A fost finalizat si monumentul eroilor de la Caldararu. 30-noi-2019.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

noul monument al eroilor de la caldararu cernicavechiul monument al eroilor de la caldararuCu o zi inainte de Ziua Nationala de 1 decembrie, a fost finalizata si constructia noului monument al eroilor de la Caldararu, Cernica.

Acesta a fost amplasat in locul unei fantani vechi de aproximativ 100 de ani, situata in bifurcatia strazii Nucilor cu soseaua Independentei din satul Caldararu,in spatele fostului "Aprozar", langa fosta statie RATB.

Pe soclul acestuia sunt inscriptionate numele locuitorilor din satul Caldararu, care si-au jertfit viata in primul si in al doilea razboi mondial. Soclul acestui monument este identic cu noul monument din Balaceanca si este placat cu marmura,  inlocuind vechiul monument, construit din beton, de parohia bisericii ortodoxe Caldararu, amplasat la intersectia strazii Bisericii cu strada Tineretului ( a se vedea foto de mai sus).  Din ceea ce am aflat pana acum, acest vechi monument va fi mutat in curtea bisericii din Caldararu, in conditiile in care, acest lucru va fi posibil din punct de vedere tehnic.

Noul monumentul a fost construit prin grija si din bugetul Primariei Cernica. 

noul monument al eroilor de la caldararu

noul monument al eroilor de la caldararu 2A se citi si:

Put de aproximativ 100 de ani din Caldararu-Cernica, sacrificat. Traditie sau "modernism" ?!

Vulturul eroilor de la Balaceanca a renascut. 29-noi-2019.

 

 

 

 

Noul monument al eroilor de la Caldararu, 30-noiembrie-2019

Vulturul eroilor de la Balaceanca a renascut. 29-noi-2019.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

monumentul eroilor vulturul de la Balaceancamonumentul eroilor balaceanca
Astazi 29 Noiembrie 2019, a fost finalizata reconstructia monumentului eroilor de la Balaceanca si Posta. In data de 13-Ianuarie-2010 acest monument fusese vandalizat si distrus de persoane (inca necunoscute, cel putin de noi si din ceea ce stim pana acum), scopul fiind vanzarea statuetei de bronz, la "fiare" vechi. Din fericire, la aproximativ doua saptamani dupa acest eveniment, vulturul fusese deja recuperat din localitatea Sintesti, dar cu unele deteriorari care au necesitat reparatii speciale.

O parte din soclul de marmura, pe care era inscriptionat numele unor eroi din Balaceanca-Posta, a fost distrusa definitiv, iar numele acestora inca nu au putut fi regasite (cu toate eforturile pe care membrii portalului Vox Cernica le-au depus la autoritatile/arhivele relevante).

Dupa aproape 10 ani, cu doua zile inainte de Ziua Nationala de 1 decembrie, reconstructia acestui monument a fost in sfarsit finalizata, cu ajutorul Primariei Cernica. Locatia acestui monument a fost schimbata, din intersectia principala (in conditiile in care in aceasta intersectie se va construi un sens giratoriu modern) , monumentul fiind acum amplasat langa Caminul Cultural al satului Balaceanca.    

Cel mai probabil inaugurarea oficiala a acestui monument va avea loc duminica, 1-Decembrie-2019.

Pentru mai multe fotografii si detalii cu privire la odiseea completa a vulturului de la Balaceanca, de la momentul distrugerii lui si pana astazi, va invitam sa accesati albumul si articolele de mai jos:

Monumentul eroilor din Balaceanca a fost distrus.

Vulturul eroilor din Balaceanca s-a intors acasa. Cu aripile frante.

Odiseea vulturului continua.Pana cand ?

Cate parale mai face un erou de razboi de la Balaceanca, Cernica ?!

Monumente istorice. Comuna Cernica

Reconstructie monumentul eroilor de la Balaceanca

Tragic accident in Tanganu-Moara.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

accident tanganu 2Mereu am prezentat, pe parcursul anilor, știri de importanță locală. Unele comode, altele incomode. Atat cat s-a putut cu resursele pe care le detinem. 

Am prezentat, consecvent!, accidentele multiple la intrarea în județul nostru, în comuna noastră, în satul Tânganu, dinspre județul Călărași !

Le recapitulăm: 3 copii minori pur și simplu dezintegrați, o femeie bătrână trecută... dincolo, pancarda care informa intrarea în satul Tânganu, recte județul Ilfov... distrusă, un stâlp solid pentru curent electric (din apropierea imediată a stației de gaz) distrus... Portalul nostru a prezentat cu explicații și fotografii teribilul accident din urmă cu un an în care un autorturism care circula cu 180 km/oră și care a devenit, în dreptul fostului sediu al CAP Tânganu, un "morman de fiare vechi".

Atunci, ca și acum, nu ne facem propagandă prin a prezenta evenimente triste. Rolul nostru este acela de preveni, ajuta, educa pe concomunalii noștri. Dar să continuăm: un alt accident, fără victime omenești (produs la interesecția de la grădiniță cu șoseaua județeană), un altul ceva mai departe înspre biserică, prin care au fost distruși câțiva copaci de pe șosea și avariat, inclusiv autoturismul preotului din Tânganu, Constantin Popescu !! Ne oprim aici !

Locuitorii satului Tânganu au participat, cu mic cu mare, la trista despărțire de ultima victimă. O fetiță de doar 11 ani din Tânganu-Moară, care în zona centrală a satului Tânganu a fost pur și simplu, spulberată de un călărășean care (atenție !) circula cu 120 km pe oră în chiar centrul satului !!

Întrebarea oamenilor simpli din Tânganu : cine este de vină în acest incredibil lanț de accidente (4 mortale !) la intrarea în satul Tânganu, adică la intrarea în județul Ilfov ? Autoritățile își împart vina: unii spun că este șosea județeană și este de competența județului pentru a lua măsurile de rigoare, alții spun că și autoritățile locale trebuiau să le sesizeze pe cele județene despre gravele probleme care se produc la intrarea în județul Ilfov !

Așadar cine rezolvă această dureroasă problemă ? Și câte victime omenești (îndeobște copii, căci ei sunt cei mai expuși și care plătesc cu viața !) trebuie să se mai producă pentru a se lua o măsura simplă : cei care întră în județul Ilfov cu o viteză peste cea legală (50 km !) să li se ia carnetul ! Noi nu înțelegem ce este complicat ? (Vom reveni în portalul nostru cu această temă).

...în același timp, ca părinți, ca bunici, nu ne putem opri o lacrimă pentru cei 3 copii care au plecat... departe pe altarul zeului automobil.. Călărășean ...

Jale pentru gradinarii comunei Cernica si Glina. Grindina si ploi torentiale. 6-mai-2019

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Astazi 6-mai-2019, Cernica, Balaceanca, Caldararu si Glina au fost lovite de grindina si ploi torentiale ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme care au debutat in aceasta zi si care vor dura pana miercuri 8 mai-2019. Este jale printre gradinarii amatori sau profesionisti deoarece acestia si-au vazut ruinata munca de mai bine de o saptamana si banii investitii in culturile de primavara ale acestui an. Imaginile de mai jos sunt revelatoare pentru amplitudinea caderilor de grindina. Buna parte din rasadurile de legume, vita-de-vie si rodul pomilor infloriti au fost distruse iar localnicii se vad nevoiti sa o ia de la capat cel putin cu culturile de legume. Atentie de maine urmeaza si temperaturi scazute pana la 5-8 grade in timpul noptii.

Video: Cal biciuit pe Soseaua Tanganu. Atentie: imagini care va pot afecta emotional.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Undeva pe Soseaua Tanganu spre Fundeni astazi 7 aprilie 2019. Comentariile sunt de prisos...

Campanie strangere de fonduri si ajutor umanitar in urma incendiului devastator din Caldararu - Cernica.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

In aceste momente, la doar nici patru zile de la incendiul devastator care a avut loc in Caldararu, Cernica si care a luat viata unei mame de 41 de ani si a unei fetite de 2 ani, are loc o mobilizare fara precedent a celor care doresc sa ajute pe ceilalti 10 membrii ai familiei ramase acum fara adapost. 

In urma masurilor de urgenta luate de Primaria Cernica, la doar nici patru zile de la acest eveniment nefericit, o echipa de muncitori si fierari-betonisti, impreuna cu primarul comunei Cernica - Gelu Apostol, lucra la pregatirea fierului necesar pentru inceperea reconstructiei. Am fost surprins si extrem de impresionat sa vad cum, ditamai primarul, este alaturi de acesti muncitori inimosi si pentru prima oara am realizat ca exista toate sansele pentru a face tot ceea ce se poate pentru aceasta familie. Alaturi de ei, in stare de soc, lucrau si capul familiei si doi dintre baietii lui. Din motive lesne de inteles nu o sa facem public numele membrilor acestei familii, si care acum, in prag de iarna, sunt cazati provizoriu in doua din cladirile scolii din Caldararu.

Sondaj in domeniul sanatatii in satele Caldararu si Tanganu. 23-25 noiembrie 2018.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Doua sate (Caldararu si Tanganu) din cadrul comunei Cernica au fost selectate pentru a participa in cadrul unui proiect de cercetare in vederea identificarii si definirii unui instrument de măsurare mai eficient a calităţii vieţii asociate stării de sănătate dintr-un moment dat si pentru o utilizare mai transparenta si echitabila a contribuţiilor la sănătate.

Culegerea datelor necesare pentru acest studiu se va face prin sondaj de catre operatori specializati si care se vor deplasa si in satele Caldararu si Tanganu in acest weekend (23-25 Noiembrie 2018).

Tragedie in Caldararu, Cernica. Incendiu devastator.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

Actualizare: 2 noiembrie 2018: Au inceput lucrarile pentru pregatirea fundatiei care vor continua in functie de evolutia conditiilor meteorologice. Foto click aici:

Actualizare: 24-nov-2018: A inceput Campania de strangere de fonduri si ajutor umanitar in urma incendiului devastator din Caldararu - Cernica. Click aici.

Actualizare:  22-nov-2018:  In urma tragicului eveniment care a avut loc acum cateva zile in Caldararu dorim sa va informam ca astazi are loc inmormantarea victimelor acestui incendiu cumplit. Funerariile au loc la Biserica Caldararu. Dumnezeu sa le odihneasca in pace.

Primaria Cernica deja a luat primele masuri de ajutor a familiei afectate de acest eveniment nefericit si care a afectat pe toti membrii comunitatii satului Caldararu si comunei Cernica. La acest moment membrii acestei familii sunt cazati in doua din cladirile scolii din Caldararu, necesitatile de subzistenta minimale fiind solutionate pentru moment.

(Video) Lucrari preluare ape pluviale si acces gospodarii. Caldararu, Cernica.

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

De cateva zile, in Caldararu-Cernica, pe strazile Unirii, Bisericii, Nucilor si Tineretului au inceput lucrarile de amenajare a sistemului de preluare a apelor pluviale si a cailor de acces in gospodariile aflate pe aceste strazi. Aceste lucrari reprezinta o continuare a lucrarilor de modernizare incepute in anii trecuti in acest sat, pentru solutionarea problemelor legate de apele pluviale (inundatii locale) si dupa cele de introducere a sistemelor de gaze si apa curenta.

Put de aproximativ 100 de ani din Caldararu-Cernica, sacrificat. Traditie sau "modernism" ?!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Puțul vechi de aproximativ 100 de ani* de langa "Troșta/Ciungu/Potcovaru", situat in bifurcatia strazii Nucilor cu soseaua Independentei din satul Caldararu, aflat in spatele fostului "Aprozar" si langa fosta statie RATB a fost de curand demolat. Din pacate, la acest moment nu avem detalii certe despre motivul demolarii acestuia, unii vecini (destul de suparati de altfel) nestiind mai nimic, decat niste zvonuri precum ca, in locul fantanii, ar urma sa fie construit un monument dedicat centenarului unirii de la 1918. De asemenea, se pare ca, un monument de acest fel (?!) ar urma sa se construiasca in fiecare sat din comuna Cernica.

Acest put era penultimul ramas din cele 23 de fantani din vatra satului si cele 5 din camp mentionate in monografia satului Caldararu, elaborata de invatatorul Stan Leu ca fiind existente dupa primul razboi mondial (a se vedea mai jos si numarul de fantani existente in Cernica in anii  1834, 1906, 1910 si 1963). Dintre aceastea, le mentionam pe cele de care ne mai aducem aminte de cand eram copii (cel de langa Calin de langa Manea, cel de la de vale la Gogea,  cel de la Polina (bariera), cel de la vale/derdelus unde ne "dadeam cu sania" langa a lu' Ouatu,   cel de la Pasache si ultimul care a "supravietuit", cel de la intrarea in sat - de la Ciufeni si care macar acesta speram ca va dainui prin prezervare.

Nu detinem detalii cu privire la criteriile care au stat la baza alegerii acestui loc si de ce a trebuit demolat acest put (si nu prezervat asa cum ar fi fost normal) si care se afla printre putinele monumente  (nedeclarate oficial) care definesc specificul local al satului Caldararu.

Singurul criteriu se pare ca a fost locatia, dar aceasta locatie se pare ca a cerut acest sacrificiu, total nefericit si nejustificat, din punctul nostru de vedere si care ar fi putut fi evitat simplu, prin selectarea unei alte locatii.  Noi, nu credem ca Marea Unire de la 1918 a cerut in continuare acest sacrificiu, mai ales ca aceste monumente nu erau incompatibile. Un sacrificiu sarbatorit cu un alt sacrificiu.

Nu stim cati si daca satenii satului Caldararu au fost si ei intrebati/consultati, de catre proiectanti sau de reprezentantii satului (consilierii), cu privire la necesitatea demolarii acestui put, asa cum de asemenea ar fi fost normal. Se pare ca nu, pentru ca, mai toti cei intrebati nu stiau de ce putul a fost demolat si astupat cu mormanele de pamant si pietris.

Traditie sau modernism ?! Dumneavoastra decideti, ca oricum este prea tarziu.

P.S.

Rugam pe cei care detin fotografii cu acest puț sa ni le trimita pentru ca, macar asa sa le pastram in memorie. Noi nu ne-am grabit cu aceste fotografii pentru ca nu ne gandeam ca acest lucru se va intampla vreodata. Din pacate, mai ales ca, acum cateva luni in urma, noi atrageam atentia si ne exprimasem opinia cu privire la necesitatea conservarii/prezervarii acestor puturi, catre autoritatile locale. 

Subocarmuirea  plasii Dimbovita 47/1834

Pag. 7 evidenta fintinilor din sate ( incercare  de cite puturi si fintini se afla intraceasta plasa)

 

Nr. puturi

Nr. fintini

Unde

Stinjeni

2

 

Cioplea –in cuprinsul satului –apa buna

3 ½

2

 

Tinganu-in curinsul satului, cu stiubeie cu apa buna

 

5

 

Balaceanca-in curinsul satului cu ghizduri , cu apa buna

4 ½

2

 

Pitigaia in cuprinsul satului , far de ghizduri

2

2

 

7

Leordeni-in cuprinsul satului , cu ghizduri, apa buna

Pt. adaparea bivolilor

4

 

1

 

  1

 

 

 

2

Glina Filipescului-in cuprinsul satului , nu are apa buna,ghizduri

 

La drumul cel mare , cu ghizduri , apa buna

Fintini pa vale apa destula pt vite

2

4

2

 

Bobesti in cuprinsul satului, ghizduri, apa buna

2 ½

3

 

2

Popesti la 2 fintini cu ghizduri apa salcie

Apa buna

5

6

2

 

Manolache in cupinsul satului are ghizduri , apa buna

3

1

 

Caladraru                ‘’’                     ‘’        

5

 

 

 

 

 

Prefectura Judetului Ilfov 143/1906

Satul Balaceanca

-s-au plantat 250 de duzi dati de la judet

-s-au inprejmuit 15 puturi in comuna Bobesti Balaceanca

din care 10 puturi cu gard de nuiele –gardul va avea inaltimea de 60 cm pusi cu pari de 1 m din care 0,4m in pamint la distanta de 0,5 m 

pag 39 –9 iul 1941 –inspectie balaceanca –facuta de pretorul  plasii 

-primaria nu are local propiu

-am dat dispozitii ca fiecare locuitor sa-si faca podete si santuri

-galetile de la puturi sa aibe cruce pentru a nu putea vitele sa bea apa 

-aceasta comuna este conpusa din 2 sate Balaceanca si Posta avind 3 scoli cu 6 invatatori si cu o singura parohie 

 Prefectura J. Ilfov 40/1910

-pag 8-tablou

Comuna

Satul

catunul

Nr caselor

Nr grajduri

Nr

surilor

Nr fintinilor

Hl

griu

Hl

porunb

Chile

Furaje

C.T.

Cernica

198

150

3

11

50

50

5000

 

Caldararu

99

70

10

4

50

50

2000

 

Tinganu

238

186

45

6

100

100

3000

 

Tinganu moara

11

6

-

2

-

-

 

 

Tanganu nou

9

3

-

1

-

-

 

 

Manastirea Cernica

200 chilii

2

1

7

-

-

 

in 1963 in satul Balaceanca erau 16 fintini publice

 

 A se citi si:

Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944  

DSC04119_2-WM

DSC04120-WM

Fantana Caldararu (la Ciufeni)

Centru de evidenta a populatiei in Cernica.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Vineri 24 septembrie 2018, a fost inaugurat la Cernica, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al comunei Cernica, acesta devenind functional incepand cu Luni 24 septembrie 2018. La inaugurare au participat mai multe oficialitati din Primaria Cernica precum si Rizia Tudorache, vicepresedintele al Consiliului Judetean Ilfov, preotul din Caldararu Vasile Gutea, ofiteri de la Politia Ilfov etc.

Presedintele Klaus Iohannis la Cernica. Ziua de curatenie nationala 2018.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

ACTUALIZARE

Astazi, 15 septembrie 2018, s-au desfasurat si in comuna Cernica activitatile initiate cu ocazia Zilei Nationale de Curatenie de catre Primaria Cernica si Let's do it Romania. Dis de dimineata mai multi locuitori ai comunei, majoritatea fiind elevi si profesori au fost prezenti in fata primariei si in punctele de adunare ale fiecarui sat din comuna pentru a primi manusi si sacii de gunoi. Felicitari acestor voluntari care nu au ezitat sa-si rupa o zi din viata lor pentru curatenia comunei.

Stiați că, în Portal Vox Cernica:

1. Dacă vă veți abona sau daca veți da un like, veți fi notificat cand va fi publicat un nou articol ?

2. Daca doriti veti putea publica un articol, exprima o opinie, publica un anunț gratuit, incărca un video sau fotografii, sau link-uri catre alte site-uri ?
3. Puteți avea acces la propria casuta postala in mesageria proprie portalului, dacă vă inregistrați ca și utilizator.
4. Va puteți conecta cu alti membrii inregistrati si veți putea comunica pe chat sau veti putea trimite mesaje catre acestia ?
5. Va puteți modifica propriul profil de utilizator ?
6. Daca doriti, puteti avea acces la spatiul de emisie al postului de televiziune on-line VoxCernica TV Live, in cadrul regulilor care vor fi comunicate. ?