Foto: Adrian Fota
Democraţia are un principiu tulburător de simplu: "dictatura majorităţii". În termeni mai simpli şi în formulare mai concretă aceasta expresie înseamnă "dictatura lui jumătate + 1". Să explicăm cât se poate de concret: dictatura a jumătate plus 1 se referă, atentie!, numai la cei care votează.
Dar sunt mulţi care nu votează. Ei nu intră în acest calcul! Este problema lor strict personală că nu folosesc una dintre cele mai importante cuceriri ale libertăţii omului. Adică libertatea ca alegatorul să opteze pentru acela pe care consideră că poate să reprezinte cel mai bine interesele sale economice, sociale, politice, umane. Că la actul de decizie şi de conducere al unei colectivităţi nu participă toţi componenţii. Participă doar prin reprezentanţii săi.
Adică aceia pe care i-a ales în mod democratic: liber, neinfluienţat de nimeni, secret, conform intereselor şi opţiunilor sale strict personale.
Până aici totul este simplu. Lucrurile se complică atunci când unii electori nu se prezintă la vot. În cazul în care cei aleşi nu corespund cerinţelor... nevotanţilor, ei se ascund, cu laşitate, sub flamura: "eu nu i-am ales". Doresc şi tind să devina nişte eroi sub plapuma călduţă: "eu nu l-am votat pe X". Eroare fundamentală: au votat. Au voat prin aceia care.. s-au dus la urne. Le-au dat o "procură în alb" acelora care şi-au îndeplinit aceasta cetăţenească indatorire. Este un respect pentru legile ţării, pentru cetăţenii ţării, pentru sacrificiul înaintaşilor care au luptat unii sacrificându-şi libertatea şi chiar viaţa pentru ale oferi celor de azi dreptul şi, până la urmă obligaţia, de a vota.
Reputatul academician Dinu Giurescu a atras atentia romanilor ca prin neparticiparea la vot facilitam altora dreptul de a decide in tara noastra, in Romania. Bunaoara maghiarii participa masiv la vot trec pragul de 5% si devin o "mireasa asiduu curtata de falnicii flacai romani". Adica partidele politice indiferent de culoarea lor doctrinara. Si astfel in perioada postdecembrista UDMR-ul a inclinat permanent balanta politica dupa interesele etniei pe care o reprezinta. Si culmea nu ca partid politic inscris dupa legile romanesti...
Aşadar trebuie să ne manifestăm, în felul nostru, opţiunile în faţa urnelor. Este o datorie cetăţenească, umană, un respect pentru sacrificiul înaintaşilor, o datorie faţă de noi înşine, faţa de familiile noastre, faţă de speranţele noastre.
A-i lăsa pe alţii să decidă pentru noi este un act strict personal. Dar şi o asumare a deciziilor pe care le iau vecinii, concetăţenii, conaţionalii noştri.
Dacă nu avem curajul să ne prezentam la vot măcar să avem bunul simţ să ne asumăm opţiunile altora.
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
da io cu cine
hai bre nea vasile, ca doar stii vorba aia, ieri utecisti, maine comunisti. Asa e si acu, ieri pdl-isti, azi usl-isti, deci care e rostu !!!??alegator
Teoretic asa este...dar in ultimii 23 de ani nu a existat nici un fel de corelatie intre asteptarile si optiunile votantilor si rezultatele sperate si modul in care politicienii au folosit voturile cetatenilor...ruptura este totala intre cei care care aleg si alesi..."procesul democratic" e doar o aparenta si doar un circ..cu promisiuni de "paine"...institutii intregi exista doar pentru justificarea in fata unora ca ...democratia chiar se intampla in Romania...pana ce nu vom asista la un stil "participativ" al cetatenilor la treburile "cetatii" locale sau nationale...vom asista in continuare la aceasi mascarada...balcanica...cu influentele punctelor cardinale majore...pana atunci...vom fi "reprezentati" de alesii nostrii...pe probleme si agende care nu fost niciodata ale noastre...Democraţie? Termenul trebuie redefinit!
Pare din ce în ce mai clar că nici măcar democraţia nu mai e ce-a fost... Şi nu vorbesc de cea socialistă, desigur, ci de cea "vestică" (adevărul e că şi dacă porneşti spre Răsărit şi eşti foarte tenace, tot în Apus ajungi până la urmă!). După ultimele cercetări în laboratoarele SUA & CE, s-a ajuns la concluzia că democraţia e o formă de virus care prosteşte masele largi populare. Din acest motiv, politicienii responsabili sunt obligaţi din ce în ce mai des să dea cu flit opţiunilor, democratice dar profund periculoase, ale prostimii. Cum ar fi, democraţia actuală înseamnă de fapt dictatură luminată. Totul e ca politicienii să nu-i pună pe proşti să voteze decât pentru chestii simple şi clare, gen referendum cu întrebarea "Vreţi să fie bine? DA/NU", sau alegeri generale cu tema "Nu-i aşa că vreţi să se schimbe ceva, dar numai dacă aprobă SUA & UE?". Şi uite aşa, proştii votează, iar cei care stau acasă devin prin comparaţie deştepţi, pentru că nu s-au obosit degeaba.