Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Odata cu venirea primaverii si a caldurii au inceput sa se inmulteasca si incendiile. Inclusiv in comuna Cernica. De data aceasta va prezentam un incendiu mai special, care a avut loc in seara aceasta, 25 Martie 2012, orele 18:00. Este vorba de un incendiu care a cuprins stuful ramas pe malul lacului Cernica, mai exact la intrarea satului Caldararu, Cernica. Se pare ca incendiul a pornit de la o tigara aprinsa si aruncata de catre un "biciclist", dupa spusele unui localnic. Oricum, interesant este ca pe vremuri, arderea stufului se intampla in fiecare primavara si nu era chemat nici un pompier. Era un obicei al satenilor care isi castigau existenta din prelucrarea stufului si productia "ostretelor" si nu numai, inclusiv productia coroanelor de flori, rogojinilor, unditelor pescarilor, gardurilor si acoperisurilor etc. Prin incendierea de primavara se

ardea materialul vegetal uscat permitandu-se in acest fel regenerarea plaurilor. In ultimii 25 de ani aceste incendii au avut loc doar pentru distractia unor "piromani" de ocazie, mai mult sau mai putin constientii, pentru ca, acum, chiar exista pericolul extinderii focului catre casele tot mai des construite pe malul lacului din Caldararu si Cernica si de asemenea si catre padurea Caldararu. La momentul filmarii am vazut si o a doua masina de pompieri si care se indrepta catre alt incendiu in Caldararu, dar despre care nu avem inca detalii. Aceasta zona a lacului unde am filmat, se numea "la sifon" si era folosita de catre copiii si satenii din Caldararu, pentru scaldat. "Sifonul" era de fapt o mica trecere a apei din lacul Cernica in micul canal care ducea apa pe lunca comunei Cernica si era prevazut cu un gratar pentru a nu permite trecerea "cociocului" (plaurilor/stufului si radacinilor de stuf). Stuful pe care il vedeti in imagini a "scapat" lucrarilor din anii '90 cand a fost inceputa o campanie de curatire a lacului Cernica si a malurilor sale, extinderea plaurilor luand o amploare fara precedent. Portiuni din acest stuf au ramas pe malurile lacului Cernica in zona "La ograda" din Cernica, vizavi de stadionul de fotbal din Cernica si "sub Caldararu", acolo unde, pe o portiune din lacul Cernica de aproximativ 4 Ha a fost aruncat stuful tocat de echipamentul specializat. In timp, pe zonele mentionate mai sus au fost aduse sute de tone de moloz, gunoi si pamant si au fost transformate in terenuri numai "bune" de scos la vanzare. Mai multe detalii despre povestea plaurilor de pe lacul Cernica puteti citi si in articolul Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV