Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Peste 300 de repondenţi, 6 focus-grupuri, 6 studii de caz, 6 Portofolii Ocupationale Locale şi un rezultat final: un studiu complex cu privire la caracteristicile specifice unui număr de 6 comunităţi rurale din județul Ilfov (Cernica, Ciolpani, Dascălu, Moara Vlăsiei, Mogoşoaia şi Tunari), integrate în proiectul TIP&A – Transformare prin învăţare practică şi antreprenoriat.

cernica

Acest studiu a vizat: „Comunitatea rurală – repere de dezvoltare şi sustenabilitate" şi „Resursa umană în comunitatea rurală". Prima secţiune s-a concentrat pe realizarea unei "radiografii" pentru fiecare comunitate în parte – context economic, potenţial agricol, monumente istorice, resurse naturale – astfel încât să rezulte reperele de dezvoltare şi sustenabilitate specifice localităţilor studiate. Cea de-a doua secţiune a vizat identificarea caracteristicilor relevante pentru ocupare, a nevoilor de informare, formare şi acces pe piaţa muncii.

Dincolo de nevoia identificării posibilităților concrete de dezvoltare a ocupării locale, prin aceste studii se doreşte influenţarea autorităţilor publice, dar şi a factorilor economici din zona rurală studiată, cu scopul modificării atitudinale faţă de posibilităţile concrete de dezvoltare a ocupării locale şi de a o integra cu prioritate în strategii şi planuri de acţiune de dezvoltare economico-socială, în plan local şi regional.

Ca urmare a acestor cercetări efectuate au rezultat următoarele posibile direcţii de acţiune:
1. Antreprenoriatul. Ca şi instrumente de a stimula antreprenoriatul la nivel local, au fost identificate:
- punerea la dispoziţie, prin intermediul Consiliilor Locale, în mod legal şi transparent, de spaţii şi active neutilizate, pentru firme private din mediul rural în vederea dezvoltării activităţii IMM-urilor, creatoare de locuri de muncă în mediul rural;
- realizarea unui punct de informare privind mediul de afaceri local şi zonal;
- crearea unor baze de date locale cu activele disponibile care ar putea trezi interesul întreprinzătorilor locali pentru desfășurarea unei activităţi private, etc.

Domeniile identificate cu potenţial economic sunt: agricultura (ferme comerciale competitive) şi comercializarea cu amănuntul a veniturilor agricole; industria alimentară şi industria prelucrătoare; turismul de week-end, cultural, de agrement, de eveniment, etc.; meşteşuguri tradiţionale; pescuit; silvicultură; valorificarea surselor regenerabile de energie; servicii de sănătate şi tratatament (izvoarele de la Ciolpani) etc.

2. Judeţul Ilfov, în ansamblul său, are tendinţa de a deveni un spaţiu de agrement al locuitorilor Capitalei, prin dezvoltarea turismului de week-end şi a agroturismului. Această tendinţă trebuie exploatată şi la nivelul celor 6 comunităţi, mai ales că potenţialul turistic, de agrement, cultural şi istoric este deosebit în aceste zone (activitaţi posibile de agrement: drumeţii pe trasee turistice, specii de floră şi faună considerate monumente ale naturii, plimbările călare, vizitarea unor obiective istorice, corelarea excursiilor cu evenimente şi târguri folclorice/monahale din zonă etc.)

3. Imputernicirea comunităţilor prin dezvoltarea capitalului social. Un element relevant pentru capitalul social al acestor comunităţi este capacitatea de asociere (în diverse forme) şi încrederea în ceilalţi membri ai comunităţii. Din păcate, există doar 3 organizaţii neguvernamentale (două în Tunari şi una în Dascălu) în cele 6 comunităţi partenere, şi alte câteva asociaţii agricole. Soluţia constă în împuternicirea celor 6 comunităţi, prin acordarea de sprijin pentru proiectele care permit realizarea de investiţii intersectoriale şi zonale, prin sprijin pentru promovarea parteneriatului şi dezvoltarea capacităţii de a lucra la iniţiative de auto-ajutorare, de auto-sustenabilitate, inclusiv pentru grupurile vulnerabile social.
Nu în ultimul rând, un impact însemnat îl va avea, în perspectivă, constituirea Zonei Metropolitane Bucureşti, în cadrul căreia se vor putea crea mult mai uşor forme moderne de realizare a unor proiecte integrate, în folosul mai multor localităţi, sub formă de consorţii si parteneriate complexe.

Proiectul "Rural – TIP&A: Transformare prin Învățare Practică și Antreprenoriat" este cofinanţat din Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul Major de Intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă"

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

florin
Obiective turistice Cernica
Sunt intr-u totul de accord ca trebuie si putem dezvolta turismul local, cel de weekend si agroturismul; in acest sens as dori sa nu pierdem si urmatoarele destinatii turistice:<br />- cartierul "moara" cu vestigiile unui fost cartier care beneficia candva de energie electrica (legal); astazi au ramas doar bransamentele ilegale si multimea de fire cu care consatenii de astazi se "leaga" la curent (ghici cine plateste curentul furat de acestia?);<br />- "strada meseriasilor in constructii" - din acelasi vestit cartier "moara", unde o multime de neciopliti, ramasi fara servici, s-au transformat brusc in "constructori", dar casele lor se darama pe ei;<br />- bojduica betivilor si a curvarilor de ambele sexe, din Tanganu;<br />- "la gaz" din acelasi vestit Tanganu, unde "patronu" "bulgaru" face trafic ilegal cu butelii, ciupind fiecare client care incarca o butelie si incarcand astfel suplimentar pentru siesi alte butelii.<br /> Iata doar cateva propuneri, lista fiind exhaustiva, de unde si importanta mereu crescanda a urbei.
0
Guest
Accesu
Studiul a mai relevat şi faptul că accesul forţei locale în Piaţa Muncii se face cu maxitaxiul până la Cora şi apoi cu taxiu sau metroul subteran care este. Pentru a studia ce #¤"!/&*% caută acolo în piaţă, se va întocmi un alt complex proiect pe bani europeni, în cadrul POSDRU, sau unul cu cofinanţare din bani publici. Cetăţeni, ţineţi aproape, se vede Luminiţa cum intră în tunel!
0
Guest
Realizarea unui punct de informare
Întrebarea legitimă ar fi: da hoţii se pot şi ei informa tot la Punctul de informare?
0
Guest
Vizitarea unor obiective istorice
Propun ruinele vechii ferme, ale foste Cooperative, precum şi ale fostei piersicării.
0
Guest
Soluţii bazice
"Dezvoltarea capacităţii de a lucra la iniţiative de auto-ajutorare, de auto-sustenabilitate " sper că nu se referă la cursuri de karate şi închiriere a de cârje cu ziua.
0
Guest
Specii de floră şi faună considerate monumente ale naturii
Propun Varza de Ilfov, Floarea Soare(ce)lui, Cucuruzul de popcorn şi Ciulinul de Bărăgan. Sau Volbura. Toate se pot studia pe teritoriul comunei noastre. Asigurăm cazare la Gâgâlicea sau Tânganu Moară pentru savanţii interesaţi.
0
Guest
Trădare să fie! Dar să nu ne trădeze doar pe noi...
De Vox Cernica n-au auzit dumnealor, sau au uitat cine i-a ajutat să bifeze proiecţelul, ca să deconteze nişte bănişori frumoşi şi foarte europeni? Minunat proiecţel, de altfel, foarte, foarte util şi percutant. Cred că la noi în comună cel mai bine am îmbina plimbările călare cu îngrăşarea ecologică a terenurilor agricole ale cetăţenilor străini, precum şi cu producerea de biogaz pentru încălzirea Primăriei.
0

Vox Cernica TV