In filmuletul de acum 55 de ani, puteti viziona mai multe imagini extrem de rare, realizate de TVR, cu ocazia lucrarilor efectuate la unul din cele mai cunoscute sit-uri arheologice din Romania si Europa: necropola neo-eneolitica si Manastirea Iezerul de la Caldararu si satul medieval Maracineni.

Prin amabilitatea D-lui profesor Sebe Marius Ovidiu (caruia ii multumim pe aceasta cale) din comuna vecina - Branesti si care ne-a atras atentia asupra existentei acestui film, veti putea vedea amploarea lucrarilor si ceea ce doar putini (si mai in varsta) isi mai aduc aminte, unii dintre acestia lucrand efectiv pe acest santier arheologic care a facut cunoscuta comuna Cernica in toata lumea. In imagini apare si renumitul arheolog Gheorghe Cantacuzino, colegii lui precum si muncitori, multi dintre acestia fiind sateni de-ai nostri.

Veti putea vedea de asemenea, un "lac" Cernica, care, la acea vreme, era de fapt mai mult "vechea Colentina", lucrarile la barajul si dig-ul Cernica si restul lacurilor de pe salba Colentina, incheindu-se in 1972. 

Nu dorim sa intram in mai multe detalii despre importanta descoperirilor, cei interesati putand gasi o multime de articole, dedicate pe aceasta tema, la rubrica "Istorie locala"

Dorim totusi sa amintim cu aceasta ocazie ca, incepand de la cimitirul Manastirii Cernica  si pana la vechiul pod peste Colentina pe care se trecea spre Caldararu,  lacul antropic Cernica de astazi, era format dintr-un un teren mlastinos, si cateva zeci de hectare de pasune/islaz pentru cei din Caldararu.

Acestea erau proprietatea manastirii Cernica,pe care, prin anii '45, manastirea a inchiriat-o cu mlastini cu tot lui Nicolae Marin apelat si Zdruica, originar din Vasilati, casatorit cu Stefan Maria, al carui tata era primar liberal la acea data, cunoscut si el si parintii lui ca si cultivatori de orez. In aceste circumstante, locuitorii din Caldararu s-au "rasculat" si intr-una din zile s-a iscat o adevarata batalie intre ei si muncitorii de la acea orezarie, batalie la care unii dinte simpatizanti portalului Voxcernica a fost martor ocular si care ne-a dat aceste detalii. 

A se citi si:

 

Imagini inedite din 1973. Situl arheologic "Manastirea Iezarul". Caldararu - Cernica.

Despre datarea necropolei neolitice de la Cernica. Dr. Eugen Comsa. 1992

Cercul de Stele-Astronomie,Destin si Nemurire. Dan Uza-Vizita la Necropola Neolitica de la Cernica, Caldararu.

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica. O noua abordare

Contributiile Preotului Dr. Gheorghe Badie la monografiile manastirilor Tanganu si Iezerul-Vorniceasa, Caldararu-Cernica.

Sa ne cunoastem istoria (locala). Satul Medieval Maracineni (Caldararu-Cernica). Descoperire arheologica de importanta pentru Satul Medieval Romanesc.

Satul Medieval Maracineni in lumina cercetarilor arheologice de la Caldararu, Cernica.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV