- Scris de Vasile Bolboja Vasile Bolboja
- Categorie: Social Social
- Publicat: 31 Ianuarie 2015 31 Ianuarie 2015
- Accesări: 33002 33002
In privinţa pensiilor există o mare dilemă neocapitalistă resimţită de o bună parte a pensionarilor României: de ce pensiile celor pensionaţi înainte de 2000 (deci pe baza legilor moştenite de la socialişti) sunt mai mari decât acelea ale pensionarilor de după 2000, în conformitate cu noile legi neo-capitaliste, 19/2000 si 263/2010 ?
Răspundem: sistemul de calcul (altgoritmul) este fundamental diferit. Altfel "legile socialiste" (folosim această formulare pentru a nu deruta, cu amănunte, pe vizitatorii noştri) aveau, ca principiu de bază, alegerea mediei a cinci ani consecutivi din ultimii 10 ani de muncă. Salariile, în socialism, erau mereu în creştere, pe baza vechimei si a experienţei şi este, evident, că această prevedere era favorabilă viitorilor pensionari. Legile 19/2000 şi 263/2010 introduc un nou altgoritm de calcul al pensiilor care, în principiu, se bazează pe media tuturor anilor lucraţi de la angajare până la pensionare. Sunt incluşi, în acest calcul, şi cei "asimilaţi" cum ar fi satisfacerea serviciului militar, concentrări, prizonierat, studii, etc. cu valori la nivelul salariului minim pe economie, care, în mod evident, trag "în jos" punctajul mediu general al salariatului.
De ce pensionarii care au beneficiat de legile socialiste au pensii mai mari ? Să justificăm printr-un exemplu foarte simplu: dacă unui elev i se calculează media generală alegând primele 5 materii (purtarea, sportul, muzica şi primele două dintre celelalte) iar altuia i se calculează media pentru toate materiile este, evident, că primul este în avantaj. Cateodată net. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu pensionarii noştri de după 1 aprilie 2001 (atunci a intrat în vigoare legea 19/2000) faţă de cei pensionaţi înainte de acea dată. Să ne amintim că la recalcularea pensiilor după noua lege la circa jumătate dintre pensionari trebuia să li se diminueze pensiile şi guvernul de atunci a trebuit să dea o ordonanţă bazată pe principiul că "un bun câştigat este ... câştigat". Si, astfel, cei pensionaţi după vechea lege şi-au păstrat pensiile. Şi discrepanţa dintre mărimea pensiilor celor "de dinainte" faţă de cei "de după" este vizibilă şi astăzi.
Să revenim la calculele noastre :valoarea punctajului mediu al pensionatului (concret pe talonul de pensie:" Nr. puncte") înmulţită cu valoarea din acel moment al punctului de pensie (concret pe talonul de pensie: "Val. punct.") ne dau pensia pe care o încasează pensionatul. Precizăm că acelora care au pensia peste 740 lei li se aplică un impozit pentru sănătate de 5,5% iar acelora cu pensia peste 1000 lei şi un impozit pe venit de 16%. Precizare importanta numai pentru cuantumul care depaseste 740 lei si respectiv 1000 lei.
Valoarea punctajului mediu al pensionatului ("Nr. punct.", pe talonul de pensie) este obţinută prin împărţirea sumei punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare. Concret: numarătorul este variabil (reprezentat de suma punctajele anuale) iar numitorul este constant (pentru bărbaţi de 35 ani, pentru femei variind gradual de la circa 30 ani în prezent, până la 35 ani în 2030 !). Fara a mai intra in amanunte care complica explicatia noastra mai precizam: punctajului mediu al pensionatului, depinde de numarul anilor lucrati si de punctajului pe fiecare an. Punctajul pe fiecare an depinde de veniturile individuale realizate raportate la salariile medii brute pe economie prezentate în anexa 7 a legii 263/2010.
Pentru a "îndulci/mări" veniturilor celor care se pensionează conform legilor 19/2000 şi 263/2010 s-a permis mărirea acestora prin adeverinţe pentru diverse sporuri (de noapte, de grupe, de toxicitate, şef de echipă, prime, al 13-lea salariu, diurne, etc.). Deci, în principiu, al oricărui venit care se impozitează, deci firma şi salariatul au fost plătitoriare CAS - sursa de venituri pentru pensii.
Important de precizat este că începând cu 1 aprilie 2001 cărţile de muncă au devenit inefective, fiecare firmă a fost obligată să transmită electronic către Camera de Muncă veniturile realizate (şi nu salariul negociat) pentru care, firma şi salariatul, au plătit CAS. În felul acesta se asigură o echitate în sensul că fiecare va beneficia, atunci când se va pensioana de o pensie care va reprezenta totalitatea veniturilor pentru care el şi firma sa au plătit CAS şi nu salariul negociat..
Altgoritmul de calcul al pensiilor este complex şi greu de înţeles de pensionarul de rând. Legile pensionării sunt unele dintre cele mai complexe exercitii legislative postdecembriste. Greutatea înţelegerii acestor atât de complexe legi nu se datorează incapacităţii noastre de a explica ci datorită modului întortocherat de calcul.
A se citi si:
Sistemul public de pensii pe intelesul tuturor.
Transfer dosar pensie invaliditate la pensie limita de varsta.
Pensia anticipata si pensia anticipata partiala.
Acte necesare dosare de pensionare
Formalitati incasare ajutor de deces
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.
Intrebare, va exista o diminuare pana la implinirea varstei standard 65 de ani .Cum se trateaza perioada asimilata de militar in conditiile art 29 alin2 cea de 2 ani si 3 luni?
Totul plecand de la ipoteza ca dosarul pensionarii incepe azi in etapa de varsta 64 ani si 6 luni
Unde ar trebui sa ma adresez sa pot verifica cu cata vechime figurez in evidente la pensiie.
Multumesc
- varsta de pensionare este de 61 ani si 7 luni deci in mai 2021
- stagiul complet de cotizare (vechimea in munca) este de 31 ani si 7 luni.
Va puteti pensiona anticipat cu penalizare in mai 2016, pentru ca atunci indepliniti conditiile minime - varsta de 56 ani si 7 luni pentru pensie anticipata si o vechime mai mare de 31 ani si 7 luni
Cand am dreptul sa ies la pensie?
- sa va pensionati anticipat cu 5 ani deci in octombrie 2016 cu penalizarile de rigoare
- sa beneficiati de munca in grupa a 2-a care va da dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni deci in aprilie 2018 dar fara nici o penalizare.
Precizam ca cele doua posibiltati nu se cumuleaza. ci ffiecare se aplica separat.
38 ani din care 13 ani grupa a doua.Cand as putea sa ma pensionez fara penalizare. Multumesc.
- Sa va pensionati in iulie 2017 cu conditia sa lucrati in continuare pentru a avea cei 39 ani 10 luni necesari.
- Sa beneficiati de cei 13 ani de grupa a 2-a care va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni deci in ianuarie 2020 fara alte conditii intrucat le indepliniti de pe acum (vechimea necesara). Precizam ca cele doua posibilitati nu pot fi cumulate si in consecinta trebuie aleasa una dintre ele.
Va multumesc si astept un raspuns.
Sunt angajat din anul 1979 luna sept 13 si asi dori sa stiu cand voi putea depune dosarul pentru pensie anticipata cu penalizare?Va multumesc mult!!!!!!!!!!
Sunt nascuta pe 13 sept 1958 ,am fost in somaj de doua ori, cumulat cu somajul am cred 32 de ani de munca. Intrebarea mea este daca ma pot pensiona anticipat!? Va multumesc si ma bucur tare mult ca am gasit acest sit pe care il recomand cu placere.
Am gasit acest site accidental si citind aceste randuri m-am gandit ,din curiozitate ,sa vad ce pensie voi primi dupa atata "stagiu de cotizare
Nascut 21.10.1960
Angajat 08.08.1979
Grupa 1-26 ani
Vechime 36 ani
Salariu actual brut 3000 Ron
Sunteti amabili sa imi spuneti cu aproximatie ,evident,cand pot sa scap de stagiul de cotizare si cam care va fi pensia ?...
Multumesc mult.
Cu stima
Marian Dumitru
Ma numesc Constantin Dan ,sunt nascut in 1961 si lucrez din septembrie 1980,incluzand si 1 an si 8 l;uni de armata
Din 1982 pana in 2006 am 24 de ani de grupa 1 de munca.
Tinand cont ca nu am 35 de ani de cotizatie,cand pot iesi la pensie?.
Ma numesc Apostol Valerian,Sunt nascut in anul 1954 luna decembrie ziua 10.
Lucrez de la 01 februarie 1973 si prezent incluzind si 1 an si 6 luni stagiul militar obligatorio.
Posed adeverinta de gupa a 2 a 16 ani.
Va rog ff frumos sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat fara penalizare.
Va multumesc anticipat,Valer ian Apostol!
- Cei 16 ani de grupa a 2-a (repetam obsedant: indepliniti la zi ) va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani si jumatate. Concret: dvs va puteti pensiona fara nici o penalizare in iunie-iulie 2016, indiferent daca lucrati sau nu pana la acea data. Vechimea dvs in munca va dau aceste drepturi.
- Aveti vechimea necesara pentru a va pensiona anticipat chiar acum. Vechimea dvs necesara este foarte aproape de cei 43 ani concreti (fara armata !) care v-ar da posibilitatea de a va pensiona fara penalizare, Acum penalizarea este de 45% dar numai, in cazul dvs, pana in iulie 2016 daca depuneti dosarul de pensionare la momentul oportun.. Credem ca am fost clari in a va lamuri..... Restul dvs decideti si va asteptam, daca este cazul, cu alte lamuriri..
1- Se poate pensiona anticipat cu penalizarea maxima de 45%, penalizare care va fi suspendata la implinirea varstei de 65 ani.
2 -Cei 9 ani de grupa a 2-a ii dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an si jumatate deci atunci cand va avea varsta de 63 ani si jumatate si, evident, nu i se va aplica nici o penalizare.
Va mulțumesc și aștept un răspuns
va multumesc
sunt nascuta pe 6.03.1959 angajata din sept.1977.stagi u cotizare 37 ani. se poate pensiona in 2016? sau cu ce penalizare
va multumesc.
Multumesc frumos.
32ani x 12 luni = 384 luni. Acesta valoare de 384 luni se imparte la un nr mediu de zile lucrate pe luna , de ex 24 zile adica 384 luni / 24 zile = 16 ani !!!
Sant convins ca e ceva in neregula de aceea va rog sa ma lamuriti in acest sens.
Va multumesc
Conform legii 19/2000 pana la data de 1 aprilie 1992 se mentine vechiul sistem socialist de calcul al vechimii: intre 5-10 ani sporul este de 3%, intre 11-15 ani ---5%, intre 16-20 ani 7%, peste 20 ani - 10%. Cu o precizare importanta: acesta vechime se calculeaza automat fara a se mai tine cont daca solicitantul a lucrat continuu intr-o singura intreprindere socialista sau a avut forme legale de transfer. De la acea data vechimea in munca trebuie precizata prin inscrieri clare in cartea de munca sau prin adeverinte autentice. Si inca o precizare: incepand de la 1 aprilie 2001 evidenta veniturilor salariale (inclusiv eventualul spor pentru vechime -daca mai exista la vreo firma) este consemnat prin mijloace electronice si asa cum am mai spus, cartile de munca, incepand cu acea data, au devenit inefective..In cazul Dvs daca pana la 1992 ati avut minim 20 ani de munca consemnati pe cartea de munca veti beneficia de un spor de 10% pe acea perioada. Pentru perioada de dupa 1992 vor fi luate in calcul cel prevazute in cartea de munca sau dovedite prin adeverinte.
vechime> 32ani si 10 luni cotizati
4ani 6 luni grupa a II a
Va rog sa imi spune-ti care sunt conditiile de pensionare, cand pot depune dosarul, in prezent sunt angajat, cat mai trebuie sa lucrez pentru pensionarea la limita de vastra
5 facultatea la zi
1 an si 4 luni stagiul militar
Va multumesc anticipat si SARBATORI FERICITE
- pensie anticipata
- pensie anticipata partiala
Concret : 1.9.1957 vechime: 32ani din care 7 ani si 6 luni in grupa a 2-a
Penrru a beneficia de pensie anticipata fara penalizare trebuie sa aiba minim 43 ani de munca efectiva. Pensia aniticipata partiala presupune o penalizare care poate merge pana la 45% din marimea pensiei. Legea spune clar, concis: pentru fiecare luna anticipare se aplica o penalizare de 0.75%. Concret pentrui 5 ani anticipare (deci de la 60 ani) penalizarea este de 45%. Orice luna de anticipare peste varsta de 60 ani aduce reducerea penalizarii cu 0,75%. Concret: la 61 ani penalizarea este de 36 %, la 62 ani de 27%, la 63 ani de 18% la 64 ani de 9%. Evidfent ca intre acesti ani se iau in calcul si lunile. In cazul dvs cei peste 7 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu un an, deci la 64 asni. Atentie anticiparea se face de la 65 ani.iar la 64 ani puteti iesi la pensie pe cale normala, deci fara anticipare. Noi credem ca am fost clari. Pentru eventualele nelamuriri noi cei de la Voxcernica va asteptam...
Sunt nascuta în iunie 1960, am lucrat din sept. 1982 pana în iulie 2009, ordonanță pana în ian 2011, grupa a 2 a din sept 1982 pana în apr 2001, mai am 10 luni lucrate la alt angajator 2012-2013, când pot ieși la pensie (anticipat, penalizata orice forma). Multumesc
Va multumesc!
- varsta de pensionare 65 ani
- stagiul complet de cotizare (vechimea in munca de la care pleaca toate calculele !) 35 ani,
- vechime minima pentru a fi pensionat la limita de varsta 15 ani.
In cazul dvs: data pensionarii este iunie 2028. Intrucat cei 26 ani de grupa I-a va dau dreptul, conform tabelului nr 1 din amintita lege la o reducere a varstei de pensionare cu maxim prevazut de lege - 13 ani, va puteati pensiona din iunie 2015. Indepliniti si conditia de a avea 35 ani. Dvs aveti 32 ani + 13 de la grupa I-a = 45 deci cerinta indeplinita. Precizare importanta: dovezile dvs ca ati lucrat in grupa 1-a (carte de munca sau adeverinta valabila) sa fie recunoscute de Casa de pensii. Au fost si cazuri cand, din diferite motive, solicitantilor nu li s-a recunoscut valabilitatea documentelor. Recomandarea noastra: sa depunti imediat dosarul de pensionare la Casa de pensii teritoriala.
32 ani vechime + 1 an si 6 luni (reducerea) = 33 ani si 6 luni sau
se scade doar din limita de varsta de pensionare adica 65 ani - 1 an si 6 luni = 63 ani si 6 luni.
Va multumesc anticipat !
Sunt nascuta in aprilie 1960,am lucrat din sept.1984 pana in aprilie 2013,am 3ani si 3 luni grupa I de munca in procent de 85% si 7ani grupa II in procent de 70%. Perioada aprilie 2013-apr. 2014-somaj. Din ian.2015 platesc contributia la pensie. Intrebarile mele sunt :
-cat timp trebuie sa mai achit contributia la pensie pentru a efectua stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni ?
-care este posibilitatea de pensionare partial anticipat ?
I si 5 ani de grupa II la ce varsta se poate pensiona?Multum esc anticipat!
Dvs. afirmaţi că : (...) în realitate calculele sunt mai complexe şi se complică dacă cererea de anticipare este SUB 5 ANI (3 ani în cazul meu )şi solicitantul a lucrat mai multa de 35 de ani ( 40 de ani în cazul meu ), (...)procentele prezentate de noi se reduc corespunzător". Nu există cumva o contradicţie între răspunsul dat ( când spuneţi că nu se iau în calcul anii lucraţi peste cei minim 35 de ani stagiu complet de cotizare prevăzuţi de lege ) şi cele de mai sus ?
Cu stimă Nicu Ţifrea,
Pentru lamuriri va recomandam articolul recent publicat in VOXCERNICA.RO care a fost inspirat tocmai de repetatele Dvs. intrebari.
Vreau sa stiu cand ma pot pensiona pentru limita de varsta.
Multumesc.
La ce data asi putea sa ma pensionez anticipat fara penalizare.Mult umesc!
Dar cei 16 ani de grupa 1 (insistam: recunoscuti de casele de pensii care au o evidenta exacta pentru fiecare intreprindere si pentru fiecare loc de munca !) va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani. deci dvs va puteati pensiona din ... 2013.
In concluzie:va indrumam sa va adresati imediat casei de pensii teritoriale pentru depunerea dosarului de pensie pentru care aveti tot dreptul.
Doua precizari:
- calculele noastre se bazeaza excluziv pe cele trimise de dvs. si atentie ! vechimea in grupe trebuie sa fie recunoscuta de Casele de Pensii Teritoriale care au o evidenta stricta, pe calculator, a intreprinderilo r si sectiilor care au acordat grupe de munca pentru salariatii sai.
- scuzele noastre pentru o eroare simpla de calcul.
- Varsta Dvs. (legala) de pensionare este de 65 ani deci se poate produce in august 2020
- Prima varianta favorabila dvs este sa beneficiati de
cei peste 8 ani de grupa 2-a care va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni. adica sa va pensioati la 63 ani si 6 luni fara nici o penalizare
- A doua varianta sa mai lucrati circa 1 an si jumatate sa depasiti cei 35 ani de munca efectiva (repetam: fara armata, concentrari sau in cazul dvs sporul pentru grupe!) pentru a va pensiona anticipat cu penalizare. Cat va fi penalizarea ? Va recomandam se ne intrebati si va raspundem clar, ATUNCI, in conditii concrete..
Varsta dvs de pensionare este conform legii 263/2010 (anexa 5)_ de 62 ani deci se poate produce in ianuarie 2023 iar stagiul complet de cotizare este de 32 ani. Rasunsul nostru este.: va puteti pensiona anticipat cu 5 ani inainte de ianuarie 2023 deci din ianuarie 2018 cu penalizare maxima - 45%. Daca intre timp nu se schimba legile in favoarea pensionarilor, ceea ce este atat de improbabil... !..
Doresc o zi buna " modestului portal comunal " care are amabilitatea sa raspunda tuturor.
am 62 ani (barbat) si din 2012 am pensie pe baza certificatului de handicap accentuat (deci pensie de vechime completa si limita de virsta). Pina acum eram scutit de impozit, plateam doar CASS, dar luna aceasta mi-a venit pensia din care s-a luat impozit; s-a schimbat cumva legea sau este o eroare? daca e eroare, ce trebuie sa fac ?
va multumesc.
Sant nascuta la 29 decembrie 1965, am lucrate cam 23 de ani in industria usoara,iar momentan nu mai lucrez in tara. Dupa acest ani cand voi avea dreptul la pensie? se va calcula pensia dupa cati ani am lucrat ?
Multumesc
actuala din Romania va dau dreptul la pensionare la acea data, indiferent de munca dvs din alte tari. Legea romana (263/2010) prevede un minim de 15 ani pentru ca un roman sa beneficieze de pensie in Romania.
sunt nascuta în 20.01.1963 si angajata in luna iunie
1979 .Vă rugăm să îmi spuneți când as putea să mă
pensionez anticipat fără penalizare
Mai am o intrebare dacă nu deranjez prea mult am
o colega nascuta pe 21.oct.1960 angajată in aug.1979
cu aceiași intrebare pensionare anticipată fără penalizare. Va multumesc mult
produce in mai 2025 ! Va puteti pensiona anticipat cu penalizare
maxima (45%) in mai 2020 sau fara penalizare atunci cand veti
avea o vechime in munca de 41 ani, formati din 33 ani concreti de
munca efectiva + 8 ani ceruti de legea 263/2010. Ni se pare ciudat
ca dvs. nascuta in 1963 lucrati cu carte de munca din 1979 adica de la
varsta de 16 ani ! Noi nu comentam, doar observam..
2---Despre colega dvs nascuta in oct 1960 va spunem ca varsta de
pensionare este de 61 ani si 11 luni si pensionarea se poate produce
in septembrie 2022. Pensionarea anticipata se poate produce in
septembrie 2017 cu penalizare. Nu cunoatem detaliile pentru a preciza
daca si cand se poate produce pensionarea fara penalizare.
Va multumesc!
Cu stima, Octaviana Dobre.
ajuns in acesta situatie. Exista in legea 263/2010 anexa 6 pentru cadre care au activat in sistemul militar si politienesc dar, dupa parerea noastra Dvs nu va incadrati in aceasta categorie.
pana in prezent va ajuta pentru pensionarea viitoare. Deocamdata nu se pune problema pensionarii dvs decat in doua situatii:
- pensionare anticipata in anul 2023
- pensionare pentru limita de varsta, fara penalizare, aproximativ in anul 2023 cand beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu circa 4 ani si jumatate proveniti in felul urmator: 3 ani de la grupa a 1-a + 1 an si jumatate de la grupa a 2-a.
Repetam mereu:
- anii de grupe trebuie sa fie completi "la zi"
- recomandarile noastre se bazeaza in exclusivitate pe cele trimise
de Dvs.
cu stima,
reprezinta suma indicilor anuali realizati (concret: adica
indicii din fiecare an de munca cati a efectuat solicitantul)
se imparte la un numar constant = stagiul complet de cotizare.
Precizare:
- Acum pentru barbati stagiul complet de cotizare este
clar, de 35 ani.
- Pentru femei stagiul complet de cotizare este in crestere
spre 63 ani care va fi atins , atentie !, in ianuarie 2030.
In acest an varsta de pensionare pentru femei oscileaza
(este lunar in crestere) undeva in jurul varstei de 61 ani.
Acestea sunt precizarile pe care vi le putem oferi in conditiile
atat de complicatelor legi ale pensionarii..
Multumim pentru intelegere.
Asta inseamna ca daca un salariat a lucrat mai mult decat stagiul complet e cotizare, pentru barbati acum de 35 ani, suma indicilor anuali (evident mai multi de 35) vor deveni numaratorul unei fractii in care se va imparti la numitorul care ramane constant de 35. Daca anii lucrati sunt mai putini de 35 este logic ca suma indicilor anuali vor duce la o suma care impartita la acelasi numitor, 35, va diminua punctul de pensie al solicitantului pentru pensionare.
Noi, cei de la Voxcernica, am incercat sa explicam cat mai pe intelesul fiecaruia unele dintre cele mai importante prevederi ale legilor pensionarii din perioada post-decembrist a. Dificultatea intelegerii prevederilor acestor legi tine de complexitatea celor mai dificile legi post-decembrist e.
Sant nascuta in 1965 decembrie , si am lucrate cam 24 de ani. Daca as dori sa cer pensie anticipata, cand as avea dreptul? Asta ar insemna si 45 % penalizare sau mai mult?
Multumesc
sunt nascuta la data de 24.01.1958 si am 37de ani si 10 luni vechime.intreba rea mea este: ma pot pensiona anticipat fara penalizare?sau daca voi fi penalizata care ar fi procentul penalizarii?
deci se va produce in ianuarie 2019, iar stagiul complet de cotizare
(vechimea in munca concreta, de la care pleaca toate calculele) este
de 31 ani. Pentru a va pensiona anticipat fara penalizare va erau
necesari 39 ani efectivi de munca (31 ani + 8 precizati in lege pentru
a nu fi penalizata). Daca va pensionati acum veti suporta o penalizare
de circa 9% pentru fiecare an anticipare deci pe parcursul a celor aproape
3 ani pana in ianuarie 2019. Evident in ianuarie 2019 aceasta penalizare va fi suspendata.
Daca muncesc pana anul viitor exista posibilitatea sa se acumuleze si aceste luni si sa nu ma mai penalieze?
Trecerea de la munca activa la pensie se face doar in momentul in care Dvs
depuneti la Casa de Pensii Teritoriala decizia de incetare a contractului de munca.
Cu alte cuvinte puteti sta "cu decizia de pensionare in buzunar" oricat doriti.
Evident ca veti incasa salariul nu si pensia. Daca intre obtinerea deciziei de
pensionare si pensionarea efectiva trec ceva ani, care sa cantareasca
la recalcularea pensiei este bine sa prezentati Casei de Pensii nouaDvs. vechime. In
practica cele cateva luni de la depunerea dosaruluide pensionare pana la incetarea
efectiva a contratului de munca aduc o crestere a pensiei cu totul neglijabila si nu
merita efortul birocratic.Insa cazul dvs este unul special: va mai trebuie doar 2
luni pentru a avea cei 43 ani de munca efectiva pentru a iesi la pensie anticipata
fara penalizare. Altminteri pentru doar 2 luni lipsa riscati o penalizare de 45
%pana la inplinirea varstei standard de pensionare de 65 ani. Din fericire,recent , a
aparut o modificare a legii 263/2010 care prevede ca se tine contla pensionarea
anticipata si de anii lucrati intre 35 ani (minim pentru pensionare anticipata) si
43 ani (maxim pentru pensie anticipata fara penalizare). In concluzie Dvs nu
riscati nimic daca iesiti acum la pensie, iar daca mailucrati cateva luni castigul
la pensie este neglijabil... Credem ca am fost clari in demersul nostru de a va
lamuri.
Sunt nascuta in aprilie 1963, am 26 de ani vechime,studii superioare(4 ani),am fost in somaj 6 luni, am fost pensionata invaliditate gr II- 1 an ,actualmente lucrez..Va rog sa imi spune-ti daca pot sa ies la pensie anticipat si in ce conditii.Multum esc anticipat!
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 5 luni si se va produce in
septembrie 2025. Stagiul complet de cotizare este de 33 ani si o luna.
Conform legii 263/2010 va puteti pensiona anticipat cu maxim 5 ani
deci din septembrie 2020. Dar trebuie sa aveti stagiul complet de
cotizare de peste 33 ani (in care este inclus somajul dar nu si perioada de invaliditate si nici perioada cand ati efectuat studiile). Din cele trimise de
Dvs nu veti indeplini aceasta conditie decat peste 7 ani deci in
anul 2023 !
15 august 2016 V. Bolboja
Citez pe admin:
Va multumesc pentru raspuns!
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si se poate
produce in martie 2023. Varsta standard de pensionare
este de 32 ani si 1 luna, care din cele trimise de Dvs
este deja indeplinita.
In consecinta va puteti pensiona anticipat in martie 2018
(cu 5 ani anticipare, maxim prevazuti de lege). Desigur cu o
penalizare, care conform ultimelor modificari ale legii
263/2010, sunt substantial reduse. Faptul ca lucrati cu
"carte de munca" de la 19 ani va creaza, evident, mari
avantaje in perspectiva pensiei. In 2018 veti avea circa 38
ani de munca - foarte aproape de cei maximi de 40 ani necesari
pentru a nu fi penalizata. O vechime mare care atrage o
penalizare mica. Pe care o va stabili, cu exactitate, Casele de
Pensii Teritoriale.
25 august 2016 Vasile Bolboja
Varsta dvs de pensionare, pentru limita de varsta, este de
61 ani si 1 luna se va produce in iulie 2019. Stagiul complet
de cotizare este de 31 ani si 1 luna.
Dvs aveti urmatoarele variante:
- sa beneficiati de reducerea varstei de pensionare datorita
celor 12 ani de grupa a doua (repetam insistent: daca sunt "la zi").
Aceasta reducere este de 2 ani si 6 luni si, in consecinta va puteti
pensiona in februarie 2017. Va ajuta si vechimea de 30 ani.
Nu intram in amanuntele complicatelor legi de pensionare.
- sa va pensionati anticipat pentru aproape 3 ani cu
penalizarea de rigoare.
- sa munciti pana in iulie 2019 pentru a iesi de drept la pensie.
Este evident ca pentru Dvs, varianta nr 1 este cea mai buna !
30 august 2016 Vasile Bolboja
Multumesc!
Intrebarea Dvs este interesanta si, speram !, ca prin raspunsul
nostru sa lamurim si alti actuali si viitori pensionari, vizitatori ai
portalului nostru..
Modul de calcul al pensiilor este, dupa parerea noastra, nu prea
complicat . Sa explicam:
Se obtine cate un indice anual pentru fiecare an de activitate.
Acesta se obtine astfel: se imparte castigurile brute individuale
la salariu mediu brut a acelui an (precizat clar in legea 263/2010)
Este evident ca acesta oscileaza in jurul cifrei de 1. Daca
salariul mediu brut al salariatului este mai mare decat cel national
din acea perioada indicele va fi peste cifra 1. Daa este mai mic
acesta incepe, logic, sub cifra 1 si incepe cu 0,...
Toti acesti indici anuali se insumeaza si se obtine o suma care,
atentie! se imparte la un numitor fix:: la stagiul complet de cotizare
care acum pentru barbati este clar de 35 ani iar pentru femei care se
inscrie pe o grila care are finalitate in... ianuarie 2030, este ACUM
undeva in apropierea varstei de 61 ani.
Mai clar: indiferent de cati ani lucreaza viitorul pensionar mai multi
sau mai putini decat stagiul complet de cotizare suma indicilor tuturor
acestor ani se imparte pentru barbati la 35 iar pantru femei (precizam:
iarasi, acum !) la 31... Deci daca s-a lucrat mai putin decat stagiul complet
de cotizare, pensia va fi diminiuata corespunzator. Daca s-a lucrat
peste stagiul complet de cotizare, este logic ca suma tuturor indicilor
anilor lucrati, deci numaratorul, va creste corespunzator si numarul de
puncte individual va duce si la o crestere a pensiei.
Concret la intrebarea vizitatorului nostru: evident ca punctajul anual
al celor 2 ani lucrati se adauga la punctajul general si acesta impartit
la 35 ani va duce la o crestere a punctajului individaul si implicit a pensiei.
Evident daca toate aceste sunt comunicate Casei de Pensii Teritoriale.
Precizare: noi, cei de la Voxcernica, ne straduim sa raspundem clar, concret,
"pe limba fiecaruia" la atat de complicatele intrebari despre pensii.
Nu est vina noastra ca aceasta - cea mai importanta lege neo-capitalista
este atat complicata.
Multumim mult pentru intelegere...
16 sept 2016 Vasile Bolboja
Varsta de pensionare pentru barbati, conform legii 263/2010este de 65 ani. In
consecinta dvs vs pateti pensiona, de drept, pentru limita de varsta, in august
2022. Alte precizari: - Va puteti pensiona anticipat cu maximum 5 ani deci in
august 2017. - Vechimea dvs actuala de 41 ani dintre care se scad cei circa 1,
4 ani cand ati efectuat armata va apropie, in august 2017 de circa41-42 ani de
activitate efectiva (aproape de cei 43 ani ceruti de lege pentru a nu fi penalizat)
va dau posibilitatea de pensionare anticipata cu o penalizare.mode sta - Din
fericire ultimile modificari altmiteri logice si normale, ale legii 263/2010,,
penalizarea este modesta. - Penalizarea (modesta), se suspenda automat in
august 2022. - Cei 5 ani de grupa a 2-a nu va ajuta cu nimic. Va trebuiau
cel putin 6 ani completi pentru a beneficia de reducerea cu un ana varstei legale
de pensionare. Avem speranta ca raspunsul nostru detaliat v-a lamurit. In
cazcontrar recurgeti ... tot la noi dar cu detalii mai clare,concrete. ..
23 sept 2016 V. B.
Sunt nascut 26.021958 ,am 33 de ani si 3 luni cotizati dc. 19 ani grupa 2.Cand as putea sa ma pensionez anticipat cu sau fara penalizare.
9luni armata si 5 ani facutate .
Multumesc ,
Deoarece ati implinit varsta de 60 an in februarie 2016 vechimea dvs
in munca (efectiva) de aproape 39 ani va dau dreptul la pensionare
anticipata cu penalizare. La o vechime in munca de 35 ani (si o
anticipare de 5 ani) penalizarea este maxima de 45%. La o vechime
efectiva (la barbati fara armata) de peste 43 ani nu se aplica nicio
penalizare. Dupa parerea noastra daca va pensionati acum penalizarea
este undeva intre 20-25% care va fi automat suspendata la implinirea
varstei de 65 ani. Cei peste 19 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la
reducerea varstei de pensionare cu 4 ani Concret va puteti pensiona
de drept, fara nici o penalizare, dupa implinirea varstei de 61 ani deci
dupa 21 februarie 2017. Intrucat dvs lucrati in continuare este evident
favorabila varianta cu pensionarea datorata lucrului in grupa a 2-a.
9 decembrie 2016 Voxcernica.ro
Cei 13 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni. Concret va puteti pensiona de drept, fara nici o penalizare in martie 2026.. Cu penalizare va puteti pensiona inca din septembrie 2023 daca continuati sa lucrati in continuare. Precizam ca nu se cumuleaza reducerea vechimii de la grupe cu anii de anticipare. Toate sunt complet separat...
Vasile Bolboja
49 ani. Deci pana la implinirea varstei de 65 este cale lunga de ...trait.
Cei 19 ani de grupa 1 conform legii 263/2010 va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 9 ani si 6 luni. Deci va puteti pensiona, de drept,
fara nici o penalizare, atunci cand veti avea varsta de 55 ani si 6 luni.
Concret in luna iulie 2024
Pentru a fi pensionat anticipat (cu sau fara penalizare) legea prevede minim 35 ani de munca efectiva. Se intelege ca fara reducerea datorata grupelor
Concret Dvs va puteti pensiona in aprilie 2025. Munca in grupa 1-a de 12 ani va da dreptul legal de reducere a varstei de pensionare cu
6 ani. Deci va puteti pensiona , fara nici o penalizare din aprilie 2019. Asadar in martie 2019 va prezentati la Casa de Pensii teritoriala cu actele necesare pensionarii precizate clar in portalul Voxcernica.ro.
RSS pentru acest articol.