Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

padurea-cernica-picnic-loc-amenajare-soseaDe aproximativ doua saptamani, am observat ca padurea Cernica continua sa fie una din destinatiile preferate pentru constructii. La intrarea in Cernica "veche", si inainte de cele doua vile care sunt deja in curs de finalizare in padurea Cernica, a inceput constructia unui gard pe un perimetru de aproximativ 400x100 m. Nu stim exact care este scopul sau cine este initiatorul acestei delimitari, (in lipsa existentei unei pancarte asa cum ar fi normal si care sa afiseze detaliile acestei constructii), dar va putem spune cate ceva de la bursa zvonurilor, de la unii sateni din Cernica: se pare ca, un domn Vasilescu (care detine in administrare  luciul lacului Cernica prin firma Milva Prod S.R.L.) si care, acum auzim ca este si mare proprietar de padure, doreste sa profite si de noua lege a picnicului (click aici: Legea 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic.).

Sa vezi ca se incearca amenajarea unor locuri speciale pentru aceste picnicuri nu poate fi decat un lucru benefic si imbucurator pentru toata lumea: si pentru amatorii de gratare la aer curat dar si pentru cei care s-au saturat sa vada muntii de gunoaie din paduri sau din zonele limitrofe ale padurilor din jurul Bucurestiului. Ceea ce ma nedumereste insa si asa cum puteti si Dvs citii in Lege, este faptul ca aceasta zona este delimitata 

nu intr-o zona "limitrofa" padurii Cernica, ci chiar in padurea Cernica.

Probabil ca aceasta viitoare amenajare este ok din punct de vedere legal si probabil litera de lege (buna sa rea) in amenajarea acestei portiuni de padure (in proprietate privata sau nu) va fi respectata. Totusi cred ca in zona Cernica mai exista si alte perimetre (pe langa cele care dpdv al dreptului de proprietate se afla inca in "zona crepusculara" si pe langa cele care sunt pline de mormane de moloz si gunoi) care ar putea fi amenajate ca locuri de picnic si nu chiar asa, direct in padure si aproape la sosea si intr-o zona unde preturile terenurilor sunt printre cele mai mari in Cernica.

Sincer, mie personal, aceasta amenajare, daca e sa dam crezare zvonurilor, nu mi se pare decat un viitor motiv sau daca doriti un "laitmotiv" pentru noi constructii in padurea Cernica. Poate gresesc si nu garantez ca acest lucru se va intampla, este doar un sentiment pe care il am, vazand ce se intampla zilnic cu liziera si marginea padurii Cernica sau pe malurile lacului Cernica. Gardul va fi deja facut, si nu trebuie decat sa se invoce, ca amenajarea nu are succes si nu se gasesc musterii care sa plateasca pentru conditiile mai mult sau mai putin civilizate pentru un picnic in buza padurii Cernica. Daca tot am facut un gard la dimensiunea de mai sus, cat mai dureaza sa mai torni si niste fundatii si sa mai ridici niste ziduri !?.

Ma gandesc, oare unde vor parca cele cateva sute de masini bucurestene, care vor aduce in medie cate 3-4 persoane si daca locuitorilor de pe partea cealalta a soselei le va fi pe plac aglomerarea si forfota in zona "limitrofa" caselor lor. Probabil, unii consatenii vor fi cu adevarat fericiti ca vor avea, in sfarsit, cui sa le vanda semintele prajite "a la Cernica" (de fapt si acestea au disparut pentru ca nu am mai vazut florea soarelui cultivata pe ogoarele comunei) sau sa-si ofere alte tipuri de servicii. Oricum concomunalii vor continua sa-si faca gratarele in curte, ca doar nu vor fi nebuni sa plateasca taxa de picnic si mai ales ca acest loc fiind amenajat in padure nu cred ca se va da liber la aprinderea focului. Si ajung din nou sa ma intreb. Oare care sunt beneficiile pentru locuitorii din Cernica ale acestei amenajari ?!

Promiteam nu demult ca o sa revenim cu cateva detalii cu privire la concesionarea lacului Cernica. Aflam dintr-un articol foarte interesant (click aici: Viitura concesionarii) ca Milva Prod S.R.L. detine contractul de concesiune al lacului Cernica pana in 2017. Din acest articol reiese ca, contractul de concesiune a fost semnat in 2002 pentru 15 ani. Aceasta concesiune, asa dupa cum am relatat cu ocazia altor "povesti" legate de lacul Cernica, nu le-a adus nimic bun, bastinasilor nostrii locuitori din Cernica. Unora, le-a adus bataie si cafteala iar altora le-a adus hectare de teren (aproximativ 18 ha click aici) in valoare de milioane de euro din malul extins fortat al lacului Cernica, de molozul si gunoaiele aduse intentionat pentru a crea noi terenuri. Daca ne uitam la datele financiare ale acestei firme, publicate pe www.mfinante.ro, credem ca nici la stat nu s-a dat prea mult "bataia pestelui". Incepand cu 2002, data probabila a inceputului concesionarii, firma a inregistrat sistematic pierderi nete, cu exceptia unui profit minor in 2004 de aproximativ 25,000 de EUR. Daca e sa dam crezare clauzelor contractuale publicate in articolul mentionat, atunci statul a incasat 40% din acest profit net in ultimii 10 ani, doar in 2004 adica 10,000 de EUR. Si tot in ultimii 10 ani statul prin reprezentantii sai Administratia Parcuri si Lacuri, din cadrul Primariei Capitalei sau Agentia Nationala Apele Romane (ANAR) sau Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) a incasat inca 60,000 de USD (aprox 45,000 de EUR). Spun sau pentru ca se pare ca e neclar cine are sau avea in responsabilitatea gestiunea eficienta a salbei lacurilor de pe raul Colentina.

Este incredibil de interesant sa urmaresti evolutia istorica a "mosiei publice Cernica" de la 1800 incoace fie ca e vorba de padure sau lac sau alte domenii. Foarte putine "perle ale coroanei" au mai ramas in domeniul si benefiicul marelui public din Cernica. Cum, necum, Cernica, este tratata in continuare ca o mosie si sunt foarte putini celor care le pasa cu adevarat ce se intampla si cu codrul si cu lacul si cu islazul si multe alte lucruri care ne-au definit si ne-au facut viata mai frumoasa. Doar celor care beneficiaza acum de pe urma acestei mosii si care teoretic ar fi trebuit sa ramana in proprietatea si beneficiul tuturor in anii comunismului sau in proprietatea si beneficiul comunitatii acum in anii asa zis-ului capitalism. Acum marele public nu mai este nici macar spectator la ceea ce se intampla, si nici nu mai aplauda si nici nu mai huiduie. Si nici macar nu-i mai pasa. Pentru ca nu-i mai permite conditia la care a fost redus in ultimii 20 de ani. Aceea de somnambul... cu mainile intinse..si palmele in sus. Oricine doreste poate fi actor, acum e facil, nu ai nevoie de talente speciale...pentru ca nu mai sunt spectatori care sa critice sau sa laude...pe cei de pe scena sau din culise... Doar unii isi mai trimit cate-o glumita deja consumata, despre cate un actor national sau local, pe Facebook sau pe email, asa ca intre prieteni. Si din ce in ce mai rar, ca nu se mai stie ...cine e actor sau.. spectator. Oricum spectacolul continua cu un public din ce in ce mai tacut...si mai trist...Pentru actori, spectacolul e musai sa continue...din asta traiesc...pentru spectatori...e deja prea tarziu...cortina a fost trasa inainte de vreme...noapte buna...

A se citi si:

Lacul Cernica, Iazul Cernica, Izlazul Cernica sau Land-ul Cernica !? Afaceri de milioane de euro.

Protejam padurea Caldararu sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste.

Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Jaf energetic la nationale...cu impacturi la locale. Defrisari masive in padurea Cernica. 
Feerie pe gheata lacului Cernica, 1 ianuarie 2015.
Flora spontana medicinala din padurea Cernica. Revista Farmacia - 1959
Coliba Unchiului Tom. Padurea Caldararu, Cernica. 10-sep-2022
Excursie cu amintiri - itinerariu: padurea Caldararu - fosta "la Explozie" - fosta tabara copii - fost strand Cernica
O.Z.N.-urile au aterizat in padurea Cernica.
Muzeu 4x4 in aer liber in padurea Caldararu, la Iaason, vis-a-vis de strandul Cernica.
Padurea Caldararu, Cernica, raiul PET-urilor si gunoaielor.
Ecosistemul in Padurea Cernica 
Sarpele din Lacul Cernica
Feerie pe gheata lacului Cernica, 1 ianuarie 2015.

Comentarii   
crispat
0 # Muma şi Tătânele Păduriicrispat 13-04-2012 10:33
Dacă în Pădurea Băneasa s-a făcut ditamai cartierul de vile, ce şanse există să scape Cernica? Cam asta-i modul în care ne dezvoltăm, în timp ce Guvernul se pregăteşte să dea o lege prin care retrocedările nu se mai fac decât în bani, 15% din valoarea imobilului plătiţi în 10 ani. Începând cu Constituţia, legile devin pe zi ce trece simple pretexte pentru a pune beţe-n roate sau a legitima mizerii -- când nu sunt pur şi simplu ignorate cu cinism.
Oricum, înduioşătoare speranţa dumneavoastră că mai poate interesa pe cineva patrimoniul comunitar, că mai există ceva "al poporului". Mi-aduc aminte ce-am simţit când am trecut prin zona Retezat şi am văzut la tot pasul, chiar pe şosele, nu numai pe drumeaguri, pancarte prin care eram anunţaţi că suntem pe o proprietate privată (a unui etnic maghiar, dar chiar n-are importanţă asta, nici dacă era urmaş al lui Vlad Ţepeş nu era mai bine). Încă nu s-au dat înapoi moşiile cu tot cu sate, dar cred că nici departe nu suntem. Dacă Tânganu nimereşte pe moşia tânărului Boureanu, mă mut la Bălăceanca (la spital).
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV