Istoria locala a Comunei Cernica - rubrica elaborata sub egida D-lui Ciotoran Nicolae
- Scris de svejk svejk
- Categorie: Istorie Locala Istorie Locala
- Accesări: 317378 317378

Din cauza dimensiunilor si numarului de pagini va rugam asteptati incarcarea acestora daca este cazul) In cele ce urmeaza va prezentam un document care, credeti-ne, va va tulbura cu siguranta si care ridica o multime de semne de intrebare despre cum ar fi trebuit sa arate comuna Cernica astazi si ce s-a realizat de fapt in ultimii 42 de ani in comuna Cernica. Este vorba de planul de sistematizare al comunei Cernica din anul 1970 elaborat de Institutul de Proiectare Bucuresti pentru Consiliul Popular Judetean Ilfov, acesta fiind desecretizat, putand sa vi-l punem si Dvs. la dispozitie. Veti afla o multime de date istorice, inclsiv de la acea vreme despre fiecare din satele componenente ale comunei Cernica: Balaceanca, Caldararu, Tanganu, Posta si binenteles Cernica. Veti afla cum in loc ca satenii sa fie batuti pentru ca isi arunca acum un bat in lac pentru un amarat de "caras" (caldarareni stiu de ce), ar fi trebuit sa se plimbe si ei cu vaporasul sau sa practice sporturi nautice (macar o "vasla" la barca) , nu doar sa se plimbe anumiti "domni" cu miniahturile, deocamdate parcate pe malurile lacului. Veti vedea cain loc ca suprafata lacului Cernica sa fie micsorata din cauza
molozului si gunoaielor aruncate in ultimii ani, acesta ar fi trebuit sa fie curatat complet de stuful de pe malurile sale si sa fie marit iar sistemul de irigatii extins. Veti mai afla ca ar fi trebuit de mult ca in comuna Cernica sa existe surse de apa potabila si canalizare centralizata. Veti afla ca, de asemenea, gazele nu ar fi trebuit sa mai fie inca o problema pentru Cernica. Veti afla date concrete despre "averea" si domeniul public al comunei Cernica, de care la acest moment nu prea se mai stiu multe sau nu mai stu "cei multi". Veti afla despre dotarile social-culturale care ar fi trebuit sa existe in locul celor nefolosite de acum sau a unor scoli inchise.
|
|
Veti vedea cum sit-ul arheologic de la Caldararu ar fi trebuit sa fie inclus intr-un circuit turistic si nu plimbat de la un proprietar la altul in speranta ca undeva, candva va putea fi teren liber pentru constructii. Veti afla despre variantele de amplasare ale portului Bucuresti si despre variantele de traseu al canalului Bucuresti Dunare. Dupa cum bine stiti inca se discuta despre posibilitatea realizarii acestui proiect. Binenteles ca nu suntem naivi, si nici nostalgici si nu credem ca "viitorul" aratat in acest document ar fi fost chiar unul mai bun decat cel prezent, dar, daca aveti rabdare si veti lua fiecare dn domeniile prezentate mai sus si veti compara cu ce s-a realizat pana acum sau ce se intampla acum cu lacul, padurea, islazul, infrastructura si viata socio-culturala in general, e greu sa nu iti pui (macar) o intrebare, deloc indecenta: dar ce-ar fi fost daca ?! Daca acest proiect ar fi apucat macar sa fie finalizat sau macar inceput ? sau cu ce a fost mai bun pana acum, experimentul capitalist decat decat cel comunist ?! (cel putin pentru locuitorii din Cernica). Asteptam comentariile si raspunsurile Dvs. Suntem siguri ca vor fi extrem de interesante.
Articole asemanatoare
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.
Undeva pe langa manastirea Cernica. Cu teren de fotbal, o avea si piscina ca nu se vede in spatele casei. Da' mergeti sa-i faceti niste poze sa vada si oamenii cum s-a dezvoltat de la boutique la conac pe perioada mandatelor sale.
RSS pentru acest articol.