Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

VIDEO - Actualizare - 9-Apr-2024

Cetatenii au inceput sa inteleaga ce li se intampla cu Sistemul Garantie returnare, introdus in Romania incepand cu 30-noi-2023. Ne-am propus ca, in continuare, sa actualizam acest articol cu opiniile si comentariile Dvs. si dupa cum v-am obisnuit, va promitem sa nu existe nici un fel de cenzura, asa cum se intampla pe unele grupuri sau pagini de facebook ale unor institutii / autoritati cu privire la acest subiect si nu numai.

sgr 1Probabil asa cum stiti din presa centrala, la acest moment mai multi producatori de bauturi au dat in judecata statul roman cerand suspendarea acestui sistem, care dupa cum am sesizat si noi si alti cetateni, are mari probleme de constitutionalitate. Tot sistemul a fost construit in jurul unor mari interese de afaceri cu privire la echipamentele si logistica necesara implementarii unui asemenea sistem, castigand in primul rand producatorii unor asemenea echipamente, dar in detrimentul cetatenilor obisnuiti.

Inca o mare afacere dezvoltata in numele salvarii planetei, dar din buzunarele nu adevaratilor poluatori sau ale celor care trebuie sa suporte costurile reciclarii, ci ca de obicei din buzunarele, pe timpul si pe nervii cetatenilor obisnuiti, in special ai pensionarilor, a celor care nu au automobile, in general a celor care nu pot returna in conditii decente ambalajele produselor cumparate. Multe din sistemele automate de verificare a codului, nu functioneaza, iar in conditiile in care magazinele nu pot prelua ambalajele manual, cetatenii sunt nevoiti sa se intoarca acasa cu ambalajele, sau sa se deplaseze la alt centru de preluare, dupa ce s-au chinuit sa le transporte fie cu automobilul fie cu transportul in comun si dupa ce eventual au asteptat la coada. Si asta ei numesc educatie civica, responsabilitate eccologica si civilizatie.

sgr 2Cea mai mare problema ramane esenta sistemului prin care, statul prin acest sistem, a impus oprirea unei garantii de 0.5 lei fara ca cetateanul de fapt sa fi agreat sau sa fie de acord cu acest lucru. Nimeni nu intelege de ce, nu se practica un sistem simplu prin care cetateanul sa fie cu adevarat motivat si stimulat sa recicleze de buna voie aceste ambalaje de plastic, metal, sticla sau din hartie, asa cum se facea cu succes inainte de '89.

Se pare ca, de fapt acest sistem a fost inventat doar pentru a socializa / transfera pierderile / costurile celor care trebuie sa suporte de fapt costurile reciclarii, catre populatie, acestia incasand de fapt profituri mai mari in urma sistemului de reciclare.

De asemenea o mare intrebare la care nu a raspuns nimeni pana acum, este in legatura cu faptul ca tarifle pentru colectarea selectiva de catre cetateni, incasate de companiile de salubritate de la cetateni, au ramas si vor ramane la fel in conditiile in care cantitatea de plastic, sticla si metal este drastic redusa, acum aceste ambalaje fiind carate de catre cetateni catre centrele de reciclare si nu de catre aceste companii.

Deci acum cetatenii platesc un tarif mai mare pentru servicii care de fapt nu mai sunt prestate de catre aceste companii de salubritate. Noi cel putin. nu am vazut vreo notificare din partea acestora cu privire la reducerea tarifelor cu serviciile de salubritate.

Daca Dvs. ati primit va rugam sa ni le comunicati pentru a le face cunoscute opiniei publice.

Mai jos prezentam o prima reactie a unui vizitator al portalului Vox Cernica si dupa cum am mentionat, comentariile Dvs. vor fi adaugate la acest articol.

Andrei - 08-apr-2024

Buna ziua. Si eu sunt de aceeasi părere că tot acest mecanism este doar in scopul de a castiga unii bani din: sume colectate de la persoane care nu pot, nu vor, nu sunt dispusi sa returneze aceste ambalaje, aparatele de colectare selectiva au preturi foarte mari - de ordinul a mii si mii de euro doar pe un singur magazin, cheltuielile cu intreg personalul care va deservi acest sistem (masini, soferi, tehnicieni, birouri, contabilitate finante, site, reclame la nivel national), toate acestea vor fi de fapt in sarcina cumparatorului. Personal zilnic pierd 2-3-4 lei pe aceste ambalaje, pe care culmea le arunc acasa in contaner selectiv, la firma de salubritate pentru care platesc. Nu le pot returna la magazin, deoarece stau in magrinea orasului, cumpar de la magazine mari caci produsele sunt mai ieftine, dar neavand masina nu am cum sa ma introc la magazin cu ambalajele, goale pentru a recupera acest bani, dar clar este ca eu le arunc in mod corect si selectiv, dar pentru cei care au data legea acesta nu conteaza. Mai mult decat atat, prin aceasta taxa suplimentara, m-i se adauga 50 de bani pe care cei care au dat legea considera ca eu trebuie sa ii am, dar cand de fapt eu daca nu am acei 50 de bani nu pot achizitiona acel produs. In tot acest lant este o incalcare fragranta a drepturilor consumatorilor si al cetateanului din punct de vedere constitutional. Avem partide de opozitie, dar niciunul nu acatadicsit sa ia atitudine asupra acestei legi aberante. Avem ONG-uri care ar trebui sa ia atitudine, dar la fel nu se vede nimic nici din acea zona. Daca tot ati documentat acest material, ar fi foarte ok sa il transformati intr-o adresa oficiala si sa o transmiteti catre Avocatul Poporului, Protectia consumatorului.

 

O altă mare SMECHERIE frumos "ambalată", dar dezavantajoasă pentru populatie. A se vedea mai jos stirea cu privire la faptul ca cetatenii, incepand cu 30-noiembrie-2023, vor trebui sa plateasca 50 de bani in plus pentru fiecare ambalaj de pet, sticla sau metal, pentru fiecare produs pe care il cumpara si li se vor da banii inapoi doar cand vor returna aceste ambalaje.

Acest sistem, curat constituțional ( a se vedea schema de mai jos), nu reprezintă altceva decat o altă modalitate, de a se transfera anumite costuri generate de colectarea (in vederea reciclarii) ambalajelor (pet, sticla,metal) catre populatie si nu catre cei care genereaza / produc aceste ambalaje sau catre cei care le folosesc pentru a-si ambala  / comercializa produsele sau catre cei care le recicleaza (si care obtin profituri in urma producerii lor si a reciclarii).

"Prin Sistemul Garantie Returnare putem asigura ca PET-urile, sticlele și dozele de bere să nu ajungă în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci să fie reciclate și reutilizate. Cetățenii vor avea de urmat trei pași simplii: 1. vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;  2. după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România 3. în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial."

In presa acest mecanism este prezentat intr-un mod pozitiv, propagandistic, ca fiind unul benefic pentru mediul inconjurator, dar cu exceptia cresterii inflatiei prin cresterea preturilor produselor care conțin aceste ambalaje, nu credem ca acest sistem, in fapt unul coercitiv (implementat fara o dezbatere reala in societate) și care generează costuri suplimentare concrete pentru cetățeni (fara ca acestia sa fie intrebati daca sunt de acord cu retinerea acestei garantii si daca sunt de acord sa suporte aceste costuri, deci fara sa se stie cat de constitutionala este aceasta "poprire" si acest mecanism)  va avea un impact pozitiv, real, asupra diminuarii poluării din cauza acestor ambalaje. 

De asemenea, nu s-a explicat in nici un fel, cum se aplica principiul "poluatorul platește" cine este de fapt poluatorul și cat de echitabila este repartizarea costurilor de contracarare a acestei poluari (pe tot lantul trofic de creare si consum al produselor si reciclare a ambalajelor) intre producatori ambalajelor, comerciantilor, firmelor de reciclare si populatie.

Nu diminuarea poluarii  este miza  (aceasta va crește în continuare) ci creșterea profiturilor pe seama populatiei naive care, in acest fel va fi pusa fortat "la munca" și care va fi "fericită" să scoată bani din buzunar, în numele idealurilor ecologiste (idealuri de dorit de altfel), în locul producatorilor de ambalaje / furnizorilor de produse și in locul firmelor de reciclare, adică in locul celor care obtin profituri din valorificarea acestor ambalaje.

Acest lucru se intampla în prezent si prin sistemul de colectare selectiva a deseurilor menajere...ca o paranteză...oare în urma intrării în vigoare a acestei legi...iși vor micșora firmele de salubrizare tarifele?!...ținând cont că o bună parte din deșeurile reciclabile nu vor mai fi ridicate de către ei ...ci vor lua calea înapoi la magazine?!...nu prea credem...ba din contră, vor găsi un motiv să le crească....preturi la gaze mai mari, la fel la  motorină, taxe de groapă, salarii etc.

Avantaje pentru populație: 1. - 50 de bani cresterea pretului la fiecare ambalaj pet, metal, sticla, 2. - Munca si implicit costuri in termeni de timp alocat/pierdut activitatilor logistice de sortare si spalare a ambalajelor in propria gospodarie, 3. - transportul pe costurile proprii pentru returnarea ambalajelor la magazine ca sa ce?!!!- sa-mi dea inapoi cei 50 de bani, care sunt tot ai mei......Curata motivare si stimulare...hai sa fie bine...dar nu si pentru voi...ci doar pentru noi...

Solutia este de fapt ca cetatenii sa fie platiti in mod real pentru valoarea intrinseca (sau la un pret de echilibru) a ambalajelor (pet, sticla si metal) si pentru costurile logistice de colectare selectiva ...nu sa-i ia cetateanului (turmentat) 50 de bani si pe urma sa-i dea inapoi...asta e de noaptea mintii si unii mai sunt si fericiti ca li se intampla acest lucru...

Nu trebuia decat ca oamenilor sa li se dea ceva (la un nivel la care sa fie real motivati si sa simta ca este si in beneficiul lor nu doar in beneficiul producatorilor / comerciantilor / firmelor de reciclare).

Dar nu asta e ideea, să fie fericiti cetatenii..ci...ideea este sa se pacaleasca populatia ca unii sa faca profituri cat mai mari...in numele ecologiei si salvarii planetei...parca si vad  4.794.524 pensionari care-si vor târî sacoșele de rafie pe stradă și prin tramvaie să-și ia banii inapoi opriți garanție la magazine...pedepsiți fiind că au poluat (și ei) planeta...

Imaginati-vă că pentru fiecare pet vi se da sa zicem...20 de bani...pentru fiecare ambalaj, fara sa va ia cineva inainte 50 de bani...ei?....parca este altceva (poate asa se acopera macar costurile de sortare in gospodarie si transportul la magazine)...

Acum imaginati-va ca pentru fiecare ambalaj se dau 50 de bani, fara sa va ia cineva inainte 50 de bani...deja in acest fel poate ca cetateanul isi acopera costurile de sortare si transport la magazin (sau alt punct de colectare) si are si un castig....parca e altceva ....parca altfel inveleste marmota ciocolata in staniol.. .

Cu siguranta...pentru a nu mai  vedea ambalaje in raurile si oceanele planetei...nu trebuie decat sa se gaseasca un pret de echilibru pentru producatorii, reciclatorii si consumatorii de ambalaje...astfel incat, pe lantul "trofic" toata lumea sa fie multumita...cum zic unii: "win-win"...nu doar "castig" - reciclatori si "pierdere"...cetateanul....

Unii isi aduc aminte probabil de vremea dinainte de '89...cum spala toata lumea fericita si de zor la sticlele de 0.5, 1 l , cele de șampanie si la sticlele de lapte de 1 l cu gura largă pe care se dădeau 3 lei cand le returnai...și nimeni nu-ti oprea 3 lei inainte in magazin.. 

Acest sistem pompos denumit Sistemul de Garantie-Returnare, nu reprezintă nimic altceva decat inca o supra-taxa pe consumul de ambalaje. Inca o taxa de fapt, oarecum asemanatoare cu ce se intampla acum cu EcoTaxa pentru pungile de plastic. Cu deosebirea ca pungile nu se mai dau inapoi pentru returnarea ecotaxei.

O punga simpla de plastic a ajuns sa coste cel putin 1.3 lei la unele magazine. Totusi pentru aceste pungi nu exista un sistem de returnare a "pungilor".

Doar se produce o descurajare a consumului de pungi. Oamenii au inceput sa umble cu propriile sacose si cu propriile pungi...pastrate cu grija...pentru ca pretul acestora a devenit prohibitiv...Pentru consumul de produse care au nevoie de ambalaje nu poti sa incerci sa reduci consumul acestora.

Si atunci unii s-au gandit ca populatia, ca de obicei, e numai buna de plata (plata garantiei), culmea pentru a o forta sa suporte toate costurile implicite (sortare, spalare, depozitare, transport la punctele de returnare, costuri de oportunitate legate de timp, banii dati in garantie etc.) pentru a se face colectarea ambalajelor de sticla, metal si pet.

Aceste costuri ar fi trebuit sa fie de fapt costuri operationale ale firmelor de reciclare si nu costurile populatiei. Beneficiarii veniturilor / profiturilor rezultate din reciclare sunt proprietarii acestor producatori / comercianti / firme de reciclare si nu populatia, acestea fac profituri suplimentare pe seama transferului de costuri / socializarii acestor costuri catre populatie...Să tot faci afaceri...cu deseuri reciclabile... 

Prin acest sistem nu se va asigura o stimulare motivare naturala asa cum se intampla inainte de '89 ci consumatorii vor fi fortati sa suporte costuri de reciclare (care nu ar trebui sa fie ale lor) ci ale producatorilor / comerciantilor de ambalaje si a reciclatorilor care fac profituri de pe urma acestora. 

Iata că un cost suplimentar pentru populatie, acela de colectare selectivă si sortare si parte din costul de logistica si transport si care, in loc sa fie suportat de producatori / comercianti / firmele de reciclare care fac profituri de pe urma valorificarii lor, este suportat de fapt, tot de cetateni, majorand de fapt profiturile acestor firme.  

"De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare.
Înscrierea este OBLIGATORIE și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro . Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligativitatea legală de a se înregistra până la pe 28 februarie.  Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.
sistemul garantie returnare
A SE CITI SI:

In sfarsit, Comuna Cernica intra in randul comunitatilor civilizate si din perspectiva protejarii mediului ai a reciclarii deseurilor reutilizabile. Primaria Cernica transmite locuitorilor comunei ca, incepand cu data de 15 ianuarie 2018, deseurile se vor colecta selectiv, asa cum se poate vedea in anuntul atasat si transmis locuitorilor de catre Primaria Cernica.

Acest lucru se intampla pe fondul impunerii acestei obligativitati de catre directivele europene si a ultimelor schimbari in legislatia romaneasca aferenta (Legea nr. 211/2011)Era timpul sa se intample si la noi acest lucru.

Sacii pentru deseurle reciclabile (hartie, plastic, sticla, metal ?!) vor fi pusi la dispozitia concetatenilor, dar va

colectare selectiva a deseurilor reciclabiletrebui sa mai asteptam sa vedem in ce masura si cum se va implementa practic acest lucru, in lipsa unui control adecvat al continutului pubelelor  la momentul colectarii (proceduri care nu sunt comunicate inca, inclusiv ce se va intampla daca cetatenii sunt "prinsi" ca au amestecat "borcanele").

Sa speram ca oamenii vor intelege avantajele pentru ei (?!), in conditiile lipsei unor stimulente concrete (ne-comunicate inca, probabil urmeaza) a colectarii separate a hartiei, plasticului si metalului de restul gunoiul menajer. In lege se regasesc doar sanctiunile (Art. 61/ 211/2011)

Nu ramane decat sa speram ca tot concetateanul nostru cernicas are deja o inalta constiinta ecologica si de mediu europeana si se va conforma rapid la noile "directive", ba chiar va inventa si el concepte de colectare ale deseurilor precum in Suedia ("plogging"), unde multi se distreaza alergand si colectand in acelasi timp gunoaiele de pe strada. Pana atunci ar trebui sa ne intrebam de ce in Romania nu prea a functionat aceasta colectare selectiva, chiar in conditiile in care acele pubele uriase pe care le vedem (le vedeam de fapt) in Bucuresti, erau pozitionate relativ aproape de locuintele cetatenilor.

Poate va aduceti aminte si de imaginile cu acele echipamente ale companiilor de reciclare ale resturilor menajere care faceau separarea acestora in vederea valorificarii lor ulterioare, iar resturile erau arse pentru producerea energiei. Deci selectarea/separarea o realiza aceste companii si nu neaparat cetateanul. In lipsa acestor centre de reciclare, in lipsa unor investitii serioase in domeniu, probabil ca se incearca acest "model de business" unde cetateanului ii sunt transferate aceste costuri mizand pe constiinta sa ecologica europeana. Un pariu greu de castigat In conditiile in care asa cum am mai spus, nu se vad stimulentele minim necesare pentru compensarea acestor costuri transferate. Dar probabil ca nici gunoiul romanului nu este de calitatea si cantitatea minimala pentru a risca investitii in asemenea centre de reciclare/valorificare.

In vremurile "ante-capitaliste", cand asemenea masuri ar fi putut fi impuse mai "nedemocratic" decat acum, locuitorii colectau de buna voie deseurile de hartie, sticlele si borcanele (cine nu-si aduce aminte de sticla de lapte de 3 lei) si le duceau singuri la centrele de reciclare pentru ca erau stimulati si primeau bani frumosi si "cash" in schimbul acestor deseuri reciclabile. Cu metalul e si mai interesant. Cine oare isi va da kil-ul de fier de bunavoie si nesilit de nimeni, fara sa ia, macar un ban (tot de metal)?!

Carutele din Tanganu fac un "du-te vino" continuu in traficul de pe soselele comunei in cautarea metalui "rar", de orice compozitie (aprox 0.8-1 RON kg) si culmea, acestia colecteaza direct in numerar. Se pare ca Eco Green Top Systems (din cate stim este firma Primariei Cernica) si 3R vor reprezenta de acum incolo "concurenta" directa a acestora. Ca asa este in "economia de piata" (locala).

Acum cineva va veni si va fi dispus sa le ia de acasa (deseurile valorificabile), simplu-comod (doar un pic de atentie selectiva, care presupune doar un pic de efort din partea cetateanului), dar cetateanul nu va incasa nimic pentru acest efort minor, deci nu exista (deoacamdata) o motivatie serioasa de a nu amesteca in continuare gunoiul menajer.

De mult timp, pentru ca e mult mai usor dar din pacate mai putin eficient, in Romania se practica mai mult sanctionarea decat prevenirea si introducerea unor masuri de stimulare/motivare care sa conduca la comportamentul dorit intr-un anumit domeniu. Sanctiunile in domeniul protectiei mediului au existat si pana acum si nu prea a oprit pe nimeni sa arunce gunoiul la marginea satului, in padure, in lac sau in alte locuri. Sunt sigur ca deja in scolile din comuna, copiilor li se spune despre importanta protectiei mediului inconjurator si probabil acesti copii vor avea grija sa-si traga parintii de maneca, la nevoie, in ceea ce va fi de acum incolo "procesul de colectare selectiva" din fiecare gospodarie din Cernica.

O solutie de stimulare ar putea fi reducerea taxei de colectare anuale, tinand cont ca totusi cineva beneficiaza de toate aceste deseuri reutilizabile (nici acest lucru nu este comunicat) si atunci ca probabil lucrurile vor merge struna si din punct de vedere al "ecologizarii" obiceiurilor curente in tratamentul gunoaielor menajere in comuna Cernica. O alta solutie ar fi infiintarea directa a unor centre de colectare in fiecare sat din comuna, astfel incat concetatenii nostrii sa duca direct si sa obtina contavaloarea deseurilor reciclate. Oare deja exageram in gasirea celor mai potrivite solutii astfel incat toata lumea sa fie multumita ca principiul "poluatorul plateste" se aplica si corect ? Nu credem. Oare exista o analiza formala (de fezabilitate) a acestor posibile solutii si alegerea aceleia celei mai bune pentru cetatean ?!. Nu credem, sau cel putin nici acest lucru nu a fost comunicat.

Nu ramane decat sa speram ca gresim in exprimarea temerilor de mai sus si ca ceteatenii vor intelege ca, mai dvreme sau mai tarziu, mediul inconjurator din care facem toti parte, e important sa il respectam, pentru ca in acest fel, ne respectam pe noi insine.

In final, va recomandam lecturarea cu atentie a Legii 211/2011.

colectare selectiva deseuri gunoi menajer sector 6 bucuresti
Solutii colectare selectiva.

Actualizare 4 feb 2018 - 17:50  - Solutii ale altor administratii pentru implementarea eficienta a colectarii selective a deseurilor.

In urma publicarii acestui articol si in urma reactiilor primite de la vizitatorii portalului Vox Cernica, am primit si acest material in care se detaliaza solutiile gasite de administratia sectorului 6 Bucuresti, in vederea stimularii locuitorilor  de colectare selectiva a deseurilor. Astfel taxele de ridicare ale gunoiului sunt reduse sau pot ajunge la 0 (zero) lei, in anumite conditii pe care va invitam sa le studiati in materialul alaturat.

Un alt exemplu este cel al (click link) Primăria Sălacea vrea să trimită cu 80% mai puține deșeuri la groapa de gunoi, până în 2019

 

Actualizare 5 feb 2018 - 20:40 - Start implementare colectare selectiva a deseurilor

colectare selectiva a deseurilor in cernica un sac hartie plastic sticla metal
Cernica recicleaza ?!
Revenim in urma semnalarilor cetatenilor privind modul in care a inceput implementarea colectarii selective a deseurilor in comuna Cernica. Multi dintre acestia se plang ca nu au primit decat un sac sau doi. Asta in conditiile in care in afara de comunicarea pe care v-am prezentat-o mai sus, locuitorilor nu li se spune nimic in plus. Sacii sunt lasati in poarta sau aruncati peste gard, impreuna cu biletelul prezentat. Se pare ca lucrurile nu sunt deloc roz, iar temerile noastre explicate mai sus incep sa se adevereasca. Oare ce colectare selectiva va mai avea loc daca acesti oameni primesc doar 1-2 saci de plastic iar in comunicat se vorbeste de 4 categorii de deseu reciclabil. Poate ne lamureste si pe noi cineva, pentru ca, trebuie sa recunoastem, suntem depasiti deja. Pe langa acest fapt, unii dintre sateni vorbesc de faptul ca multi nu au mai facut contractele cu firma primariei preferand sa arunce in tomberoanele vecinilor gunoiul sau sa il arunce pe strada sau in fara localitatii, asa cum se intampla nu demult, oamenii plangandu-se de taxele mari de ridicare a gunoiului.

 A se citi si:

Raspuns Garda Nationala de Mediu cu privire la groapa de gunoi Caldararu, Cernica.

Hoții de fier vechi fac legea la groapa de gunoi Cernica cu complicitatea autorităților locale

Normalitate temporara sau definitiva ?! Groapa de gunoi Cernica-Caldararu.

Petitii si sanctiuni la repetitie. Groapa de gunoi Caldararu, Cernica

Apocalipsa a sosit. La Caldararu, Cernica. Dezastru ecologic de proportii.

Actualizare. Moloz de zeci de mii de tone depozitat fara aviz mediu in com Cernica, sat Caldararu, Tarla T1 (in spatele Garii Catelu si pe Valea Tanganu).

Mediul, praf si pulbere in Cernica, Caldararu

Padurea Caldararu, Cernica, raiul PET-urilor si gunoaielor.

Bombardament in Caldararu - Nisipurile de Aur

Comentarii   
Guest
0 # AndreiGuest 08-04-2024 14:45
Buna ziua. Si eu sunt de aceeasi părere că tot acest mecanism este doar in scopul de a castiga unii bani din: sume colectate de la persoane care nu pot, nu vor, nu sunt dispusi sa returneze aceste ambalaje, aparatele de colectare selectiva au preturi foarte mari - de ordinul a mii si mii de euro doar pe un singur magazin, cheltuielile cu intreg personalul care va deservi acest sistem (masini, soferi, tehnicieni, birouri, contabilitate finante, site, reclame la nivel national), toate acestea vor fi de fapt in sarcina cumparatorului. Personal zilnic pierd 2-3-4 lei pe aceste ambalaje, pe care culmea le arunc acasa in contaner selectiv, la firma de salubritate pentru care platesc. Nu le pot returna la magazin, deoarece stau in magrinea orasului, cumpar de la magazine mari caci produsele sunt mai ieftine, dar neavand masina nu am cum sa ma introc la magazin cu ambalajele, goale pentru a recupera acest bani, dar clar este ca eu le arunc in mod corect si selectiv, dar pentru cei care au data legea acesta nu conteaza. Mai mult decat atat, prin aceasta taxa suplimentara, m-i se adauga 50 de bani pe care cei care au dat legea considera ca eu trebuie sa ii am, dar cand de fapt eu daca nu am acei 50 de bani nu pot achizitiona acel produs. In tot acest lant este o incalcare fragranta a drepturilor consumatorilor si al cetateanului din punct de vedere constitutional. Avem partide de opozitie, dar niciunul nu acatadicsit sa ia atitudine asupra acestei legi aberante. Avem ONG-uri care ar trebui sa ia atitudine, dar la fel nu se vede nimic nici din acea zona. Daca tot ati documentat acest material, ar fi foarte ok sa il transformati intr-o adresa oficiala si sa o transmiteti catre Avocatul Poporului, Protectia consumatorului.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # Buna ziuaAdministrator 08-04-2024 15:26
Va multumim pentru comentariul Dvs. pe care o sa il facem cunoscut mai bine printr-o actualizare la acest articol.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV

Istorie locala

Aprilie 06, 2024

Cum arata un buletin in anul 1931. Nea Niculae Goreață…

Nea Niculae, Goreață, așa cum îi spuneam noi copii din Căldăraru acum  mai bine de…
Martie 27, 2024

Recurs la memorie. Scoala comunala Cernica - Caldararu - Tanganu.…

VA RUGAM NU EZITATI SA NE TRIMITETI FOTOGRAFIILE DVS. VECHI PENTRU A FI PUBLICATE. Actualizare…
Martie 21, 2024

Recurs la memorie – Scoala mica din Tanganu - 1959

Continuăm să vă prezentăm fotografii din istoria comunei noastre pe principiul că o “poză face…
Martie 09, 2024

Recurs La Memorie - Săpăturile De La Mănăstirea Tânganu 1961-1966

Vă prezentăm o fotografie - document istoric din anul 1964 - cu aceia care au…
Decembrie 14, 2023

Destine tângănene. Rădița. Predestinare - Prietenie - Dragoste.

O “poveste” adevărată de prietenie, dragoste şi predestinare, în care vom reproduce, evenimente, întâmplări, fapte…
August 17, 2023

Mihai Eminescu si Cernica. Ultima poezie de dragoste. 1889.

Prin amabilitatea poetului Mircea Dinescu va prezentam ultima poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu,…
August 08, 2023

Vasile Bolboja din Tanganu comentat de Cristian Topescu in Revista…

Rubrica Fair Play - Revista Flacara, 16-martie-1984 Spectacol sau rezultat? De la cititorul Vasile Bolboja…
Iulie 11, 2023

Un om împușcat lângă Cernica.

Se telegrafiază de către sub-prefectul plășei Pantelimon, că o patrulă de călărași dând lângă Cernica…
Iulie 10, 2023

Opinii. NICOLAE ANDREI şcoala generală din Căldăraru comuna Cernica, judeţul…

Romania Libera: 18-februarie-1976 - Rubrica OPINII "Satul Căldăraru, comuna Cernica, judeţul Ilfov este aşezat foarte aproape…
Iulie 10, 2023

Drama din padurea Cernica.10-octombrie-1911

"O zguduitoare dramă din amor, așa cum prin romane senzaționale se mai intîlnește, s’a desfășurat…
Mai 29, 2023

Harta austriaca a comunei Cernica. 1856 - 1859.

Vă prezentăm harta istorică (interactiva) a zonei Cernica (si nu numai) de acum aproape 170…
Martie 19, 2023

Flora spontana medicinala din padurea Cernica. Revista Farmacia - 1959

Va prezentam o lucrare din anul 1959 cu privire la flora spontană medicinală din pădurea…
Februarie 16, 2023

Fotografii din 1933 - Manastirea Cernica.

Imagini Manastirea Cernica din anul 1933.
Ianuarie 22, 2023

Scoala veche din Manolache nr. 38 - Cl. I-IV si…

Actualizare 26-feb-2023: Vă prezentăm noi imagini cu școala din Manolache, cu învațătoarea Stefania Ionescu și…
Ianuarie 08, 2023

Scoala Mica din Tanganu. Serbari scolare de altadata.

Actualizare: 24-ian-202324 IANUARIE 1959 Continuam seria de amintiri cu privire la Scoala Mica din Tanganu. …
Decembrie 11, 2022

File de istorie locala. Viata parohiilor: Balaceanca. Emisiune Trinitas 2010.

Continuam prezentarea filelor de istorie ale comunei Cernica. Astazi va prezentam o emisiune despre satul…
Septembrie 03, 2022

Clasa a V-a an scolar 1956-1957. Scoala Gimnaziala nr. 1.…

Provocare pentru cernicasi. Vă recunoașteți bunicii si strabunicii din aceasta fotografie?! In premiera, va prezentam…
Septembrie 01, 2022

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Daca recunoasteti aceasta imagine "istorică" atunci înseamnă că sunteti din satul Caldararu, Cernica, ați învățat…
August 31, 2022

Invatamantul cernicas in jurul bornei 1960.

În jurul anului 1960 s-au produs ample schimbări în învățământul românesc. Care, normal, au avut…
Iulie 27, 2022

Complex Medieval Tanganu - Manastirea Tanganu

In cele ce urmeaza va prezentam doua documente cu foarte multe detalii inclusiv shite si…
Iulie 09, 2022

Amintiri Fotbalistic-Cernicașe…. 1978

În anii 1970 fotbalul din comuna noastră, Cernica, a revigorat… Echipa fanion a satului Tânganu,…
Martie 30, 2022

Amintiri tanganene. Revelion 1967.

Anul 1967... Așa cum am mai spus, în decembrie 1967 am cumpărat un magnetofon Tesla-Uran…
Ianuarie 23, 2022

Amintiri tanganene. La Ciuperca. Strandul Cernica.1968.

Anul 1968....        Era în prima zi de Paști din acel an..        Un grup…
Decembrie 27, 2021

Amintiri tanganene. Nela. Strandul Cernica. Trecute amintiri. 1971.

     In februarie 1970 am fost liberat de la armată... unde am petrecut 1…
Decembrie 15, 2021

S.O.S. - Efigiile de la Spitalul Balaceanca au disparut.

În august 2019 vă anunțam cu privire la finalizarea restaurării efigiilor (reprezentari în ipsos a…
Decembrie 02, 2021

Amintiri tanganene. Ana Martac.1965.

Liceele serale din acele timpuri - anii 1965-1975 le urmau și muncitorii de pe platforma…
Decembrie 01, 2021

Sondajul arheologic din punctul Tânganu „Autostradă. 1992. Vasilica Sandu-Cuculea

În 1992, cu ocazia contructiei autostrazii A2 Bucuresti Constanta, pe teritoriul comunei Cernica au avut…
Noiembrie 30, 2021

Excursie cu amintiri - itinerariu: padurea Caldararu - fosta "la…

În cele ce urmează dorim să vă prezentăm un album cu imagini luate cu ocazia…
Mai 17, 2021

Pastila cu amintiri si...istorie locala...(1)

In anii 1959-60 în locul micilor bălți și lacuri care înconjurau râul Colentina pe teritoriul…
Februarie 28, 2021

Editie speciala pentru santierul din lunca Cernica-Caldararu. Steagul Rosu. 1958…

Actualizare: 26 mai 2021 In articolul Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…
Iunie 17, 2020

Tanganu, lumea de ieri, lumea de azi.

   Scriitorul austriac, Ștefan Zweig,  a scris ultima sa carte, "Lumea de azi", în anul…
Aprilie 27, 2020

1965. Filmare TVR, sit-ul arheologic de la Caldararu, Cernica.

In filmuletul de acum 55 de ani, puteti viziona mai multe imagini extrem de rare,…
Ianuarie 05, 2020

C.I.A. la Manastirea Cernica ?!

Va prezentam un raport de informatii al C.I.A. desecretizat in anul 2002, avand ca subiect…
Decembrie 08, 2019

Documentar despre satul Caldararu, biserica si locuitorii sai.

Vă prezentăm un scurt metraj documentar realizat de Trinitas TV în colaborare cu parohia satului…
Octombrie 05, 2019

Despre datarea necropolei neolitice de la Cernica. Dr. Eugen Comsa.…

"Prin sapăturile arheologice incepute în vara anului 1960, de către dr. doc. Gheorghe Cantacuzino, pe…
Iulie 20, 2019

Imagini inedite din 1973. Situl arheologic "Manastirea Iezarul". Caldararu -…

Va prezentam mai multe fotografii din 1973, cu ocazia sapaturilor din Căldăraru-Cernica, jud. Ilfov in cadrul sitului…
Aprilie 16, 2019

Monografie sat Cernica - 1942. Invatatoare Hrisia Mihai.

Un nou document istoric rar, de acum 77 de ani, va este pus la dispozitie de…
Decembrie 01, 2018

Ziarul „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale. Reeditare cu ocazia…

Va prezentam o reeditare a ziarului „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale tiparit in 18 noiembrie/1…
Octombrie 29, 2018

Tomos pentru canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Manastirea Cernica.…

Va prezentam un document rar din anul 1955 si anume TOMOS-ul (hotarare scrisa) pentru canonizarea…
Septembrie 09, 2018

Amintirile razboiului mondial. Jurnal de front Vasile Arghirescu. 1916-1917.

Prin amabilitatea preotului paroh Vasile Gutea din Caldararu si in urma unei vizite de documentare…
Septembrie 03, 2018

Monografie sat Cernica-1968. Preot Dr. Gheorghe Badie

Continuam publicarea monografiilor istorice realizate de invatatorii si preotii din satele comunei Cernica. De data…
August 08, 2018

Sinodiconul (condica) bisericii Cernica. Preot Dr. Gheorghe Badie. 1968

Prin amabilitatea preotului paroh al bisericii parohiale din satul  Cernica, Sorin Popa, astazi avem placerea…
Iunie 01, 2018

Din istoria romantata a religiei si educatiei din satul Caldararu,…

Cu un an inainte de asasinarea lui Kennedy, adica in 1962, in satul Caldararu, comuna…
Mai 31, 2018

Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…

In ziua de 23 Aprilie 1960, era tiparita o editie speciala a ziarului "Steagul Rosu",…
Martie 19, 2018

"Amintiri despre viitor" de la 1891 despre Tanganu.

Inițial, am vrut să vă prezentăm această "știre", ca facând parte de categoria celor "inedite",…
Februarie 23, 2018

Adresa Muzeului de Istorie si Arta al municipiului Bucuresti catre…

In anul 1991 a fost adoptata Legea Fondului Funciar prin care a fost definit si…
Februarie 23, 2018

Adresa catre Consiliul Popular al Comunei Cernica. Institutul de Arheologie.1970

"Institutul de Arheologie a executat în vara fiecărui an dela 1960 pina acum, cercetari arheologice…
Februarie 02, 2018

Reforma agrara de la 1921 in satele comunei Cernica. Planurile…

In premiera absoluta si dupa aproape 100 de ani, portalul Vox Cernica va prezinta in…
Februarie 18, 2017

Statistici istorice 1832-1865 satele comunei Cernica.

Lista cu numele preotilor ce se afla in coprinsul plasii Danbovita leat 1835.
Decembrie 02, 2016

In cautarea originilor proprii si a istoriei locale...Blogul anului 2016

In cele ce urmeaza avem placerea sa va prezentam un blog personal, realizat de Dl.…
Aprilie 30, 2016

Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963

Va prezentam o carte descoperita recent si care ne-a fost transmisa prin amabilitatea D-lui Ciotoran…
Martie 21, 2016

Hrisov de tarnosire Biserica Balaceanca - 1884

Astazi 21 martie 2016, cu ocazia lucrarilor de renovare a Sfintei Mese din altarul Bisericii…
Decembrie 07, 2015

File de istorie: Scoala mica din Tanganu.

ÎNCEPUTURI ŞI ... ISTORIE--------------------------------------Septembrie 1955...Superbă lună de toamnă...Eu aveam 7 ani şi 6 luni. Era…
August 23, 2015

Situatia scolara in anul 1948 la scoala Caldararu.

Mai jos va prezentam o statistica relevanta cu date detaliate despre numarul de copiii pentru…
Aprilie 17, 2012

Acum desecretizat. Planul de Sistematizare al comunei Cernica-1970. Canal si…

Din cauza dimensiunilor si numarului de pagini va rugam asteptati incarcarea acestora daca este cazul)…
Februarie 12, 2012

Manastirea Tanganu. Fragmente arheologice si schite amplasament.

Prin amabilitatea D-lui Ciotoran Nicolae din Balaceanca, va prezentam cateva fragmente arheologice din ceea ce…
Februarie 12, 2012

"Bine că ai venit părinte, mai inainte de a ne…

Va prezentam un material preluat de D-l Nicolae Ciotoran-Balaceanca din arhive, in care veti regasi…
Ianuarie 14, 2012

Răsărituri veşnice pentru morţii din Cernica

Articol preluat de la Asociaţia Astronomică Astroclubul Borealis Părăsind Bucureştiul pe Autostrada Soarelui, trecem prin…
Decembrie 13, 2011

Manastirea Cernica. Imagine aeriana.

sursa foto: Romania vazuta din avion sursa text: Site oficial Manastirea-Cernica.ro Ctitorie a marelui vornic Cernica…
Noiembrie 04, 2011

Satul Tanganu-File de istorie ilfoveana

sursa foto: Panoramio În celebrul act de la 20 septembrie 1456, emis în timpul domniei…
Aprilie 06, 2011

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica. O noua…

  Nu demult, promiteam ca vom reveni cu detalii despre Necropola neolitica de la Caldararu,…
Iunie 12, 2010

Cernica si satele sale la 1885. Geografie, statistica si istorie…

Impartirea administrativ teritoriala la 1885 pentru satele din comuna Cernica si date statistice.
Mai 22, 2010

Pregatire itinerarii excursii tematice. Partea II-a.

Un grup de entuziaşti iubitori de istorie şi natură locală din comuna Cernica au inceput…
Ianuarie 06, 2010

Cercetarile arheologice de la Balaceanca

Asa cum precizam in articolul "Monumente istorice. Comuna Cernica", incepem sa publicam detalii despre fiecare…
Ianuarie 04, 2010

Monumente istorice. Comuna Cernica

Suntem siguri ca nu exista locuitor al comunei Cernica care sa nu fi auzit de…
Decembrie 14, 2009

Festivalul filmului la sate. Glina, Balaceanca, Cernica. 1973

Va mai aduceti aminte de Nea Mircea sau de Pasca Corneliu din Cernica ? Dar…
Noiembrie 27, 2009

Amintirile din secolul XIX ale unui octogenar despre Tanganu-Cernica. Marin…

Acest material a fost scris undeva după anul 1918, iar informaţiile pe care le contine…
Noiembrie 27, 2009

Istoricul Mănăstirii Tînganu

Manastirea Tanganu - înalţată odinioară în cîmpia munteană, lînga vechea albie a Dîmboviţei, în apropierea…
Noiembrie 02, 2009

Premiera absoluta. Atestare documentara sat Balaceanca.

In premiera absoluta pentru Comuna Cernica, va prezentam documentul care atesta existenta satului Balaci, azi…
Noiembrie 02, 2009

Monografie comuna Cernica. Invatatoare Victoria Folescu. 1939-1944

"Suprafata ocupata de satul Cernica, este de 2,640 ha, iar numarul locuitorilor se ridica la…
Noiembrie 02, 2009

Monografie istorica sat Balaceanca. Invatator Vasile Badicioiu. 1946

Sufletul satenilor. "Sufletul lor bun ii fac sa se asocieze pentru diferite binefaceri. Fetele, flacaii…
Octombrie 24, 2009

Prima Pecete a satului Balaceanca: 1830

Prima pecete folosita de alesii satului Balaceanca in actele oficiale dateaza de la 1830. Transcrierea…
Octombrie 19, 2009

Catagrafie

Catagrafia din anul 1810 a eparhiei Ungrovlahiei, din care extrag datele referitoare la satele ce…
Octombrie 16, 2009

Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944

Astazi a fost una dintre zilele cele mai frumoase. Portalul Vox Cernica a intrat in…
Iulie 01, 2009

Numele Comunei Cernica...

Cernica este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume - Cernica. Acest nume este dat…