Epoca de aur a comunei Cernica. Prezent, trecut si viitor.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

In anii de gratie 2018, tot mai multi romani care au "prins" anii dinainte de 1989 isi pun intrebarea, interesanta de altfel, daca nu cumva, se numara printre cei care, chiar au fost norocosi ca au prins asa-zisa epoca de aur, "golden eij-ul" nu doar al domeniului muzical, ci si acela al modului general de munca si viata.

Incepand cu anii '90, in "veselia" generala care a cuprins Romania "libera" ar fi fost o blasfemie sa-ti pui o asemenea intrebare, si inca ar mai fi daca ceea ce am vedea ca se intampla in jurul nostru (la nivel de comuna si la nivel de tara) ar fi altfel decat ceea ce este.

Marea problema si dilema in a decide daca aceasta intrebare este si una “justificata” si nu doar interesanta si eventual “curioasa” este ca, dupa aproape 30 de ani de la (numiti Dvs. ce a fost atunci), inca nu avem o comparatie si un bilant net (official), a ceea ce a fost pozitiv si a ceea ce a fost negativ (24 de ani sub Ceausescu) si 29 de ani sub “economia de piata”.

Aceasta comparatie a fost facuta probabil

Oameni valoare...sau valoarea oamenilor ?!

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

"O ţară are conducătorii pe care îi merită" spun nişte vorbe care (par) înţelepte. Dacă luăm în considerare existenţa votului care este: universal, liber, echitabil, democratic, neîngrădit de nici o oprelişte, etc, etc. se pare că un popor îşi alege pe cei mai buni conducători. Şi, evident, pe care îi merită. Este vorba de conducători eligibili de la cel mai mic nivel: consilieri locali comunali până la preşedintele ţării. Valorile unei ţări/popor se înscriu în această cursă pentru a obţine votul cetăţenilor pe care îi reprezintă. Conştienţi de valoarea lor, de popularitatea lor, de posibilităţile lor de a asigura o desfăşurare normală, cinstită, echilibrată a vieţii celor pe care îi reprezintă şi care i-au ales.

Aşadar toate bune şi frumoase, trăiască democraţia! care are aceste percepte atât de generoase de a fi aleşi acei reprezentanţi ai obştii. Care să-i reprezinte cel mai bine. Şi care merită. Şi, foarte important!, doresc să se înscrie în cursa pentru funcţii politice şi administrative .

Acestea erau iluziile (da, iluzii?!) cu care ne legănam în acel decembrie 1989 şi în anul următor, 1990. Dar stupoare!: nu oamenii de

Libertatea de opinie-noua himera Neo-Capitalista !

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

S-a vorbit, se vorbeşte, de la începuturile presei, despre libertatea de opinii.. Libertatea cui ? A acelui care scrie, a redactorului coordonator, a redactorului-şef sau în, cele din urmă, a finanţatorului?
Există un principiu universal în lumea aceasta contemporană şi complexă
: “cine plăteşte, dictează.” Aşa este şi în presă. Ideea mult vehiculată privind “libertatea presei” este o iluzie menită să-i îmbrobodească pe cititori. Pentru că în cele din urmă toţi de la redactor-şef până la ultimul modest “colaborator” trebuie să se conformeze ideilor celui care plăteşte. Adică finanţatorului. Aşa a fost întotdeauna. Nu este o problemă de azi, de ieri. Desigur au existat şi mari scriitori, mari spirite româneşti care, obligaţi de interesele finanţatorului s-au detaşat de acesta şi au mers pe cont propriu exprimâandu-şi opiniile în publicaţii fondate de ei pe principiul autofinanţării. Câteodată debutul a fost spectaculos, dar încet, încet

Romania, tara ocalei mici. Piata de struguri Dobroesti.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ganduri la sfarsit de an...2017

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Există o similitudine între anotimpurile anului şi vârstele omului? Indiscutabil. Creatorul le-a “gândit” în deplină concordanţă pentru că Natura şi Omul sunt supremele sale creaţii….
Să începem cu primăvara. Este anotimpul în care natura renaşte de fiecare dată. Ca şi omul în copilărie urmată de adolescenţă. Numai că, Omul, se naşte o singură dată… Timpul, în trecerea lui inexorabilă, insensibilă, rece, naşte mereu şi mereu ani şi iar ani.. Şi oameni dar mereu trecători Ilustrăm anotimpul renaşterii naturii şi al omului cu binecunoscutele versuri ale lui George Coşbuc: “Dintr-alte ţări, de soare pline / Pe unde-aţi fost şi voi străine / Veniţi, dragi păsări, înapoi – Veniti cu bine”. Sunt versuri care ilustrează, complementar, şi binecunoscuta (şi complexa) ospitalitate românească.
Dar omul se maturizează, anotimpurile trec şi ele iar

Democratia si votul universal

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
A vorbi despre "democraţie" fără a face un minim şi necesar istoric este... nedemocratic. Pe cernicaşii noştri nu-i interesează detaliile care vin din istorie. Şi totuşi... cuvântul a apărut  în Grecia antică. Mai precis în Atena democratică. Cuvintele greceşti care compun cel mai uzitat cuvânt modern sunt clare: demos=popor, craţie=putere. Păi cum să-şi exercite un popor puterea? A fost întrebarea capitală care s-a pus la naşterea acestei idei? Grecii au decis: prin votul oricărui cetăţean liber. Si, astfel s-a ajuns în anii noştri.... Deci, primul şi cel mai important atribut al democraţiei este acela de a vota liber. Fără constrângeri, fără influenţe, fără... avantaje materiale sau de orice altă natură. Adică aşa cum îi dictează conştiinţa, interesele economice de perspectivă şi opţiunile politice ale votantului. Să nu se înţeleagă prin "interese economice" cele imediat- materiale, atât de uzitate în comuna noastră şi neo-democraţia românească.…

Citeste mai departe: Democratia si votul universal

Cernica-false probleme familiale

Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Motto : “Foaie verde vârf de băţ// Dacă n-ai de lucru, fă-ţi ! “ -  Proverb ardelenesc

In România, familiile tradiţionale au fost familii bine structurate, cu o ierarhie clară şi acceptată fără reticenţe de cei care o compuneau. Aceste familii aveau în frunte bunicul, (“cine nu are bătrâni să-i cumpere” ) care deţinea o autoritate absolută, deciziile sale fiind acceptate, urmate şi executate întocmai de urmaşii născuţi în familia sa. Atunci când acesta dispărea, fizic !, conducerea era preluată de băiatul /urmaşul cu care convieţuia şi-l seconda în treburile gospodăreşti. Şi era respectat precum dispărutul…
In viaţa americană, şi nu numai, totul s-a schimbat fundamental. Tinerele familii, pe binecunoscutul principiu al independenţei totale, imediat ce se creau îşi făceau “cuibul familial propriu” Şi era/este foarte bine pentru că, în diversitatea actuală de concepţii despre viaţă (chiar există - permanent ! - un conflict între generaţii !) - prin acest procedeu se elimină distonanţele dintre membri mai vechi sau mai noi ai familiei.
Ne vom opri la una dintre problemele care agită acum şi aşa prea mult agitata viaţă românească. Este vorba de

Votaţi schimbarea sau schimbaţi votarea?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Au trecut şi alegerile locale... Încă puţin şi se vor da rezultatele finale, după ce se vor fi respins toate contestaţiile. Unii zic că rezultatele arată că electoratul a sancţionat drastic PDL, administrându-i o înfrângere politică zdrobitoare. Eu unul mă îndoiesc sincer de acest lucru. Chiar şi în Bucureşti, oraşul cel mai „sever” în a-şi manifesta opţiunile negative, Pliciul Prigonit de Soartă a cules vreo 16% din voturi, ba s-au găsit chiar şi aproape 8 pro-cenţi care să voteze cu Doamna Sulfhidra! La Cluj, cel mai iubit dintre premieri a devenit cel mai iubit primar după Funar, iar Băsescu s-a luptat precum Samson, înarmat doar cu o falcă de măgar, reuşind să-şi apere Cetatea Aradului şi a Neamţului (deci nu Johannis, ci Strafschuss alias Pinalti) de cetele flămânde ale filistenilor ce veneau cu flamuri roşii să reinstaureze socialismul multilateral subdezvoltat.  Zic unii analişti de bine şi de foarte bine că cică românii au votat schimbarea... Normal, la ce consum redus de pamperşi avem pe cap de locuitor! Mai zic specialiştii că iarăşi s-a votat negativ, că adică iar ne-am dus la urne nu neapărat ca să ne conducă cineva anume, ci ca nu cumva să ne mai conducă ăştia, că ne-am săturat! E greu de analizat, totuşi, cum e cu negativul şi cu pozitivul la români... Şi e şi periculos să te apuci de analize, pentru că poţi da peste nişte concluzii mai negative decât votul!…

Citeste mai departe: Votaţi schimbarea sau schimbaţi votarea?

Amintiri, sarbatori, copilarie

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

vasile-bolboja-tanganuAcum în preajma Noului An, a Sărbătorilor de Iarnă, o întâmplare de demult de prin "obsedantul deceniu" ne-a îndemnat să aşternem pe hârtie amintirile copilăriei noastre din acei ani grei.

În acele timpuri, toţi învăţătorii şi profesorii se străduiau să ofere copiilor şi părinţilor săraci, câteva momente de destindere. Şi printre acestea, la mare preţ, erau spectacolele oferite de şcolile din localitate cu ocazia sărbătorilor încetăţenite: 7 Noiembrie, Anul Nou, Unirea Principatelor (pe 24 ianuarie), 8 Martie-Ziua Femeii, Sărbătoarea de sfârşit de an şcolar.

Era o lume săracă, muncită, dornică de orice spectacol. Inclusiv, şi, mai ales!, acela oferit de odraslele lor care luaseră calea învăţăturii, în speranţa unei vieţi mai bune.Cele mai gustate erau, evident, spectacolele oferite de elevi de Anul Nou şi cele de sfârşit de an. În spectacolele de Anul Nou şcoala

Alo, Primaria Cernica ? sau Mic Tratat despre Transparenta si Informare Publica.

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Ca buni si moderni cetateni ai vremurilor noi, posibilitatea de informare rapida, eficienta si bineinteles corecta nu mai este, sau nu ar mai trebui, sa fie o problema. Exista peste tot in lumea civilizata o paleta larga de posibilitati si surse de informare, pornind de la cea mai banala informatie, pina la informatiile cele mai diverse. Toate acestea sunt astazi disponibile aproape cu un simplu click, via Internet, aceasta extraordinara sursa informare, ce ne aduce imediat aproape orice informatie, cu conditia sa  stim ce cautam si cum sa cautam. Putem astfel afla, de exemplu o informatie economica, istorica, sociala, geografica etc despre absolut orice tara/zona/subiect. Putem de asemenea sa facem cumparaturi online, sa rezervam bilete la spectacole, la avion, sa urmarim online diverse manifestari din orice colt al lumii etc.  Oare cate din aceste posibilitati de informare sunt si la indemana oamenilor din Cernica ?  Cate gospodarii din Cernica sunt racordate la reteaua de Internet ? Cati locuitori din Cernica stiu sa foloseasca Internetul ? Putini; inca suferim la capitolul informatizare, multi concetateni   nici macar nu au auzit despre aceasta unealta a vietii moderne. Dar de ce sa criticam pe acei simpli locuitorii din Cernica, de ce sa avem pretentia ca acestia sa foloseasca Internetul si informatia obtinuta prin Internet, atata timp cat nici autoritatile locale nu au habar despre ce este vorba. Am avut neinspirata idee sa accesez pagina oficiala a Primariei din Cernica www.cernica.ro , pentru a ma interesa de spinoasa problema a deseurilor menajere ce trebuie saptamanal ridicate (pentru care toti cetatenii din Cernica platesc), dar de care servicii  beneficiaza saptamanal, deci cu regularitate, doar « unii », fara nici o legatura, bineinteles, cu harta electoral-politica a comunei.Dar, surprize-surprize, si nu ma refer la celebra emisiune tv….ci la  realitatea oferita de site-ul comunei noastre.... …

Citeste mai departe: Alo, Primaria Cernica ? sau Mic Tratat despre Transparenta si Informare Publica.

Alo, Europa ?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ziua buna! Aici, subsemnatul! Cetatean european cu drepturi depline! La libera circulatie, la opinie, la cuvant, la a insira tot felul de chestii si a le spune lumii, cum fac colegii mei, „parlamentari de Bruxelles". Ca renumita varza, care, se stie, e altfel decat la noi. Obisnuita, dar cu studii superioare, cum a definit-o un hatru scriitor.

Stiu ca esti cu ochii pe noi, ca pe butelie (recipientul acela in care se baga gaz cu presiune, care se folosea mai demult si pe meleagurile tale...). De aceea vreau sa te linistesc, sa te asigura ca pe la noi toate-s bune si frumoase, chiar daca uneori mai facem niste ghidusii. C-asa suntem noi, un popor vesel, plin de umor.

Acum, daca tot ne-ai primit in ograda ta, ia-ne asa cum suntem, chiar daca mai calcam stramb. Stii, e din cauza pantofilor. Lasati noua mostenire de Ceausescu, mare cizmar, mare conducator, un „fost" care inca ne mai bantuie.

Vreau sa afli de la mine ca ceea ce a fost in vara se cheama harjoana politica. Inventie proprie, pur damboviteana si, dupa cum deja ai aflat, totul s-a terminat cu bine. „Seful" e din nou la post, iar ghidusii bat televiziunile ca sa mai distreze nitel telespectatorii, avizi dupa umor de buna calitate!

Am vazut, te-ai cam suparat pe noi, ne-ai dat indicatii pretioase, iar noi te-am ascultat si bine am facut, pentru ca asa

Foloase cuvenite

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
Guvernul trecut, de tulbure amintire, prin Mi(ni)sterul Muncii condus de dl Ioan Botiş, a luat şi câteva măsuri, cred eu, binevenite. Mă refer la reglementarea acordării ajutorului social (i-am spune noi "venitul minim garantat", dar garanţia la români e ceva foarte nesigur) şi a alocaţiilor pentru susţinerea familiei. Mai precis, plata ajutorului social este condiţionată de îndeplinirea unor condiţii, dintre care două mi se par benefice. Prima este prestarea, de către un membru apt de muncă al familiei, a unui anumit volum de muncă în folosul comunităţii, calculat în funcţie de cuantumul ajutorului social acordat şi de un tarif…

Citeste mai departe: Foloase cuvenite