comuna cernica

Suntem siguri ca nu exista locuitor al comunei Cernica care sa nu fi auzit de Manastirea Cernica. Dar oare cati au auzit de Necropola Neolitica de la Caldararu sau de Manastirea Vorniceasa ("Iezerul") din aceasi zona ?  Sau de siturile arhelogice arheologice din Bălăceanca ("La malul trăznit") din epoca geto-dacica ? Sau de asezarea din epoca bronzului din Posta sau de cele inca 49 de monumente istorice din Balaceanca, Caldararu, Posta si Tinganu ? Credem ca foarte putini. De aceea ne-am propus sa va prezentam lista completa a acestor monumente asa cum se regaseste ea la

Ministerul Culturii si Cultelor -Institutul National al Monumentelor Istorice si sa revenim cu publicarea (atat cat este posibil) a detaliilor despre fiecare din aceste monumente in parte astfel incat sa intelegem cat mai bine istoria acestor locuri si a originii noastre locale.  In curand vom publica si o harta a tuturor acestor monumente si marcarea lor pe cunoscutul Google Earth  astfel incat sa avem acces cat mai rapid la detaliile locatiilor respective. Credem cu tarie ca avem,  daca nu obligatia  atunci macar datoria morala de a face cunoscute aceste monumente si de a contribui la prezervarea lor  astfel incat acesta mostenire sa dainuie de-a lungul timpului fiind in joc insasi identitatea noastra. Pentru cei pasionati si care vor sa vada cu ochii lor aceste monumente si asezari, in primavara 2010 vom organiza o excursie/drumetie tematica care se va face pe un traseu stabilit pana atunci si avand ca ghid unul sau mai multi specialisti.  Invitam pe toti doritorii sa confirme in principiu participarea lor in vederea organizarii.  Pana atunci invitam pe toti cei care pot sa contribuie cu detalii (fotografii, date,  informatii, alte publicatii etc.) despre monumentele istorice ale comunei Cernica (din lista de mai jos  si pastrand referintele) sa ne contacteze in vederea coordonarii publicarii lor pe site. Incepem cu un mic preambul la doua dintre cele mai importante monumente istorice ale comunei Cernica.  La mica departare de manastirea Cernica, vorniceasa Chiajna, sotia Vornicului Cernica a ridicat cam in acelasi timp cu sotul ei un schit, care s-a numit Vorniceasa sau Iezerul. In decursul anilor acesta a disparut cu desavarsire, ramanand in memoria locuitorilor doar amintirea sa. Sapaturile arheologice intreprinse intre anii 1960-1974 au scos la iveala fundatiile acestei manastiri, intr-una din cripte fiind gasite osemintele Doamnei Chiajna, autentificata dupa inelul ce-l purta. In imaginea de mai sus se poate vedea crucea care marcheaza locul situ-lui areheologic de la Caldararu  si al Manastirii de Maici Iezerul descoperita in 1960 si de asemenea un fragment de vas datand din aceasi perioada. Deosebit de important pentru zona Cernica si nu numai a fost descoperirea, cu ocazia acestor sapaturi, a unei necropole neolitice in vecinatatea fostei manastiri Iezerul. Pana in prezent, pe teritoriul Munteniei, aceasta este cea mai mare necropola din epoca neolitica, descoperita si cercetata de dr. doc. Gh. Cantacuzino. Necropola a fost gasita intamplator in anul 1961 cu ocazia sapaturilor sistematice programate la Cernica in satul Caldararu, pe malul de vest a lacului Cernica. Pentru cei mai curiosi dintre Dvs. avem pregatita cartea Necropola Neolitica de la Cernica pe care o puteti citi imprumutand-o de la Biblioteca Vox Cernica.Articole asemanatoare:

Articole asemanatoare:

lista-monumentelor-istorice--comuna-cernica page 1lista-monumentelor-istorice--comuna-cernica page 2lista-monumentelor-istorice--comuna-cernica page 3

Comentarii   
Vasile Bolboja
0 # Excursii asteptate, deci bineveniteVasile Bolboja 08-01-2010 10:39
Datorita d-lui Ciotoran,ideea unei excursii in atat de frumoasele si bogatele locuri istorice din comuna noastra prinde contur. Confirm ca voi participa cu placere si ma straduiesc sa fac popularizarea necesara pentru a fi alaturi de noi si alti iubitori de istorie locala.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
constantin mircea
0 # locuri natale-istorie necunoscutaconstantin mircea 29-01-2010 17:16
Confirm ca particip la excursie de cunoastere a trecutului locurilor natale.
Felicitari initiatorilor.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # Date contact - organizare excursieAdministrator 29-01-2010 17:25
Va rugam, in cazul in care nu aveti un cont creat va rugam sa ne furnizati la e-mail urmatoarele:

1. Nume complet
2. Adresa de e-mail
3. Telefon

Aceste date sunt necesare pentru organizare si pentru a va contacta in timp operativ cu privire la data propusa pentru excursii si eventuale consultari. De asemenea va mai asteptam pe site pentru a va tine la curent.

cu stima

admin
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
crispat
0 # crispat 13-04-2010 13:42
Aş vrea şi eu să particip la excursie, dacă voi fi acasă în perioada respectivă (ar fi grozav dacă s-ar putea face o planificare măcar aproximativă, la nivel de lună sau săptămână din an). Dacă sunt şi persoane mai în vârstă care ar vrea să meargă, dar se tem de distanţe, mă ofer să duc alte 3 persoane cu maşina.
Cele bune şi spor!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV