Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ziua buna! Aici, subsemnatul! Cetatean european cu drepturi depline! La libera circulatie, la opinie, la cuvant, la a insira tot felul de chestii si a le spune lumii, cum fac colegii mei, „parlamentari de Bruxelles". Ca renumita varza, care, se stie, e altfel decat la noi. Obisnuita, dar cu studii superioare, cum a definit-o un hatru scriitor.

Stiu ca esti cu ochii pe noi, ca pe butelie (recipientul acela in care se baga gaz cu presiune, care se folosea mai demult si pe meleagurile tale...). De aceea vreau sa te linistesc, sa te asigura ca pe la noi toate-s bune si frumoase, chiar daca uneori mai facem niste ghidusii. C-asa suntem noi, un popor vesel, plin de umor.

Acum, daca tot ne-ai primit in ograda ta, ia-ne asa cum suntem, chiar daca mai calcam stramb. Stii, e din cauza pantofilor. Lasati noua mostenire de Ceausescu, mare cizmar, mare conducator, un „fost" care inca ne mai bantuie.

Vreau sa afli de la mine ca ceea ce a fost in vara se cheama harjoana politica. Inventie proprie, pur damboviteana si, dupa cum deja ai aflat, totul s-a terminat cu bine. „Seful" e din nou la post, iar ghidusii bat televiziunile ca sa mai distreze nitel telespectatorii, avizi dupa umor de buna calitate!

Am vazut, te-ai cam suparat pe noi, ne-ai dat indicatii pretioase, iar noi te-am ascultat si bine am facut, pentru ca asa

am mai crescut si noi in ochii americanilor. Care sunt mai sobri si nu prea stiu de gluma, mai ales cand au de recuperat de aici o caruta de euroi.

Vreau sa mai stii ca ne merge bine, ca avem de toate, nu refuzam nimic din ce ne dai si mai luam si de prin tarile calde, ca la noi ba ploua cu galeata, ba e seceta cumplita, iar tevile de la fostele sisteme de irigatii le-am topit, ca asa se caleste otelul! Deci, in ceea ce priveste cele de-ale gurii sa n-ai nici o grija, ca doar stii ca suntem pe locul trei la concursul de obezitate.

Una peste alta, politic stam bine, continuam harjoana, avem partide si aliante de nu poti sa le numeri si mai facem, ca la asta suntem fruntasi in productie. Acum, ca avenit toamna, vremea culesului, adica, e randul harjoanei economice, ca atare am pus de o privatizare care sa rupa gura targului si sa mai culegem ceva parale pentru pusculita bugetara.

Mama, cum a fost! Spectacol, nu alta. Televizat, comentat, intors pe toate fetele, dar se cheama ca am facut-o. Cu o licitatie de poveste, castigata de un investitor strategic, venit tocmai din Caracal. De domnu' Dan este vorba. Omul care face bani dintr-o garsoniera, face santaj, face vile, face partid si, iata, acum a facut si o privatizare. A supralicitat si i-a ingenunchiat pe ceilalti pretendenti la mana Oltchimului.

De altfel cred ca esti la curent, oi fi citit Financial Times, ca doar e cea mai prestigioasa publicatie financiara din lume, care relateaza cu maxima seriozitate despre aventurile „elegantului Diaconescu" (adjectivul apartine celor din Marea Britanie) al carui circ nu mai este demult inofensiv. Noi, insa, cum ne stii, facem misto de domnu' Dan, in timp ce el ne face pe noi...

Este una dintre cele mai urmarite telenovele, pe care se bat televiziunile sa-l aiba invitat pe protagonist, adica pe marele investitor, in timp ce domnia sa lupta din rasputeri la propria-i televiziune. Sa demonstreze ca falsurile nu sunt falsuri, ca are sute de milioane de euro in conturi la banci de prin toata lumea, ca este investitorul ideal, providential pentru Romania, de care guvernul se teme si d-aia nu-l vrea, anuland o privatizare si-i lasa pe muncitorii marelui combinat, fara slujbe si cu buzunarele goale.

Acum ce sa zic? Guvernul nostru este ca painea lui Dumnezeu. Bun, ingaduitor, are grija de noi toti si ne promite cat poate de mult, pentru ca numai el stie cum va pune economia pe roate, cum ii va tura motoarele pana s-or scurge banii lichizi tocmai spre poarta marilor fabrici si uzine. Pe care le va privatiza acusica, investitorii facand deja coada, ca pe vremea raposatului la oua si lapte.

Surpriza vine tot din partea lui domnu'Dan, care nu respecta randul si tipa ca din gura de sarpe ca ia tot ce se scoate la vanzare. Nu pentru el, Doamne fereste, ci pentru popor. Ca asa a invatat el la casa parinteasca, sa fie altruist si din ce (n)are sa dea si altora. Pe langa marile obiective economice, saci cu bani, cam cate 20 000 de euro pentru fiecare romanas. Ca sa-i investeasca, sa porneasca afaceri, sa facem din Romania un stat de intreprinzatori in care sa dea navala vecinii si tot restul Europei, ba chiar cei si din afara ei.

Nu-i de gluma, soro. Pregateste-te de mari surprize si incepe sa ne pretuiesti la justa noastra valoare. Ce criza economica, ce recesiune? N-avem noi timp de asemenea bazaconii. De pamantul fagaduintei nu se atinge nimeni si nimc, conform vechiului dicton „Cu partidu' nostru-n frunte vom avea victorii multe". Iar la cate partide avem noi, totul se va transforma intr-un imens triumf.

Apopo, nu uita ca in decembrie incepe o noua harjoana, asa ca mobilizeaza o armata de observatori, trimite-i sa stea cu ochii pe cei care acum stau de-a dreapta Tatalui, pe puscariasi, pe cei cu dizabilitati, pe cei care haladuiesc pe meleaguri straine, pe turistii electorali, pentru ca nu care cumva, dupa cum le este obiceiul, sa se joace iarasi cu stampila si sa voteze anapoda, deoarece ar fi mare suparare. Ne mai auzim in decembrie, dupa alegeri, ca sa comentam subiectul, pentru ca, am incredere, n-o sa lasi bunatate de tara sa-ti scape din mana...

Emil Munteanu

Articol publicat in www.ccib.ro

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV