In data de 18-06-2024, la sediul nou al Primariei Cernica, orele 14:00, a avut loc lansarea cartii - "Comuna Cernica - File de istorie", realizata de mai multi membri si colaboratori ai Portalului Vox Cernica.

Materializarea acestei carti s-a facut la initiativa si cu sprijinul D-lui Primar Gelu Apostol, si Consiliului Local al Primariei Cernica.

La eveniment, pe langa reprezentantii oficiali ai primariei si ai consiliului local, au raspuns invitatiei de participare, reprezentanti si cadre didactice ale scolilor gimnaziale din satele comunei Cernica, preotii parohiilor din Tanganu, Balaceanca si Caldararu, precum si mai multi dintre locuitorii interesati de istoria comunei Cernica.

Moderatorul acestui eveniment a fost Dl. Cristian Manea, directorul Clubului Sportiv Cernica.

Mai jos va prezentam mai multe extrase din unul din discursurile tinute in cadrul acestei festivitati.

 

"LANSARE CARTE – COMUNA CERNICA – FILE DE ISTORIE
PRIMARIA CERNICA, 18-06-2024, ORELE 14:0

Buna ziua, bine ati venit si bine v-am gasit la prezentarea cartii “Comuna Cernica – File de Istorie”

Pentru cei care nu ma cunosc, numele meu este Lilian Iordache, sunt originar din satul Caldararu. Sunt de profesie economist si din anul 2009 sunt administratorul portalului Vox Cernica, portal despre care probabil, unii dintre Dvs. deja ati auzit. Portalul este de fapt, un ziar on-line, un ziar dedicat comunei Cernica si care incearca, in masura posibilitatilor materiale si umane pe care le detine, sa furnizeze locuitorilor acestei comune, stiri, informatii, opinii, reportaje si documentare despre viata social-culturala, economica si sportiva a Comunei Cernica.

Fara sa ne laudam, tinem sa va spunem ca, in acest portal, pot fi regasite o multime de date si informatii despre istoria Comunei Cernica, istorie pe care am incercat sa o prezentam intr-un mod cat mai clar, cat mai atractiv, cat mai digerabil si mai usor de parcurs de cat mai multi, speram - cititori ai acestei carti, prezentate astazi.

Dorim sa va multumim pentru prezenta Dvs. si de asemenea pentru interesul aratat pentru aceasta carte, carte care reprezinta de fapt, o premiera pentru Comuna Cernica. Din ceea ce cunoastem, in comuna Cernica, sau mai bine spus, despre comuna Cernica, o asemenea lucrare nu a mai fost scrisa din anii '70, deci, de mai bine de 55 de ani. Ultimile monografii cunoscute, din cele pe care noi le detinem si despre care stim ca au supravietiuit timpului, au fost cele scrise de avocatul si invatatorul Constantin N. Popescu, din Caldararu si de preotul paroh Gheorghe Badie din Cernica. Aceste monografii precum si multe altele scrise de invatatoarele din Cernica, Victoria Folescu si Hrisia Mihai si invatatorii Stan Leu si Vasile Badicioiu, le puteti revizui si Dvs. in Bibliografia acestei lucrari si de asemenea le puteti citi in integralitatea lor in Portalul Vox Cernica.

Dorim de asemenea, sa multumim D-lui Primar Gelu Apostol si Consiliului Local al Primariei Cernica, si tuturor celor care au contribuit intr-un fel sau altul si au facut posibila materializarea acestei lucrari.

Trebuie sa spunem ca, initiativa acestui Proiect, a acestui demers, a apartinut D-lui Gelu Apostol, care, in anul 2018, deci acum 6 ani, ne-a consultat cu privire la posibilitatea reala de a se realiza o asemenea lucrare.

In urma raspunsului nostru pozitiv, am primit sprijinul tehnic necesar in tehno-redactarea acestei lucrari cu ajutorul logistic si uman din partea D-lui Cristian Manea, actualul director al Clubului Sportiv Cernica.

O prima schita a lucrarii a fost gata in anul 2019, dar, din cauza pandemiei si a altor motive obiective, finalizarea acestui proiect a fost amanata pana in prezent.

Sincer, ne cam pierdusem speranta ca, aceasta carte sa vada lumina tiparului si eram foarte aproape de o decizie de a o publica in Portalul Vox Cernica, dar doar sub forma electronica, in format .pdf, asa cum sunt publicate si multe alte lucrari.

Baza documentara pentru realizarea unei asemenea lucrari, exista de mult in Portalul Vox Cernica, aceste informatii fiind puse la dispozitia tuturor celor interesati despre istoria acestei comune, in mod gratuit.

De asemenea aceasta baza documentara, este rezultatul unei muncii asidue de cercetare, de ani de zile in arhivele locale, judetene si nationale cu privire la comuna Cernica si a fost efectuata in special de colegul nostru din Balaceanca, Dl. Nicolae Ciotoran.

Munca acestuia, nu doar că a permis realizarea acestei carti intr-un mod mai facil, dar a avut si alte consecinte cum ar fi schimbarea denumirii spitalului de psihiatrie din "Domnita Balasa" in "Eftimie Diamandescu" si de asemenea a permis recuperarea de catre stat, prin Consiliul Judetean Ilfov, a unor importante suprafete de teren, revendicate nelegitim.

De asemenea munca acestuia a stat la baza probelor pe care comuna Cernica le-a prezentat in procesul de granituire cu comuna Fundeni. Totusi, prin natura lor, in acest portal, aceste informatii sunt prezentate oarecum dispersat, fragmentat, fara o ordine cronologica, astfel, fiind destul de solicitant, pentru cititorul neavizat, de a corela aceste date, astfel incat sa faca sens din punct de vedere istoric. Noi nu am facut altceva, decat, sa reorganizam toata aceasta baza documentara existenta, sa o analizam, sa o sintetizam si sa o prezentam sub penita, condeiul, - principal, al D-lui Vasile Bolboja, din Tanganu, intr-un mod cat mai accesibil publicului larg.

Trebuie sa mai spunem ca, aceasta lucrare, Comuna Cernica – File de istorie, este rezultatul unei efort de echipa, majoritatea celor din aceasta echipa fiind si membrii ai Asociatiei Vox Cernica sau colaboratori ai Portalului Vox Cernica. Fara munca voluntara a acestora, acest proiect nu ar fi fost imposibil de dus la capat, dar cu siguranta ar fi fost mult, mult mai greu de finalizat. Membrii acestei echipe nu sunt istorici de profesie dar cu siguranta, intelegerea importantei si necesitatii unui asemenea demers pentru generatiile actuale si viitoare, au asigurat entuziasmul si impulsul necesar pentru a duce la capat aceasta lucrare.

Pana la acest moment, inca nu avem un feedback de la viitorii nostri cititori si nu stim cum va fi primita aceasta lucrare de catre acestia. Totusi, ceea ce stim cu siguranta, este ca daca aceasta carte va trezi interesul unui unui singur cititor, potential viitor istoric sau nu, amator sau profesionist, dar care sa continue aceasta lucrare, buna sau rea, atunci consideram ca, misiunea noastra, a sustinatorilor acestui proiect a fost indeplinita

Chiar daca are aproape 200 de pagini, din cauza economiei necesare care s-a impus in vederea realizarii unei asemenea carti, au ramas foarte multe lucruri nespuse. Speram ca, viitorul sa ofere sansa, noua sau celor care se vor incumeta sa continue aceasta lucrare, sa se poata completa cu cat mai multe dintre detaliile necesare si care sunt disponible despre istoria mai recenta sau mai indepartata a comunei Cernica si care pot da culoare identitatii specifice acestei comune si locuitorilor acesteia.

Asa cum am mentionat in preambulul acesti carti, va asteptam sa ne transmiteti observatiile si comentariile Dvs., astfel incat sa putem corecta orice inadvertenta posibila sau sa completam cu ceea ce considerati Dvs. ca este necesar si relevant pentru a ne apropria cat mai mult de adevarul istoric despre comuna Cernica si satele sale, adevar pe care am incercat sa-l surprindem si sa vi-l prezentam si Dvs. in acesta lucrare.

Doresc sa inchei, dar nu inainte de a spune cateva cuvinte despre coperta acestei carti. Probabil multi dintre Dvs. ati recunoscut imaginile de pe acesta coperta. Acesta imagine este de fapt o compilatie a mai multor imagini, prima dintre ele:

-reprezentand Lacul Cernica, lac, care este definitoriu pentru identitatea acestei comune, dar care, din pacate, in zilele noastre, cu exceptia unor apusuri de soare superbe, acest lac, nu mai produce prea multe bucurii, locuitorilor din aceasta comuna. Dupa cum stiti, lacul Cernica este un lac antropic si care a luat nastere odata cu construirea digului si stavilarului in anul 1959 si pana in anii 2000 acesta a reprezentat o sursa de recreere, bunastare si mandrie pentru toti locuitorii comunei Cernica;

-a doua imagine reprezinta padurea seculara Cernica, parte a ceea ce a fost odata Codrii Vlasiei si care inca se mai poate numi padure. Din pacate, in opinia noastra, nu stim ce va rezerva viitorul atat pentru padurea Cernica cat si pentru padurea de la Caldararu;

-a treia imagine reprezinta crucea care marcheaza locul Manastirii Iezerul / Vorniceasa, de la Caldararu si un fragment de ceramica descoperit pe locul acestei manastiri, cu ocazia sapaturilor arheologice din anii 70 si pe care sta scris "„Manastirea Iezerul de Maici descoperita in 1960 de Academia Republicii Populare Romane. Aici este altarul." Eu personal am putut sa descifrez aceasta inscriptie acum 20 de ani, cand aceasta inca era lizibila. Din fericire am putut sa o reproducem in aceasta carte pentru a nu se pierde si eventual pentru a putea fi reconstituita. In prezent, accesul la aceasta cruce se face foarte greu, zona fiind acoperita de vegetatie si boscheti, iar inscriptia este total ilizibila. Speram ca se poate face ceva in viitorul apropriat pentru a pune in valoare acest monument istoric de importanta majora pentru comuna Cernica;

-a patra imagine reprezinta monumentul eroilor din Cernica, eroi care s-au jertfit in primul razboi mondial, si despre care am vorbit pe larg in lucrarea prezentata astazi;

-a cincea imagine reprezinta un fragment din documentul care atesta satul Balaci, Balaceanca de la 1592, deci de acum 432 de ani, si pe care de asemenea l-am prezentat in detaliu in aceasta lucrare;

-a sasea imagine reprezinta Biserica din Tanganu;

-a saptea imagine este din anul 2009 si reprezinta o portiune din Podul vechi de peste Dambovita, pod daramat si reconstruit in anii 2010-2011;

Si in sfarsit ultima imagine.... despre care s-au nascut multe legende in satul Balaceanca si despre care D-l Ciotoran va poate spune mai multe, in cateva momente...

Avem si o surpriza pentru Dvs si dorim va prezentam fizic, in original, doua monografii din cele trei scrise de Preotul Gheorghe Badie in anii 1968, monografii despre Manastirea Tanganu si Manastirea Iezerul Vorniceasa. De asemenea va prezentam o fotografie originala a acestui preot la varsta de 60 de ani. Dl Ciotoran va poate povesti cum, aceste documente valoroase, au putut fi salvate de la disparitie, la momentul trecerii in nefiinta a acestui preot. Va invitam sa si pe Dvs. le vedeti acum..

Speram ca undeva candva sa se realizeze si un muzeu la nivelul comunei Cernica care sa asigure continuitatea in timp a unor asemenea documente sau obiecte si care la randul lor pot contribui la prezervarea identitatii locale a comunei Cernica...

Va multumim"

 

Lucrarea  "Comuna Cernica - File de Istorie" prezintă o lucrare monografică detaliată a comunei Cernica, acoperind diferite aspecte istorice, geografice, sociale și culturale, oferind o resursă valoroasă pentru locuitorii comunei și pentru oricine este nteresat de istoria locală a comunei Cernica.

  1. Context și Motivație:
    • Lucrarea  a fost realizată sub patronajul Asociației Culturale Locale Vox Cernica, având ca autori mai multe persoane pe Vasile Bolboja, Lilian Iordache, Nicolae Ciotoran, Sterea Cristea, Ilie Stelian și Cristian Peter.
    • Autorii si-au propus să păstreze și să transmită informații valoroase despre istoria comunei Cernica, folosind metode moderne de prelucrare și conservare a documentelor.
  2. Conținut:
    • Lucrarea este structurata în mai multe capitole, fiecare abordând diferite aspecte ale comunei Cernica: istorie generală, administrare teritorială, vecini, evenimente importante, personalități locale etc.
    • Prezintă detalii despre formarea și evoluția satelor componente ale comunei (Cernica, Bălăceanca, Tânganu, Căldăraru și Poșta), precum și despre modificările administrative de-a lungul timpului.
  3. Abordare Istorică:
    • Istoria comunei Cernica este descrisă în contextul mai larg al regiunii Muntenia și al județului Ilfov.
    • Autorii subliniază schimbările teritoriale și administrative care au avut loc de-a lungul secolelor, de la începutul secolului al XV-lea până în prezent.
  4. Surse și Documentare:
    • Lucrarea se bazează pe diverse surse documentare, inclusiv lucrări monografice anterioare, documente bisericești și ziarul comunal online: voxcernica.ro
    • Lucrarea include observații personale și interpretări ale autorilor, dar recunoaște și limitările și posibilele inexactități ale datelor prezentate.
  5. Structura și Organizare:
    • Lucrarea este bine organizată, fiecare capitol fiind dedicat unui aspect specific al comunei.
    • Este inclus un cuvânt înainte care explică motivația și metodele folosite, precum și un capitol introductiv care oferă o prezentare generală a comunei.

Sumar lucrare:

Cuvânt Înainte

  • Autorii prezinta motivația lucrării și importanța conservării și transmiterii istoriei locale. Sublinează bogăția naturală și culturală a comunei Cernica și recunosc contribuția locuitorilor săi de-a lungul timpului.

Capitolul 1: Prezentare Generală:

  • O scurtă istorie a comunei Cernica, descriind formarea și evoluția sa în contextul condițiilor naturale și istorice.
  • Menționează complexitatea istoriei comunei și diversitatea informațiilor obținute.

Administrare Teritorială:

  • Descrie evoluția administrativă a comunei Cernica de la începutul secolului al XV-lea până în prezent.
  • Subliniază modificările teritoriale și administrative, inclusiv comasarea satelor și integrarea lor în diferite structuri regionale și județene.

Vecini:

  • Prezintă localitățile vecine comunei Cernica și relațiile istorice și geografice cu acestea.
  • Include informații despre legăturile economice și sociale dintre aceste comunități.

Sinteza lucrarii "Comuna Cernica - File de Istorie"

Cuvânt Înainte

  • Autorii subliniază motivația lucrării și importanța păstrării și transmiterii istoriei comunei Cernica.
  • Se menționează bogăția naturală și culturală a comunei, precum și contribuția valoroasă a locuitorilor săi.

Capitolul 1: Prezentare Generală

  • Istoric General: Oferă o privire de ansamblu asupra comunei Cernica, menționând vechimea de peste 500 de ani și contextul teritorial și istoric.
  • Diversitatea Informațiilor: Se discută despre bogăția și diversitatea informațiilor disponibile, dar și dificultatea de a le sintetiza.

Capitolul 2: Scurtă Prezentare a Satelor Componente

  • Cernica: Detalii despre formare, evoluție și evenimente importante. Se menționează mănăstirea Cernica, un reper important al comunei.
  • Bălăceanca, Tânganu, Căldăraru și Poșta: Fiecare sat este prezentat cu detalii despre formare, evoluție și evenimente semnificative, subliniind particularitățile locale și contribuția lor la comuna Cernica.

Capitolul 3: Istoricul Școlilor din Comuna Cernica

  • Evoluția Educației: Prezintă dezvoltarea învățământului în comună, de la primele forme de educație informală până la instituțiile moderne de învățământ.
  • Instituții Educaționale: Detalii despre școlile și cadrele didactice din comună, impactul lor asupra comunității.

Capitolul 4: Istoricul Mănăstirilor din Comuna Cernica

  • Mănăstirea Cernica: Istoria și importanța mănăstirii, rolul ei spiritual și cultural.
  • Alte Mănăstiri: Detalii despre alte mănăstiri din zonă, contribuția lor la viața religioasă și culturală a comunei.

Capitolul 5: Bisericile din Comuna Cernica

  • Biserici Locale: Informații despre bisericile locale, construirea lor și rolul în viața comunității.
  • Patrimoniu Religios: Valoarea patrimoniului religios și influența asupra identității comunitare.

Capitolul 6: Tradiții, Cultură și Sport

  • Tradiții și Obiceiuri: Descrierea tradițiilor și obiceiurilor locale, evenimente culturale importante.
  • Cultură: Activități culturale, influențe și dezvoltări în domeniul artei și culturii locale.
  • Sport: Activități sportive, cluburi și evenimente sportive, impactul acestora asupra comunității.

Capitolul 7: Comuna Cernica - Istorie Contemporană

  • Schimbări Administrative și Politice: Analiza evoluțiilor recente, modificările teritoriale și administrative.
  • Dezvoltare Economică și Socială: Proiecte de dezvoltare, inițiative locale și impactul asupra locuitorilor.

Capitolul 8: Personalitățile Comunei Noastre

  • Personalități Notabile: Prezintă personalitățile notabile din comună, contribuțiile lor în diverse domenii.
  • Impact și Moștenire: Importanța acestor personalități pentru comunitate și moștenirea lăsată.

Capitolul 9: Scurtă Cronologie a Principalelor Evenimente

  • Evenimente Semnificative: O cronologie a evenimentelor semnificative din istoria comunei, oferind un context temporal.
  • Relevanță Istorică: Importanța acestor evenimente pentru dezvoltarea și evoluția comunei. 

Articol "Jurnalul de ilfov"

Articol "Viitorul Ilfovean"

 

comuna cernica file de istorie viitorul ilfovean lansare carte

📜Volumul de carte “Comuna Cernica – File de istorie” a fost lansat în mod oficial în Sala de evenimente a Primăriei...

Posted by Primaria comunei Cernica judetul Ilfov on Thursday, June 27, 2024

Volumul de carte “Comuna Cernica – File de istorie” a fost lansat în mod oficial în Sala de evenimente a Primăriei Cernica.🎊

Desfășurat sub egida “Cultura este hrană pentru suflet”, evenimentul “Comuna Cernica – File de istorie” a beneficiat de o asistență deosebită, importante personalități ale comunității noastre fiind pezente în Sala de evenimente a Primăriei Cernica, locul unde istoria, cultura și tradițiile comunității noastre s-au regăsit și retrăit pentru câteva clipe de neuitat.

Patru dintre autori au participat activ alături de inițiatorul și susținătorul proiectului Comuna Cernica – File de poveste, edilul Gelu Apostol, persoana care și-a asumat și sprijinul pentru viitoarele volume ale monografiei Comunei Cernica.

 Vasile Bolboja  Lilian Iordache
 Sterea Cristea  Ilie Stelian
 Nicolae Ciotoran  Cristian Peter

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată unei sesiuni de autografe, sesiune care a fost primită cu mult entuziasm și interes de cei prezenți.

Gazda evenimentului a fost Cristian Manea, președintele publicatiei Revista 100% Sport România, și director al Clubului Sportiv Cernica.
Volumul de carte “Comuna Cernica – File de istorie” va fi distribuit în perioada următoare, cu titlu gratuit, către comunitatea Cernica.

STIRE INITIALA - 07-iunie-2024

Primaria Cernica, împreună cu Asociația Vox Cernica (asociatia.voxcernica.ro), va invită la lansarea oficială a cărții  "Comuna Cernica - File de istorie - Ediția I" .

Evenimentul va avea loc in data de 18-iunie-2024, orele 14, in sala de evenimente a Primăriei Cernica, 

Aceasta lucrare, in prima ediție, reprezintă  o prima sinteză, modernă, a ceea ce se cunoaște, până acum, din punct de vedere istoric, despre comuna Cernica si a fost realizată de către mai mulți membri si colaboratori ai asociației si portalului cu același nume voxcernica.ro, începând cu anul 2018, la inițiativa Primăriei Cernica, prin primar Gelu Apostol si coordonata din punct de vedere tehnic de către Cristian Manea, director Club Sportiv Cernica.

Cu aceasta ocazie va reamintim că, in cadrul Portalului Vox Cernica, la rubrica "istorie Locala" veți putea regăsi o întreagă pleiadă de articole si monografii / lucrări istorice, realizate de-a lungul timpului de mai mulți dintre învățătorii si preoții satelor din comuna Cernica, si nu numai. 

Aceasta lucrare, printre altele, pune in valoare lucrările acestor predecesori si veți putea descoperi fragmente si noi detalii despre istoria comunei Cernica, a satelor sale, a școlilor si bisericilor acestora, organizarea teritorial-administrativa, a tradițiilor, obiceiurilor, mediului natural si a vieții locuitorilor acestei comune.

Va asteptăm!

 

🗞Istoria și tradițiile ne sunt trecut, prezent și viitor… Eveniment - Lansare de carte 📖CERNICA – FILE DE ISTORIE 18...

Posted by Primaria comunei Cernica judetul Ilfov on Friday, June 7, 2024

 

Istoria și tradițiile ne sunt trecut, prezent și viitor…
Eveniment - Lansare de carte
📖CERNICA – FILE DE ISTORIE

18 Iunie 2024 va fi o dată importantă pentru comunitatea Cernica.

La orele 14.00, în Sala de evenimente a Primăriei Cernica, va fi lansat în mod oficial volumul de carte “CERNICA – File de Istorie”.

După o perioadă lungă de muncă asiduă pentru culegerea informațiilor și așternerea acestora pe hârtie, opera celor șase autori prinde viață și, mai mult decât atât, va fi pusă în lumina reflectoarelor într-un cadru elegant, așa cum se cuvine.

🖊Autori

Vasile Bolboja | Sterea Cristea | Nicolae Ciotoran | Lilian Iordache | Ilie Stelian | Cristian Peter

📜Monografia “Cernica – File de istorie” este un studiu științific de mare complexitate, o lucrare care cuprinde date și cifre din toate sferele vieții spirituale, sociale, economice, culturale și chiar sportive ale comunității noastre.

📚Pentru a vă stârni curiozitatea, prezentăm mai jos capitolele ce clădesc această lucrare cu totul și cu totul deosebită:

Cuvânt înainte
Capitolul 1 – Prezentare generală
Capitolul 2 – Scurtă prezentare a satelor componente
Capitolul 3 – Istoria școlilor din comuna Cernica
Capitolul 4 – Istoria mănăstirilor din comuna Cernica
Capitolul 5 – Bisericile din comuna Cernica
Capitolul 6 - Tradiții, cultură, sport
Capitolul 7 – Comuna Cernica – Istorie contemporană
Capitolul 8 – Personalitățile comunei noastre
Capitolul 9 – Scurtă cronologie a principalelor evenimente
Epilog

📙Mongrafia “Cernica – File de istorie” este un proiect susținut și realizat de Primăria Cernica, sub îndrumarea primarului Gelu Apostol și coordonat de Cristian Manea.

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV