Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

vasile-bolboja-tanganu“Septembrie este jumătate vară, jumătate toamnă” a spus, cândva, inegalabilul Fanuş Neagu. Suntem în mileniul vitezei şi toate componentele  sale sunt “în viteză”. Putem spune că suntem în “septembrie-viteză”.  Prin urmare alegerile următoare se vor desfăşura în mai puţin de un an. Deci, in sens calendaristic, suntem în an electoral. Să purcedem la treabă. Pentru început să amintim două trecute “întâmplări” cu iz electoral.

... Era primavara anului 2004. La un meci de fotbal disputat pe terenul din Tânganu domnul primar a spus despre un alegător: “Am auzit că x-ulescu s-a dat cu duşmanii”. Replica, de un realism şi o candoare remarcabilă, a venit de la o speranţă fotbalistică locală, azi respectabil tânăr tătic: “Domnule primar, este primăvară şi mieii trebuie să sugă de la mai multe oi!”.

... Campanie electorală. O alegătoare din Tânganu era foarte supărată că un anume partid nu i-a dat un tricou

cu însemnele grupării. S-a dus la liderul local, i-a cerut doritul tricou şi, normal, a fost întrebată dacă votează cu partidul al cărui tricou la dorit. Răspunsul a fost franc, stupefiant, în  binecunoscut stil mioritico-balcanic: “Mie să-mi dea toţi şi după aceia hotărăsc eu cu cine votez!”.  Fără comentarii...

Să trecem şi la alte fapte electorale. Pentru alegerile locale din 2008 semnatarul acestor rânduri a fost “expulzat” din PSD, deci exclus de pe lista de consilieri eligibili de două persoane si din doua motive: De d-l Gabriel Oprea (pe atunci lider al PSD Ilfov) din motive de “sărăcie” si de liderul local Dumitrache Petra pentru motive, să folosim o formulă avocăţească clasică, “nepotrivire de  caracter”. În criza de timp (nu mai aveam când să fac formalităţile pentru a candida ca independent) am fost obligat să găsesc o “umbrelă” pensionară... formală. Să recapitulam: formal am candidat din partea pensionarilor, practic ca independent. Există o zicală modernă apărută în neodemocraţia românească: “Pe el nu l-a votat nici familia”. Eu am depăşit această “barieră” electorală. Pe mine nu m-a votat nici măcar... Bolboja Vasile!. Şi evident nici familia! Cum s-a ajuns la această performanţă unică pe planeta numită Pământ?. Incredibil de simplu. Toate tentativele mele (şi ale familiei) de intra în sala de votare din Tânganu, până la ora 21,00 fix (votarea nu a fost prelungită nici măcar cu un minut!) s-au soldat cu triste eşecuri. Cordoane triple de alegători bronzaţi (doar eram în plină vară!) impiedicau pe doritorul de vot pe principiul sfânt ca şi ei sunt alegători care aşteptau să-şi manifeste democraticul drept. Că băteau pasul pe loc este o cu totul altă poveste. Toate tentativele mele şi ale altor alegători de a se rezolva această situaţie s-au lovit de o indiferenţă totală la toate nivelele ierarhice din comună. Inclusiv a organelor de ordine.

Noi, de aici de la “Peluza politică” a portalului Voxcernica opinăm că speranţele unora dintre cetăţenii comunei noastre de a se schimba ceva în plan politic, uman, administrativ,  mental, civic, moral prin urbea noastră sunt nule. Deocamdată este o dispută acerbă pentru a se stabili sparring-partenerul actualului primar. Şi sparring-partenerii au interesele lor.... Că doar oameni sunt şi ei... Speranţele (unor) cetăţeni?  Altădată...

Comentarii   
ex-votant
0 # alegatorul turmentatex-votant 15-09-2011 19:26
daca mita electorala ar consta doar intr-un tricou...nu ar fi o problema...ca alegatorul nu e prost...sa vedem acum in plina criza...de unde vor mai scoate milionul de caciula...galet ile, faian, uleiul, si cum ii va mai pacalii...inclu siv pe bronzatii care fac legea...in comuna
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
gigibadiu
0 # alegatoru scarbitgigibadiu 29-03-2012 15:50
Si credeti dvs. stimate " alegator turmentat, ca nu mai are dl. primar de unde sa dea... sau "stimata" d-na petra!?
Am senzatia, de fapt siguranta si sper sa ma insel, ca nu se va schimba nimic in comuna Cernica in urmatorii 4 ani de dupa alegerile locale ce vor urma. Si asta pentru ca noi alegatorii suntem praf majoritatea, acea majoritate pe care le-o asiguram noi si cu aliatii lor mai bronzati de la atata stat la soare, ca are grija "dl". primar sa se bronzeze oamenii ca e la moda. Continua furturile in satul Tanganu si ei oraganizeaza cursuri de vanzatoare si manichiuriste. Mai bine ar organiza cursuri de paznici pentru sate si ar angaja firme care sa se implice in aceasta problema. Mai bine i-ar chema pe politisti la sedinte cu oamenii sarmani si cinstiti carora li se fura si putinul pe care il au. Oameni multi si sarmani si alegatori turmentati si scarbiti ,mergeti si votati oameni gospodari si cinstiti ca va zic eu ca-i avem pe langa noi. Sa auzim de bine!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV