Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

vasile-bolboja-tanganu19, zi caniculara de iulie-cuptor. Este duminica si ma hotarasc sa fac o vizita terenului din Tanganu, prietenul meu (tacut) de o viata. Este inca "verde" cum nu  mai suntem noi, cei care ne-am legat o part e din viata de el. Fotbalisti, spectatori? Nici vorba... Trei cai si un manz se delecteaza cu "iarba verde de acasa". Candva calcata de fotbalisti, acum pascuta de ei..

Pe partea dinspre est acolo unde exista celebrii "plopi fara sot".Legenda tanganeana (avem si noi legendele noastre...fotbalistice) spune ca acela care a fost Ion Ciobanu a plantat 19 puieti de plop in timpuri care, azi, ne par imemoriale. Adica fara sot. Timpul si nepasarea si vanturile si furtunile i-au imputinat. Acum sunt 8 batrani. Ca si unii dintre noi, contemporanii lor. Cumitirul este in vecinatate ne gandim la versul unui binecunoscut folkist, Adrian Ivanitchi, "In cimitir paste un cal...".  Dar caii nostri pasc pe terenul de forbal. De el ne leaga   dulci victorii sportive, amare infrangeri, prietenii, bucurii si tristeti. Dar foarte multe dragi aduceri-aminte...Pe acest teren au evoluat binecunoscute echipe. In primul rand cele 4 con-comunale: Cernica, Balaceanca, Posta, Caldararu. Apoi cele din judet: Fundeni, Mihailesti, Giurgiu, Chitila, Plataresti, Budesti, Vasilati... Altele din marele oras de alaturi: Metalul, Sportul Studentesc (juniori), FCME, Metalo-Globus,  FRB... Ba chiar si o selectionata occidentala (de amatori) in care au evoluat confrati intru culoare ai lui Eto, Tigana sau Milla. Ce vremuri! Gazonul natural "made Tanganu" a fost innobilat de fotbalisti locali care au dus faima localitatii noastre pana, hat!, departe, departe. Nume precum Cristian Sava, Ion Constantin-Godacel, Gheorghe Ion-Nita, Ticu lui Carpitu, Dudu Sava, Tudor Gabi-Pilotu sau Popescu Gheorghe-Icelarie, Preda Marian-Firimitura si-au "teleportat" talentul si pe alte stadioane. Sa enumeram si cativa dintre cei care au fost, ca sa zicem asa, vedete strict locale: State Vasile, Istrate Dan, Ion Petre, Popescu Constantin-Bazar, Radu Ion-Vulpasin, Cosma Marin, Zamfir Vasile-Arsenal, Zamfir-Domide si multi alti. O parte dintre cei cu care am impartit bucuriile si tristetile pe batranul teren au trecut prematur, nedrept, incredibil de tineri gardul de sud. Nume ca: Ene Gheorghe, State Mihai, Rusu Nicolae-Turcu, Zamfir Nicolae-Ucale, Iordache Dumitru-Soni, Mircea Dospitu, Ion Ciobanu, Grigore Florea-Fisaiac, Cosma Tudor-Cocos, Tache Ion, Dumitrica Ion-Spic si din pacate multi altii au fost eroii trecutelor meciuri de pe terenul de alaturi. Acum privesc si intristati cum terenul pe care altadata pulsa viata a intrat in adormire. Zvonuri sumbre se ne spun ca soarta, terenului nu este prea roza. Oare sa urmeze si el destinul celor care au intrat in vesnicie alaturi? Deocamdata ramanem optimisti... ca tot romanul. Si o marturisire personala: terenul din Tanganu face parte din patrimoniul de suflet al semnatarului acestor randuri...

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV