemplu despre ce inseamna sa protejezi cu adevarat avifaunistica de pe Lacul Cernica si nu sa pui tunurile pe ea, asa cum fac Gardienii Galaxiei de pe lacul Cernica. Cine sunt acesti presupusi gardieni ai lacului Cernica, sit protejat Natura 2000, urmariti mai jos.

@mircea.frizeru #Lebadasalvata 10.03.2024 #balta ♬ sunet original - Mircea Frizeru

A se citi si:

Veste proasta pentru Gardienii Galaxiei ai lacului Cernica. Concurenta a sosit.

Actualizare - 14-feb-2024

Cetățean bătut pe lacul Cernica

Revenim, de ziua îndrăgostiților, cu noi fapte ale „gardienilor galaxiei” de pe lacul Cernica.

În decursul zilei de miercuri 14-feb-2024 pe strada Bizanțului, trei persoane au agresat verbal și fizic un cetățean al satului Cernica. Aceștia au  coborât din autovehiculul marca Dacia Logan de culoare mov si au început să profereze injurii la adresa cetățeanului, încercând în același timp, să-i sustragă un obiect „de mare valoare” (o sticla de apă), intimidându-l și forțându-l sa le predea acea sticlă. Cetățeanul le-a răspuns cât de politicos a putut, spunând-le că nu au dreptul sa pună mana pe el și nici să-i ia cu forța sticla. Din datele si relatările cunoscute pana acum, de la sursele noastre, aceste fapte s-au desfășurat după cum urmează:  

EVAZIUNE SI SALARE DE BANI de opt milioane de euro. Concesionarul Lacului Cernica si un sponsor al lui Sorin Oprescu, retinuti de DIICOT.

În jurul orei 13:00, doi indivizii care au coborât din Logan, au început sa înjure un cetățean aflat pe strada Bizanțului, în diferite moduri destul de greu de pronunțat: de mamă, de răposați, etc. (din relatările surselor noastre, înțelegem că și cu o seară înainte, strigau celor aflați la stăvilarul lacului Cernica să plece, înjurând de asemenea pe toată lumea)

Cetățeanul agresat, în vârstă de aproximativ 35 de ani, se distra pe marginea lacului cu o sticlă cu o ață legată, aceasta arătând ca un fel de „pripon” improvizat, dar fără nimic pe el, doar o piatră. Indivizii au încercat în diferite moduri sa pună mâna pe acesta și să-i sustragă sticla doar ca bărbatul nu a vrut sa le-o predea, neștiind cine sunt ei și ce vor de la el.

Indivizii au afirmat cum că, sunt "paza lacului" cu injuriile de rigoare menționate mai sus, la care acesta a reacționat: Care pază? Legitimație, uniformă, ceva?  Aceștia s-au răstit zicând: NOI SUNTEM PAZA, NOI!

După care au strigat către cetățean: “Scoate ăla („priponul”) sau mergem la poliție!” La acest moment, bărbatul le-a spus zâmbind: HAI! În acel moment indivizii au părut surprinși și s-au apropiat de el împingând-l să plece.

Un al treilea individ, într-o bluză roșie a apărut înjurând și susținând ca si el e "PAZA" și că primește 60 de milioane pe lună sa păzească lacul. Individul în roșu a aplicat o lovitură de croșeu pe spatele bărbatului, după care l-a împins să plece mai repede.

Cetățeanul agresat a avut intenția în a-i aplica si el o lovitură dar s-a abținut. După care, a plecat pe uliță cu primejdiosul "obiect de pescuit" (sticla) iar ce-i trei au tot înjurat si blestemat câteva momente bune, după care au plecat spre stăvilar unde se pare ca se află "Postul" lor.

Din relatările de până acum, se pare ca acești indivizi nu sunt doar agresivi verbal, dar după cum constatăm, au devenit agresivi și fizic, iar locuitorii comunei Cernica nu înțeleg cine i-a angajat și de ce li se permite acestora să acționeze în acest fel și care este de fapt legitimitatea pentru comportamentul acestora.

Mai jos puteți regăsi mai multe detalii și despre alte fapte ale acestora precum si mai multe detalii despre ce a reprezentat si reprezintă lacul Cernica pentru cetățenii acestei comune și cine sunt de fapt adevărații “prădători” ai avifaunisticii (păsări și pești) ai acestui lac, bun public.

 

Articol initial - 20-ian-2024

De mai multă vreme, liniștea locuitorilor din satul Cernica (în special a celor de pe strada Bizanțului), precum și liniștea păsărilor și a peștilor care populează acest lac, este tulburată grav, în mai multe feluri, de mai mulți indivizi, care, după spusele unora dintre acești locuitori, se dau drept paznici ai lacului Cernica. 

Evaziune de opt milioane de euro. Concesionarul Lacului Cernica și un sponsor al lui Sorin Oprescu, reținuți de DIICOT

În afara unor zvonuri, nimeni nu știe cine i-a angajat, care este legitimitatea acestora și cine i-a autorizat pe acești adevărați "gardieni ai galaxiei" (după cum au fost porecliți), să producă exploziile și zgomotele de pe lacul Cernica  și nimeni de asemenea, nu știe, în numele cui, aceștia, întreprind acțiunile lor de intimidare și alungare a cetățenilor din Cernica și de alungare a păsărilor (pescăruși, cormorani, bâtlani, pelicani, lebede, lișițe, rațe sălbatice, etc.), care populează acest lac.

De la mai mulți dintre cetățenii satului Cernica, am primit mai multe imagini despre modul în care acești indivizi acționează.

În aceste imagini, vă prezentăm încercările celor care "păzesc" acest lac, de a alunga aceste păsări și de descurajare a locuitorilor satului Cernica de a-și arunca undițele în lac.

De asemenea, vă prezentăm și mai multe mărturii indirecte ale celor care, într-un fel sau altul, au intrat in conflict cu acțiunile de intimidare ale acestor așa ziși "gardieni" ai lacului Cernica.

 

“Nea O

Ce părere aveți de acești "gardieni" ai lacului?

Aaaaa, am avut câteva "ciocniri" cu ei....o dată au trecut cu mașina pe lângă mine și tocmai ce am scos bățul din baltă și aveam 3 raci agățați. Au oprit mașina la vreo 8 metri și au început cu limbaj de baltă pentru că tot este contextul: Lasă bă, bățul jos și nu mai da la pește că vin și te bat și te arunc în lac. Le-am răspuns si eu: Vino mă să îl iei, uite am prins 2 baboi! Ia-i!.  A doua zi am lăsat undița pe după gard, și am intrat in curte, imediat cum am intrat au venit cu Loganul mov și practic mi-au furat undița și au înjurat în gura mare, după care au plecat... Am renunțat să mai dau la pește de scârba ce mi-au creat-o. Am 70 de ani, născut, crescut in Cernica pe malul lacului si nu am voie sa arunc un băț în baltă să mai petrec timpul la vârsta asta.

Domnul N

Ați auzit de oamenii puși pe post de gardieni ai lacului Cernica?

Da, am auzit, chiar am avut "surpriza" sa asist la o scenă, cel puțin dubioasă. Am venit cu mașina și am parcat-o în fata curții, moment ce l-am văzut pe vecinul la poartă măturând și am stat câteva minute la taclale pe marginea lacului. In scurt timp, sa zic 3 minute se apropie o mașină Renault Clio auriu mergând la ralanti si a oprit fix lângă noi si cei din mașină se uitau insistent la noi. Am crezut ca vor sa facă poze la cormorani dar tot nu îmi ieșea la calcul de ce se uitau insistent si încruntat la noi. M-am uitat la vecinul si am dat din cap cu nedumerire, moment în care au ambalat motorul de 3 ori de nici nu am înțeles ce voia sa-mi spună vecinul. Au stat câteva momente după care au pornit si au trecut pe lângă noi ambalând din nou motorul. La vreo 10 metri cel ce era la volan s-a dat jos, s-a aplecat peste gardul protector al malului si s-a uitat spre locul unde eram eu cu vecinul, a bolborosit ceva si s-a urcat in mașină după care a plecat. Vecinul mi-a explicat cine sunt si de ce au acționat aşa. Sunt plătiți la negru de cei de la Ștrandul Cernica (4000 lei) pentru a speria localnicii în a mai pescui.

Domnul C

Cine sunt indivizii de stau lângă si pe stăvilar ca si cum este al lor?

Ha, niște băieți din Tânganu, nu ii vezi cum cară pește în portbagaj? Ei se iau de toți localnicii care după părerea mea au tot dreptul sa arunce o undita sau o lanseta in balta pentru că s-au născut aici, au crescut aici si au fost aici înainte de aceasta glumă de concesiune care apropo a expirat. Uite-i cum prind peste pe stăvilar si nimeni nu se mai leagă de ei dar eu daca arunc acum undita in balta sa vezi de nu vin in 30 de scunde si ne luam la cearta cu ei pentru că na, au si un limbaj "licențios". Am fost acolo si i-am văzut cum trăgeau vreo 6 kg de cărășel cu halăul după care in puneau în găleți si plecau imediat sa il vândă. Mai nou au un tun legat la o butelie si bubuie pe toata "valea" pentru a speria peștele și pentru a speria cormoranii. pelicanii si pescărușii.

Ieri, un individ într-o barca a "gonit" pe tot lacul pentru a speria pasările si pentru a produce valuri ce aveau ca scop "descongestionarea" bancurilor de pești formate la mal. După la scurt timp, tot același individ a început sa arunce cu niște petarde destul de mari, cat pumnul, in apa, tot ca scop in a speria avifaunistica. Treaba e, ca si acelea erau foarte zgomotoase si ilegale.

De ce vor sa sperie pasările?

Nu ai văzut si tu cum se aduna toate si îngrămădesc pestele într-un singur loc după care îl ataca din toate pârțile si le este mai ușor sa îl prindă. Mergi pe "vale" sa vezi cum sunt anumite ochiuri unde apa parca fierbe, e acolo este un banc de peste format de cormorani pentru a prinde pestele mai ușor. Le dau bătaie de cap pasările astea si au găsit metoda de a scăpa de ele: fac ditamai zgomotul cu acea improvizație de tun. Ieri au trecut cu barca si aruncau cu petarde in lac. Nu păreau niște simple petarde pentru că explodau sub apă și tot scoteau un sunet de zguduia si geamul la casa.”

Domnul Ne

Unde ii putem găsi pe acești așa ziși paznici, de obicei?

Uite, vezi stăvilarul? Acolo stau, chiar lângă sediul nou al primăriei, ilegal, pentru ca accesul este interzis persoanelor neautorizate. Ei arunca plasele, vârșele si hălăul in stăvilar si prind peste pe care, după spusele lor, il duc la ștrand si îl eliberează sub supravegherea administratorului. Ha ha, ce aberație, de parca nu ar putea sa il arunce in lac după porțile de deversare ale lacului. Am fost in ziua aceea in care trăgeau cu "tunul" sa vad de ce erau aşa de mulți pe stăvilar si am văzut o interacțiune a lor cu un consătean. A venit omul sa arunce si el o vârșă in stăvilar cum aruncau toți si s-au luat de el cum ca ar fi aruncat peste plasa lor si  sa se duca in alta parte pentru că e stăvilarul lor si ei fac legea, după care, unul dintre ei a început sa il atingă pe consătean cu cotul zicând: hai, mai încolo, aici dam noi. Omul a scos vârșa cu 5 pești si a plecat dezgustat. Al 2lea "punct de lucru" al lor este la păcănele, unde a fost cândva magazinul "Culina" după cum îl știu toți din zonă.

Locuitorii satului Cernica, sunt din ce in ce mai deranjați de acești indivizi, care s-au declarat a fi paznici ai lacului Cernica.

Totuși, până la acest moment, nici unul din aceștia, nu a prezentat niciunui locuitor din Cernica vreo legitimație sau vreun însemn legal / specific că pot acționa în această calitate s-au că sunt angajați de vreo firmă de pază sau de altă firmă care să aibă legătură cu lacul Cernica.

Din spusele unor locuitori, aceste persoane se numesc Costel, Marius si Mărgărit și se pare că locuiesc în satul Tânganu. Despre unele din aceste persoane, alți locuitori ne-au comunicat că, aceștia transporta si descarcă lemne din pădurea Căldăraru pe digul Cernica, aproape de rondul de la stăvilar si de acolo sunt preluate si duse in satul Tânganu (a se vedea si Protejam padurea Caldararu - Cernica sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste.)

Fără să se știe de către cine sunt angajați, ziua sau noaptea, aceștia patrulează cu autoturismele menționate mai sus, pe strada Bizanțului, stradă riverană lacului Cernica, pentru a intimida locuitorii, și pentru ai descuraja de a-si arunca undițele în acest lac, atunci când, peștele este “îngrămădit” și adus la mal de către cormorani si pelicani.

Explicația pentru încercările de alungare a acestor păsări de pe lacul Cernica este una simplă: cei care gestionează și păzesc acest lac, această resursă publică, a tuturor, se consideră stăpânii / proprietarii / moșierii de drept ai lacului Cernica și își permit să facă orice astfel încât să-și mențină privilegiile cu privire la acest lac, fără vreo consecință pentru acțiunile lor, din partea autorităților.

De asemenea, o altă explicație este faptul că (întâmplător) acești cormorani și pelicani se hrănesc cu pește (caras, crap, știucă, plătică, biban), care constituie obiectul principal de exploatare al lacului Cernica.

Cormorani pelicani pescarusi lacul cernica ianuarie 2024Pelicanii comuni se hrănesc în grup, cu o bună strategie de cooperare, adesea împreună cu cormoranii, care îi însoțesc și profită de prada stârnită de aceștia.

Consumul predominant de pește a adus aceste păsări în conflict cu cei care gestionează lacul Cernica, care consideră că, această resursă naturală de hrană este doar a lor și doar pentru a le mării lor veniturile și profiturile lor personale, cu cât mai puține impozite la stat și împotriva biodiversității acestui lac.

Majoritatea locuitorilor din comuna Cernica si a pescarilor amatori care mai vin sa pescuiască pe acest lac, sunt foarte nemulțumiți de situația în care a ajuns  lacul Cernica, care, practic a fost privatizat in anul 2002 printr-un contract de concesiune si a ajuns, să fie exploatat de către o firma privata. 

lacul cernica constructie 1958 Lacul Cernica, este un lac antropic și a fost construit cu multa trudă, cu munca parinților, bunicilor si strabunicilor nostri în anii 1960, la ordinele Partidului Muncitoresc Român, pentru a iriga luncile roditoare ale comunei Cernica si pentru a regulariza cursul raului Colentina, care trecea odinioara pe islazul dintre satul Cernica si satul si padurea Caldararu.

Foto: Pescuit liber pe digul lacului Cernica, 1960.

Pescuit pe digul lacului Cernica anii 1960.Acest lac este ultimul lac din salba de lacuri a râului Colentina și are o lungime de 5.5 km și un volum acumulat de apa de 7 milioane de mc.

În curand o sa va prezentam si o istorie completă a acestui lac și a ștrandului Cernica, inclusiv cu fotografii si detalii istorice pentru a se vedea cum, de la un bun public care apartinea tuturor, acest lac a "încăput" pe mâinile unora care se consideră proprietarii acestui lac. Pentru cei care nu știau încă, în anul 2015, 250 de ha din cele 360 de ha ale lacului Cernica, au fost revendicate și câștigate în instanța de fond, de către Mănăstirea Cernica. Decizia nu este definitivă. Pentru mai multe detalii click aici.

Din aceasta concesiune statul nu a încasat  / nu încasează mai nimic, raportat la mărimea lacului Cernica, pescarii constată ca “balta nu prea mai are pește” în schimbul tarifului plătit pentru o zi, iar locuitorii comunei Cernica sunt agresați din ce în ce mai mult, de cei care dețin acest contract de concesiune / așa ziși și presupuși paznici și nu se mai pot bucura in mod liber, de acest lac.

În special sunt nemulțumiți de faptul că, lacul Cernica, resursă publică, a tuturor, de care se ar trebui să se bucure toata lumea, a ajuns sub stăpânire privată, și de care practic, în prezent, se bucură doar câteva persoane.

Se cunoaște de exemplu, cazul unui cetățean din Căldăraru, care si-ar fi pierdut viața în urma bătăilor încasate de la paznicii lacului acum mai mulți ani, la începutul anilor de început ai concesiunii.

Aceștia mai spun că, înainte de anul 2002, de când a început concesiunea lacului, multe specii de peste autohton lacului au dispărut, în urma infestării sau popularii intenționate a acestui lac cu anumite specii invazive (ex. somotei – somn african), sau cu specii care sunt mai “productive” din punct de vedere comercial.

Înainte de anul 2002 si mai ales înainte de 1989 pescuitul și alte activități pe lacul Cernica erau la liber, toată lumea care dorea, pescuia fără teamă că o să încaseze bătaie sau o să fie pedepsită cu pușcăria, pentru pescuitul în acest lac.

Toată lumea pescuia și pește era din plin, de fapt din ce in ce mai mult, pentru toată lumea din comuna Cernica și nu numai. Nici o autoritate care gestiona acest lac nu era supărată pe locuitorii comunei Cernica că aceștia își aruncau undița (“bățul”), halăul sau plasa în lac și toată lumea era fericită că mânca un pește. Nici măcar milițienii de ieri, nu îndrăzneau să amendeze pe cineva pentru pescuitul în acest lac.

Despre aceste afirmații de mai sus, pot depune mărturie cei mai mulți locuitori ai comunei, care au peste 40-50 de ani și care sunt siderați de ceea ce văd că se întâmplă acum, de noile avantaje aduse de capitalism unora, în detrimentul altora și care se plimbă cu barca și aruncă cu petarde pe lacul Cernica.  

Câți dintre cei mai în vârstă nu-și aduc aminte, de exemplu, de pescuitul la copcă, la șalău, de momentele când se îmbăta peștele în urma ploilor sau când era prins între plauri (stuf) și peștele era adunat cu "sacul", de prinderea peștelui cu mâna pe digulețul de la Căldăraru care iriga lunca (ocupată acum de depozite logistice si outlet-uri) sau de pescuitul de pe canalul de la Cernica care unește lacul de râul Dâmbovița.

Nimeni nu-si punea problema atunci, că, in urma pescuitului practicat de locuitorii din Cernica, lacul va rămâne fără pește sau că va rămâne fără mai multe specii de pește și nimeni nu-și imagina că, vreodată acest lac va ajunge pe mâna a câtorva persoane, doar spre beneficiul acestora.

Acest paradox, era posibil pentru faptul ca, lacul nu era exploatat ca acum, irațional, la modul comercial cu recoltări de zeci de tone pe an. De exemplu la un preț mediu de vânzare al peștelui de 20 lei / kg rezultă ca, in anul 2020 s-au recoltat din acest lac 52.595 kg de pește, adică aproximativ 53 de tone.(calcul estimat in baza cifrei de afaceri din anul 2020 a firmei concesionare de 1.051.898 lei)

Oricât de mulți locuitori ai comunei Cernica, potențial pescari, pescuiau / ar pescuii in lacul Cernica, aceștia nu reușeau / nu ar reuși, să prindă atâta peste într-un singur an.

Ceea ce nu au reuşit toți pescarii din lume care odată pescuiau in lacul Cernica, a reuşit cu vârf si îndesat o firmă care a avut de-a lungul timpului maximum 15 angajați iar in anul 2022 mai avea un angajat.

Comuna Cernica avea in anul 2021, 11.871 de locuitori ceea ce însemnă că, dacă toți aceștia (inclusiv bebelușii, copii, femeile și bătrânii) ar vrea sa dea la pește, aceștia ar trebui sa prindă fiecare, într-un an, cel puțin 5-6 Kg de peste, pentru a echivala producția de pește estimată ca fiind recoltată de firma descrisă mai jos si care a ajuns să stăpânească lacul Cernica, in detrimentul tuturor locuitorilor din comuna Cernica și în detrimentul biodiversității acestui lac și a populației în general.   

Se pare că, celor care gestionează acest lac (“pelicanilor” șefi) nu le place concurența din partea altor “pelicani” și „cormorani” si a altor “păsări de pradă”, atunci când este vorba de “marfa” principală a acestui lac și anume, peștele. Cantitatea de peste existentă în lacul Cernica era estimată in jurul anilor 2002 la 273 de tone. 

Din datele avute la dispoziție până acum, monopolul exploatării lacului Cernica, era / este deținut de o firmă (Milva Prod S.R.L., unul din acționari cunoscut de localnici ca fiind “dom” Vasilescu) care are ca obiect de activitate, (conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe) “pescuitul in ape dulci” (sună bine nu-i așa și foarte asemănător cu o zicală celebră).

Mai jos puteți vedea istoricul financiar al acestei firme începând cu anul 2017. Taxa de concesiune pana la 2017 era de 6.000 USD/an plus 40% din profitul anual. 

Din calculele noastre de la acest moment, care sunt niște calcule estimative, pe care nu le garantam ca fiind foarte precise, până acum, ar rezulta următoarele beneficii pentru statul român, obținute în urma acestei concesiuni.

Sunt luate în calcul ca beneficii, doar sumele plătite către stat in baza acestei concesiuni și nu sunt luate în calcul impactul acestei exploatări comerciale asupra dispariției mai multor specii de pești, despre care amintesc locuitorii din Cernica, sau alte impacturi asupra biodiversității acestui lac (costurile socio-economice).

Dacă, s-ar lua în calcul și aceste impacturi, atunci statul roman, locuitorii comunei Cernica si natura în general ar fi cu toți perdanți, în mod clar, din toate punctele de vedere.

Plecăm de la ipoteza că, într-un fel sau altul, după 2017, acest contract de concesiune a continuat  să fie valabil, iar taxa de concesiune să fi rămas aceeași:

-din 2002 si pana in anul 2022 cifra de afaceri totala a acestei firme (adică vânzări de peste) a fost de aproximativ 1.350.000 EUR. Daca ne-am baza pe cantitatea de peste estimat ca existent in lacul Cernica in anii 2002 si pe un preț mediu de 20 de lei pe Kg, rezulta ca, din anul 2002 pana in  2022 a fost vândut tot pestele estimat ca fiind existent in acest lac in anul 2002 (273 tone). 

-din 2002 pana in 2022, deci in 20 de ani, doar in 7 ani de exploatare a existat si un profit din care statul sa ia 40%. Din calculele estimative, in baza datelor existente (a se vedea mai jos si situația financiara de mai jos intre anii 2006 si 2022),  rezulta ca statul a încasat suma (reprezentând 40% din profit), de doar, aproximativ 120.000 EUR). Firma concesionara a încasat din profituri, aproximativ 180.000 EUR in aceeași perioada.

-in restul celor 13 ani de exploatare statul nu a încasat nimic ca procent din profit, profitul fiind de fapt pierdere.

-in cei 20 de ani de exploatare, in baza datelor deținute cu privire la taxa de concesiune, statul ar mai fi încasat si 20 x 6.000 = 120.000 de USD aproximativ 108.000 EUR.

-total încasări de către stat estimate pentru 20 de ani: 228.000 EUR adică in medie de 11.400 EUR / an.

Mai multe detalii despre aceasta concesiune le puteți găsi pe site-ul mfinante.ro și în articolul Padurea si lacul Cernica aur este ?! Sau loc pentru picnic si vile este !? și unde puteți vedea câți bani a încasat statul român în urma acordării contractului de concesiune începând cu anul 2002 pana in anul 2012.

Exploatarea lacului Cernica, până în anul 2017, s-a făcut în baza acordării unui contract de concesiune a luciului lacului, pe o durata de 15 ani, către această firmă. La acest moment nu se cunosc detalii cu privire la ce s-a întâmplat cu contractul de concesiune după anul 2017, când, acest contract, teoretic, a expirat.

Din spusele locuitorilor se pare ca, într-un fel sau altul, controlul asupra exploatării resurselor lacului Cernica a fost și este deținut încă de aceasta firmă, care deține o concesiune și asupra unei părți din terenul a ceea ce odată a fost ștrandul Cernica, ștrand care, acum, în loc să deservească scopului inițial, cel al relaxării și distracției marii mase a populației, a fost "ocupat" cu saloane care pot fi închiriate pentru evenimente private ("nunti, botezuri etc.)

În curând, pe măsură ce vom obține noi detalii cu privire la concesiunile lacului Cernica, ștrandului și a trupului de pădure Ștrand (trup al pădurii Cernica), concesiuni prin care, de fapt, după părerea noastră, s-a realizat o privatizare mascată a acestor bunuri, aflate în domeniul public, o sa vi le prezentam si Dvs..

Toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care, Lacul Cernica (împreună cu Pădurea Cernica) este declarat Sit Natura 2000, și teoretic ar trebui să fie protejat de legile naționale și europene pentru multe din speciile de pești și păsări (avifaunistica) care populează acest lac.

Din păcate, atacurile asupra a ceea ce comuna Cernica are mai de preț, Lacul si  Pădurea Cernica nu contenesc.

Portalul Vox Cernica vi le-a prezentat în detaliu,  in special in articolele de mai jos: 

Protejam padurea Caldararu - Cernica sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste. si

Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto 

 

A se citi si 

Padurea si lacul Cernica aur este ?! Sau loc pentru picnic si vile este !?

Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Istoric profit Milva Prod S.R.L.

Situatie financiara Milva Prod S.R

Gardienii galaxiei si pescuit explosiv pe lacul Cernica. Ian-feb 2024.

 

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV