Tipărire
Scris de Vox Cernica Vox Cernica
Categorie: Stiri recente Stiri recente
Publicat: 30 Ianuarie 2013 30 Ianuarie 2013
Accesări: 4576 4576
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Update 6.02.2012

Asociatia Vox Cernica a primit o sesisare cu privire la fenomenele legate de depozitarea gunoaielor in perimetrul Comunei Cernica. Dupa cum va relatam mai demult, cu ocazia unui alt incident de acest gen (click aici: Apocalipsa a sosit. La Caldararu, Cernica. Dezastru ecologic de proportii.) si Raspuns Garda Nationala de Mediu cu privire la groapa de gunoi Caldararu, Cernica. acest fenomen a luat o amploare care se pare ca nu mai poate fi stapanita de nimeni. De aceasta data vorbim de o zona, la limita satului Caldararu, in apropiere de centura Bucurestiului,  de care isi aduc aminte doar cei mai in varsta, dar si noi cei din Caldararu. Acum 20-30 de ani, copii find, obisnuiam sa mergem si sa extragem din cariera de nisip ramasa din fosta pulberarie amplasata in aceast zona, bare solidificate de praf de pusca. Sau cel putin asa credeam noi ca se numesc. Nu stiu exact ce erau, imaginati-va un fel de tevi de 40-50 cm pe care noi le aprindeam si le numeam artificii. Sau le spargeam in bucatele si aschii mici, pe care le imbracam in poleiala, le lasam un mic orificu, le dadeam foc la capat si zburau pe metri intregi, spre deliciul copiilor. Mi-am adus aminte de aceste lucruri cu ocazia acestei sesizari, si nu putem decat sa ne intristam, cand vedem ce s-a ales din zona respectiva in zilele noastre. Din nefericire, inca suntem nevoiti sa va relatam si Dvs. aceste lucruri si poate ca impasibilitatea pe care o vedem la tot pasul se va mai diminua si poate cine stie impreuna vom putea face mai multe pentru a ne salva de a fi ingropati cu totul in gunoiele altora. Mai jos va redam aceasta sesizare exact asa cum am primit-o si reprezinta punctul de vedere a sursei acestei sesizari, sperand ca acest mesaj sa ajunga si la autoritatile care trebuie sa rezolve aceste probleme, chiar daca pentru cei mai multi dintre noi, aceste fenomene nu sunt altceva decat un fel de "filme in reluare" fara familiarul "the end":

Catre Vox Cernica,

Sesizare degradare grava a mediului in desfasurare cu excavari ilegale langa Bucuresti, cu un prejudiciu de peste 5.800.000eur, pe raza Jud. Ilfov, com Cernica, sat Caldararu, Sos de centura a Bucurestiului, borna kilometrica "21" .Am atasat mai multe poze relevante de la fata locului, unele surprinse chiar azi 30.01.2013, precum si un raspuns recent al Garzii de Mediu in ultimul fisier.

Va semnalez ca pe raza Jud. Ilfov, com Cernica, sat Caldararu, Sos de centura a Bucurestiului, pe portiunea cuprinsa intre Autostrada Soarelui si Lacul Cernica, borna

kilometrica nr. "21", in dreptul cantonului CFR,  pe locatia de circa 3.5hectare cunoscuta sub numele de cariera de nisip au continuat faptele de degradare grava a mediului, aer si sol, prin rascolirea a zeci de mii de tone de deseuri de pe o groapa de gunoi ilegala, cu 5 excavatoare autosenilate grele, in vederea extragerii de fier vechi, ridicand pulberi si mirosuri pestilentiale, urmata de incinerarea de anvelope si a bucatilor de cabluri electrice, generand fum gros negru, in vederea obtinerii conductorilor de cupru fara mantaua izolatoare.
Cu atat mai grav cu cat la doar 2 km incepe Sec.3, Bucuresti-Sos Garii Catelu cu Str Peles.

Faptele se desfasoare de regula intre orele 9 si 17.

Cariera de nisip are o suprafata de circa 35000m2 (3.5hectare) si se afla pe raza jud. Ilfov, com. Cernica, sat Caldararu. Din Autostrada Soarelui se intra pe Sos de Centura a Bucurestiului catre Pantelimon, se trece de podul peste linia ferata Titan Oltenita (2.1km 4min fata de A2), si la 700m pe dreapta de rampa podului (2.8km 5min fata de A2) in dreptul bornei kilometrice “21” si al cantonului CFR se observa un drum de pamant ce urca spre cariera de nisip. Acolo se pot observa halde si gropi de 10-15m, cu zeci de mii de tone de deseuri insirate pe circa 3.5ha. Cariera este marginita de Sos de Centura si Padurea Caldararu. De-asemenea, exista si o a doua alee de acces, circa 500m mai departe de prima, ce incepe cu un urcus betonat, facand apoi dreapta pe marginea padurii, ce duce la locul aflat in spatele carierei, unde se incinereaza cablurile si unde se parcheaza seara utilajele, incat sa fie ascunse privirii din centura.

Desi Prefectul Ilfov, Garda Mediu Ilfov si IPJ Ilfov au dispus inca din 2012 oprirea excavatiilor ilegale, nu s-au indeplinit actele respective.

Carierea de nisip avand circa 30.000m2 x 20m adancimea medie a deseurilor =600.000m3, adica circa 500.000tone, adica 16666 de basculante de 30tone pline.
Prejudiciul creat este de ordinul 5.833.320eur astfel :
500.000tone x 11eur/tone depozit autorizat Glina=5.500.000eur.
Transportul a 16666basculante x 20eur=333.320eur.
Total prejudiciu evacuare deseuri catre groapa autorizata Glina, calculat la preturi minime:5.833.320eur.
Calculul a fost facut pe cantitate minima a deseurilor si preturilor, suma reala putand fi mai mare.

Locatia este pe Sos de Centura la 2.7km (3 min) de A2-Autostrada Soarelui, mergand catre Pantelimon.
Vezi harta de mai jos, ruta de la "A" catre "B".
"A" intersectie Autostrada Soarelui cu Sos de Centura
"B" cariera de nisip, Sos de centura borna kilometrica "21"

 Harta Google click aici

Articole asemanatoare