- Scris de Lilian Iordache Lilian Iordache
- Categorie: Opinii Opinii
- Publicat: 05 Aprilie 2019 05 Aprilie 2019
- Creat: 05 Aprilie 2019 05 Aprilie 2019
- Accesări: 4803 4803
Dupa cum probabil stiti, incepand cu anul 2019, Guvernul Roman, prin Trezoreria Statului, in cadrul programului "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar" a lansat un instrument financiar de economisire (inedit am putea spune), destinat copiilor si care poate fi utilizat pana la majoratul acestora, cand sumele economisite de minim 1.200 RON / an, dobanzile de 3% / an si primele de stat de 600 RON / an devin scadente.
Multi dintre concetatenii nostrii si nu numai si-au pus intrebarea daca merita sau nu investitia intr-un asemenea tip de depozit de economisire. Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul simplu, nici macar pentru aceia care au un anumit nivel de cunostinte financiare si de aceea, Portalul Vox Cernica doreste sa vina in ajutorul acelora care doresc sa-si faca o idee mai clara despre ce presupune si la ce se pot astepta in termeni de rezultate (castiguri/pierderi sau avantaje/dezavantaje) de la acest tip de instrument de economisire. Nu dorim sa reluam o prezentare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.104/2018 si a Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar", din 16.01.2019, acestea le puteti analiza accesand aceste linkuri.
Ceea ce dorim este sa va punem la dispozitie un calcul estimativ al rezultatelor investitiei in contul Junior Centenar plecand de la ipoteze definite in baza OUG 104/2018. De asemenea dorim sa va prezentam aceste rezultate in comparatie cu rezultatele care ar fi obtinute daca sumele respective nu ar fi economisite in contul Junior Centenar, ci ar fi utilizate alte instrumente mai mult sau mai putin traditionale cum ar fi: "salteaua" de acasa sau depozitele bancare care ofera o dobanda simpla sau dobanda compusa. In calculele prezentate este inclus si impactul impozitului pe dobanzi si de asemenea pot fi luate in considerare / simulate comisioanele bancare.
Ipotezele si limitarile de la care plecam sunt descrise in cadrul fisierului Excel atasat si pe care il puteti descarca pentru utilizare. Utilizatorul va putea vedea ce se intampla cu castigurile acestui instrument/depozit in conditiile in care dobanda curenta de piata sau inflatia previzionata creste sau scade si cum se compara rezultatele in cadrul scenariilor prezentate, simularea fiind bazata pe un orizont de timp de 18 ani. Daca nivelul interesului cititorilor in acest subiect este unul ridicat vom dezvolta cat mai curand si o versiune mai complexa si care va putea modela un orizont de timp particularizat (de la 1 la 18 ani) in functie de varsta actuala a copiilor precum si alte optiuni in baza comentariilor, observatiilor si sugestiilor Dvs.
Ceea ce va putem spune la acest moment, in baza ofertelor de instrumente de economisire actuale ale bancilor comerciale, este ca Junior Centenar merita o atentie deosebita din partea acelora care doresc un instrument de economisire cat mai sigur pentru copii lor in acelasi timp tinand cont de avantajele dar si de dezavantajele precum si de nivelul riscurilor implicate aferente acestui instrument, in comparatie cu formele alternative de economisire.
Va rugam sa puneti intrebarile si observatiile Dvs. in rubrica de comentarii si vom incerca sa dam raspunsurile noastre cat mai punctual si cat mai aplicat.
Calculele prezentate au un scop pur ilustrativ si nu reprezinta recomandari de investitie in vreunul din scenariile prezentate. Autorul (click aici: Lilian Iordache) nu garanteaza validitatea ipotezelor, calculelor sau a rezultatelor.
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.