Întrebare Conferinte de Istorie Locala

Mai Mult
acum 8 ani 2 săptămâni #4 de Administrator
Conferinte de Istorie Locala was created by Administrator
Documentele de istorie locala prezentate de d-l Nicolae Ciotoran au avut un binemeritat, altminteri asteptat, ecou in randul locuitorilor comunei noastre de toate varstele. De aceea propun ca sub egida portaluilui VOXCERNICA in coordonarea d-lor Lilian Iordache, administratorul portalului si Nicolae Ciotoran, responsabilul cu istoria locala, cu acordul Primariei Cernica si in colaborare cu directorii si profesorii de istorie ai scolilor din comuna noastra sa se organizeze un ciclu de conferinte de popularizare a istoriei locale. Locul de desfasurare va fi, desigur, scolile comunei noastre cu participarea elevilor interesati dar si a locuitorilor de orice varsta iubitori de istorie. Bineinteles ca trebuie facuta si popularizarea de rigoare.

Intersul pentru cunoasterea locurilor natale cu istoria lor este deosebit. Asa cum spunea tanarul vizitator-comentator al portalului Parvu Ion din Tanganu (alias "Inginelu") este doritor sa afle cat mai multe despre locurile si oamenii comunei noastre. Foarte incantat a fost si profesorul Stere Cristea din Bucuresti dar si locuitor si fiu al Tanganului de materialele prezentate. Are o varsta inaintata asa ca poate sa suprapuna ceea ce stie, cu ceea ce a auzit in tineretea sa si cu ceea ce a citit in portal. De exemplu pentru satul Tanganu cele doua materiale inserate in portal: "Amintirile unui octogenar" si "Istoria Manastirii Tanganu" reprezinta o suficienta si excelenta baza de discutii pentru o conferinta.

Si cand vom iesi "pe iarba verde" cum spuneau stramosii nostri sa organizam niste excursii prin locurile prezentate in conferinte. Ar fi fascinant sa calcam cu pasii nostri de iubitori de istorie locala locuri ca Lacul Negru, Gradina cu Meri, Biolaria, Ordia, faimoasa Vale a Tanganului sau Putul lui Gaman. Putinelor locuri de pe meleagurile noastre le-a fost dat sa fie atat de incarcate cu si de istorie. Vom gasi, cu siguranta, oameni mai in varsta care sa ne fie ghizi. Sa profitam in sensul frumos al cuvantului de aceste binecuvantari pe care ni le-au lasat stramosii nostri!
.
Vasile Bolboja
2 decembrie 2009
Următorul utilizator(ori) v-au spus Mulțumesc: test2

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
acum 8 ani 2 săptămâni - acum 6 ani 9 luni #5 de Administrator
Replied by Administrator on topic Conferinte de Istorie Locala
Ma bucur ca astfel de initiative incep sa apara. Se pare ca putem spera ca in viitorul nu foarte indepartat astfel de actiuni sa se inmulteasca si sa devina o "obisnuinta" in comuna Cernica. Cu cea mai mare placere ma voi implica in orice fel de actiune care va avea ca scop imbogatirea vietii culturale ale comunei.

Totusi as vrea sa remarc cateva aspecte si care pot fi dezbatute in continuare in acest forum.

1. Nu cred ca este necesar "sa se ceara acordul Primariei". Eventual ar putea fi cerut "sprijinul" primariei, in cazul in care se constata ca este necesar sau daca actiunea chiar necesita un anumit tip de "autorizare".

2. Cred ca folosirea cuvantului de "conferinta" poate suna prea academic si poate fi intimidant pentru unii. Ce ziceti ca in loc de "un ciclu de conferinte" sa se intample anumite "sezatori" cronicizate care sa:

-sa aiba o anumita tema aleasa si definitivata (inclusiv istorie locala)
-sa reinvie eventual o anumita traditie sau sa pastreze anumite obiceiuri.
-sa aiba un rol de socializare si de intarire a sentimentului de comunitate.

3. Oricum, indiferent de "denumirea" acestor intalniri, ele pot deveni posibile atunci cand va exista o masa critica de oameni care sa contribuie la organizarea lor. Din punct de vedere tehnic, portalul poate ajuta la a strange la un loc acesti oameni si de a-i ajuta sa comunice intre ei. Organizarea si "implementarea" actiunii se poate face dupa ce, acestia comunica intre ei, se cunosc si isi asuma deliberat anumite "roluri" care sa conduca la desfasurarea evenimentului propriu zis.

4. Sper ca popularizarea portalului va fi din ce in ce mai accentuata in perioada imediat urmatoare astfel incat posibilitatea organizarii unor asemenea evenimente sa devina posibila cat mai curand cu putinta.

Cu stima,
Last edit: acum 6 ani 9 luni by Administrator.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Timp creare pagină: 0.101 secunde
Motorizat de Forum Kunena