Calculul penalizarilor la pensiile anticipate.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In rândurile următoare, vom aborda una dintre prevederile esenţiale ale complicatelor şi importantelor legi ale sistemului public de pensii : modul da calcul al penalizării în cazul pensiilor anticipate parţiale (cu penalizare).

Noţiunea de "pensionare anticipată -cu sau fără penalizare" - a apărut odată cu noile legi neo-capitaliste : 19/2000 şi 263/2010. Legile socialiste aveau alte "borne"  : 57 ani (la cerere 55) pentru femei, respectiv 62 ani (la cerere 60) pentru bărbaţi. În practică majoritatea covârşitoare se pensionau "la cerere" fără nici o restricţie.

Legea 19/2000 şi-a început efectele la 1 aprilie 2001 şi prevedea o trecere graduală înspre 60 ani pentru femei, respectiv 65 ani pentru bărbaţi până la 1 aprilie 2015. Conform acestei legi, stagiul complet de cotizare a creştea la 30 ani pentru femei, respectiv 35 ani pentru bărbaţi.

Pentru pensionare anticipată erau necesari 10 ani peste stagiul complet de cotizare, respectiv 40 ani pentru femei şi 45 ani pentru bărbaţi.

Penalizarea maximă era de 30% şi se aplica gradual în funcţie de numărul de ani lucraţi peste stagiul complet de cotizare care se reducea treptat pe măsură ce vechimea în muncă se apropia de 40, respectiv 45 ani.

Luăm un exemplu concret în cazul bărbaţilor : stagiul complet de cotizare era/este şi acum, de 35 ani. Dacă solicitantul a lucrat 36 ani penalizarea era de 27%, în continuare la 37 ani era de 24 % şi aşa mai departe pentru cei care aveau 44 ani era de 3%. O precizare importantă : stagiul complet pentru pensionare anticipată nu include perioadele asimilate : armată, studii, concentrări sau prizonierat,etc..

Legea 263/2010 aduce modificări importante :

Dacă la bărbaţi se menţin "bornele" din legea 19/2000: vârsta de pensionare 65 ani, stagiul complet de cotizare 35 ani, pentru femei se modifică, iaraşi !, gradual şi încă substanţial : până în ianuarie 2030 ! vârsta de pensionare va creşte la 63 ani iar stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 ani, adică egal cu al bărbaţilor !

Altă prevedere importantă : pentru a beneficia de pensie anticipată fără penalizare sunt necesari 8 ani peste stagiul complet de cotizare deci de 43 ani pentru bărbaţi si în final şi pentru femei Pentru bărbaţi cele precizate de noi sunt finale dar pentru femei funcţionează graficul de trecere graduală din anexa nr 5 din amintita lege cu finalitate în ianuarie 2030.. Atenţie !: procentul maxim de penalizare a crescut la 45%. În privinţa penalizării legea spune sec, clar că se aplică 0,75% pentru fiecare lună anticipare.

Deci se iau în calcul numai lunile de anticipare care pot fi de maxim 60 luni (5 ani) şi nu mai contează numărul de ani lucraţi peste 35 ani aşa cum prevedea legea 19/2000 ! Concret : penalizarea pentru fiecare an anticipare este de 9%.

Oricâţi ani de vechime are solicitantul între stagiul complet de cotizare de la 35 ani şi 43 ani, penalizarea se face numai în funcţie de perioada de anticipare şi poate ajunge la 45%. Insistăm : orice pensionare anticipată la limita maximă de 5 ani atrage o penalizare de 45% ! Penalizarea, conform legii 263/2010, se suspendă la împlinirea vârstei de pensionare. În practică această prevedere a legii nu se respectă şi este necesar ca pensionarul care a beneficiat de anticipaţie să se adreseze Casei de Pensii Teritoriale cu o cerere prin care să solicite suspendarea penalizării.

Şi încă o prevedere importantă a legii 263/2010: are integrată şi pensionarea lucrătorilor din cadrul, să-i zicem generic "militar" (conform anexei nr. 6).. Adică al salariaţilor încadraţi în : penitenciare, apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională. În acea anexă se prevede că vârsta de pensionare atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi este de 60 ani cu condiţia finală ca viitorii pensionari să aibă 30 ani stagiul minim de cotizare, dintre care, în cadrul militar minim 20 ani.

a se citi si:

Calculul penalizarilor la pensiile anticipate.

Modul de calcul al sporului de vechime la pensie.

Modul de calcul al pensiilor.

Pensia de urmas

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Sistemul public de pensii pe intelesul tuturor.

Formalitati incasare ajutor de deces

Acte necesare dosare de pensionare

Transfer dosar pensie invaliditate la pensie limita de varsta