Continuam publicarea monografiilor istorice realizate de invatatorii si preotii din satele comunei Cernica. De data aceasta va prezentam una dintre lucrarile despre care stiam ca a existat dar pe care o credeam pierduta. Intamplarea sau norocul (n.r. oare !?) a fost ca, in cautarile noastre, ieri, aceasta monografie i-a fost pusa la dispozitie, in original, D-lui Vasile Bolboja, prin amabilitatea D-nei Maria Stefan, fosta viceprimar intre anii 1996-2000 si careia ii multumim pe aceasta cale.

Preot Dr Gheorghe Badie 60 ani Biserica CernicaDupa cum puteti vedea din rubrica "Istorie locala" portalul Vox Cernica a reusit pana acum sa centralizeze o multime de lucrari/documente importante, cu caracter istoric, prin care putem prezerva o bucatica din istoria comunei noastre, pentru viitoarele generatii, sau putem afla rapid o multime de lucruri interesante despre aceasta istorie. Acesta este unul din scopurile Asociatiei Vox Cernica si sunt din ce in ce mai multe persoanele care au inteles necesitatea si importanta demersului nostru.

Acum cativa ani, ar fi fost extrem de greu, daca nu chiar imposibil, pentru cei care ar fi dorit sa afle cate ceva despre trecutul nostru sau sa-si poata face o imagine oarecare despre istoria satelor din comuna Cernica. Acum, datorita eforturilor echipei Vox Cernica si a mai multor persoane pe care le-am mentionat de fiecare data, aceasta istorie este la o distanta doar de un "click" si "fingertip (vârful degetelor") si putem spune ca ne mandrim cu aceasta realizare.

Lucrarea Preotului Dr. Gheorghe Badie, "Monografia satului Cernica", realizata in 1968, alaturi de celelalte trei lucrari publicate deja in portal (Monografia Manastirii Iezerul-Caldararu si a Manastirii Tanganu si  Sinodiconului (Condica) Bisericii din Cernica) reprezinta exact "veriga lipsa" din istoria satului Cernica. Ca de obicei, veti putea afla o multime de date interesante legate de vechimea si originea satului (inclusiv prima atestare a denumirii) si a locuitorilor sai, care au fost primele familii de origine roma din Cernica, unde au fost duse scheletele umane descoperite in necropola de la Caldararu (inclusiv care este presupusa origine a acestora), obiceiurile si traditiile satenilor intre 1900-1968, organizarea teritorial administrativa a comunei, detalii interesante despre fostii primari, preoti, invatatori, date statistice de natura economica si sociala etc. etc.

Preotul Badie, a fost transferat la biserica Cernica de la parohia Brostenii Noi, judetul Ialomita fiind unul dintre cei mai longevivi preoti atat ca varsta (1908-2000) cat si ca activitate parohiala in cadrul bisericii Cernica (1-Martie-1939 - 1995/6).

Reiteram si cu aceasta ocazie ca Asociata Vox Cernica, impreuna cu Primaria Cernica si parohiile din satele comunei Cernica precum si cu alte persoane pasionate de istoria comunei Cernica, a demarat de mai mult timp activitatile necesare pentru realizarea unei monografii istorice a comunei Cernica, care sa valorifice datele si informatiile istorice cu privire la satele comunei Cernica, adunate de catre membrii asociatiei in ultimii 10 ani si invitam  pe toti cei care doresc sa contribuie la realizarea acestei monografii sa ne contacteze pentru detalii.

Monografie sat Cernica - Pr. Dr, Gheorghe Badie

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV