- Scris de Administrator Administrator
- Categorie: Casa si Gradina Casa si Gradina
- Publicat: 15 Martie 2018 15 Martie 2018
- Creat: 15 Martie 2018 15 Martie 2018
- Accesări: 7750 7750
Iarna 2017 a trecut si multi dintre consătenii nostrii au inceput deja lucrarile de primavara si de pregatire a culturilor de legume si fructe din gradinile lor.
Dupa cum stiti, unii dintre acestia, din diferite motive, au renuntat la cultivarea legumelor, preferand gazonul si cumpararea rapida din marlle piete, a legumelor si fructelor de care au nevoie.
Altii, nostalgici dupa gustul legumelor romanesti de altadata, insista in cultivarea legumelor romanesti, prin pastrarea semintelor de la an la an a diverselor soiuri de legume, in special rosiile (care din punct de vedere botanic sunt de fapt fructe- ca si vinetele, dovleceii, castravetii, fasolea pastai, ardeii, porumbul, semintele de floarea soarelui). Pregatirea rasadurilor pentru aceste "legume" si altele, este o lucrare
migaloasa, care necesita atentie din partea gradinarului profesionist sau amator, in special din cauza posibilelor schimbari bruste de temperatura.
Unii isi construiesc propriile "rasadnite" pe 1-3 metri patrati din cateva scanduri si un celofan, fie direct in brazda fie in pahare/cuve speciale de plastic si tinute in casa sau in rasadnita din gradina. Altii, si-au construit solarii mai mici sau mai mari, (sere inca nu am vazut in comuna noastra), si unde isi cultiva rasadurile in folii speciale, urmand apoi sa fie plantate in aceste solarii. O categorie speciala de cultivatori, sunt satenii nostrii mai in varsta si cu mare experienta si care pun anumite seminte de legume-in special rosiile, direct in pamant (felicitari pentru curaj, eu inca nu mi-am asumat riscuri de acest gen).
Surplusul de rasaduri, de obicei, este daruit vecinilor, prietenilor sau vandut celor care nu au timp, sau nu au priceperea ("know-how-ul"- cum s-ar spune acum) in a-si pregati propriile rasaduri. Spun priceperea, pentru ca, la prima vedere pare usor si chiar este, dar e nevoie totusi de anumite cunostinte specifice minimale, de rabdare si de atentie la detalii pentru ca altfel se risca intreaga munca depusa si timpul dedicat acestor activitati si de asemenea productia de legume a anului in curs. Imbucurator este faptul ca, cei care insista in a-si cultiva propriile gradini pentru obtinerea legumelor si fructelor proprii au ramas destul de multi in comparatie cu cei care prefera cumparaturile din piata.
Fiecare dintre acestia poate invoca numeroase argumente/motive valide de a mentine gradina "productiva" sau doar "decorativa". Printre acestea enumeram, in primul rand bolile, "mana" care de multi ani buni face "prapad" prin gradinile satenilor (ceea ce nu se intampla acum 30-40 de ani), apoi timpul avut la dispozitie de catre acestia pentru lucrarile necesare din gradina (suntem deja in secolul vitezei) in special de catre acei sateni care au un loc de munca in Bucuresti si care sunt nevoiti sa faca naveta. Alte motive ar fi: preturile legumelor si fructelor din piata, preturile diverselor seminte, materiale etc., preferintele de gust ale fiecaruia, etc. etc.
Ca sa dau un exemplu strict personal, in ultimii 10 ani de cand am inceput gradinaritul ca si amator, nivelul entuziasmului a scazut aproape an de an, in special datorita bolilor specifice acestor legume si care par ca se agraveaza de la an la an. Mi-aduc aminte de pe vremea cand eram copil-adolescent, ca in afara de stropirea viței-de-vie cu "piatra vânată", nu era nevoie sa "stropesti" cu nici un fel de "chimicala" rosiile sau alte "legume" din gradina. Nu statea nimeni sa se ingrijoreze ca, s-ar putea sa ramanem peste iarna fara "stocurile" necesare de bulion, muraturi etc. din cauza "manei". La sfarsit de octombrie, nu erai nevoit sa te duci la piata sa cumperi "gogonelele" de care aveai nevoie, doar le luai de sub "bruma" propriei gradini. La fel si cu legumele de pe fostele lunci ale comunei Cernica sau Manolache.
Nu cred ca e cineva (mai in varsta) si care sa nu-si aduca aminte de minunatiile produse pe aceste lunci si care acum sunt date in arenda (terenurile fiind acum private) pentru cultivarea a orice dar nu si a "legumelor". Cand luai o rosie de pe lunca si o desfaceai, îi puteai vedea "carnea" si "zaharul" si nu doar îi puteai "simti", gustul prin papilele gustative. Cei care nu inteleg despre ce vorbim, se multumesc acum, cu legumele/rosiile din marile piete, majoritatea acestora avand un gust de... "ceva umed" si care sporesc sansele ca fiecare dintre noi, sa fim declarati "sfinti" dupa cei sapte ani dupa ce plecam intr-o lume mai buna.
Din pacate, tot din experienta proprie, de gradinar amator, am constatat ca eficacitatea unor metode de tratament al bolilor specifice legumelor este minimala, ba chiar "degeaba" așa ca să-l parafrazez un pic pe Nea Gheorghe, Tudor. Degeaba le "stropesti" ca tot "cam aia e". Parca ceva, nu stim ce, de mai multi ani, parca pluteste in aer si de-abia asteapta incepand cu luna iunie a fiecarui an sa vada frumusete de plante in gradini si sa inceapa "masacrul". Ba, pe langa aceasta "mană", mai vezi si cate-o invazie de plosnite urat mirositoare (cum a fost cea de acum 2 ani) de-ti trece si mama ei de pasiune de cultivator in propria gradina. Si uite asa, an de an, la fiecare inceput de "campanie" trebuie sa iei o decizie grea: sa risti in continuare munca, timpul, banii "bagati" in gradina proprie sau sa preferi comoditatea cumparaturilor tip "one-stop shopping" din "mall-urile" marilor piete "taranesti" de prin Olanda, Turcia, Spania, Grecia, Iordania, Maroc, Franta, etc. etc.
Pentru cei care totusi se "incapataneaza" sa-si cultive legumele in propria gradina (adicatelea cum s-ar zice, "in-house") si sa-si perpetueze semintele de soiuri proprii si nu hibrizii mai eficienti dar mai fara de gust ai marilor producatori de seminte de prin alte zari, le aducem aminte ca in Romania exista Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Suceava si care incearca sa pastreze "zestrea" semintelor de legume si fructe romanesti. Pana acum aceasta institutie a facut o treaba foarte buna si sa speram ca va "rezista" in continuare, iar semintele romanesti vor supravietui in competitia acerba dintre satele "globale", nu a satelor din comuna Cernica. Apropo, din pacate batranele si batranii din satele noastre si care isi luau desaga la spinare cu diversele produse din gradina proprie nu mai au acces in pietele noastre si sunt amendate doar daca se aproprie un pic mai mult de aceste piete. Deh, si economia de piata are regulile proprii si cum poti sa le contesti atata timp cate aceste piete sunt ridicate in slavi de multi ani si nu doar la noi.
Dar sa revenim la economia noastra sateasca si comunala si la "mana" noastră cea de toate zilele si despre care am constatat, din pacate, ca nu este o mană cerească, cum credeau unii, ci doar niște nenorociti de fungi si despre care nu stim de unde au venit si cum putem scapa de ei fara sa devenim "sfinti". O modalitate de contracarare, dintre cele foarte multe propuse de profesionisti sau amatori, ar fi, cultivarea legumelor in solar pentru a le proteja de ploile si schimbarile de temperatura/umezeala care favorizeaza aparitia si dezvoltarea acestor infectii ale fungilor specifici legumelor. Totusi din ce am vazut pana acum in zona noastra, legumele cultivate in solarii nu scapa de "stropirea" cu anti-fungici. Cultivarea in solar poate garanta sporirea productivitatii la "mp" si o recoltare mai devreme, decat ar fi normal, dar nu poate garanta eliminarea "manei". Am vazut rosii in solarii care aratau la fel de "manate" ca si cele cultivate in aer liber. Cateodata stau sa ma gandesc, oare cat de "stropite" sunt rosiile din piete, si cum reusesc acestea sa stea rosii, lucioase si frumoase, zile si saptamanii intregi, pe tarabe. Dar mai bine, sa nu ma mai gandesc...pentru ca anul acesta oricum am decis ca voi continua cultivarea in propria gradina, pentru simplul motiv ca prefer sa mananc, mai bine, o singura rosie cu gust si care a supravietuit manei, decat "kile" intregi de ceva solid si umed. Anul trecut din 110 fire de inima de bou am fost nevoit sa arunc aproximativ 100 de kilograme de rosii din primul si al doilea rod. Cu toate acestea am mancat toata vara, rosii de o calitate si dulceata deosebita (inima de bou din seminte de la Marian "al lui Nada" din Caldararu) si am reusit sa fac si aproximativ 50-60 de litri de bulion. Si da, nu sunt pescar, asa ca, una peste alta, a meritat si inca merita toate eforturile.
Pentru cei care nu au timp sau nu stiu sa-si prepare singuri rasadnitele si rasadurile necesare le recomandam sa apeleze la cei care au un surplus sau la cei care chiar si-au facut o mica afacere din pregatirea acestor rasaduri. Exista si la noi asemenea foarte mici afaceri si chiar daca nu foarte multe, ele sunt cunoscute de catre cei care sunt preocupati de inceperea campaniei de primavara din gradinile lor. De obicei surplusul de rasaduri sau chiar surplusul de legume-productie proprie este anuntat pe poarta/gardul acelora care vor sa valorifice acest surplus. O alta sursa de rasaduri este cea care poate fi gasita in intersectiile sau soselele principale din satele comunei Cernica si unde vin cultivatori din zone consacrate gradinaritului sau cultivarii legumelor in solarii/sere.
Balaceanca este un sat recunoscut pentru indemanarea satenilor in cultivarea legumelor si incet, incet revine la activitatile recunoscute altadata ca fiind importante in economia locala. Totusi fata de potentialul enorm pe care il are in domeniul agricol lucrurile se misca destul de greu. Intr-un articol viitor o sa va prezentam fostele parcele cu vițe-de-vie ale locuitorilor din Balaceanca si care acum zac parasite si in paragina.
Astazi, in imaginele de mai jos puteti vedea ca, totusi, acolo unde exista vointa se pot face lucruri extraordinare si va aratam unul din aceste solarii unde, pe langa cultivarea legumelor propriu-zise, se pregatesc rasadurile de legume/"fructe", mirodenii si chiar flori. Este munca lui Dan zis si "Cozonac", un locuitor din Balaceanca, de pe strada Gradinarilor si de vreo doi-trei ani a inceput sa dezvolte aceasta mica afacere, in timpul liber, adica dupa orele de munca de la locul sau de munca la o brutarie. Solarul are aproximativ 300 de mp si Dan a inceput sa fie cunoscut pentru calitatea rasadurilor pe care le cultiva, iar consatenii sa apeleze din ce in ce mai des la el. Aceste imagini reprezinta rasadurile pregatite pentru acest an si in care puteti regasi toata gama de legume care se cultiva in mod uzual intr-o gradina obisnuita sau in solarii. Rosii de mai multe feluri inclusiv inima de bou, castraveti, gogosari, vinete, ardei gras, ardei iute, ardei kapia, ardei bulgaresc, busuioc, telina etc. Anul acesta a cultivat si flori la ghiveci. In cultivarea acestor rasaduri, a avut parte si de cateva greutati din cauza gerului venit, nu prin surprindere, dar care pentru contracararea lui a trebuit sa incropeasca mai multe surse de caldura pentru a nu pierde rasadurile deja in dezvoltare. Deocamdata, a trecut cu bine peste aceste greutati si chiar daca a avut pierderi in aceste rasaduri, crede ca va onora cu succes comenzile care deja au inceput sa apara. Pentru mai multe detalii, doritori de rasaduri pot suna la 0726 257 370.
Nu ramane decat sa speram ca asemenea initiative vor fi din ce in ce mai numeroase in comuna Cernica pe care sa vi le prezentam si Dvs, si va invitam sa impartasiti cu noi experientele Dvs. in cultivarea legumelor. Puteti face acest lucru si pe forumul destinat special pentru acest lucru si sa speram ca, si in acest fel, cu totii ne vom bucura de recolte mai bogate si mai sanatoase.
A se citi si:
Cere si ti se va da. Seminte romanesti de la Banca de Gene Suceava. 2018
Solicitari online pentru seminte de la Banca de Resurse Genetice Suceava
Seminte de rosii romanesti. Banca de gene Suceava. Concurs \"Cea mai frumoasa gradina-Cernica\".
Reteta zilnica. Salata de rosii din Gradina Ursului de la Cernica
Din secretele mintii de bullionaire...doar cei care au experimentat epopea anuala a bulionului stiu cat de mult timp se...
Posted by Lilian Iordache on 5 August 2017
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.