Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Doua sate (Caldararu si Tanganu) din cadrul comunei Cernica au fost selectate pentru a participa in cadrul unui proiect de cercetare in vederea identificarii si definirii unui instrument de măsurare mai eficient a calităţii vieţii asociate stării de sănătate dintr-un moment dat si pentru o utilizare mai transparenta si echitabila a contribuţiilor la sănătate.

Culegerea datelor necesare pentru acest studiu se va face prin sondaj de catre operatori specializati si care se vor deplasa si in satele Caldararu si Tanganu in acest weekend (23-25 Noiembrie 2018).

Participarea in studiu este foarte importanta intrucat persoanele care vor accepta sa colaboreze vor putea contribui direct la actualizarea pe viitor a listelor de medicamente compensante, astfel încât ele să răspundă nevoilor noastre reale. 

Sondajul va consta intr-un interviu fata in fata, realizat pe calculator, iar operatorii de interviu (2 persoane) vor discuta cu aproximativ 33 de persoane.

Titlul proiectului: “VALUEMED Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale” Cod SIPOCA/SMIS - 195/111603

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

București, 22 octombrie 2018

Comunicat de presă

Cercetare VALUEMED: sănătatea se măsoară în ani trăiți bine!

            În octombrie 2018, Societatea Academică din România, împreună cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților demarează un proiect de cercetare inovator, axat pe determinarea calității vieții în raport cu starea de sănătate. Rezultatele cercetării desfășurate în cadrul proiectului „VALUEMED Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale” vor sta la baza unei noi abordări, prin care finanțarea sistemului de sănătate să răspundă în mod real nevoilor populației din România.

            Dacă până în prezent politicile sanitare din țara noastră s-au construit plecând de la indicatori de sănătate strict cantitativi, precum rata mortalității sau morbiditatea, proiectul VALUEMED pune în prim-plan eficacitatea intervențiilor medicale în raport cu fondurile disponibile, precum și cu anii de viață de calitate câștigați de pacienți, acestea fiind stabilite în funcție de nevoile și preferințele de trai ale populației. Datele culese vor contribui în mod esențial la înțelegerea problemelor de sănătate cu care românii sunt dispuși să trăiască și, mai ales, în detrimentul a ce. De exemplu, un om ar accepta să trăiască suferind din când în când de durere, pe când vecinul său ar prefera să aibă probleme cu mersul decât să îl doară ceva.

            Participarea la studiu este voluntară și, în același timp, extrem de importantă. Informațiile furnizate de respondenți îi vor ajuta pe cercetători să clasifice stările de sănătate ale oamenilor în funcție de „preferințele” acestora. Pe termen lung, luarea în considerare a rezultatelor cercetării va asigura că utilizarea contribuțiilor la sănătate va fi făcută echitabil, transparent și, mai ales, în folosul tuturor. Produsul final al proiectului VALUEMED va fi un instrument de măsurare a calității vieții asociate stării de sănătate dintr-un moment dat. 

            Nu în ultimul rând, rezultatele proiectului vor putea fi folosite și pentru a identifica eventuale diferențe de calitate a vieții între populația majoritară și diverse grupuri de pacienți sau comunități vulnerabile. Pe aceste date vor putea fi fundamentate politici și programe care să reducă inegalitățile, astfel încât întreaga populație să se bucure de aceeași calitate a vieții. 

            Culegerea datelor va fi făcută începând cu luna noiembrie, prin interviuri față în față, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, și va fi finalizată la sfârșitul lunii februarie 2019.

            Contribuția unui număr cât mai mare de persoane este foarte valoroasă, determinând creșterea valorii științifice a cercetării și facilitând în același timp îmbunătățirea serviciilor sanitare din România.

            Puteți afla mai multe despre proiectul VALUEMED și despre studiu aici: http://www.romaniacurata.ro/valuemed/

https://adevarul.ro/sanatate/medicina/sanatatea-masoara-ani-traiti-bine-1_5bcdc8dcdf52022f75c10392/index.html

 

Notificare comentarii

Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.

Vox Cernica TV