Cu profunda tristete, regret si nostalgie, am aflat de trecerea in neființă a D-lui Nastasia Petru, care, incepand cu anul 1973 pâna la iesirea la pensie, a activat ca profesor ca matematică la scoala din Caldararu si Cernica.

Dom' profesor, „Gicuță”, așa cum îl alintam noi copii din satul Căldăraru și așa cum l-am cunoscut noi in anii '80, și-a făcut cu mult profesionalism și din plin datoria și este printre ultimii profesori si invatatori din generația sa, care ne-au învățat carte, "cu multă răbdare", la această scoală.

Eu personal, mă mândresc cu un prim 10 la algebră luat de la dom' profesor in clasa a -V-a, in anul 1977, aducându-mi aminte și acum, de șirul lung de numere despărțite de semnele + și -, șir la care îmi venise rândul să răspund (cam galben la față, ce-i drept). Pe lângă activitațile sale didactice obișnuite, dom' profesor a cochetat cu fotografia ca amator și de asemenea a fost un apicultor pasionat, practicand albinăritul cu entuziasm, în mica sa curte de la Căldăraru, albinarit care probabil l-a și ajutat, sa ajunga la varsta de peste 92 de ani. Intodeauna și-a aratat disponibilitatea sa împartășească din secretele apiculturii, (chiar dacă, din pacate, nu prea era nimeni interesat) și de asemenea, să dăruiască din produsele sale (miere, polen, laptișor de matcă etc), pe care nu le refuzam niciodată și cu toții eram doritori... In ultimii mai multi ani, dom' profesor a trecut cu mult stoicism, prin mai multe tragedii personale care i-au marcat ultimii mai multi ani din viata sa, dupa ce sotia si cei doi baietii ai lor (unul ofiter de armata si celalalt absolvent de A.S.E.), au plecat, unul cate unul, prea curand in lumea umbrelor, acestia lăsând trei nepotele în urma lor. Ultima oară l-am revăzut pe dom' profesor, pe 7-iulie-2024, la înmormânatarea unui consătean din Căldăraru, fost elev al dânsului (Bebi al lui Tătău).

Mă bucur că, după aceea, am fost inspirat să-i fac o vizită la curtea lui de pe uliță și să-i înmânez un exemplar din click aici „Comuna Cernica - File de istorie”, editată de curând.

Îi spuneam cât de mult mă bucur, ca de altfel mulți alții dintre sătenii din Căldăraru, foști elevi de-ai dânsului, să îl văd sănătos plimbându-se prin sat, pe timpul verii. Nimic din starea și atitudinea dansului din acea zi nu anunta ceea ce trebuie sa va spunem astazi.

Din păcate, nemaiavând prea multe rude, nu a avut cine să ne anunțe mai curând de trecerea în neființă a lui dom' profesor, noi aflând doar astăzi că, deja a fost înmormântat săptămâna trecută în cimitirul de la Manastirea Cernica alături de soția sa, neputând să ne luăm rămas bun așa cum se cuvine, de la dânsul.

Multumim dom' profesor și drum lin printre stele!

Pentru mai multe detalii despre Scoala din Caldararu, invatatorii si profesorii acestei scoli, precum si despre satul Caldararu si locuitorii sai, a se citi si:

Reportaj despre scoala, invatatorii si satul Caldararu, Cernica. 1945 - 23-sep-1955 - prezent

Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944

Istoria bisericii ortodoxe din satul Caldararu-Cernica. Avocat Constantin N. Popescu

Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963

Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii 1930?

Opinii. NICOLAE ANDREI scoala generala din Caldararu comuna Cernica, judetul Ilfov.18-feb-1976

Situatia scolara in anul 1948 la scoala Caldararu.

Scoala Caldararu, Cernica. Amintiri, amintiri.

"Vreau sa fiu artist. Caut invatator !". Gradinita si Scoala Generala Tanganu. Scoala generala Caldararu.

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV