Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

FOTO -VIDEO - Cota apei din lacul Cernica fost scazuta cu peste 130 de cm.

Acest lucru se intampla pe fondul apropieri iernii, cand aceasta cota este in mod uzual scazuta in jur de 1 m, precum si din cauza anticiparii lucrarilor care vor fi incepute in curand, la viaductul autostrazii A0, autostrada care va traversa padurea Caldararu si Lacul Cernica, in apropierea fostului strand Cernica.

Mai jos, va invitam sa vizionati mai multe imagini foto-video, atat din zilele acestea cat si din trecut, din anul 2009 cu ocazia reabilitarii malul lacului Cernica (astazi str. Bizantului, atunci cand cota apei a scazut de asemenea drastic pe fondul lucrarilor de la aceea data), acest an fiind printre ultimii ani in care scaldatul, in zona stavilarului Cernica, a mai fost posibil pentru copiii si adultii din satului Cernica si nu numai.

Majoritatea locuitorilor din comuna Cernica si a pescarilor amatori care mai vin sa pescuiasca pe acest lac, sunt foarte nemultumiti de situatia în care a ajuns  lacul Cernica, care, practic a fost privatizat in anul 2002 printr-un contract de concesiune si a ajuns, sa fie exploatat de catre o firma privata.

Situatia juridica cu privire la cine sunt proprietarii si administratorii acestui lac, bun public, construit la ordinul Partidul Muncitoresc Roman in anii 1960 (in fapt realizat cu munca si eforturile locuitorilor de atunci din Bucuresti, comuna Cernica, Branesti si alte zone) este inca incerta, Manastirea Cernica, revendicand acest lac, in contradictie cu statul roman si alte autoritati locale, cum ar fi Primaria Orasului Pantelimon, alte autoritati de gospodarire a apelor si firma care a detinut contractul de concesionare a acestui lac. 

Pentru cei care doresc sa vada istoricul proceselor intre Manastirea Cernica, orasul Pantelimon, Prefectura Ilfov, statul roman prin Ministerul Finantelor,, Administratia Nationala „Apele Române” – Administratia Bazinala De Apa Arges-Vedea, Comisia Locala Pentru Stabilirea Dreptului De Proprietate Privata Asupra Terenurilor A Orasului Pantelimon, Comisia Judeteana Ilfovclick aici.

Din anii 1960 si pana in anii 2000, Lacul Cernica a reprezentat o sursa de recreere, bunastare si mandrie pentru toti locuitorii comunei Cernica.

Acum, in zilele noastre, cu exceptia unor apusuri de soare superbe, acest lac nu mai produce prea multe bucurii, locuitorilor din aceasta comuna, ci doar acelora care administreaza si exploateaza sub forma concesiunilor / licentelor de acvacultura, acest lac sau terenurile din jurul acestuia cum ar fi cele din zona fostului strand Cernica, zona transformata dintr-un strand cu destinatie si scop de recreere al maselor, intr-o zona de restaurante de lux si pavilioane pentru evenimente private - nunti, botezuri, etc. 

Pentru cei care nu stiau, Lacul Cernica, a fost construit cu multa truda, cu munca parintilor, bunicilor si strabunicilor nostri în anii 1960, la ordinele Partidului Muncitoresc Român, pentru a iriga luncile roditoare ale comunei Cernica si pentru a regulariza cursul raului Colentina care trecea odinioara pe islazul dintre satul Cernica si satul si padurea Caldararu.

Stavilarul de la Cernica, a fost construit de asemenea, tot de catre comunisti, in acea perioada, odata cu constructia digului care uneste Cernica de Caldararu si care a facut posibila nasterea acestui lac antropic (datorat actiunii omului), prin stavilirea si acumularea raului Colentina.

Acest lac este ultimul lac din salba de lacuri a râului Colentina si (mai) are o suprafata (teoretica) de 360 ha lungime de 5.5 km si un volum acumulat de apa de 7 milioane de mc.

În curand o sa va prezentam si o istorie completa a acestui lac si a strandului Cernica, inclusiv cu fotografii si detalii istorice. Pana atunci, pentru mai multe detalii cu privire la lacul Cernica si ce a insemnat acest lac, pentru bunastarea si viata economica a cetatenilor din satele comunei Cernica, va invitam sa revedeti articolele, pe aceasta tema, din lista de mai jos. 

@irinel.scriosteanu Au inceput lucrarile in zona protejata a celei mai dificile structuri de pe A0 - podul peste lacul Cernica Am fost pe santierul Lotului 4 al Autostrazii Bucuresti #A0 Nord, pentru a verifica progresul lucrarilor pe acest lot, care, desi este cel mai mic ca lungime (4,47 km), este cel mai dificil, din cauza supratraversarii cu un pod în lungime de 1,3 km a Lacului Cernica (arie protejata). Stadiul lucrarilor este urmatorul: ? au început lucrarile la ultima structura neatacata si, totodata, cea mai complexa si dificila de pe întregul inel A0 - podul peste lacul Cernica, in conformitate cu Acordul de Mediu care a impus începerea lucrarilor dupa data de 1 Noiembrie: ? se realizeaza platforma de pamânt în lac ? se armeaza si cofreaza riglele pilelor P1 si P2 ? se aprovizioneaza cu carcasele de armatura necesare pilotilor ? se executa lucrari de umpluturi cu pamânt pe traseul autostrazii; ? continua lucrarile la pasajului peste calea ferata Bucuresti Sud - Oltenita: ? se executa lucrari de umpluturi cu balast în zona culeei C2 ? se executa lucrari de forare, armare si betonare piloti ? se monteaza esafodajele de sustinere a riglelor pilelor ? se armeaza, cofreaza si betoneaza riglele pilelor ? se armeaza, cofreaza si betoneaza cuzinetii + antiseismici ? se executa lucrari de asfaltare a variantei provizorie pentru relocarea DJ301 iar zilele urmatoare treficul va fi relocat pe aceata; ? se instaleaza 2 utilaje de forat pentru executia pilotilor aferenti pasajului peste DJ301; ? se executa lucrari de relocare a retelelor de telecomunicatii si conducte gaze în zona Pantelimon; ? antreprenorul avea mobilizate în santier 241 persoane si 87 utilaje. Antreprenorul va construi pe cca jumatate din lungimea acestui lot 2 structuri cu o complexitate ridicata, printre care: ? Pasaj peste calea ferata Bucuresti Sud - Oltenita (km 51+077), în lungime de 504 m; ? Pod pe autostrada peste Lacul Cernica si drum de exploatare, în o lungime de 1274 m. i Lotul 4 Nord este cel care face jonctiunea cu Autostrada Bucuresti - Constanta #A2 prin nodul rutier de la A0 x A2, iar termenul de finalizare contractual este primavara anului 2026. Având în vedere capacitatea de mobilizare a antreprenorului, consider ca acest lot ar putea fi finalizat chiar la sfârsitul anului viitor. ?? Hai, Romania, hai ca se poate! ?? _____________________________________ #A0 #AutostradaBucurestiului #A0Nord #Nord #Pantelimon #Cernica #A2 #DN3 #infrastructura #rutier #infrastructurarutiera #infrastructuraIlfov #Ilfov #Bucuresti #BucurestiIlfov #HaiRomaniaHaiCaSePoate #irinelscriosteanu #scriosteanu #scriosteanutransporturi #highway #highwayromania #highwayofromania #highwaysofromania #autostraziromania #construiminfrastructura #construimdrumuri #podpestelacCernica #laccernica #A0NL4 #Lot4NordA0 ? sunet original - Irinel Scriosteanu

A se citi si:

Saga existentiala a lebedelor de pe lacul Cernica.

Imagini VIDEO in premiera cu fostul strand Cernica. TVR - 1973.

Scaldatul interzis...si nu prea - 2009.

Lucrari de reabilitare mal lac Cernic - 2009 

Lacul Cernica in flacari - 2012.

Imagini drona: Cum arata tronsonul de autostrada intre nodul rutier de la Caldararu si DJ301 peste lacul Cernica.

Gardienii galaxiei si pescuit explosiv pe lacul Cernica. Foto-Video.

Foc de primavara pe lacul Cernica.

Cel mai tare patinoar din Bucuresti... e la(c)...Cernica ! 23-ian-2016.

Feerie pe gheata lacului Cernica, 1 ianuarie 2015.

Lacul Cernica in timpul furtunii. 7 iulie 2013. 7:30

Peisaj de iarna mirific. Padurea, lacul si manastirea Cernica. 13-01-2013

Padurea si lacul Cernica aur este ?! Sau loc pentru picnic si vile este !?

Lacul Cernica. Inghetat bocna. 31 ian 2012

Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Inec in lacul Cernica.

Albume foto Lac Cernica

scaldat-baraj-stavilar-canal-lac-cernica-dambovita-7
Scaldatul Interzis
Mi-este greu sa comentez aceasta imagine. Dupa cum stiti, Barajul Cernica pe asa zis-ul rau Colentina este in curs de finalizare. Barajul face legatura intre Lacul Cernica si Dambovita permitand reglarea nivelului salbelor de lacuri din amonte. Asteptam cu nerabdare ca acest baraj sa fie finalizat in speranta ca nivelul acestui lac o sa fie cel pe care il stiam odata. De asemenea mai speram ca si calitatea apei din lac sa fie cea care ne permitea odata (in copilarie) sa bagam o trestie in gura si sa sorbim apa cand ne era prea cald, prea sete si prea lene ca sa mai ajungem la o fantana din sat.

Nu va sfatuim sa faceti asa ceva acum, pentru ca daca nu aveti anticorpii necesarii, siguri veti face o mare...dizenterie. Chiar si in aceste conditii, scaldatul in lacul Cernica continua sa fie o atractie pentru unii tineri, chiar daca multi din obisnuitii innotatori au renuntat de mult la niste boli pe propria piele sau una bucata conjunctivita. Barajul Cernica este un loc "faimos" pentru scaldat pentru ca distractia e asigurata de valtoarea si vartejurile produse de apa "scapata" prin baraj in drumul ei spre mare. Mai ales cand apa e data "drumul tare" cum ziceam noi in vremurile bune si cand eventual puteai sa faci si o saritura adevarata de pe pod. Teoretic scaldatul este interzis dar cine ar putea sa-i opreasca pe tinerii curajosi sa incerce o zbenguiala in apa nu tocmai albastrui-verzuie de alta data, in conditiile "incalzirii globale" si in conditiile in care nu sunt locuri amenajate pentru practicarea innotului in lac. Poate cei de la Administratia Lacurilor ? Oricum calitatea apei in acest lac este o problema stiintifico-fantastica care probabil va fi rezolvata in urmatorul secol doua mii, cand noi nu vom mai fi copii. E pacat de acest lac care de fapt tine in viata renumele de "Cernica, zona frumoasa". E pacat ca copii nostrii nu vor intelege niciodata sau nu prea curand, fericirea de a te scalda intr-un lac curat si sigur, aproape de casa. Pana atunci totusi in ritm de suflecata.cata..cata..pana la brau...putem sa spalam in continuare...covoarele la...rau...chiar daca miroase a un pic de contradictie tinand cont de cele de mai s u s .

lac cernica

Lucrari de reabilitare mal estic Lac Cernica. Noiembrie 2009

 Dupa finalizarea digului Cernica si la aproximativ o luna de la finalizarea lucrarilor de reabilitare a Barajului Cernica noi lucrari au inceput pentru reabilitarea malului estic al Lacului Cernica si anume de-a lungul strazii Valea Bizantului care leaga DJ301 cu drumul DC55. Lacul este in curs de desecare (pentru a doua oara in ultimii 3-4 ani) pentru a facilita lucrarile prevazute.Inaugurarea lacrarilor si inceputul deversarii apelor se pare ca s-a facut si cu un pic de scandal din partea firmei care detine luciul apei 

 

protestand din cauza potentialelor pierderi de fond piscicol rezident in acest lac si de asemenea si din cauza pierderilor pe care le vor avea din cauza stoparii incasarilor din taxele consistente care erau luate de la pescarii amatori. Pescarii se pare ca nu au putut sa protesteze in mod formal multumindu-se sa-si intinda firul spre alte balti. Din spusele rezidentilor, pe aceasta alee se pare ca se va construi si un drum asfaltat cu doua sensuri. De asemenea spuneau cu mandrie ca aceasta alee va deveni faleza satului Cernica si un loc de promenada unde locuitorii si nu numai se vor plimba pentru a admira frumusetea lacului Cernica si de a se bucura de briza lacului si de ce nu de un apus de soare in spatele satului Caldararu. In acelasi timp isi exprimau temerile ca daca acest viitor drum nu va fi inchis circulatiei auto (cu exceptia rezidentilor) vor fi nevoitii sa asiste la cursele cu masini sau motociclete care isi fac aparitia din ce in ce mai des si in zona Cernica. Tot din spusele rezidentilor lucrarile vor dura aproximativ doua luni, dar pronosticul personal este ca ele vor dura cel putin sase luni tinand cont ca vine iarna. Din imaginile prezentate si care vor fi doar o amintire romantica a acestui mal populat odata cu deja taiatele salcii pletoase, speram ca la un moment cat mai apropiat in viitor sa dispara zecile de tone de gunoi care se vad pe marginea si de pe fundul lacului si ca vom putea noi si copii nostrii sa ne mai scaldam in acest lac asa cum faceam odata si care ne-a facut copilaria atat de fericita. Ca de obicei va invitam la comentarii daca aveti mai multe detalii. 

Articole legate de lacul Cernica: Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de

Lucrari reabilitare mal estic lac Cernica.

 

Odata cu venirea primaverii si a caldurii au inceput sa se inmulteasca si incendiile. Inclusiv in comuna Cernica. De data aceasta va prezentam un incendiu mai special, care a avut loc in seara aceasta, 25 Martie 2012, orele 18:00. Este vorba de un incendiu care a cuprins stuful ramas pe malul lacului Cernica, mai exact la intrarea satului Caldararu, Cernica. Se pare ca incendiul a pornit de la o tigara aprinsa si aruncata de catre un "biciclist", dupa spusele unui localnic. Oricum, interesant este ca pe vremuri, arderea stufului se intampla in fiecare primavara si nu era chemat nici un pompier. Era un obicei al satenilor care isi castigau existenta din prelucrarea stufului si productia "ostretelor" si nu numai, inclusiv productia coroanelor de flori, rogojinilor, unditelor pescarilor, gardurilor si acoperisurilor etc. Prin incendierea de primavara se

ardea materialul vegetal uscat permitandu-se in acest fel regenerarea plaurilor. In ultimii 25 de ani aceste incendii au avut loc doar pentru distractia unor "piromani" de ocazie, mai mult sau mai putin constientii, pentru ca, acum, chiar exista pericolul extinderii focului catre casele tot mai des construite pe malul lacului din Caldararu si Cernica si de asemenea si catre padurea Caldararu. La momentul filmarii am vazut si o a doua masina de pompieri si care se indrepta catre alt incendiu in Caldararu, dar despre care nu avem inca detalii. Aceasta zona a lacului unde am filmat, se numea "la sifon" si era folosita de catre copiii si satenii din Caldararu, pentru scaldat. "Sifonul" era de fapt o mica trecere a apei din lacul Cernica in micul canal care ducea apa pe lunca comunei Cernica si era prevazut cu un gratar pentru a nu permite trecerea "cociocului" (plaurilor/stufului si radacinilor de stuf). Stuful pe care il vedeti in imagini a "scapat" lucrarilor din anii '90 cand a fost inceputa o campanie de curatire a lacului Cernica si a malurilor sale, extinderea plaurilor luand o amploare fara precedent. Portiuni din acest stuf au ramas pe malurile lacului Cernica in zona "La ograda" din Cernica, vizavi de stadionul de fotbal din Cernica si "sub Caldararu", acolo unde, pe o portiune din lacul Cernica de aproximativ 4 Ha a fost aruncat stuful tocat de echipamentul specializat. In timp, pe zonele mentionate mai sus au fost aduse sute de tone de moloz, gunoi si pamant si au fost transformate in terenuri numai "bune" de scos la vanzare. Mai multe detalii despre povestea plaurilor de pe lacul Cernica puteti citi si in articolul Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Lac Cernica

Lacul Cernica sau Land-ul Cernica ?!

Lucrari reabilitare mal estic lac Cernica.

Bombardament in Caldararu, Cernica

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV

Istorie locala

Noiembrie 26, 2024

Fotografie grup de tineri din Tanganu 1962-63.

Mai jos va prezentam o fotografie veche si care prezinta imaginea unui grup de tineri…
Noiembrie 26, 2024

Va recunoasteti parintii si bunicii? Clase de elevi ai anilor…

Revenim cu prezentarea unor amintiri nepretuite despre parintii si bunicii nostrii, de data aceasta, in…
Septembrie 02, 2024

Drum lin printre stele - Prof. matematica Nastasia Petre -…

Cu profunda tristete, regret si nostalgie, am aflat de trecerea in neființă a D-lui Nastasia…
August 29, 2024

Reportaj despre scoala, invatatorii si satul Caldararu, Cernica. 1945 -…

Actualizare 08-nov-2024- Noi fotografii vechi cu elevii clasei a-IV-a, promotia 1958, a invatatorului Teodor Petcu,…
August 28, 2024

Imagini rare din Cernica, de la Manastirea Cernica si Pantelimon.…

In premiera va prezentam noi imagini de arhiva, din satul Cernica, din anii 1964, de…
August 28, 2024

Imagini VIDEO in premiera cu fostul strand Cernica. TVR -…

In premiera va prezentam un video cu imagini din fostul strand Cernica, realizat de TVR…
August 14, 2024

Crucea misterioasă din adâncul pădurii Cernica - „Străjerul drumului vechi…

Actualizare 25-08-2024 - Imagini 3D ale crucii din Padurea Cernica In urma publicarii articolului din…
August 13, 2024

FOTO-VIDEO - Imagini noi din marele complex medieval, descoperit în…

Va prezentam noi imagini din Arhivele Nationale, din timpul cercetarilor de la renumitul situl arheologic…
Iulie 18, 2024

Reporter fara voie - Mama. O povestire de Vasile Bolboja,…

Povestirea pe care o publicam astazi se intituleaza "Reporter fara voie - Mama" si este…
Iunie 21, 2024

Destine tângănene. Dumitru Sava.

MICRO-POVESTIRE LOCALĂ REALIZATĂ SUB EGIDA PORTALULUI VOXCERNICA.RO D E S T I N E  T Â…
Mai 23, 2024

Fotbal scolar cernicaș -1961 - recurs la memorie

Comuna noastră Cernica a fost mereu, mereu furnizoare de personalități naționale în diverse medii. Evident…
Aprilie 06, 2024

Cum arata un buletin in anul 1931. Nea Niculae Goreață…

Nea Niculae, Goreață, așa cum îi spuneam noi copii din Căldăraru acum  mai bine de…
Martie 27, 2024

Recurs la memorie. Scoala comunala Cernica - Caldararu - Tanganu.…

VA RUGAM NU EZITATI SA NE TRIMITETI FOTOGRAFIILE DVS. VECHI PENTRU A FI PUBLICATE. Actualizare…
Martie 21, 2024

Recurs la memorie – Scoala mica din Tanganu - 1959

Continuăm să vă prezentăm fotografii din istoria comunei noastre pe principiul că o “poză face…
Martie 09, 2024

Recurs La Memorie - Săpăturile De La Mănăstirea Tânganu 1961-1966

Vă prezentăm o fotografie - document istoric din anul 1964 - cu aceia care au…
Decembrie 14, 2023

Destine tângănene. Rădița. Predestinare - Prietenie - Dragoste.

O “poveste” adevărată de prietenie, dragoste şi predestinare, în care vom reproduce, evenimente, întâmplări, fapte…
August 17, 2023

Mihai Eminescu si Cernica. Ultima poezie de dragoste. 1889.

Prin amabilitatea poetului Mircea Dinescu va prezentam ultima poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu,…
August 08, 2023

Vasile Bolboja din Tanganu comentat de Cristian Topescu in Revista…

Rubrica Fair Play - Revista Flacara, 16-martie-1984 Spectacol sau rezultat? De la cititorul Vasile Bolboja…
Iulie 11, 2023

Un om împușcat lângă Cernica.

Se telegrafiază de către sub-prefectul plășei Pantelimon, că o patrulă de călărași dând lângă Cernica…
Iulie 10, 2023

Opinii. NICOLAE ANDREI şcoala generală din Căldăraru comuna Cernica, judeţul…

Romania Libera: 18-februarie-1976 - Rubrica OPINII "Satul Căldăraru, comuna Cernica, judeţul Ilfov este aşezat foarte aproape…
Iulie 10, 2023

Drama din padurea Cernica.10-octombrie-1911

"O zguduitoare dramă din amor, așa cum prin romane senzaționale se mai intîlnește, s’a desfășurat…
Mai 29, 2023

Harta austriaca a comunei Cernica. 1856 - 1859.

Vă prezentăm harta istorică (interactiva) a zonei Cernica (si nu numai) de acum aproape 170…
Martie 19, 2023

Flora spontana medicinala din padurea Cernica. Revista Farmacia - 1959

Va prezentam o lucrare din anul 1959 cu privire la flora spontană medicinală din pădurea…
Februarie 16, 2023

Fotografii din 1933 - Manastirea Cernica.

Imagini Manastirea Cernica din anul 1933.
Ianuarie 22, 2023

Scoala veche din Manolache nr. 38 - Cl. I-IV si…

Actualizare 26-feb-2023: Vă prezentăm noi imagini cu școala din Manolache, cu învațătoarea Stefania Ionescu și…
Ianuarie 08, 2023

Scoala Mica din Tanganu. Serbari scolare de altadata.

Actualizare: 24-ian-202324 IANUARIE 1959 Continuam seria de amintiri cu privire la Scoala Mica din Tanganu. …
Decembrie 11, 2022

File de istorie locala. Viata parohiilor: Balaceanca. Emisiune Trinitas 2010.

Continuam prezentarea filelor de istorie ale comunei Cernica. Astazi va prezentam o emisiune despre satul…
Septembrie 03, 2022

Clasa a V-a an scolar 1956-1957. Scoala Gimnaziala nr. 1.…

Provocare pentru cernicasi. Vă recunoașteți bunicii si strabunicii din aceasta fotografie?! In premiera, va prezentam…
Septembrie 01, 2022

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Daca recunoasteti aceasta imagine "istorică" atunci înseamnă că sunteti din satul Caldararu, Cernica, ați învățat…
August 31, 2022

Invatamantul cernicas in jurul bornei 1960.

În jurul anului 1960 s-au produs ample schimbări în învățământul românesc. Care, normal, au avut…
Iulie 27, 2022

Complex Medieval Tanganu - Manastirea Tanganu

In cele ce urmeaza va prezentam doua documente cu foarte multe detalii inclusiv shite si…
Iulie 09, 2022

Amintiri Fotbalistic-Cernicașe…. 1978

În anii 1970 fotbalul din comuna noastră, Cernica, a revigorat… Echipa fanion a satului Tânganu,…
Martie 30, 2022

Amintiri tanganene. Revelion 1967.

Anul 1967... Așa cum am mai spus, în decembrie 1967 am cumpărat un magnetofon Tesla-Uran…
Ianuarie 23, 2022

Amintiri tanganene. La Ciuperca. Strandul Cernica.1968.

Anul 1968....        Era în prima zi de Paști din acel an..        Un grup…
Decembrie 27, 2021

Amintiri tanganene. Nela. Strandul Cernica. Trecute amintiri. 1971.

     In februarie 1970 am fost liberat de la armată... unde am petrecut 1…
Decembrie 15, 2021

S.O.S. - Efigiile de la Spitalul Balaceanca au disparut.

În august 2019 vă anunțam cu privire la finalizarea restaurării efigiilor (reprezentari în ipsos a…
Decembrie 02, 2021

Amintiri tanganene. Ana Martac.1965.

Liceele serale din acele timpuri - anii 1965-1975 le urmau și muncitorii de pe platforma…
Decembrie 01, 2021

Sondajul arheologic din punctul Tânganu „Autostradă. 1992. Vasilica Sandu-Cuculea

În 1992, cu ocazia contructiei autostrazii A2 Bucuresti Constanta, pe teritoriul comunei Cernica au avut…
Noiembrie 30, 2021

Excursie cu amintiri - itinerariu: padurea Caldararu - fosta "la…

În cele ce urmează dorim să vă prezentăm un album cu imagini luate cu ocazia…
Mai 17, 2021

Pastila cu amintiri si...istorie locala...(1)

In anii 1959-60 în locul micilor bălți și lacuri care înconjurau râul Colentina pe teritoriul…
Februarie 28, 2021

Editie speciala pentru santierul din lunca Cernica-Caldararu. Steagul Rosu. 1958…

Actualizare: 26 mai 2021 In articolul Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…
Iunie 17, 2020

Tanganu, lumea de ieri, lumea de azi.

   Scriitorul austriac, Ștefan Zweig,  a scris ultima sa carte, "Lumea de azi", în anul…
Aprilie 27, 2020

1965. Filmare TVR, sit-ul arheologic de la Caldararu, Cernica.

In filmuletul de acum 55 de ani, puteti viziona mai multe imagini extrem de rare,…
Ianuarie 05, 2020

C.I.A. la Manastirea Cernica ?! 1951-1952.

Actualizare 29-08-2024 Va prezentam un nou document datat 18-decembrie-1951, intitulat "Depozit de munitie in Padurea…
Decembrie 08, 2019

Documentar despre satul Caldararu, biserica si locuitorii sai.

Vă prezentăm un scurt metraj documentar realizat de Trinitas TV în colaborare cu parohia satului…
Octombrie 05, 2019

Despre datarea necropolei neolitice de la Cernica. Dr. Eugen Comsa.…

"Prin sapăturile arheologice incepute în vara anului 1960, de către dr. doc. Gheorghe Cantacuzino, pe…
Iulie 20, 2019

Imagini inedite din 1973. Situl arheologic "Manastirea Iezarul". Caldararu -…

Va prezentam mai multe fotografii din 1973, cu ocazia sapaturilor din Căldăraru-Cernica, jud. Ilfov in cadrul sitului…
Aprilie 16, 2019

Monografie sat Cernica - 1942. Invatatoare Hrisia Mihai.

Un nou document istoric rar, de acum 77 de ani, va este pus la dispozitie de…
Decembrie 01, 2018

Ziarul „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale. Reeditare cu ocazia…

Va prezentam o reeditare a ziarului „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale tiparit in 18 noiembrie/1…
Octombrie 29, 2018

Tomos pentru canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Manastirea Cernica.…

Va prezentam un document rar din anul 1955 si anume TOMOS-ul (hotarare scrisa) pentru canonizarea…
Septembrie 09, 2018

Amintirile razboiului mondial. Jurnal de front Vasile Arghirescu. 1916-1917.

Prin amabilitatea preotului paroh Vasile Gutea din Caldararu si in urma unei vizite de documentare…
Septembrie 03, 2018

Monografie sat Cernica-1968. Preot Dr. Gheorghe Badie

Continuam publicarea monografiilor istorice realizate de invatatorii si preotii din satele comunei Cernica. De data…
August 08, 2018

Sinodiconul (condica) bisericii Cernica. Preot Dr. Gheorghe Badie. 1968

Prin amabilitatea preotului paroh al bisericii parohiale din satul  Cernica, Sorin Popa, astazi avem placerea…
Iunie 01, 2018

Din istoria romantata a religiei si educatiei din satul Caldararu,…

Cu un an inainte de asasinarea lui Kennedy, adica in 1962, in satul Caldararu, comuna…
Mai 31, 2018

Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…

In ziua de 23 Aprilie 1960, era tiparita o editie speciala a ziarului "Steagul Rosu",…
Martie 19, 2018

"Amintiri despre viitor" de la 1891 despre Tanganu.

Inițial, am vrut să vă prezentăm această "știre", ca facând parte de categoria celor "inedite",…
Februarie 23, 2018

Adresa Muzeului de Istorie si Arta al municipiului Bucuresti catre…

In anul 1991 a fost adoptata Legea Fondului Funciar prin care a fost definit si…
Februarie 23, 2018

Adresa catre Consiliul Popular al Comunei Cernica. Institutul de Arheologie.1970

"Institutul de Arheologie a executat în vara fiecărui an dela 1960 pina acum, cercetari arheologice…
Februarie 02, 2018

Reforma agrara de la 1921 in satele comunei Cernica. Planurile…

In premiera absoluta si dupa aproape 100 de ani, portalul Vox Cernica va prezinta in…
Februarie 18, 2017

Statistici istorice 1832-1865 satele comunei Cernica.

Lista cu numele preotilor ce se afla in coprinsul plasii Danbovita leat 1835.
Decembrie 02, 2016

In cautarea originilor proprii si a istoriei locale...Blogul anului 2016

In cele ce urmeaza avem placerea sa va prezentam un blog personal, realizat de Dl.…
Aprilie 30, 2016

Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963

Va prezentam o carte descoperita recent si care ne-a fost transmisa prin amabilitatea D-lui Ciotoran…
Martie 21, 2016

Hrisov de tarnosire Biserica Balaceanca - 1884

Astazi 21 martie 2016, cu ocazia lucrarilor de renovare a Sfintei Mese din altarul Bisericii…
Decembrie 07, 2015

File de istorie: Scoala mica din Tanganu.

ÎNCEPUTURI ŞI ... ISTORIE--------------------------------------Septembrie 1955...Superbă lună de toamnă...Eu aveam 7 ani şi 6 luni. Era…
August 23, 2015

Situatia scolara in anul 1948 la scoala Caldararu.

Mai jos va prezentam o statistica relevanta cu date detaliate despre numarul de copiii pentru…
Aprilie 17, 2012

Acum desecretizat. Planul de Sistematizare al comunei Cernica-1970. Canal si…

Din cauza dimensiunilor si numarului de pagini va rugam asteptati incarcarea acestora daca este cazul)…
Februarie 12, 2012

Manastirea Tanganu. Fragmente arheologice si schite amplasament.

Prin amabilitatea D-lui Ciotoran Nicolae din Balaceanca, va prezentam cateva fragmente arheologice din ceea ce…
Februarie 12, 2012

"Bine că ai venit părinte, mai inainte de a ne…

Va prezentam un material preluat de D-l Nicolae Ciotoran-Balaceanca din arhive, in care veti regasi…
Ianuarie 14, 2012

Răsărituri veşnice pentru morţii din Cernica

Articol preluat de la Asociaţia Astronomică Astroclubul Borealis Părăsind Bucureştiul pe Autostrada Soarelui, trecem prin…
Decembrie 13, 2011

Manastirea Cernica. Imagine aeriana.

sursa foto: Romania vazuta din avion sursa text: Site oficial Manastirea-Cernica.ro Ctitorie a marelui vornic Cernica…
Noiembrie 04, 2011

Satul Tanganu-File de istorie ilfoveana

sursa foto: Panoramio În celebrul act de la 20 septembrie 1456, emis în timpul domniei…
Aprilie 06, 2011

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica. O noua…

  Nu demult, promiteam ca vom reveni cu detalii despre Necropola neolitica de la Caldararu,…
Iunie 12, 2010

Cernica si satele sale la 1885. Geografie, statistica si istorie…

Impartirea administrativ teritoriala la 1885 pentru satele din comuna Cernica si date statistice.
Mai 22, 2010

Pregatire itinerarii excursii tematice. Partea II-a.

Un grup de entuziaşti iubitori de istorie şi natură locală din comuna Cernica au inceput…
Ianuarie 06, 2010

Cercetarile arheologice de la Balaceanca

Asa cum precizam in articolul "Monumente istorice. Comuna Cernica", incepem sa publicam detalii despre fiecare…
Ianuarie 04, 2010

Monumente istorice. Comuna Cernica

Suntem siguri ca nu exista locuitor al comunei Cernica care sa nu fi auzit de…
Decembrie 14, 2009

Festivalul filmului la sate. Glina, Balaceanca, Cernica. 1973

Va mai aduceti aminte de Nea Mircea sau de Pasca Corneliu din Cernica ? Dar…
Noiembrie 27, 2009

Amintirile din secolul XIX ale unui octogenar despre Tanganu-Cernica. Marin…

Acest material a fost scris undeva după anul 1918, iar informaţiile pe care le contine…
Noiembrie 27, 2009

Istoricul Mănăstirii Tînganu

Manastirea Tanganu - înalţată odinioară în cîmpia munteană, lînga vechea albie a Dîmboviţei, în apropierea…
Noiembrie 02, 2009

Premiera absoluta. Atestare documentara sat Balaceanca.

In premiera absoluta pentru Comuna Cernica, va prezentam documentul care atesta existenta satului Balaci, azi…
Noiembrie 02, 2009

Monografie comuna Cernica. Invatatoare Victoria Folescu. 1939-1944

"Suprafata ocupata de satul Cernica, este de 2,640 ha, iar numarul locuitorilor se ridica la…
Noiembrie 02, 2009

Monografie istorica sat Balaceanca. Invatator Vasile Badicioiu. 1946

Sufletul satenilor. "Sufletul lor bun ii fac sa se asocieze pentru diferite binefaceri. Fetele, flacaii…
Octombrie 24, 2009

Prima Pecete a satului Balaceanca: 1830

Prima pecete folosita de alesii satului Balaceanca in actele oficiale dateaza de la 1830. Transcrierea…
Octombrie 19, 2009

Catagrafie

Catagrafia din anul 1810 a eparhiei Ungrovlahiei, din care extrag datele referitoare la satele ce…
Octombrie 16, 2009

Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944

Astazi a fost una dintre zilele cele mai frumoase. Portalul Vox Cernica a intrat in…
Iulie 01, 2009

Numele Comunei Cernica...

Cernica este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume - Cernica. Acest nume este dat…