Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In privinţa pensiilor există o mare dilemă neocapitalistă resimţită de o bună parte a pensionarilor României: de ce pensiile celor pensionaţi înainte de 2000 (deci pe baza legilor moştenite de la socialişti) sunt mai mari decât acelea ale pensionarilor de după 2000, în conformitate cu noile legi neo-capitaliste, 19/2000 si 263/2010 ?

Răspundem: sistemul de calcul (altgoritmul) este fundamental diferit. Altfel "legile socialiste" (folosim această formulare pentru a nu deruta, cu amănunte, pe vizitatorii noştri) aveau, ca principiu de bază, alegerea mediei a cinci ani consecutivi din ultimii 10 ani de muncă. Salariile, în socialism, erau mereu în creştere, pe baza vechimei si a experienţei şi este, evident, că această prevedere era favorabilă viitorilor pensionari. Legile 19/2000 şi 263/2010 introduc un nou altgoritm de calcul al pensiilor care, în principiu, se bazează pe media tuturor anilor lucraţi de la angajare până la pensionare. Sunt incluşi, în acest calcul, şi cei "asimilaţi" cum ar fi satisfacerea serviciului militar, concentrări, prizonierat, studii, etc. cu valori la nivelul salariului minim pe economie, care, în mod evident, trag "în jos" punctajul mediu general al salariatului.

De ce pensionarii care au beneficiat de legile socialiste au pensii mai mari ? Să justificăm printr-un exemplu foarte simplu: dacă unui elev i se calculează media generală alegând primele 5 materii (purtarea, sportul, muzica şi primele două dintre celelalte) iar altuia i se calculează media pentru toate materiile este, evident, că primul este în avantaj. Cateodată net. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu pensionarii noştri de după 1 aprilie 2001 (atunci a intrat în vigoare legea 19/2000) faţă de cei pensionaţi înainte de acea dată. Să ne amintim că la recalcularea pensiilor după noua lege la circa jumătate dintre pensionari trebuia să li se diminueze pensiile şi guvernul de atunci a trebuit să dea o ordonanţă bazată pe principiul că "un bun câştigat este ... câştigat". Si, astfel, cei pensionaţi după vechea lege şi-au păstrat pensiile. Şi discrepanţa dintre mărimea pensiilor celor "de dinainte" faţă de cei "de după" este vizibilă şi astăzi.

Să revenim la calculele noastre :valoarea punctajului mediu al pensionatului (concret pe talonul de pensie:" Nr. puncte") înmulţită cu valoarea din acel moment al punctului de pensie (concret pe talonul de pensie: "Val. punct.") ne dau pensia pe care o încasează pensionatul. Precizăm că acelora care au pensia peste 740 lei li se aplică un impozit pentru sănătate de 5,5% iar acelora cu pensia peste 1000 lei şi un impozit pe venit de 16%. Precizare importanta numai pentru cuantumul care depaseste 740 lei si respectiv 1000 lei.

Valoarea punctajului mediu al pensionatului ("Nr. punct.", pe talonul de pensie) este obţinută prin împărţirea sumei punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare. Concret: numarătorul este variabil (reprezentat de suma punctajele anuale) iar numitorul este constant (pentru bărbaţi de 35 ani, pentru femei variind gradual de la circa 30 ani în prezent, până la 35 ani în 2030 !). Fara a mai intra in amanunte care complica explicatia noastra mai precizam: punctajului mediu al pensionatului, depinde de numarul anilor lucrati si de punctajului pe fiecare an. Punctajul pe fiecare an depinde de veniturile individuale realizate raportate la salariile medii brute pe economie prezentate în anexa 7 a legii 263/2010.

Pentru a "îndulci/mări" veniturilor celor care se pensionează conform legilor 19/2000 şi 263/2010 s-a permis mărirea acestora prin adeverinţe pentru diverse sporuri (de noapte, de grupe, de toxicitate, şef de echipă, prime, al 13-lea salariu, diurne, etc.). Deci, în principiu, al oricărui venit care se impozitează, deci firma şi salariatul au fost plătitoriare CAS - sursa de venituri pentru pensii.

Important de precizat este că începând cu 1 aprilie 2001 cărţile de muncă au devenit inefective, fiecare firmă a fost obligată să transmită electronic către Camera de Muncă veniturile realizate (şi nu salariul negociat) pentru care, firma şi salariatul, au plătit CAS. În felul acesta se asigură o echitate în sensul că fiecare va beneficia, atunci când se va pensioana de o pensie care va reprezenta totalitatea veniturilor pentru care el şi firma sa au plătit CAS şi nu salariul negociat..

Altgoritmul de calcul al pensiilor este complex şi greu de înţeles de pensionarul de rând. Legile pensionării sunt unele dintre cele mai complexe exercitii legislative postdecembriste. Greutatea înţelegerii acestor atât de complexe legi nu se datorează incapacităţii noastre de a explica ci datorită modului întortocherat de calcul.

A se citi si:

Pensia de urmas

Sistemul public de pensii pe intelesul tuturor.

Transfer dosar pensie invaliditate la pensie limita de varsta.

Pensia anticipata si pensia anticipata partiala.

Acte necesare dosare de pensionare

Formalitati incasare ajutor de deces

Comentarii   
ELENA
0 # DESPRE PENSIONAREELENA 20-02-2015 15:43
NU ESTE SUFICIENT PT O FEMEIE SA LUCREZE 35 DE ANI DE CE SE APLICA PENALIZARE PT VARSTA MI SE PARE CEVA JEGMANEALA
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica
+2 # Raspuns pentru d-na ELENAVoxcernica 27-02-2015 19:51
Raspunsul la nemultumirea Dvs il gasiti chiar in randurile trimise.Aveti dreptate dar din pacate fiecare lege din domeniul pensionarii a limitat drepturile pensionarilor. Sa luam exemplul femeilor: In legile socialiste ieseau la pensie la cerere la 55 ani fara vreo idee de penalizare desi legal varsta de pensionare era de 57 ani. Apoi legea 19/2000 a ridicat varsta de pensionare la 62 ani si a introdus notiunea de penalizare. Si asta nu a fost destul noua lege 263/2010 a marit varsta de pensionare la 63 ani evident mentinandu-ae penalizarea pentru cele care nu au minim 43 ani vechime munca efectiva. Aceasta este situatia pe care noi nu o comentam pentru ca... nu facem politica...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ion carutasul
0 # pensionare anticipata nepenalizataion carutasul 18-03-2015 18:51
Varsta actuala 64si 6 luni,studii sup .5ani ,vechime 40 de ani efectivi plus 6 luni stagiu militar.Din cei 40 de ani 22 grupa a 2-a 100%,2 ani si 3 luni art 29 alin 2 din 263/2010.
Intrebare, va exista o diminuare pana la implinirea varstei standard 65 de ani .Cum se trateaza perioada asimilata de militar in conditiile art 29 alin2 cea de 2 ani si 3 luni?
Totul plecand de la ipoteza ca dosarul pensionarii incepe azi in etapa de varsta 64 ani si 6 luni
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica
0 # Raspuns domnului Ion CarutasulVoxcernica 18-03-2015 19:52
Indiscutabil ca Dvs beneficiati din acest moment, (conform celor trimise de dvs) de pensie pentru limita de varsta. Aceasta afirmatie se bazeaza pe cei 22 de ani de grupa a 2-a care va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare de 5 ani. Perioadele asimilate (in cazul dvs efectuarea stagiului militar plus, probabil, perioada studiilor superioare - daca nu le-ati efectuat la seral si deci ati fost angajat) se calculeaza la nivelul salariului minim din acea perioada. La vechimea si varsta Dvs prevederile art 29 alin 2 din legea 263/2010 pentru cei 2 ani si 3 luni nu prezinta o importanta deosebita. Oricum dvs puteti inainta acum cererea de pensionare. Cele doar 6 luni pana la implinirea varstei standard de pensionare (de 65 ani) nu va va aduce decat un (eventual) castig minim in cuantumul pensiei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
carmen
+1 # pensionare abticipatacarmen 13-04-2015 22:21
Sunt nascuta in octombrie 1959. In ce an pot depune actele pentru pensie anticipata cu penalizare si anticipat cu reducere penalizare daca acuna in mai 2015 am o vechime de 35 de ani si 3 luni.
Unde ar trebui sa ma adresez sa pot verifica cu cata vechime figurez in evidente la pensiie.
Multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
voxcernica.ro
+3 # Raspuns d-nei Carmenvoxcernica.ro 17-04-2015 17:38
Linia dvs de pensionare este urmatoarea:
- varsta de pensionare este de 61 ani si 7 luni deci in mai 2021
- stagiul complet de cotizare (vechimea in munca) este de 31 ani si 7 luni.
Va puteti pensiona anticipat cu penalizare in mai 2016, pentru ca atunci indepliniti conditiile minime - varsta de 56 ani si 7 luni pentru pensie anticipata si o vechime mai mare de 31 ani si 7 luni
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Milica
0 # Pensie anticipataMilica 19-04-2015 19:08
Sunt nascuta in februarie 1960 Ca si vechime am 34 si 4 luni de munca plus 9 luni de somaj. Din acestia 17 ani si 10 luni sunt in grupa a2a.
Cand am dreptul sa ies la pensie?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica
+1 # Raspuns d-nei MilicaVoxcernica 23-04-2015 14:43
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani 8 luni si se poate produce in octombrie 2021 iar vechimea necesara pentru a fi pensionata (anticipat sau prin munca in grupe) este de 31 ani si 8 luni. Dvs aveti doua solutii:
- sa va pensionati anticipat cu 5 ani deci in octombrie 2016 cu penalizarile de rigoare
- sa beneficiati de munca in grupa a 2-a care va da dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni deci in aprilie 2018 dar fara nici o penalizare.
Precizam ca cele doua posibiltati nu se cumuleaza. ci ffiecare se aplica separat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Gabriela Toader
+1 # Se poate pensiona anticipat?Gabriela Toader 30-04-2015 11:39
Buna ziua, va scriu in numele cumnatului meu care doreste sa stie cand se va putea pensiona anticipat sau anticipat partial. Este nascut la data de 27.02.1957, are 33 ani de munca efectiva din care 15 ani grupa II, plus 1 an de somaj (total 34 ani).
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui Gabi ToaderVoxcernica.ro 30-04-2015 21:58
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Deci cumnatul dvs se poate pensiona normal la implinirea varstei de 65 ani deci in februarie 2022. Vechimea dumnealui (sub 35 ani) nu-i poate permite pensionarea anticipata incepand cu februarie 2017. Insa faptul ca a lucrat in grupa 2-a 15 ani ii dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani deci din februarie 2019. O alta varianta nu exista decat daca, intre timp mai lucreaza pentru a ajunge la cei minim 35 ani necesari pentru pensionare anticipata dar cu penalizare aproape de 45%.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # pensionareGuest 12-05-2015 20:33
Buna ziua, sunt nascuta pe 25 sept. 1957, angajare cu 1 martie 1975,si in prezent am 40 ani cotizati,studii superioare,asi vrea sa ies la pensie cu 1 sept 2015,pot fara penalizare? si cat asi avea pensia (orientativ),cu salariul brut de 1300 lei.Va multumesc !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei GuestVoxcernica.ro 14-05-2015 21:33
Varsta la care dvs va puteti pensiona este de 60 ani si 10 luni deci in iulie 2018. Stagiul complet de cotizare este de 30 ani si 10 luni. Daca aveti 40 ani de munca efectiva (fara perioade asimilate, adica acele perioade in care nu ati platit CAS de exemplu in cazul dvs, studiile) va puteti pensiona imediat fara penalizae. Legea 263/2010 prevede ca femeile care au realizat cel putin 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona anticipat fara penalizare. Este si cazul dvs care la cei 40 ani de munca efectiva depasiti cei circa 39 ani necesari (30 ani si 10 uni + 8 ani ceruti de lege ne dau circa 39 ani). Insistam calculele noastre se bazeaza exclusiv pe cele trimise de Dvs. pentru ca un calcul simplu ne arata ca pentru a avea la cei 58 ani ai dvs, 40 ani in campul muncii inseamna sa fi lucrat continuu de la 18 ani. Poate ca ati urmat cursurlle superioare la seral. Altminteri nu prea ies cei 40 ani de munca efectiva...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Maria
-2 # pensionareMaria 17-05-2015 12:46
Buna ziua,sunt nascuta pe data de 01.05.1961, angajata la data de 07.11.1980, mentionez ca am lucrat 26 ani si 7 luni fara intrerupere in aceeasi unitate.Pana in prezent am cotizat 33 ani 3 luni si 15 zile plus 12 luni somaj. In ce an asi putea sa ma pensionez anticipat
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
+1 # Raspuns d-nei MariaVoxcernica.ro 22-05-2015 13:46
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani deci in mai 2023 iar vechime minima pentru pensionare anticipata (stagiul complet de cotizare) este de 32 ani si 2 luni. Cei 33 ani de munca + un an somaj va dau dreptul la o pensionare anticipata in mai 2018. Intrucat pentru a nu fi penalizata trebuia sa aveti peste 40 ani de munca continua, va prevenim ca penalizarea este aproape de limita maxima (45%). Asa cum am spus in repetate randuri calcul exact al penalizarii il face numai Casa de pensii teritoriala pe baza datelor complete din cartea de munca. Noi facem aproximari pe baza datelor trimise de solicitanti si de multe ori am avut surpriza ca acestea sa fie incorecte si incomplete.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Marcel
0 # Data pensionareMarcel 19-05-2015 21:31
buna ziua, sunt nascut pe 14.01.1955, lucrez din data de 17.06.1974, am lucrat 40 de ani fara intrerupere, iar 1 an de zile am fost in somaj. Din 17.06.1974-20.0 6.1975 si din 01.11.1976-31.1 2.1995 am fost incadrat in grupa a2a, iar in perioada intrerupta am fost stagiu militar. In soamj sunt din 22.04.2014 pana in 04.06.2015( o luna si 12 zile am fost in concediu medical). Cand as putea depune dosarul?Multume sc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui MarcelVoxcernica.ro 22-05-2015 13:59
Varsta dvs de pensionare este de 65 ani ani deci in ianuarie 2020 iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani. Cei 40 ani de munca "fara intrerupere" cum spuneti dvs + 1 an somaj va dau dreptul la pensionare anticipata chiar din anul 2015 dar cu penalizarea de rigoare stabilita exact de Casa de pensii pe baza datelor concrete din cartea dvs de munca. Noi doar o estimam undeva inspre 20%.. Dar cei aproximativ 22 ani de grupa a 2-a (repetam conform celor spuse de dvs) va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu exact 5 ani. Adica atat cat va trebuie sa iesiti ACUM la pensie. Va recomandam sa va depuneti IMEDIAT dosarul de pensionare la Casa de pensii teritoriale de care depindeti. Succes..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
abygail
0 # pensionareabygail 01-06-2015 15:39
Buna ziua,am 58 ani ,am 20 ani vechime ,am nascut si crrescut sase copii,va rog sa-mi spune-ti daca am dreptul la pensie,si varsta de la care pot beneficia de pensie,am lucrat in industria de confectii.M-as bucura daca mi-ati putea spune carre este minimul de pensie pe care l-as putea lua,va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
pusca ghe
-1 # PENSIONAREpusca ghe 03-06-2015 09:35
Sant nascut pe data de27 03 1957 sant angajat din luna 06 1974 am 8 ani si 9 luni de grupa 2 ,am satisfacut stagiul militar.cand pot iesi la pensie anticipat fara penalizare.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui Pusca GheorgheVoxcernica.ro 08-06-2015 22:32
Varsta de pensioanre pentru barbati este de 65 ani iar vechimea in munca (stagiul complet de cotizare) este de 35 ani. Deci dvs va puteti pensiona in martie 2022. Pentru a va pensiona anticipat fara penalizare va trebuie minim 43 ani de munca efectiva (fara armata !). Deci atunci cand dvs veti avea acesti ani de munca efectiva va puteti pensiona anticipat fara penalizare. Ca sa va ajutam facem un calcul aproximativ si va indicam inspre anul 2019. Cei 8 ani si 9 luni de grupa a 2-a va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 1 an deci in martie 2021. Precizam ca cele doua posibilitati nu se cumuleaza ci se trateaza fiecare diferit.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Gogu
0 # Pensionare anticipataGogu 09-06-2015 10:19
Am licrati efectiv 25 de ani din care 23 in grupa 1 cand as putea ramane in pensie anticipata fara a fi penalizat?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui GoguVoxcernica.ro 09-06-2015 20:57
Informatiile trimise de dvs sunt incomplete. Nu va putem raspunde daca nu va precizati luna si anul nasterii. Sunt informatii fara de care raspunsul nostru (si al oricarei institutii de consiliere juridica in materie de pensii) este incomplet, hazardat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
dorina
0 # pensionare anticipatadorina 17-06-2015 16:04
sunt nascuta in 24 iul 1965, lucrez cu carte de munca din 01 martie 1990.cand as putea iesi la pensie anticipata si cu ce penalizare.Mult umesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei DorinaVoxcernica.ro 19-06-2015 22:23
Varsta Dvs de pensionare este de 62 ani si 10 luni deci se va produce in mai 2028 iar stagiul complet de cotizare este de 34 ani si 3 luni. Puteti iesi la pensie cu maximum 5 ani anticipare deci incepand din mai 2023 daca veti avea o vechime efectiva de cel putin 34 ani si 3 luni. Dar, atentie !, in aceste conditii penalizarea va fi maxima: 45%. Aceasta penalizare va fi aplicata pana in mai 2028 cand, conform legii 263/2010, veti indeplini varsta de pensionare si aceasta va fi suspendata .
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Reso
-1 # pensionareReso 27-06-2015 10:07
Sunt nascuta la 14.01.1966 si am lucrat din 17.08.1984 pana la 27.09.2013 beneficiind de 17 ani si 9 luni grupa a II a de munca. Din 28.09.2013 pana in 24.05.2015 am fost in somaj. As dori sa-mi spuneti cand as putea beneficia de pensie. Multumesc,
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
-1 # Raspuns d-nei ResoVoxcernica.ro 27-06-2015 21:51
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 10 luni deci in noiembrie 2028 iar stagiul complet de cotizare (vechimea necesara pentru a iesi la pensie anticipata) este de 34 ani si 6 luni. Intelegem ca in prezent nu mai . lucrati. In aceste conditii cei circa 27 ani lucrati efectiv + circa 1 an si 7 luni de somaj + 3 ani si 6 luni datorita muncii in grupa a 2-a = 32 ani si 1 luna. Pentru a iesi la pensie anticipat cu penalizare in noiembrie 2023 (cu penalizarea maxima de 45%) va trebuie minim 34 ani si 6 luni pe care dvs, in prezent, nu ii aveti. Asa ca, intre timp mai trebuie sa mai lucrati cel putin 2 ani si jumatate.Si varianta sa beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni datorita grupei a 2-a este conditionata de cumularea a minim 34 ani si jumatate de munca. Precizam ca cele spuse de noi sunt in conformitate stricta cu cele transmise noua de Dvs..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
catalina
0 # pensionarecatalina 29-06-2015 15:54
sunt nascua in 1965,11 nov,am lucrat din 1987 pana in 2003 plus 2 ani de somaj.in grupa2 am 13 ani.din 2007 lucrez in italia in regula.as vreasa stiu data pensionarii si daca ani din romania cu cei din italia se pot acumula.va multumesc aticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-nei CatalinaVoxcernica.ro 02-07-2015 21:53
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 10 luni deci in septembrie 2028 iar stagiul complet de cotizare este de 34 ani si 5 luni. Somajul se considera vechime in munca iar cei 13 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si jumatate daca aveti stagiul complet de cotizare adica 34 ani si 5 luni. Din pacate legea 263/2010 nu face nici o referire la cumulul vechimei si a pensiei pentru cei care muncesc in strainatate. Ele fac obiectul altor legi care trebuie sa tina seama si de relatiile de reciprocitate cu fiecare tara. Straduinta noastra de a afla detalii in acest sens nu a dat rezultat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
catalina
0 # pensionarecatalina 29-06-2015 16:02
si daca pot sa ies anticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
nicu
0 # pensionarenicu 29-06-2015 20:36
buna seara va vorbesc in numele tatalui meu care vrea sa stie daca se poate pensiona anticipat;nascu t in01-01-1957,an gajat din1974 pana in 2012 cu grupa 2. VA MULTUMESC.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui NicuVoxcernica.ro 29-06-2015 21:59
Varstea de pensionare pentru barbati este ferm stabilita prin lege (263/2010) la 65 ani. Asa ca tatal dvs, legal va fi pensionat in ianuarie 2022 (1957+ 65 = 2022). Intelegem din cele trimise de dvs ca are o vechime 38 ani TOTI in grupa a 2-a ! Daca aceasta este situatia adevarata, tatal dvs beneficiaza de maxim prevazut de lege pentru cei care au lucrat in grupa a 2-a. Concret: cei care au lucrat peste 35 ani au dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani ( a se vedea tabelul nr 1 din legea 263/2010). Asadar tatal Dvs se putea pensiona incepand cu... ianuarie 2014... Insistam sfaturile noastre sunt reale : daca datele trimise de dvs sunt... reale. Am dori sa ne transmiteti daca cele spuse de noi se confirma. Multumim si noi.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
MARIANA
0 # pensionareMARIANA 02-07-2015 13:07
sunt nascuta 30.09.1960,am o vechime in cimpul munci de
38 ani din care 13 ani grupa a doua.Cand as putea sa ma pensionez fara penalizare. Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
+1 # Raspuns d-nei MarianaVoxcernica.ro 02-07-2015 21:40
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani 10 luni deci in iulie 2022.iar stagiul complet de cotizare de 31 ani si 10 luni. Vechimea necesara pentru a fi pensionata fara penalizare este de 39 ani 10 luni (31 ani 10 luni + 8 ani cat prevede legea). Dvs. aveti doua posibilitati:
- Sa va pensionati in iulie 2017 cu conditia sa lucrati in continuare pentru a avea cei 39 ani 10 luni necesari.
- Sa beneficiati de cei 13 ani de grupa a 2-a care va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni deci in ianuarie 2020 fara alte conditii intrucat le indepliniti de pe acum (vechimea necesara). Precizam ca cele doua posibilitati nu pot fi cumulate si in consecinta trebuie aleasa una dintre ele.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Elena
0 # pensionare anticipata,fara penalizarebuElena 12-07-2015 10:27
Buna ziua!Sunt nascuta in septembrie 1959,am o vechime in munca de 39 ani,lucrati efectiv si 9 luni de somaj.Cand as avea dreptla pensionare anticipata,fara penalizare.Va multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-nei ElenaVoxcernica.ro 13-07-2015 21:47
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 6 luni deci in martie 2021. Stagiul complet de cotizare (vechimea necesara pentru pensionare) este de 31 ani si 6 luni. Dvs va puteti pensiona fara penalizare in martie 2016 (deci o anticipare cu 5 ani) daca aveti lucrati efectiv 39 ani si 6 luni (adica 31 ani si 6 luni + 8 ani ceruti de lege pentru a nu fi penalizxta). Din cele trimise de dvs. indepliniti aceste conditii de pe acum intrucat somajul se considera vechime in munca. Va recomandam ca in februarie 2016 sa va adresati Casei de Pensii Teritoriale solicitand pensia anticipata.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Marinxu
0 # pensionare anticipataMarinxu 16-07-2015 20:26
Buna ziua ! Sant nascut in anul 1957luna august cand inplinesc 40 ani de munca . Cand as avea drept de pensionare anticipata fara penalizare ? Nu am grupa ! Multumesc anticipat
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui MarinxuVoxcernica.ro 16-07-2015 22:14
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani deci dvs va puteti pensiona in august 2022. Daca acum aveti munca efectiva de 40 ani (putin probabil: ati lucrat continuu de la varsta de 18 ani caci armata nu se in calcul pentru pensie anticipata ?!) va puteti pensiona anticipat fara penalizare atunci cand veti avea 43 ani de munca efectiva. Adica prin anul 2018. Insistam: cele spuse de noi se bazeaza pe informatiile trimise de dvs care sunt destul de aproximative.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei MadeleineVoxcernica.ro 30-07-2015 21:16
Semnatarul acestor raspunsuri nu cunoaste limba engleza si va roaga sa puneti intrebarea Dvs in limba romana. Din titlul in limba romana intelegem ca va intereseaza modul de calcul al pensiilor in Romania. Va asiguram ca il cunoastem si va vom lamuri daca aceasta este intrebarea dvs. Asa ca va rugam sa reveniti... in limba romana.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Pitica Gherghe
0 # iintrebarePitica Gherghe 05-08-2015 11:59
buna ziua, am 59 de ani si 45 de ani lucrati, pe data de 30.03.2016 implinesc 60 de ani , stiu ca pot sa ies anticipat fara sa fiu penalizat, intrebarea mea este daca pot sa merg la lucru in continuare dupa ce am primit adeverinta de pensionare anticipat fara penalizare.
Va multumesc si astept un raspuns.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui Pitica GhergheVoxcernica.ro 11-08-2015 22:27
Conform legilor in vigoare acela care solicita pensie anticipata nu mai are dreptul sa munceasca in continuare. Acest drept il au doar cei care se pensioneaza pentru limita de varsta Se considera ca aceia care se pensioneaza anticipat au un anume motiv pentru aceasta decizie: uzura fizica si morala, pierderea locului de munca, mutarea in alta localitate, pot fi si unele semne de boala si multe, multe altele... Dar cele spuse despre activitatea dvs profesionala sunt confuze asa ca in scurt timp vom reveni cu detalii. Ramanesti "pe receptie". Acum avem mari probleme cu functionarea internetului nostru ilfovean...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Maria
0 # IntrebareMaria 10-08-2015 15:02
Bună ,ziua,am 56 ani și 34ani și 7luni de muncă in domeniu confecții,când ași putea ieși la pensie anticipată astept răspuns mulțumesc frumos
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei MariaVoxcernica.ro 10-08-2015 22:07
Conform legii 263/2010 varsta dvs de pensionare (nu ne-ati spus si luna nasterii si este important), luand in considerare, logic, mijlocul anului -- este de 60 ani si 6 luni deci, concret in ianuarie 2017.... Vechimea in munca este de 30 ani si 6 luni iar pentru a iesi la pensie anticipata fara penalizare va trebuie 38 ani si 6 luni. .. Asadar la pensie anticipata cu penalizare puteti iesi oricand dar cu o penalizare consistenta Aceasta penalizare se va suspenda in ianuarie 2017. Precizam ca cele spuse de noi se bazeaza, exclusiv !, pe cele transmise de dvs...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
LUCA IOAN
-1 # [email protected]LUCA IOAN 18-08-2015 09:18
Buna ziua
Sunt angajat din anul 1979 luna sept 13 si asi dori sa stiu cand voi putea depune dosarul pentru pensie anticipata cu penalizare?Va multumesc mult!!!!!!!!!!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui IOANVoxcernica.ro 19-08-2015 21:18
Conform ultimei legi de pensionare, 263/2010 varsta de pensionare pentru barbati este ferm de 65 ani. Dvs nu ne-ati precizat luna si anul nasterii. Fara ele nu va putem da informatiile cerute. Intelegem doar ca aveti in "campul muncii" circa 45-46 ani. Va putem spune doar ca pentru a beneficia de pensie anticipata fara penalizare trebuie sa aveti peste 43 ani de munca efectiva. Va asteptam cu detalii privind data nasterii Dvs si noi va vom raspunde cu placere...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Silvia
-1 # pensie anticpataSilvia 19-08-2015 14:05
Buna ziua. As dori sa gasesc cind as putea iesi la pensie dupa urmatoarele date : nascuta la 27.03.1959 si lucrez din 01.10.1977. pana in prezent adica 19.09.2015 Multumesc mult
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei SILVIAVoxcernica.ro 19-08-2015 21:40
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 4 luni deci in in iulie 2020, iar vechimea (stagiul) complet de cotizare este de 31 de ani si 4 luni. Pentru a iesi la pensie anticipat fara penalizare va trebuie o vechime continua (cu carte de munca) de minim 39 ani si 4 luni. Din datele trimise de dvs intelegem ca in prezent aveti circa 38 ani de munca. Aveti doua solutii: sa mai lucrati inca circa 1 an sijumatate si sa iesiti la pensie anticipat fara penalizare sau sa va pensioanti ACUM cu penalizare de 45%. ! Aceasta penalizare se va suspenda atunci cand veti implini varsta de pensionare adica in iulie 2020...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VIVI
0 # pensionare anticipataVIVI 22-08-2015 11:17
Buna ziua,
Sunt nascuta pe 13 sept 1958 ,am fost in somaj de doua ori, cumulat cu somajul am cred 32 de ani de munca. Intrebarea mea este daca ma pot pensiona anticipat!? Va multumesc si ma bucur tare mult ca am gasit acest sit pe care il recomand cu placere.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-nei VIVIVoxcernica.ro 23-08-2015 10:51
Varsta Dvs de pensionare este de 61 ani si 2 luni deci va puteti pensiona in noiembrie 2019 daca aveti mimim 31 ani si 2 luni efectiv lucrat in care bineinteles este inclus si somajul. Pana in noiembrie 2019 sunteti penalizata cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. La acea data penalizarea se suspenda. Va raspundem cu placere dvs si celorlalti vizitatori in limita posibiltatilor noastre de site comunal consultand legile in vigoare dar fara a avea o relatie directa cu casele de pensii. Se intelege ca ei nu agreaza asemenea activitati benevole indrumand pensionarii la portile lor !... Multumim mult pentru aprecieri.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Dumitru Marian
-1 # Pensie?Dumitru Marian 28-08-2015 12:44
Salut
Am gasit acest site accidental si citind aceste randuri m-am gandit ,din curiozitate ,sa vad ce pensie voi primi dupa atata "stagiu de cotizare
Nascut 21.10.1960
Angajat 08.08.1979
Grupa 1-26 ani
Vechime 36 ani
Salariu actual brut 3000 Ron
Sunteti amabili sa imi spuneti cu aproximatie ,evident,cand pot sa scap de stagiul de cotizare si cam care va fi pensia ?...
Multumesc mult.


Cu stima
Marian Dumitru
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui DUMITRU MARIANVoxcernica.ro 30-08-2015 20:43
Varsta de pensionare pentru barbati este ferm stabilita de legea 263/2010 la 65 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani iar vechimea necesara pentru a fi pensionat anticipat fara penalizare este de 43 ani. Din cele trimise deducem ca varsta dvs de pensionare se reduce cu 13 datorita celor 26 ani de grupa I (maxim cat prevede legea !). Vechimea in munca de 36 ani va da dreptul sa va pensionati in prezent, intrucat legea prevede 52 ani ca varsta minima de pensionare pentru barbati. Cat priveste marimea pensiei nu va putem spune decit modul de calcul. Se iau in calcul TOTI anii lucrati, se face o medie pe fiecare an (adica salariul brut incasat raportat la salariul mediu brut pe economie din acel an) si apoi se face o medie pe toti anii lucrati, rezulta un indice care se inmulteste cu punctul de pensie si rezulta valoarea pensiei . Ultimul salariu nu este semnificativ dar va da un indice mare pe acest ultim an care insa intra in media generala. Algoritmul de calcul este relativ complicat si, pentru detalii, va recomandam articolul nostru existent chiar in site-ul nostru Voxcernica. Va multumim pentru aprecieri.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Georgica
+1 # cand pot sa ma pensionez anticipatGeorgica 03-09-2015 13:01
Am vechime in munca 39 deani sunt nascutae data de 13.01.1958
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului GERORGICAVoxcernica.ro 03-09-2015 21:51
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 ani iar pentru a nu fi penalizat in cazul pensionarii anticipate trebuie minim 43 ani (completi). Dvs aveti acum 57 ani deci va puteti pensiona anticipat cu mazim 5 ani inainte de varsta de 65 ani deci atunci cand veti implini varsta de 60 ani. Daca pana atunci veti avea 43 ani de munca nu veti fi penalizat, altminteri penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare si poate ajunge la 45%. Aceasta penalizare va fi suspendata atunci cand veti implini varsta de 65 ani
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
constantin dan
0 # cand pot sa ma pensionezconstantin dan 07-09-2015 09:21
Buna ziua

Ma numesc Constantin Dan ,sunt nascut in 1961 si lucrez din septembrie 1980,incluzand si 1 an si 8 l;uni de armata
Din 1982 pana in 2006 am 24 de ani de grupa 1 de munca.
Tinand cont ca nu am 35 de ani de cotizatie,cand pot iesi la pensie?.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului CONSTANTIN DANVoxcernica.ro 07-09-2015 21:41
Varsta dvs, de pensionare este de 65 ani si se va produce in anul 2026 ! Sa facem calculele privind posibilitatile dvs de pensionare mai devreme avand in vedere lucrul in grupa 1-a. Cei 24 ani de grupa de 1-a va dau dreptul, conform legii 263/2010 tabelul nr. 1.1 la o reducere a varstei e pensionare cu 12 ani deci varsta dvs de pensionare va fi la 53 ani. Concret in... 2014... Aveti indeplinta si conditia de a avea stagiul complet de cotizare pentru ca la cei 24 ani efectiv lucrati (se include si armata) se adauga si cei 12 ani datorati lucrului in grupa 1-a. Precizam ca calculele noastre se bazeaza, exclusiv !, pe cele trimise de Dvs si va rugam ca dupa contactul cu Casa de Pensii teritoriala sa ne spuneti si noua rezultatul....
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Apostol  Valerian
0 # Cind pot sa ma pensionez anticipat fara penalizareApostol Valerian 01-10-2015 19:48
Buna ziua:

Ma numesc Apostol Valerian,Sunt nascut in anul 1954 luna decembrie ziua 10.
Lucrez de la 01 februarie 1973 si prezent incluzind si 1 an si 6 luni stagiul militar obligatorio.
Posed adeverinta de gupa a 2 a 16 ani.
Va rog ff frumos sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat fara penalizare.

Va multumesc anticipat,Valer ian Apostol!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui APOSTOL VALERIANVoxcernica.ro 25-10-2015 18:00
Varsta de pensionare pentru barbati este , clar, stabilita la 65 ani. Deci, dvs. conform legii 263/2010 va puteti pensiona legal in decembrie 2019. Concret: 1954+ 65 ani = 2019- Variante pentru dvs:
- Cei 16 ani de grupa a 2-a (repetam obsedant: indepliniti la zi ) va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani si jumatate. Concret: dvs va puteti pensiona fara nici o penalizare in iunie-iulie 2016, indiferent daca lucrati sau nu pana la acea data. Vechimea dvs in munca va dau aceste drepturi.
- Aveti vechimea necesara pentru a va pensiona anticipat chiar acum. Vechimea dvs necesara este foarte aproape de cei 43 ani concreti (fara armata !) care v-ar da posibilitatea de a va pensiona fara penalizare, Acum penalizarea este de 45% dar numai, in cazul dvs, pana in iulie 2016 daca depuneti dosarul de pensionare la momentul oportun.. Credem ca am fost clari in a va lamuri..... Restul dvs decideti si va asteptam, daca este cazul, cu alte lamuriri..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
alexandra
0 # pensionarealexandra 24-10-2015 11:48
buna ziua, sunt nascuta in mai 1960 si am lucrat efectiv 25 ani, exista vreo posibilitate sa ma pensionez anticipat; in acest caz ce penalitati se vor aplica ? Va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
-1 # Raspuns doamnei ALEXANDRAVoxcernica.ro 25-10-2015 18:27
Femeile nascute cam pe la mijlocul anului 1960 au, conform legii 263/2010, varsta de pensionare de 61 ani si 10 luni, deci cam prin mai-iunie 2022 (dvs nu ne-ati precizat luna nasterii si toate calculele pleaca de la luna si anul nasterii !). Pensionarea anticipata se poate solicita cu cel mult 5 ani inainte de varsta legala de pensionare. In cazul Dvs cam prin iunie 2017. Dar ACUM dvs nu indepliniti o alta conditie necesara: minim 35 ani de munca efectiva. Dar in iunie 2022 indepliniti toate conditiile pentru a va pensiona legal printre care si o vechime minima de 15 ani. Va asteptam cu alte intrebari-nelam uriri.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
marius1913rapid
0 # pensie tatamarius1913rapid 28-10-2015 18:41
Bună seara ..tatăl meu are 60 ani și are pe cartea de muncă 41 ani 10 luni plus 9 ani de grupa 2.....va întreb când se poate pensiona.... Mulțumesc anticipat
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui MARIUS 1913RAPIDVoxcernica.ro 02-11-2015 20:28
Raspunsul pentru tatal Dvs are doua variante simple:
1- Se poate pensiona anticipat cu penalizarea maxima de 45%, penalizare care va fi suspendata la implinirea varstei de 65 ani.
2 -Cei 9 ani de grupa a 2-a ii dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an si jumatate deci atunci cand va avea varsta de 63 ani si jumatate si, evident, nu i se va aplica nici o penalizare.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Gabriela
0 # Pensie anticipataGabriela 01-11-2015 11:39
Bună ziua, sunt nascuta în 20.01.1963 si lucrez din 1979 deci am 36 de ani de munca. Va rog daca se poate sa-mi raspundeti când pot iesi la pensie anticipat sau partial anticipat si cu cât o să fiu penalizată.
Va mulțumesc și aștept un răspuns
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei GABRIELAVoxcernica.ro 02-11-2015 20:41
Linia dvs de pensionare este urmatoarea: varsta de pensionare la 62 ani si 4 luni deci concret in mai 2025.iar stagiul complet de cotizare este de 33 ani. Asadar va puteti pensiona anticipat doar cu 5 ani inainte de 2025, ideci in mai 2020. Cat priveste penalizarea lucrurile sunt in evolutie. Daca pana in mai 2020 veti avea o vechime concreta de 41 ani (33 ani ani ceruti de lege + 8 ani suplimentari ) veti beneficia de pensie anticipata fara penalizare. Daca nu indepliniti aceasta conditie veti fi penalizata cu 45% pana la implinirea varstei de 62 ani si 4 luni cand va fi suspendata.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
dorin ana
0 # va rog doresc sa-mi raspundeti..dorin ana 11-11-2015 11:50
am implinit varsta de 60 de ani in luna iulie ziua 7.si am 14 ani si 3 luni de munca ..ma pot pensiona..va multumesc mult!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns doamnei DORIN ANAV-Cernica.ro 12-11-2015 20:42
Intelegem ca dvs sunteti nascuta in iulie 1955. In acest caz varsta dvs de pensionare este de 60 ani si 2 luni deci in trecutul septembrie 2015. Dar va trebuie minim 15 ani de munca. Va recomandam sa incercati sa va gasiti de lucru inca 9 luni pentru a atinge cei 15 ani necesari. Este adevarat ca pensia la o asemenea vechime este modesta dar este pacat sa nu gasiti o solutie cand sunteti atat de aproape (doar inca 9 luni de munca) de acea modesta pensie. Daca mai lucrati acele 9 luni va puteti pensiona oricand.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
camelia
0 # rog raspunscamelia 12-11-2015 09:32
buna ziua sint nascuta in mai 1958 lucrez din 1978 ce penalizare as avea daca ma pensionez in 2016
va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns pentru doamna CAMELIAV-Cernica.ro 12-11-2015 20:55
Varsta dvs de pensionare este 61 ani si o luna deci in iunie 2019 iar stagiul complet de cotizare este de 31 ani si o luna. Intelegem ca dvs aveti o vechime de 37 ani (intre 1978- 2015).. Pentru a va pensiona anticipat fara penalizare va trebuie peste 39 ani (31,1 + 8 ani ceruti de lege pentru a nu fi penalizata). Legea spuna ca pentru fiecare luna de anticipare penalizarea este de 0,75%. Deci daca dvs va pensionati in 2016 veti cere o anticipare de circa 36 luni care inmultite cu 0,75% = 27 %. Insistam: calculul nostru este aproximativ-ori entativ si se bazeaza, exclusiv pe cele trimise de dvs. Calculul concret este cel stabilit de Casa se pensii pe datele concrete din cartea dvs de munca.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
mariana stf.
0 # pensionaremariana stf. 16-11-2015 19:25
BUNA SEARA.
sunt nascuta pe 6.03.1959 angajata din sept.1977.stagi u cotizare 37 ani. se poate pensiona in 2016? sau cu ce penalizare
va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns doamnei MARIAN STFV-Cernica.ro 17-11-2015 21:07
Varsta dvs de pensionare este la 61 ani si 4 luni deci in iulie 2020 iar vechimea standard pentru femeile nascute in martie 1959 (varsta standard de cotizare) este de 31 ani si 4 luni. Din cel spuse de dvs aveti o vechime de peste 38 ani (intre sept 1977- noiembrie 2015). Deci aveti o vechime de circa 38 ani si 2 luni. Pentru a nu fi penalizata va trebuie minim 39 ani si 4 luni.(31 ani si 4 luni vechimea standard de cotizare + 8 ani ceruti in mod expres de lege pentru a nu fi penalizata). Raspundem la intrebarea dvs: daca va pensionati inainte de februarie 2017 penalizarea este maxima 45%. Din iulie 2020 aceasta penalizare va fi suspendata si veti reveni la pensia normala...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
alexe gherghjna
0 # pensionarealexe gherghjna 19-11-2015 21:40
Buna seara sunt născută in 1959 si am o vechime de 28 si 9 luni pot beneficia de pensie anticipat?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns d-nei ALEXE GHERGHINAV-Cernica.ro 20-11-2015 21:50
lLuam in calcul ca data de nastere jumatatea anului 1959 deci luna iunie, (noi am precizat in repetate randuri ca este importanta si luna nasterii) si astfel varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 5 luni deci in noiembrie 2020 iar vechimea necesara (stagiul complet de cotizare) este de circa 31 si 5 luni. In concluzie pentru a va pensiona anticipat cu 5 ani deci in noiembrie 2015 va trebuie minim 31 ani si 5 luni conditie pe care, deocamdata, dvs nu o indepliniti. Precizam ca penalizarea in cazul in care indepliniti aceasta conditie este de 45% care va fi suspendata in anul 2020 cand indepliniti varsta de pensionare. Repetam: calculele noastre sunt luand ca data a nasterii iunie 1959.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
NAE LUMINITA
0 # pensie anticipataNAE LUMINITA 20-11-2015 16:11
Buna ziua ,sunt nascuta la data de 02.09.1962,am 36 ani vechime,pot iesi la pensie anticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns d-nei NAE LUMINITAV-Cernica.ro 20-11-2015 22:03
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 4 luni deci in ianuarie 2025 iar vechimea standard de cotizare este de 32 ani si 10 luni. Deci va puteti pensiona anticipat doar dupa... ianuarie 2020. Daca lucrati in continuare pana la acea data veti avea undeva in jurul a 41 ani vechime (32 ani si 10 luni + cei 8 ani ceruti in mod expres de lege) si aveti sansa sa nu fiti penalizata cu 45%. Calculele noastre se bazeaza exclusiv pe cele transmise de dvs din care intelegem ca lucrati continuu cu "carte de munca" de la 17 ani !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Alina
0 # pensionareAlina 24-11-2015 22:13
Buna seara ! Sunt nascuta la data de 01.10 1961 si o vechime de 31 ani. Cand pot iesi la pensie anticipar . Va multumesc !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
V-Cernica.ro
0 # Raspuns doamnei ALINAV-Cernica.ro 25-11-2015 20:44
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si o luna deci in noiembrie 2023. Vechimea completa de cotizare este de 32 ani si 4 luni. Va puteti pensiona cu 5 ani inainte de noiembrie 2023 -- deci in noiembrie 2018 - daca ATUNCI -veti avea o vechime minima de 32 ani si 4 luni. Dar, conform legii actuale 263/2010, penalizarea va fi maxima: adica 45%. Pentru alte informatii apelati la Voxcernica.ro. Va raspundem cu placere.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
eugenia
0 # pensionareeugenia 03-12-2015 13:02
sunt nascuta la 19.11.1960 si am o vechime in munca de 31 de ani dintre care: 5 ani gr II si 11 ani gr I . Cand pot sa ma pensionez fara penalizare?
Multumesc frumos.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei EUGENIAVoxcernica.ro 04-12-2015 19:10
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani 11 luni, concret in octombrie 2022. Stagiul complet de cotizare este de 31 ani 11 luni.. Pentru a va pensiona fara penalizare va sunt necesari aproximativ 40 ani de munca efectiva.(31 ani si 11 luni + 8 ani ceruti de lege) Cei 5 ani de grupa a 2-a nu va sunt de folos: va trebuia minim 6 ani pentru reducerea varstei de pensionare cu un an. Insa cei 11 ani de grupa a 1-a (ca sunt completi la zi) va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu circa 5,5 ani. Concret cam pe la mijlocl anului 2017 fara nici o penalizare. Pentru. Dvs este varianta cea mai buna.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
mariana
0 # pensionaremariana 09-12-2015 20:40
buna seara,sunt nascuta la 24.01.1958 si am o vechime de 37 de ani. Pot iesi la pensie anticipat?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei MARIANAVoxcernica.ro 10-12-2015 09:50
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani deci in ianuarie 2019. Stagiul minim de cotizare pentru a va pensiona anticipat este de 31 ani. Vechimea minima pentru a nu fi penalizata este de 39 ani (31+8 ani prevazuti de lege). In concluzie dvs va puteti pensiona anticipat cu penalizare de 45%. Penalizarea va fi suspendata in ianuarie 2019 cand impliniti varsta de pensionare.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
mircea
0 # Calcul vechimemircea 14-12-2015 22:45
As dori sa aflu cum se calculeaza perioada de vechime: la o vechime de 32 de ani se considera :
32ani x 12 luni = 384 luni. Acesta valoare de 384 luni se imparte la un nr mediu de zile lucrate pe luna , de ex 24 zile adica 384 luni / 24 zile = 16 ani !!!
Sant convins ca e ceva in neregula de aceea va rog sa ma lamuriti in acest sens.
Va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului MIRCEAVoxcernica.ro 16-12-2015 20:54
Nu stim de unde ati cules Dvs acest mod de calcul al vechimii in munca dar este complet eronat.
Conform legii 19/2000 pana la data de 1 aprilie 1992 se mentine vechiul sistem socialist de calcul al vechimii: intre 5-10 ani sporul este de 3%, intre 11-15 ani ---5%, intre 16-20 ani 7%, peste 20 ani - 10%. Cu o precizare importanta: acesta vechime se calculeaza automat fara a se mai tine cont daca solicitantul a lucrat continuu intr-o singura intreprindere socialista sau a avut forme legale de transfer. De la acea data vechimea in munca trebuie precizata prin inscrieri clare in cartea de munca sau prin adeverinte autentice. Si inca o precizare: incepand de la 1 aprilie 2001 evidenta veniturilor salariale (inclusiv eventualul spor pentru vechime -daca mai exista la vreo firma) este consemnat prin mijloace electronice si asa cum am mai spus, cartile de munca, incepand cu acea data, au devenit inefective..In cazul Dvs daca pana la 1992 ati avut minim 20 ani de munca consemnati pe cartea de munca veti beneficia de un spor de 10% pe acea perioada. Pentru perioada de dupa 1992 vor fi luate in calcul cel prevazute in cartea de munca sau dovedite prin adeverinte.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Matei
0 # #pensionareMatei 18-12-2015 00:17
Buna seara, sant nascut pe 25 .08.1956 si am o vechime de 33 ani si 8 ani si 10 luni in categoria 2. As dori sa stiu conditiile de pensionare .Va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului MATEIVoxcernica.ro 20-12-2015 19:53
Varsta de pensionare a barbatilor este ferm stabilita la 65 ani. iar stagiul complet de cotizare (vechimea standard de la care pleaca toate calculele) este de 35 ani. Dvs va puteti pensiona in august 2021. Cei peste 8 ani de grupa a 2-a va dau dreprul la o reducere a varstei de pensionare cu un an si jumatate.. Concret dvs va puteti pensiona pentru limita de varsta in februarie-marti e 2020. Va puteti pensiona anticipat cu penalizare incepand cu august 2016 dar cu penalizarea maxima de 45%...Dvs decideti....
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ilie
0 # pensie anticipata partialailie 18-12-2015 14:28
nascut. 10.03.1955
vechime> 32ani si 10 luni cotizati
4ani 6 luni grupa a II a
Va rog sa imi spune-ti care sunt conditiile de pensionare, cand pot depune dosarul, in prezent sunt angajat, cat mai trebuie sa lucrez pentru pensionarea la limita de vastra
5 facultatea la zi
1 an si 4 luni stagiul militar
Va multumesc anticipat si SARBATORI FERICITE
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului ILIEVoxcernica.ro 20-12-2015 20:29
Raspunsurile noastre pentru orice barbat incep prin a preciza ca: varsta de pensionare este de 65 ani iar stagiul complet de cotizare (vechimea minima in munca de la care incep toate calculele) este de 35 ani. In cazul dvs data pensionarii este in martie 2020. Completam: cei 4 ani si jumatate de grupa a 2-a nu va asigura nici o reducere a varstei de pensionare. Conforn legii 263/ 2010 va trebuia un minim de 6 ani de grupa a 2 -a pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu un an.. De asemenea dvs, la vechimea actuala, nu puteti beneficia nici de pensionare anticipata. Va trebuia un minim de 35 ani de munca efectiva, deci fara perioade asimilate. Adica fara armata, fara studii superioare. Cum dvs sunteti titrat credem ca intelegeti ca "unde este lege nu este tocmeala". Adica perioadele asimilate, in cazul dvs: armata si studiile la zi, nu sunt luate in considerare pentru pensionare anticiapta. Multumim ca ati apelat la noi si speram ca suntem intelesi..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Petre
0 # pensie anticipataPetre 21-12-2015 00:08
As dori daca se poate sa-mi spuneti conditiile ptr
- pensie anticipata
- pensie anticipata partiala
Concret : 1.9.1957 vechime: 32ani din care 7 ani si 6 luni in grupa a 2-a
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui PETREVoxcernica.ro 21-12-2015 19:42
Pentru a beneficia de pensie anticipata barbatii trebuie aiba mimim 35 ani de munca efectica (fara perioade asimilate: armata, studii, concentrari, prizonierat, etc).
Penrru a beneficia de pensie anticipata fara penalizare trebuie sa aiba minim 43 ani de munca efectiva. Pensia aniticipata partiala presupune o penalizare care poate merge pana la 45% din marimea pensiei. Legea spune clar, concis: pentru fiecare luna anticipare se aplica o penalizare de 0.75%. Concret pentrui 5 ani anticipare (deci de la 60 ani) penalizarea este de 45%. Orice luna de anticipare peste varsta de 60 ani aduce reducerea penalizarii cu 0,75%. Concret: la 61 ani penalizarea este de 36 %, la 62 ani de 27%, la 63 ani de 18% la 64 ani de 9%. Evidfent ca intre acesti ani se iau in calcul si lunile. In cazul dvs cei peste 7 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu un an, deci la 64 asni. Atentie anticiparea se face de la 65 ani.iar la 64 ani puteti iesi la pensie pe cale normala, deci fara anticipare. Noi credem ca am fost clari. Pentru eventualele nelamuriri noi cei de la Voxcernica va asteptam...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
George58
0 # Grupa de muncaGeorge58 21-12-2015 01:21
Buna seara! Am inscris in carnetul de munca: "In perioada de la 01.10.1996 pina la 01.04.2001 a lucrat in grupa I-a de munca conf. ORDIN 50/90 punctul 25 si 109 in total 4(patru) ani 6(sase) luni,procent 100%" La casa de pensii mi sa spus ca i-mi trebuie adeverinta de grupa intrucat in notificare nu sa specificat si anexa 1(a ord 50/90) Cei de la arhiva au spus ca nu pot elibera adeverinta de grupa deoarece nu detin in arhiva actele doveditoare confurm ordinului 590/2008. Ce pot sa fac? Va multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului GEROGE58Voxcernica.ro 25-12-2015 18:37
Noi raspundem intrebarilor vizitatorilor nostri dar nu avem forta umana sa mediem relatia dintre salariati si arhivele firmelor unde au lucrat.. Perioada in cauza (1996-2001) este recenta si este surprinzator ca nu sunt detinute informatiile care vi se solicita. Va propunem doua solutii sa reveniti la arhiva care detine informatiile despre munca dvs cu o cerere scrisa si intregisstrata sau sa va adersati cu un memoriu Ministerului Muncii inregistrat sau trimis prin posta neaparat recomandat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
simion doinita
0 # legi pentru pensiesimion doinita 05-01-2016 12:44
gasesc foarte important acest site ,pentru informatia vizitatorilor,p ersonal disponibil ,raspunsuri exacte,...multu mim www.voxcernica.ro
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Multumiri doamnei SIMION DOINITAVoxcernica.ro 07-01-2016 20:56
Multumim mult doamnei SIMION DOINITA pentru aprecieri si ii asiguram pe aceia care apeleaza la portalul nostru ca ne vom stradui, in continuare, atat cat posibilitatile noastre ne permit, sa le fim de folos.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
catalina
0 # pensiicatalina 06-01-2016 17:11
buna ziua.suntnascut a in 28.11.1965.as dori sa stiu cand ma pot pensiona daca;am 6 anilucrati normal,13 ani grupa 1,2ani jum.ordonanta,6 luni somaj.va rog frumos sa ma ajutati ca nu stiu sa fac aceste calcule.de 8 ani lucrez in italia nu stiu daca se cumuleaza anii din strainatate.va multumesc anticipat
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei CATALINAVoxcernica.ro 07-01-2016 20:51
Legea 263/2010, stabileste, pentru dvs urmatoarele: varsta de pensionare 62 ani si 10 luni, deci in septembrie 2028 iar stagiul complet de cotizare este de 34 ani si 5 luni. Vechimea dvs din Romania, de circa 22 ani va da dreptul la pensionare in septembrie 2028 ! In ceea ce priveste drepturile dvs pentru munca din Italia, situatia este complicata. Legile noastre nu prevad clar cum se rezolva aceasta situatie. Sunt intelegeri bilaterale intre statele respective pe care noi nu le cunoastem si nu ne hazardam in presupuneri care ar deruta pe vizitatorii nostri. Multumim pentru intelegere.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Szilagyi Erzsebet
+1 # szzsoka.roSzilagyi Erzsebet 06-01-2016 23:16
Sint nascuta din 3 .04 1956.Am nascut 3 copii.. Pina 1990 am realizat in conditii normale 2 ani 10 luni si in sector agricol 13 ani 8 luni. (total 16 ani si 6 luni ) Din 28 .08. 2001 am intrat in pensia de boala gradul I pina 27.02 2013 si de atunci sint in gradul III pina 29 .03 2016.As vreau sa aflu daca pot sa ies in pensia anticipata?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Ani
0 # Vârsta pensionareAni 07-01-2016 11:09
Bună ziua,
Sunt nascuta în iunie 1960, am lucrat din sept. 1982 pana în iulie 2009, ordonanță pana în ian 2011, grupa a 2 a din sept 1982 pana în apr 2001, mai am 10 luni lucrate la alt angajator 2012-2013, când pot ieși la pensie (anticipat, penalizata orice forma). Multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei ANIVoxcernica.ro 07-01-2016 21:00
Din verificarile noastre rezulta ca doamna ANI este aceiasi persoana cu doamna ANICA. Raspunsul il gasiti la cel dat pe numele ANICA.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
marin
0 # Pensiemarin 07-01-2016 19:33
Buna seara! Sunt nascut in iunie 1963, am facut armata 2 ani si am o vechime in munca de 32 ani ,din care 26 ani cu grupa I de munca .Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot iesi in anul 2016 la pensie de drept!
Va multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns provizorie pentru d-l MARINVoxcernica.ro 08-01-2016 14:33
Va raspundem pe scurt: aveati dreptul la pensie din iunie 2015 . Vo reveni cu detalii... concrete
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns complet d-lui MARINVoxCernica.ro 08-01-2016 15:55
Conform legii 263/2010 "bornele pensionarii" pentru barbati sunt "batute in cuie":
- varsta de pensionare 65 ani
- stagiul complet de cotizare (vechimea in munca de la care pleaca toate calculele !) 35 ani,
- vechime minima pentru a fi pensionat la limita de varsta 15 ani.
In cazul dvs: data pensionarii este iunie 2028. Intrucat cei 26 ani de grupa I-a va dau dreptul, conform tabelului nr 1 din amintita lege la o reducere a varstei de pensionare cu maxim prevazut de lege - 13 ani, va puteati pensiona din iunie 2015. Indepliniti si conditia de a avea 35 ani. Dvs aveti 32 ani + 13 de la grupa I-a = 45 deci cerinta indeplinita. Precizare importanta: dovezile dvs ca ati lucrat in grupa 1-a (carte de munca sau adeverinta valabila) sa fie recunoscute de Casa de pensii. Au fost si cazuri cand, din diferite motive, solicitantilor nu li s-a recunoscut valabilitatea documentelor. Recomandarea noastra: sa depunti imediat dosarul de pensionare la Casa de pensii teritoriala.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
gheorghe
0 # va rog un calcul pensiegheorghe 09-01-2016 11:50
Sunt nascut pe 1septembrie 1954 am vechime in munca 34 ani si 3 luni .din care 1 an si 6luni grupa speciala.imi puteti spune cind ma pot pensiona anticipat si daca dupa pensionare anticipata mai pot lucra la o firma privata.multume sc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns d-lui GHEORGHEVoxCernica.ro 09-01-2016 13:54
Varsta de pensionare a barbatilor este de 65 ani, deci dvs va pensionati in septembrie 2019. Pentru a va putea pensiona anticipat cu penalizare va trebuie minim 35 ani, vechime pe care dvs nu o aveti. Nu va ajuta nici cei 1 ani si 6 luni de grupa speciala la reducerea varstei de pensionare. Va trebuia minim 2 ani pentru o reducere de 1 an. Daca mai lucrati cel putin 9 luni va puteri pensiona anticipat in cursul anului 2017 cu penalizare de circa 20% aplicata pana in septembrie 2019. Daca va pensionati anticipat nu mai aveti dreptul de a lucra decat atunci cand va pensionati pentru limita de varsta.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
turcu marioara
0 # perioada pensionareturcu marioara 10-01-2016 17:02
Stunt nascuta in 01,07,1960am vechime in munca aproximativ 37 ani ,as dori as stiu cind pot sa-mi depun dosarul pentru pensie limita de virsta ,anticipat si anticipated partial,so cit at fi ℅ penalizarea. Via multumesc anticipat cu respect.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-nei TURCU MARIOARAVoxcernica.ro 10-01-2016 18:24
Conform legii 263/2010, varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 10 luni deci se va produce in mai 2022. Stagiul complet de cotizare (vechimea necesara pentru pensionare anticipata) este de 31 ani si 10 luni. Dosarul de pensionare anticipata de pensionare anticipata il puteti depune in mai 2017. Daca pana la acea data veti avea 39 ani si 10 luni (ceea ce fizic, dupa calculele noastre este imposibil !) veti beneficia de pensionare anticipata fara penalizare. Altminteri penalizarea va fi maxima de 45%. Daca dvs va prelungiti munca pana prin mijlocul anului.2018 (cand veti face cei aproape 40 ani de munca efectiva) va puteti pensiona fara penalizare.. Credem ca variantele prezentate v-au lamurit, altminteri mai reveniti accesand portalul nostru.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Mircea
0 # PensieMircea 12-01-2016 12:24
Buna ziua, as dori sa ma lamuriti intr-o problema legata de cei 8 ani si 6 luni in grupa a 2-a: aceasta reducere se adauga la vechime adica
32 ani vechime + 1 an si 6 luni (reducerea) = 33 ani si 6 luni sau
se scade doar din limita de varsta de pensionare adica 65 ani - 1 an si 6 luni = 63 ani si 6 luni.
Va multumesc anticipat !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui MIRCEAVoxcernica.ro 12-01-2016 15:08
Legea 263/2010 la articolul 55 prevede ca de reducerea varstei de pensionare pentru munca in grupa 1-a sau/si a 2-a beneficiaza numai cei care au stagiul complet de cotizare, la barbati de 35 ani. Cu vechimea de 33 ani si 6 luni (corect calculata de dvs) nu indepliniti aceasta cerinta legislativa eliminatorie. Asa ca dvs va puteti pensiona numai la 65 ani iar munca in grupa a 2-a va aduce un spor la cuantumul valoric al pensiei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ion n
0 # pensie anticipataion n 12-01-2016 14:13
daca indeplinesc conditiile de varsta si vechime,iar dupa pensia de boala care a fost taiata, lucrez cu carte de munca un an,am dreptul la pensie anticipata sau partial anticipata?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
+2 # Raspuns d-lui ION NVoxcernica.ro 12-01-2016 14:58
Din momentul in care dvs lucrati legal "cu carte de munca" si indeplniti conditiile de pensionare anticipata (cu sau fara penalizare) aveti acest drept. Nu conteaza cele trecute ci conditiile care se pun pentru pensionare anticipata pentru barbati::varsta de minim 60 ani, stagiul complet de cotizare de minim 35 ani (atentie! de munca efectiva: fara armata, fara pensie de boala, studii, prizonierat, concentrari,etc ). Pentru a beneficia de pensie anticipata fara penalizare trebuie sa aveti minim 43 ani de munca, repetam, efectiva.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Elena Banaga
0 # pensie anticipataElena Banaga 18-01-2016 19:52
Buna seara!
Sunt nascuta in aprilie 1960,am lucrat din sept.1984 pana in aprilie 2013,am 3ani si 3 luni grupa I de munca in procent de 85% si 7ani grupa II in procent de 70%. Perioada aprilie 2013-apr. 2014-somaj. Din ian.2015 platesc contributia la pensie. Intrebarile mele sunt :
-cat timp trebuie sa mai achit contributia la pensie pentru a efectua stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni ?
-care este posibilitatea de pensionare partial anticipat ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei ELENA BANAGAVoxcernica.ro 20-01-2016 13:48
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 9 luni deci se produce in ianuarie 2022. Pensionarea anticipata este posibila din ianuarie 2017. Pana atunci dvs trebuie sa adunati 31 ani 9 luni de munca efectiva sau contributie pentru pensie. Din calculele noastre rezulta ca aveti 28 ani si 9 luni munca efectiva + 1 an somaj + 1 contributie benevola = 30 ani si 7 luni. Ca sa va pensionati in anul viitor trebuie sa platiti in contrinuare CAS -ul Dupa cum se observa sunteti la limita realizarii stagiului complet de cotizare ca sa puteti beneficia de pensionare anticipata cu o penalizare maxima - 45%. Munca in grupe nu va ajuta la pensionare anticipata ci doar la calculul valoric al pensiei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
niculescu alex
0 # pensie anticipataniculescu alex 19-01-2016 21:12
nascut in 11 1961 am lucrat 33ani,fara armata din care17ani grupa2a,12ani si 9luni grupa1 in mediu radiatii ionizante.cind pot iesi la pensie fara penalizare
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui NICULESCU ALEXVoxcernica.ro 20-01-2016 13:55
Dvs va puteti pensiona in noiembrie 2026. Munca de 17 ani in grupa a 2-a va da dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni, iar cei peste 12 ani de grupa 1-a o reducere cu 6 ani Deci in total 9 ani si 6 luni. Daca scadem acesti ani din noiembrie 2026 rezulta ca aveti dreptul la pensionare de drept, fara penalizare la mijlocul anului 2017
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Agache
-1 # Calculare esire la pensieAgache 20-01-2016 14:31
Buna ziua .nascut la 2 oct 1959 am lucrat 14 ani si trei luni gr.1 si 5 ani si 10 luni gr 2 .cotizatie 35 ani .Cand pot esi la pensie ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui AGACHEVoxcernica.ro 20-01-2016 22:00
Dva va puteti pensiona in octombrie 2024 (oct 1959+ 65 ani = oct 2014). Intrucat aveti indeplinita conditia eliminatorie de a avea (cumulat) stagiul complet de cotizare de 35 ani (format din vechimea efectiva + sporurile datorita grupelor + arrmata + somaj) puteti beneficia de reducerea varstei de pensionare cu 7 ani pentru munca de 14 ani in grupa 1-a. Concret va puteti pensiona in octombrie 2017. Pentru a beneficia si de munca in grupa a 2-a va trebuia minim 6 ani pentru a vi se reduce varsta de pensionare cu un an. Dvs sunteti pe aproape si munca in grupa a 2-a va ajuta doar la calculul valoric al pensiei. Repetam: cele afirmate de noi se bazeaza numai pe cele trimise de dvs...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Agache
0 # Recalculare pensieAgache 20-01-2016 14:38
Am esit la pensie in 2010.nr punct conf.oug 209/2008 din care maj oug 209/2008.imi recalculeaza pensia pentru gr 1 de munca ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns domnului Agache...Voxcernica.ro 20-01-2016 22:06
Noi, am raspuns cu toata priceperea, responsabilitat ea, respectul nostru domnului AGACHE .. de mai sus... Intrebarile altui domn... Agache sunt confuze, neclare, carora, evident, noi nu le dam curs pentru ca nu avem... raspuns... Asta e !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
giorge
0 # ptr pensie anticipata si de dreptgiorge 27-01-2016 21:15
sant nascut in 1961 aprilie 19 sant angajat din 1982 am beneficiat de gr 1 de munca pana in 2001,lucrez si acum,cand am dreptul sa ies normal la pensie sau anticipat VA MULTUMESC
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui GIORGEVoxcernica.ro 28-01-2016 18:48
Varsta dvs de pensionare este in 2026 (anul nasterii 1961 + 65 ani prevazuti de lege pentru barbati).. In cazul dvs care aveti aproximativ 19 ani de grupa I-a nu trebuie luati in calcul o pensionare anticipata cu sau fara penalizare. Pentru ca daca aveti 19 ani completi de grupa 1-a (insistam "la zi" - adica orice zi in minus va da dreptul doar la 18 ani de grupa 1-a) reducerea este cu 9 ani si jumatate. . In concluzie: daca aveti 19 ani completi varsta de pensionare se reduce cu 9 ani si jumatate si va puteti pensiona de drept fara nici o penalizare in noiembrie 2016. Daca cei 19 ani nu sunt completi atunci beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 9 ani si aceasta se va produce in mai 2017. Precizam ca raspunsul nostru se bazeaza, exclusiv, pe cele trimise de Dvs...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ana maria
-1 # drept pensieana maria 28-01-2016 14:10
Buna ziua sunt nascuta in 06 06 1960 am 37 ani vechime in munca din care 17 ani grupa a 2 a imi puteti spune va rog frumos cand as putea iesii la pensi pensie anticipata s-au pensie anticipata partia ? si pana cand se calculeaza penalitatile ? va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ana maria
0 # raspuns la drept pensiiana maria 28-01-2016 15:02
nascuta in 06061960 cu o vechime de 37 ani din care 17 ani grupa a 2 a va rog sa imi spuneti daca am dreptul la pensie iar la pensia anticipata pana lcand se iau penalitatile ( pana la pensia de drept sau pana pa dreptul pensiei anticipata fara penalitati va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Tatiana
0 # PensionareTatiana 29-01-2016 14:50
Buna ziua,va deranjez cu o intrebare,tatal meu are varsta de 58 ani,are o vechime in munca de 31 ani,17 ani de grupa
I si 5 ani de grupa II la ce varsta se poate pensiona?Multum esc anticipat!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns doamnei TATIANAVoxcernica.ro 29-01-2016 22:40
Cei 17 ani de grupa a I-a (daca sunt completi la zi) ii confera tatalui dvs o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani si jumatate, altfel de 8 ani. Cum varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ai rezulta ca in orice varianta tatal dvs se poate pensiona in prezent. Cei 5 ani de grupa a 2-a il ajuta doar la calcul valoric ala pensiei.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
nicu t.
-1 # PENSIE ANTICIPATĂ PARŢIALĂnicu t. 31-01-2016 12:28
Stimate redactor, revin cu o nelămurire
Dvs. afirmaţi că : (...) în realitate calculele sunt mai complexe şi se complică dacă cererea de anticipare este SUB 5 ANI (3 ani în cazul meu )şi solicitantul a lucrat mai multa de 35 de ani ( 40 de ani în cazul meu ), (...)procentele prezentate de noi se reduc corespunzător". Nu există cumva o contradicţie între răspunsul dat ( când spuneţi că nu se iau în calcul anii lucraţi peste cei minim 35 de ani stagiu complet de cotizare prevăzuţi de lege ) şi cele de mai sus ?
Cu stimă Nicu Ţifrea,
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui NICU TVoxcernica.ro 31-01-2016 18:09
Precizarile pe care dvs le prezentati se refera la modul de calcul al penalizarilor in DEFUNATA lege 19/2000. Care intr-adevar lua in calcul si anii lucrati peste stagiul complet de cotizare in cazul pensionarii cu/sau fara penalizare.. Ceea ce nu se mai intampla in noua lege 263/2010. Dupa noua lege (263/2010) orice luna de anticipare pentru salariatul care nu are peste 43 ani lucrati efectiv va fi penalizat cu 0,75% pe fiedare luna anticipare. Penalizarea maxima va fi de 45% (60 luni X 0.75 = 45%)
Pentru lamuriri va recomandam articolul recent publicat in VOXCERNICA.RO care a fost inspirat tocmai de repetatele Dvs. intrebari.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
LILIANA  T
0 # pensionare la limita de varstaLILIANA T 03-02-2016 19:08
Buna seara. Sunt nascuta in mai 1959 si la 01.02.2016 am 34 ani si 10 luni vechime in conditii normale de munca.
Vreau sa stiu cand ma pot pensiona pentru limita de varsta.
Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
LILIANA  T
+1 # pensionare anticipata fara penalizareLILIANA T 03-02-2016 19:23
Revin cu alta intrebare !
La ce data asi putea sa ma pensionez anticipat fara penalizare.Mult umesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns doamnei LILIANA TVoxCernica.ro 03-02-2016 20:32
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 5 luni deci in octombrie 2020. Va puteti pensiona oricand cu anticipare partiala (cu penalizare). De exemplu daca va pensionati cu 1 martie 2016 anticiparea se intinde pe 56 luni. Penalizarea este de 0,75 % pe fiecare luna de anticipare deci de 42%. Cu ca va apropiati de octombrie 2020 cu fiecare luna penalizarea scade cu 0,75%. Penalizarea va fi suspendata in octombrie 2020
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Sabina
0 # Calcul pensieSabina 09-02-2016 12:22
Buna ziua,ma numesc Sabina si va scriu in numele mamei.Este nascuta in data de 17 08 1959,are 26 de ani vechime dintre care 16 ani lucrati in grupa 1 de munca.La ce varsta se poate pensiona,antici pat sau la limita de varsta?Va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
+1 # Raspuns d-nei SABINAVoxCernica.ro 09-02-2016 19:29
Varsta dvs de pensionare este de 61 ani si 6 luni, deci se poate produce in februarie 2021, iar stagiul complet de cotizare (vechimea in munca de la care pleaca toate calculele) este de 31 ani si 6 luni.
Dar cei 16 ani de grupa 1 (insistam: recunoscuti de casele de pensii care au o evidenta exacta pentru fiecare intreprindere si pentru fiecare loc de munca !) va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 8 ani. deci dvs va puteati pensiona din ... 2013.
In concluzie:va indrumam sa va adresati imediat casei de pensii teritoriale pentru depunerea dosarului de pensie pentru care aveti tot dreptul.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Sabina
0 # multumesc mult,pentru raspunsSabina 09-02-2016 21:54
A fost de două ori la Casa Judeteana de Pensii Teleorman,de care apartinem si de fiecare dată functionarele,a u repezito pe mama,abea daca au vrut sa studieze dosarul,si bineinteles ca au profitat ca nu cunoaste legile si au scapat repede....Va multumesc inca odata,pentru raspuns.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
kitty
0 # data pensionarii anticipatekitty 11-02-2016 16:42
nascuta in 03.03.1956,am ovechime de 34 ani si 6 luni,pot sa ma pensionez cu anticipatie ?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
didi
0 # DATA PENSIONARIIdidi 11-02-2016 19:42
buna seara sunt nascut in 02061962 lucrez din noiembrie 1981 perioada 04.1982-11.1983 stagiu militar apoi din 12.1983 pina in 06.1991 in grupa a 2-a si din 06.1991 pana in prezent02.2016 in grupa 1 mai putin 2 ani care nu s-auobtinut la proces .In situatia prezentata cand as putea iesi la pensie multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-lui DIDIVoxcernica.ro 12-02-2016 19:33
Varsta dvs de pensionare este de 65 ani deci se produce in iunie 2027. Cei circa 7 ani si jumatate de grupa a 2-a va reduce varsta de pensionare cu un an. iar cei peste 12 ani de grupa 1-a va dau dreptul la o alta reducere de 6 ani. In total = 7 ani. Deci va puteti pensiona de drept fara nici o penalizare din (aproximativ) iunie 2020. Insistam: cele precizate de noi se bazeaza exclusiv pe cele transmise de Dvs. Inclusiv recunoasterea de catre Casa de Pensii Teritoriala a grupelor de munca pe care dvs. ni le-ati prezentat...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
didi
0 # data pensionariididi 12-02-2016 20:53
buna seara revin cu o intrebare din 06.1991 pina in 02.2016 doar 12 ani de gr1 adica reducere doar 6 ani la 23 de ani de gr1 va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns,cu scuze !,pentru d-l DIDIVoxCernica.ro 13-02-2016 20:49
Aveti dreptate, dvs nu aveti circa 12 ani de grupa a 1-a ci circa 22 ani ceea ce va da dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 11 ani si nu cu 6 ani cum, eronat am spus noi in mesajul anterior. In aceste conditii varsa dvs de pensionare se reduce cu 12 ani = 11 ani de grupa a 1-a + 1 an de grupa a 2-a. Calculam: 2027 -12 ani = 2015, Deci dvs va puteti pensiona din acest moment.
Doua precizari:
- calculele noastre se bazeaza excluziv pe cele trimise de dvs. si atentie ! vechimea in grupe trebuie sa fie recunoscuta de Casele de Pensii Teritoriale care au o evidenta stricta, pe calculator, a intreprinderilo r si sectiilor care au acordat grupe de munca pentru salariatii sai.
- scuzele noastre pentru o eroare simpla de calcul.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Mircea
0 # Pensie anticipata penalizareMircea 15-02-2016 19:36
Buna seara, anul acesta fac 60 de ani in August...am vechime de 33 ani si 8 luni...8 ani si 10 luni in Grupa 2-a ptr care cred ca se adauga la vechime 1 an si 6 luni deci s-ar completa stagiul de 35 ani obligatoriu. Doresc sa stiu daca pot sa am acces la Pensie Anticipata Cu Penalizare (45%) si de cand s-ar putea depune actele. Va multumesc !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # Pensionare anticipataGuest 16-02-2016 20:14
Buna seara. Sunt nascuta la 24 ianuarie, 1961. Sunt angajata de la 1 septembrie 1984, in invatamant. La 1 septembrie 2016 voi avea 32 de ani vechime. As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat si care are fi penalizarea , daca raspunsul este afirmativ. Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
BANUTA MARIOARA
0 # pensionareBANUTA MARIOARA 19-02-2016 19:35
Buna ziua, sunt nascuta in data de 13.08.1961.Am lucrat 27 ani si 10 luni din care 14 ani in grI 100%.(beneficie z de 7 ani).Cand pot sa ma pensionez anticipat partial. Va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns d-nei BANUTA MARIOARAVoxCernica.ro 19-02-2016 22:40
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 1 luna deci incepand cu septembrie 2023 iar stagiul complet de cotizare este de 32 ani si 3 luni Din datele trimise de dvs pensionarea anticipata cu sau fara penalizare nu este posibila: va trebuie minim 32 ani si 3 luni de munca efectiva. Va avantajeaza insa cei 14 ani de grupa a 1-a care va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 7 ani deci din septembrie 2016, pensionare de drept fara nci o penalizare. Indepliniti si conditia de a avea stagiul complet de cotizare de 32 ani si 3 luni (27 ani si 10 luni + 7 ani de la grupa 1-a = 34 ani si 10 luni). Insistam: cele spuse de noi se bazeaza exclusiv pe cele trimise de dvs.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Mircea
0 # pensionare anticipata cu penalizareMircea 21-02-2016 01:48
Ma scuzati ca revin cu aceeasi intrebare de la care nu am primit nici un raspuns: fac 60 ani in august...vechim e 33 ani si 8 luni pana in prezent...am lucrat 8 ani si 10 luni in Grupa a 2-a ptr care am inteles ca se adauga la vechime 1 an si 6 luni, deci as indeplini cei 35 ani obligatoriu. Doresc sa stiu daca am aces la pensie anticipata cu penalizare si de cand se pot depune actele. Va multumesc si sper la un raspuns din partea d-voastra.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
-1 # Rsspuns d-lui MIRCEAVoxCernica.ro 21-02-2016 20:17
Noi, cei de la Voxcernica, v-am raspuns cu cateva zile in urma la intrebarea Dvs. Din pacate dragutul de internet nu ne-a ajutat.. Deci continuam:
- Varsta Dvs. (legala) de pensionare este de 65 ani deci se poate produce in august 2020
- Prima varianta favorabila dvs este sa beneficiati de
cei peste 8 ani de grupa 2-a care va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 1 an si 6 luni. adica sa va pensioati la 63 ani si 6 luni fara nici o penalizare
- A doua varianta sa mai lucrati circa 1 an si jumatate sa depasiti cei 35 ani de munca efectiva (repetam: fara armata, concentrari sau in cazul dvs sporul pentru grupe!) pentru a va pensiona anticipat cu penalizare. Cat va fi penalizarea ? Va recomandam se ne intrebati si va raspundem clar, ATUNCI, in conditii concrete..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Mircea
0 # Va multumesc.Mircea 22-02-2016 19:16
Va multumesc ptr raspuns .
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Viv
0 # pensionare anticipata partiala?Viv 21-02-2016 11:06
Buna seara. Sunt nascuta la 24 ianuarie, 1961. Sunt angajata de la 1 septembrie 1984, in invatamant. La 1 septembrie 2016 voi avea 32 de ani vechime. As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat si care are fi penalizarea , daca raspunsul este afirmativ. Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns d-nei VIVVoxCernica.ro 21-02-2016 20:41
Raspunsul nostru, al unui modest portal comunal (Cernica) este fie negativ, fie afirmativ. Va asiguram ca totul depinde de lege si de capacitatea noastra de a intelege si descalci complicatele legi ale pensionarii in Romania.
Varsta dvs de pensionare este conform legii 263/2010 (anexa 5)_ de 62 ani deci se poate produce in ianuarie 2023 iar stagiul complet de cotizare este de 32 ani. Rasunsul nostru este.: va puteti pensiona anticipat cu 5 ani inainte de ianuarie 2023 deci din ianuarie 2018 cu penalizare maxima - 45%. Daca intre timp nu se schimba legile in favoarea pensionarilor, ceea ce este atat de improbabil... !..
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Viv
0 # multumescViv 24-02-2016 09:46
Va multumesc pentru raspuns. Deci, chiar daca ai stagiul complet de cotizare de 32 de ani , esti penalizat cu 45 % pentru ca nu ai vechimea maxima ceruta de lege ?
Doresc o zi buna " modestului portal comunal " care are amabilitatea sa raspunda tuturor.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns d-nei VIVVoxCernica.ro 25-02-2016 20:27
Raspunsul si multumirile Dvs sunt binefacatoare pentru noi... Da, inrr-adevar legea 263/2010 prevede clar ca pentru pensionare anticipata cu penalizare trebuie indeplinita conditia minimala de a avea stagiul complet de cotizare (in cazul dvs de 32 ani). Repetam obsedant: fara "perioade asimilate". Adica: armata, concentrari, prizonierat, studi, etc. Intre stagiul complet de cotizare si cei plus (+), 8 ani prevazuti de aceiasi lege. Din pacate penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna anticipare indiferent daca vechimea este de 32 ani si o luna sau 39 ani si 11 luni !. Deci orice luna peste cei 32 ani ai dumnevoastra pana la 40 ani induce penalizarea lunara prezentata mai sus. Dialogul "internernautic " cu dvs fost o satisfactie intelectuala pentrr noi. Multumim.mult
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # impozitGuest 23-02-2016 13:48
buna ziua
am 62 ani (barbat) si din 2012 am pensie pe baza certificatului de handicap accentuat (deci pensie de vechime completa si limita de virsta). Pina acum eram scutit de impozit, plateam doar CASS, dar luna aceasta mi-a venit pensia din care s-a luat impozit; s-a schimbat cumva legea sau este o eroare? daca e eroare, ce trebuie sa fac ?
va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Magda
0 # pensionareMagda 23-02-2016 22:51
Buna seara!
Sant nascuta la 29 decembrie 1965, am lucrate cam 23 de ani in industria usoara,iar momentan nu mai lucrez in tara. Dupa acest ani cand voi avea dreptul la pensie? se va calcula pensia dupa cati ani am lucrat ?
Multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
VoxCernica.ro
0 # Raspuns d-ne MAGDAVoxCernica.ro 25-02-2016 20:42
Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 10 luni deci concret se poate produce in octombrie 2028. Vechimea dvs
actuala din Romania va dau dreptul la pensionare la acea data, indiferent de munca dvs din alte tari. Legea romana (263/2010) prevede un minim de 15 ani pentru ca un roman sa beneficieze de pensie in Romania.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # gabrielaGuest 16-03-2016 16:19
Bună ziua,
sunt nascuta în 20.01.1963 si angajata in luna iunie
1979 .Vă rugăm să îmi spuneți când as putea să mă
pensionez anticipat fără penalizare
Mai am o intrebare dacă nu deranjez prea mult am
o colega nascuta pe 21.oct.1960 angajată in aug.1979
cu aceiași intrebare pensionare anticipată fără penalizare. Va multumesc mult
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # Raspuns doamnei GabrielaVasile Bolboja 18-03-2016 21:48
1-- Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 4 luni si se va
produce in mai 2025 ! Va puteti pensiona anticipat cu penalizare
maxima (45%) in mai 2020 sau fara penalizare atunci cand veti
avea o vechime in munca de 41 ani, formati din 33 ani concreti de
munca efectiva + 8 ani ceruti de legea 263/2010. Ni se pare ciudat
ca dvs. nascuta in 1963 lucrati cu carte de munca din 1979 adica de la
varsta de 16 ani ! Noi nu comentam, doar observam..
2---Despre colega dvs nascuta in oct 1960 va spunem ca varsta de
pensionare este de 61 ani si 11 luni si pensionarea se poate produce
in septembrie 2022. Pensionarea anticipata se poate produce in
septembrie 2017 cu penalizare. Nu cunoatem detaliile pentru a preciza
daca si cand se poate produce pensionarea fara penalizare.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Tavi
0 # Reducere de pensionareTavi 23-03-2016 07:56
Buna ziua, v-as ruga sa ma ajutati cu o informatie legata cu reducerea de pensionare: sunt nascuta in 1966 , am hipoacuzie neurosenzoriala am terminat scoala de hipoacuzici, liceul, am lucrat 29 de ani in campul muncii. Intrebarea mea este de unde sa iau adeverinta de a justifica gradul meu de handicap avand cupon de buget complementar.
Va multumesc!
Cu stima, Octaviana Dobre.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 29-03-2016 09:49
Intrebarile din ultimul timp adresate portalului nostru Voxcernica.ro depasesc cu mult ceea ce ne-am propus initial: sa raspundem strict la problemele vizitatorilor nostri legate de defuncta lege 19/2000 si actuala lege 263/25010. Dar problemele oamenilor, in acest atat de complicat paienjenis de legi neocapitaliste sunt mult,mult mai complexe. Printre ele si intrebarea dvs. Noi va recomandam sa va adesati medicului dvs de familie. Este cel mai indicat si in cele din urma este platit pentru a fi in ajutorul Dvs. l
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Melania A.
0 # Depunere dosar pensionareMelania A. 26-03-2016 02:24
Cu stima ,ma numesc Melania A.,data nasterii 03.1956 ,am 60 ani si am vechime de 18 ani pe cartea de munca.Intrebare a mea este in ce luna a acestui an 2016,pot sa depun dosarul de pensionare.Va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Voxcernica.ro
0 # Raspuns d-nei MELANIA AVoxcernica.ro 30-03-2016 23:09
Conform legii 263/2010, anexa nr 5, femeile nascute in martie 1956 au ca varsta de pensionare 60 ani si 4 luni deci dvs puteti solicita pensionarea in iulie 2016. Aveti si conditia de vechime in munca minima necesara (15 ani ) indeplinita asa ca in cursul lunii iunie 2016 sunteti indreptatita sa va adresati Casei de Pensii teritoriale pentru intocmirea dosarului de pensie la care, legal, aveti dreptul.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ilie
0 # pensie anticipatailie 04-04-2016 13:03
buna ziua,sunt nascut in anul 1957,luna iunie, am vechime in munca 38 ani din care 4 ani si trei luni lucrati in aviatia civila in functia de mecanic de avion in perioada 1979-1984..De asemenea am urmat cursurile scolii militare de avitie o perioada de 3 ani 1976-1979( nu sunt inclusi in vechimea in munca).In ce an si in ce conditii pot iesi in pensie anticipata si daca somajul se considera vechime in munca si cum se calculeaza punctul de pensie in perioada de somaj,cu stima,
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # Raspuns doamnului ILIEVasile Bolboja 04-04-2016 21:34
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani. Deci dvs va puteti pensiona iunie 2022. iar vechimea minima pentru pensionare anticipata cu penalizare este de 35 ani iar pentru penalizare anticipata fara penalizare este de 43 ani. Dvs va puteti pensiona anticipat cu penalizare in iunie 2017. Somajul se ia in considerare in toate calculele pentru ca este o continuare fireasca si legala a activitatii celui care a
ajuns in acesta situatie. Exista in legea 263/2010 anexa 6 pentru cadre care au activat in sistemul militar si politienesc dar, dupa parerea noastra Dvs nu va incadrati in aceasta categorie.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
amelia
0 # pensionare anticipataamelia 05-04-2016 19:14
Sunt nascuta in anul 1965 lucrez din anul1984 de la am16 ani in munca grea 6 ani gr 1 si 8 ani gr 2 am un an somaj apoi un an si jumatate ajutor de somaj pe urma m am angajat si lucrez de inca 16 ani fara grupa..v as ruga sa mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat..va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # Raspuns doamnei AMELIAVasile Bolboja 05-04-2016 21:28
Femeile nascute in anul 1965 au varsta medie de pensionare (este importanta si luna nasterii) de circa 62 ani si 10 luni, deci pensionarea dvs se produce, dupa legea 263/2010 in aprilie-mai 2028. Vechimea (stagiul) completa de cotizare este de circa 34 ani si 2 luni. Cei 32 ani de munca efectiva pe care i-ati efectuat
pana in prezent va ajuta pentru pensionarea viitoare. Deocamdata nu se pune problema pensionarii dvs decat in doua situatii:
- pensionare anticipata in anul 2023
- pensionare pentru limita de varsta, fara penalizare, aproximativ in anul 2023 cand beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu circa 4 ani si jumatate proveniti in felul urmator: 3 ani de la grupa a 1-a + 1 an si jumatate de la grupa a 2-a.
Repetam mereu:
- anii de grupe trebuie sa fie completi "la zi"
- recomandarile noastre se bazeaza in exclusivitate pe cele trimise
de Dvs.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
ilie
0 # pensie anticipatailie 08-04-2016 13:03
buna ziua,nr. de puncte acumulate in decusrsul anilor de munca (38 ani in cazul meu) se imparte la stagiu obligatoriu/35 ani sau se imparte la total ani vechime in cazul meu 38 ani?
cu stima,
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # raspunsVasile Bolboja 11-04-2016 23:28
In raspunsul anterior am precizat, clar, ca numaratorul care
reprezinta suma indicilor anuali realizati (concret: adica
indicii din fiecare an de munca cati a efectuat solicitantul)
se imparte la un numar constant = stagiul complet de cotizare.
Precizare:
- Acum pentru barbati stagiul complet de cotizare este
clar, de 35 ani.
- Pentru femei stagiul complet de cotizare este in crestere
spre 63 ani care va fi atins , atentie !, in ianuarie 2030.
In acest an varsta de pensionare pentru femei oscileaza
(este lunar in crestere) undeva in jurul varstei de 61 ani.
Acestea sunt precizarile pe care vi le putem oferi in conditiile
atat de complicatelor legi ale pensionarii..
Multumim pentru intelegere.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # raspunsVasile Bolboja 11-04-2016 23:31
Raspuns domnului/doamne i ILIE Intrebarea dvs, este interesanta si, speram, ca raspunsul nostru sa fie lamuritor pentru multi dintre vizitatorii nostri: Deci, conform legii 263/2010, indiferent de numarul de ani lucrati suma indicilor anuali realizati (ca raport intre salariul individual brut impartit la salariul mediu brut pe economie din acea perioada) se imparte pentru barbati la 35 si nu la numarul de ani lucrati asa cum ne interebati.
Asta inseamna ca daca un salariat a lucrat mai mult decat stagiul complet e cotizare, pentru barbati acum de 35 ani, suma indicilor anuali (evident mai multi de 35) vor deveni numaratorul unei fractii in care se va imparti la numitorul care ramane constant de 35. Daca anii lucrati sunt mai putini de 35 este logic ca suma indicilor anuali vor duce la o suma care impartita la acelasi numitor, 35, va diminua punctul de pensie al solicitantului pentru pensionare.
Noi, cei de la Voxcernica, am incercat sa explicam cat mai pe intelesul fiecaruia unele dintre cele mai importante prevederi ale legilor pensionarii din perioada post-decembrist a. Dificultatea intelegerii prevederilor acestor legi tine de complexitatea celor mai dificile legi post-decembrist e.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Beatrice Talmaciu
0 # pensie anticipataBeatrice Talmaciu 10-04-2016 18:07
Bună ziua.Sunt născută pe 27. 05. 1961. Am o vechime în munca de 27 de ani și 4 luni.Am lucrat 6 ani în grupa a-2-a.As vrea sa ma pensioneze anticipat, orice, oricum! Care ar fi soluțiile! Va mulțumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # RaspunsVasile Bolboja 11-04-2016 23:28
Varsta Dvs de pensionare este de 62 ani se va produce in mai 2023. Pentru a va pensiona anticipat cu penalizare in mai 2018 este necesar sa aveti stagiul complet de cotizare (vechimea in munca) de 32 ani si 2 luni. Cei 6 ani de grupa a 2-a (daca sunt completi "la zi") va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu un an adica la 61 ani in mai 2022 dar si aceasta reducere este conditionata de a avea vechimea in munca de 32 ani si 2 luni. Din cele prezentate de dvs, in momentul de fata nu puteti beneficia de nici o reducere a varstei de pensionare care se va produce in mai 2023. Trebuie sa mai lucrati inca 5 ani pentru a beneficia de una dintre posibilitatile de reducere a varstei de pensionare.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
MAGDA
0 # pensionareMAGDA 28-04-2016 22:10
Buna seara!
Sant nascuta in 1965 decembrie , si am lucrate cam 24 de ani. Daca as dori sa cer pensie anticipata, cand as avea dreptul? Asta ar insemna si 45 % penalizare sau mai mult?
Multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vasile Bolboja
0 # raspunsVasile Bolboja 01-05-2016 21:08
Varsta dvs de pensionare (corespunzator varstei de aproape 51 ani si in conformitate cu noua lege 263/2010) este de 62 ani si 10 luni. Deci pensionarea dvs se va produce in octombrie 2028, iar stagiul complet de cotizare (vechimea in munca efectiva de la care pleaca toate calculele) este de 34 ani si 5 luni. Dvs aveti acum doar 24 ani. Va trebuie inca cel putin 10 ani de munca pentru a spera la o pensionare anticipata inainte de cea legala din octombrie 2028.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
petre mariana
0 # pensionarepetre mariana 25-05-2016 06:02
buna dimineata,
sunt nascuta la data de 24.01.1958 si am 37de ani si 10 luni vechime.intreba rea mea este: ma pot pensiona anticipat fara penalizare?sau daca voi fi penalizata care ar fi procentul penalizarii?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 06-07-2016 21:49
Conform legii 263/2010 varsta dvs de pensionare este de 61 ani
deci se va produce in ianuarie 2019, iar stagiul complet de cotizare
(vechimea in munca concreta, de la care pleaca toate calculele) este
de 31 ani. Pentru a va pensiona anticipat fara penalizare va erau
necesari 39 ani efectivi de munca (31 ani + 8 precizati in lege pentru
a nu fi penalizata). Daca va pensionati acum veti suporta o penalizare
de circa 9% pentru fiecare an anticipare deci pe parcursul a celor aproape
3 ani pana in ianuarie 2019. Evident in ianuarie 2019 aceasta penalizare va fi suspendata.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
marin
0 # pensionaremarin 25-05-2016 06:04
buna ziua,sunt nascut pe 03.09.1954 si am 43 de ani si 2 luni vechime cu tot cu stagiul militar,ma pot pensiona anticipat fara penalizare?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 06-07-2016 21:50
Conform legii 263/2010 varsta dvs de pensionare este de 65 ani deci. se produce in septembrie 2019. Aveti vechimea necesara pentru pensionare anticipata. Pentru a nu fi penalizat trebuie sa aveti fix, 43 ani de munca efectiva. Deci fara armata. Dvs sunteti la limita dar nu scapati de penalizare (circa 9% pentru fiecare an anticipare) pe parcursul celor circa 3 ani pana in septembrie 2019 cand va puteti pensiona cu pensia intreaga. Acestea sunt legile noastre neocapitaliste. .. si trebuie sa va conformati acestora...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
AILINCAI MIRELA
0 # PENSIONAREAILINCAI MIRELA 20-07-2016 16:12
SUNT NASCUTA IN ANUL 1968 AM 27,9 ANI VECHIME DI CARE 14 ANI AM LUCRAT IN GRUPA 1. VA ROG SA-MI SPUNETI IN CE CONDITII AS PUTEA SA IES LA PENSIE DE DREPT SAU ANTICIPAT.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
geta
0 # pensionaregeta 20-07-2016 16:18
sunt nascuta in 1963 lucrez din 1981 neintrerupt am lucrat in grupa 2 pana in 2001.Va rog sa-mi spuneti cand as putea sa ies la pensie de drept sau anticipat si in ce conditii.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
valentin
0 # pensionarevalentin 06-08-2016 12:41
buna ziua,mi-a iesit decizia de pensionare anticipata si la momentul depunerii dosarului aveam vechime de 42 ani 10 luni si 20 de zile dar de atunci au trecut 2 luni in care am muncit.cumva se adauga si aceste 2 luni?
Daca muncesc pana anul viitor exista posibilitatea sa se acumuleze si aceste luni si sa nu ma mai penalieze?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 08-08-2016 12:50
Buna seara,
Trecerea de la munca activa la pensie se face doar in momentul in care Dvs
depuneti la Casa de Pensii Teritoriala decizia de incetare a contractului de munca.
Cu alte cuvinte puteti sta "cu decizia de pensionare in buzunar" oricat doriti.
Evident ca veti incasa salariul nu si pensia. Daca intre obtinerea deciziei de
pensionare si pensionarea efectiva trec ceva ani, care sa cantareasca
la recalcularea pensiei este bine sa prezentati Casei de Pensii nouaDvs. vechime. In
practica cele cateva luni de la depunerea dosaruluide pensionare pana la incetarea
efectiva a contratului de munca aduc o crestere a pensiei cu totul neglijabila si nu
merita efortul birocratic.Insa cazul dvs este unul special: va mai trebuie doar 2
luni pentru a avea cei 43 ani de munca efectiva pentru a iesi la pensie anticipata
fara penalizare. Altminteri pentru doar 2 luni lipsa riscati o penalizare de 45
%pana la inplinirea varstei standard de pensionare de 65 ani. Din fericire,recent , a
aparut o modificare a legii 263/2010 care prevede ca se tine contla pensionarea
anticipata si de anii lucrati intre 35 ani (minim pentru pensionare anticipata) si
43 ani (maxim pentru pensie anticipata fara penalizare). In concluzie Dvs nu
riscati nimic daca iesiti acum la pensie, iar daca mailucrati cateva luni castigul
la pensie este neglijabil... Credem ca am fost clari in demersul nostru de a va
lamuri.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Maria
0 # PensionareMaria 12-08-2016 23:54
Buna seara,
Sunt nascuta in aprilie 1963, am 26 de ani vechime,studii superioare(4 ani),am fost in somaj 6 luni, am fost pensionata invaliditate gr II- 1 an ,actualmente lucrez..Va rog sa imi spune-ti daca pot sa ies la pensie anticipat si in ce conditii.Multum esc anticipat!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
+1 # raspunsAdministrator 15-08-2016 12:10
Buna ziua,

Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 5 luni si se va produce in
septembrie 2025. Stagiul complet de cotizare este de 33 ani si o luna.
Conform legii 263/2010 va puteti pensiona anticipat cu maxim 5 ani
deci din septembrie 2020. Dar trebuie sa aveti stagiul complet de
cotizare de peste 33 ani (in care este inclus somajul dar nu si perioada de invaliditate si nici perioada cand ati efectuat studiile). Din cele trimise de
Dvs nu veti indeplini aceasta conditie decat peste 7 ani deci in
anul 2023 !

15 august 2016 V. Bolboja
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Maria
0 # PensionareMaria 15-08-2016 18:33
Va multumesc imca o data pentru promptitudine.!
Citez pe admin:
Buna ziua,

Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si 5 luni si se va produce in
septembrie 2025. Stagiul complet de cotizare este de 33 ani si o luna.
Conform legii 263/2010 va puteti pensiona anticipat cu maxim 5 ani
deci din septembrie 2020. Dar trebuie sa aveti stagiul complet de
cotizare de peste 33 ani (in care este inclus somajul dar nu si perioada de invaliditate si nici perioada cand ati efectuat studiile). Din cele trimise de
Dvs nu veti indeplini aceasta conditie decat peste 7 ani deci in
anul 2023 !

15 august 2016 V. Bolboja

Va multumesc pentru raspuns!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
veronica
0 # citez pe adminveronica 25-08-2016 14:12
sunt nascuta in lunma martie 1961, cu 36 ani demunca neintrerupta, cand ma pot pensiona?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # RaspunsGuest 28-08-2016 23:53
Buna seara,

Varsta dvs de pensionare este de 62 ani si se poate
produce in martie 2023. Varsta standard de pensionare
este de 32 ani si 1 luna, care din cele trimise de Dvs
este deja indeplinita.
In consecinta va puteti pensiona anticipat in martie 2018
(cu 5 ani anticipare, maxim prevazuti de lege). Desigur cu o
penalizare, care conform ultimelor modificari ale legii
263/2010, sunt substantial reduse. Faptul ca lucrati cu
"carte de munca" de la 19 ani va creaza, evident, mari
avantaje in perspectiva pensiei. In 2018 veti avea circa 38
ani de munca - foarte aproape de cei maximi de 40 ani necesari
pentru a nu fi penalizata. O vechime mare care atrage o
penalizare mica. Pe care o va stabili, cu exactitate, Casele de
Pensii Teritoriale.

25 august 2016 Vasile Bolboja
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Iuliana
+1 # pensionarea anticipataIuliana 30-08-2016 09:59
Bună ziua, sunt nascuta în iunie 1958, 30 ani vechime, 12 ani grupa a 2 a, când pot ieși la limita de vârstă, multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # RaspunsGuest 01-09-2016 23:19
Buna seara,

Varsta dvs de pensionare, pentru limita de varsta, este de
61 ani si 1 luna se va produce in iulie 2019. Stagiul complet
de cotizare este de 31 ani si 1 luna.
Dvs aveti urmatoarele variante:
- sa beneficiati de reducerea varstei de pensionare datorita
celor 12 ani de grupa a doua (repetam insistent: daca sunt "la zi").
Aceasta reducere este de 2 ani si 6 luni si, in consecinta va puteti
pensiona in februarie 2017. Va ajuta si vechimea de 30 ani.
Nu intram in amanuntele complicatelor legi de pensionare.
- sa va pensionati anticipat pentru aproape 3 ani cu
penalizarea de rigoare.
- sa munciti pana in iulie 2019 pentru a iesi de drept la pensie.
Este evident ca pentru Dvs, varianta nr 1 este cea mai buna !

30 august 2016 Vasile Bolboja
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Sergiu Someşan
0 # Se mareste pensia daca se lecreaza ani in plus?Sergiu Someşan 15-09-2016 23:17
Să presupunem - pentru simplificarea calcului - că un bărbat a avut în toţi cei 40 de ani de muncă un punctaj de 2 puncte anual. În acest caz dacă el iese anul ăsta la pensie va avea o pensie de 2 puncte x 871,7 (valoarea punctului de pensie in anul 2016) = 1743,4 lei. Întrebarea mea este: dacă el mai lucrează încă doi ani - şi are tot un punctaj mediu de 2 puncte i se mai adaugă ceva la pensie? Sau lucrează "degeaba" aceşti doi ani în plus?
Multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 17-09-2016 11:25
Buna seara,

Intrebarea Dvs este interesanta si, speram !, ca prin raspunsul
nostru sa lamurim si alti actuali si viitori pensionari, vizitatori ai
portalului nostru..
Modul de calcul al pensiilor este, dupa parerea noastra, nu prea
complicat . Sa explicam:
Se obtine cate un indice anual pentru fiecare an de activitate.
Acesta se obtine astfel: se imparte castigurile brute individuale
la salariu mediu brut a acelui an (precizat clar in legea 263/2010)
Este evident ca acesta oscileaza in jurul cifrei de 1. Daca
salariul mediu brut al salariatului este mai mare decat cel national
din acea perioada indicele va fi peste cifra 1. Daa este mai mic
acesta incepe, logic, sub cifra 1 si incepe cu 0,...
Toti acesti indici anuali se insumeaza si se obtine o suma care,
atentie! se imparte la un numitor fix:: la stagiul complet de cotizare
care acum pentru barbati este clar de 35 ani iar pentru femei care se
inscrie pe o grila care are finalitate in... ianuarie 2030, este ACUM
undeva in apropierea varstei de 61 ani.
Mai clar: indiferent de cati ani lucreaza viitorul pensionar mai multi
sau mai putini decat stagiul complet de cotizare suma indicilor tuturor
acestor ani se imparte pentru barbati la 35 iar pantru femei (precizam:
iarasi, acum !) la 31... Deci daca s-a lucrat mai putin decat stagiul complet
de cotizare, pensia va fi diminiuata corespunzator. Daca s-a lucrat
peste stagiul complet de cotizare, este logic ca suma tuturor indicilor
anilor lucrati, deci numaratorul, va creste corespunzator si numarul de
puncte individual va duce si la o crestere a pensiei.
Concret la intrebarea vizitatorului nostru: evident ca punctajul anual
al celor 2 ani lucrati se adauga la punctajul general si acesta impartit
la 35 ani va duce la o crestere a punctajului individaul si implicit a pensiei.
Evident daca toate aceste sunt comunicate Casei de Pensii Teritoriale.
Precizare: noi, cei de la Voxcernica, ne straduim sa raspundem clar, concret,
"pe limba fiecaruia" la atat de complicatele intrebari despre pensii.
Nu est vina noastra ca aceasta - cea mai importanta lege neo-capitalista
este atat complicata.
Multumim mult pentru intelegere...

16 sept 2016 Vasile Bolboja
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
meriscarul
0 # pensionare anticipatameriscarul 23-09-2016 13:19
Sunt nascut in 13 august 1957 m-am angajat pe 9 august 1975 ,am facut stagiul militar normal ,am 5 ani de grupa 2 . Va rog ,daca puteti sa-mi spuneti ,cand pot depune dosarul pentru pensionare ? Multumesc anticipat !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # RaspunsGuest 26-09-2016 20:54
Raspuns Domnului MERISCARUL,
Varsta de pensionare pentru barbati, conform legii 263/2010este de 65 ani. In
consecinta dvs vs pateti pensiona, de drept, pentru limita de varsta, in august
2022. Alte precizari: - Va puteti pensiona anticipat cu maximum 5 ani deci in
august 2017. - Vechimea dvs actuala de 41 ani dintre care se scad cei circa 1,
4 ani cand ati efectuat armata va apropie, in august 2017 de circa41-42 ani de
activitate efectiva (aproape de cei 43 ani ceruti de lege pentru a nu fi penalizat)
va dau posibilitatea de pensionare anticipata cu o penalizare.mode sta - Din
fericire ultimile modificari altmiteri logice si normale, ale legii 263/2010,,
penalizarea este modesta. - Penalizarea (modesta), se suspenda automat in
august 2022. - Cei 5 ani de grupa a 2-a nu va ajuta cu nimic. Va trebuiau
cel putin 6 ani completi pentru a beneficia de reducerea cu un ana varstei legale
de pensionare. Avem speranta ca raspunsul nostru detaliat v-a lamurit. In
cazcontrar recurgeti ... tot la noi dar cu detalii mai clare,concrete. ..
23 sept 2016 V. B.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Iuliu
0 # PensionareIuliu 18-10-2016 13:12
Buna ziua si multumesc anticipat pentru informatiile pe care le voi primii.
Sunt nascut 26.021958 ,am 33 de ani si 3 luni cotizati dc. 19 ani grupa 2.Cand as putea sa ma pensionez anticipat cu sau fara penalizare.
9luni armata si 5 ani facutate .
Multumesc ,
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
mihai
0 # pensionaremihai 08-12-2016 19:50
nascut 21/02/1956 ani lucrati in grupa 2 19 ani 7 luni 21zile inconditi normale de munca 19 ani plus armata 1 an 3 luni 21 de zile si lucrez in continoare i
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 09-12-2016 19:55
Raspuns d-lui Mihai,

Deoarece ati implinit varsta de 60 an in februarie 2016 vechimea dvs
in munca (efectiva) de aproape 39 ani va dau dreptul la pensionare
anticipata cu penalizare. La o vechime in munca de 35 ani (si o
anticipare de 5 ani) penalizarea este maxima de 45%. La o vechime
efectiva (la barbati fara armata) de peste 43 ani nu se aplica nicio
penalizare. Dupa parerea noastra daca va pensionati acum penalizarea
este undeva intre 20-25% care va fi automat suspendata la implinirea
varstei de 65 ani. Cei peste 19 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la
reducerea varstei de pensionare cu 4 ani Concret va puteti pensiona
de drept, fara nici o penalizare, dupa implinirea varstei de 61 ani deci
dupa 21 februarie 2017. Intrucat dvs lucrati in continuare este evident
favorabila varianta cu pensionarea datorata lucrului in grupa a 2-a.

9 decembrie 2016 Voxcernica.ro
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
CATALINA
0 # pensiaCATALINA 11-05-2017 15:35
BUNA ZIUA.SUNT NASCUTA IN 28 11 1965.AMLUCRATI 28 ANI DIN CARE 13 GRUPA 2.INTREBAREA MEA ESTE DACA MA POT PENSIONA ANTICIPAT SAU PARTIAL,SAU CAND VOI IESI LA PENSIE.SI CATA PENALIZARE IMI RETIN.MULTUMESC FOARTE MULT.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 20-05-2017 13:31
Varsta Dvs de pensionare (nascuta in noiembrie 1965) este la septembrie 2028. Vechimea standard necesara pentru pensionare anticipata este de 34 ani si 6 luni (munca efectiva, fara perioade asimilate).
Cei 13 ani de grupa a 2-a va dau dreptul la o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni. Concret va puteti pensiona de drept, fara nici o penalizare in martie 2026.. Cu penalizare va puteti pensiona inca din septembrie 2023 daca continuati sa lucrati in continuare. Precizam ca nu se cumuleaza reducerea vechimii de la grupe cu anii de anticipare. Toate sunt complet separat...

Vasile Bolboja
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
dorin
0 # dorindorin 10-01-2018 22:01
Buna ziua.sint nascut in12.01.1969 am 19 ani de grupa I, si lucrez in continuare dar fara nici o grupa, cind pot iesi la pensie. Va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Vox Cernica
0 # raspunsVox Cernica 11-01-2018 15:46
Varsta de pensionare pentru barbati este clara, precis prevazuta de lege la implinirea varstei de 65 ani. Dvs aveti in prezent varsta de
49 ani. Deci pana la implinirea varstei de 65 este cale lunga de ...trait.
Cei 19 ani de grupa 1 conform legii 263/2010 va dau dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 9 ani si 6 luni. Deci va puteti pensiona, de drept,
fara nici o penalizare, atunci cand veti avea varsta de 55 ani si 6 luni.
Concret in luna iulie 2024
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
vasie florentin
0 # varsta pensionarevasie florentin 25-01-2018 01:43
Buna ziua!Sunt nascut in aprile 1960.Am 33 ani de munca din care 12 ani si 3luni in grupa 1 in procent de 100%.Cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta?Va multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Administrator
0 # raspunsAdministrator 25-01-2018 15:22
Varsta de pensionare pentru barbati este de 65 ani.
Pentru a fi pensionat anticipat (cu sau fara penalizare) legea prevede minim 35 ani de munca efectiva. Se intelege ca fara reducerea datorata grupelor
Concret Dvs va puteti pensiona in aprilie 2025. Munca in grupa 1-a de 12 ani va da dreptul legal de reducere a varstei de pensionare cu
6 ani. Deci va puteti pensiona , fara nici o penalizare din aprilie 2019. Asadar in martie 2019 va prezentati la Casa de Pensii teritoriala cu actele necesare pensionarii precizate clar in portalul Voxcernica.ro.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
vasie florentin
0 # adeverinta sporvasie florentin 29-01-2018 09:56
Daca in cartea de munca scrie clar N ani de grupa 1 inprocent de 100% mai e nevoie de adeverinta de spor de noapte,de toxicitate,etc. .Nu se subintelege?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Guest
0 # pensionareGuest 01-08-2022 14:40
in 6 decembrie 2022 fac 62 ani pot iesi la pensie si cu prelungire contract de munca pina la 65 ani.acum am ani de vechime in munca si contributivitat e de 39 ani si 5 luni.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV

Istorie locala

Iulie 18, 2024

Reporter fara voie - Mama. O povestire de Vasile Bolboja,…

Povestirea pe care o publicam astazi se intituleaza "Reporter fara voie - Mama" si este…
Iunie 21, 2024

Destine tângănene. Dumitru Sava.

MICRO-POVESTIRE LOCALĂ REALIZATĂ SUB EGIDA PORTALULUI VOXCERNICA.RO D E S T I N E  T Â…
Mai 23, 2024

Fotbal scolar cernicaș -1961 - recurs la memorie

Comuna noastră Cernica a fost mereu, mereu furnizoare de personalități naționale în diverse medii. Evident…
Aprilie 06, 2024

Cum arata un buletin in anul 1931. Nea Niculae Goreață…

Nea Niculae, Goreață, așa cum îi spuneam noi copii din Căldăraru acum  mai bine de…
Martie 27, 2024

Recurs la memorie. Scoala comunala Cernica - Caldararu - Tanganu.…

VA RUGAM NU EZITATI SA NE TRIMITETI FOTOGRAFIILE DVS. VECHI PENTRU A FI PUBLICATE. Actualizare…
Martie 21, 2024

Recurs la memorie – Scoala mica din Tanganu - 1959

Continuăm să vă prezentăm fotografii din istoria comunei noastre pe principiul că o “poză face…
Martie 09, 2024

Recurs La Memorie - Săpăturile De La Mănăstirea Tânganu 1961-1966

Vă prezentăm o fotografie - document istoric din anul 1964 - cu aceia care au…
Decembrie 14, 2023

Destine tângănene. Rădița. Predestinare - Prietenie - Dragoste.

O “poveste” adevărată de prietenie, dragoste şi predestinare, în care vom reproduce, evenimente, întâmplări, fapte…
August 17, 2023

Mihai Eminescu si Cernica. Ultima poezie de dragoste. 1889.

Prin amabilitatea poetului Mircea Dinescu va prezentam ultima poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu,…
August 08, 2023

Vasile Bolboja din Tanganu comentat de Cristian Topescu in Revista…

Rubrica Fair Play - Revista Flacara, 16-martie-1984 Spectacol sau rezultat? De la cititorul Vasile Bolboja…
Iulie 11, 2023

Un om împușcat lângă Cernica.

Se telegrafiază de către sub-prefectul plășei Pantelimon, că o patrulă de călărași dând lângă Cernica…
Iulie 10, 2023

Opinii. NICOLAE ANDREI şcoala generală din Căldăraru comuna Cernica, judeţul…

Romania Libera: 18-februarie-1976 - Rubrica OPINII "Satul Căldăraru, comuna Cernica, judeţul Ilfov este aşezat foarte aproape…
Iulie 10, 2023

Drama din padurea Cernica.10-octombrie-1911

"O zguduitoare dramă din amor, așa cum prin romane senzaționale se mai intîlnește, s’a desfășurat…
Mai 29, 2023

Harta austriaca a comunei Cernica. 1856 - 1859.

Vă prezentăm harta istorică (interactiva) a zonei Cernica (si nu numai) de acum aproape 170…
Martie 19, 2023

Flora spontana medicinala din padurea Cernica. Revista Farmacia - 1959

Va prezentam o lucrare din anul 1959 cu privire la flora spontană medicinală din pădurea…
Februarie 16, 2023

Fotografii din 1933 - Manastirea Cernica.

Imagini Manastirea Cernica din anul 1933.
Ianuarie 22, 2023

Scoala veche din Manolache nr. 38 - Cl. I-IV si…

Actualizare 26-feb-2023: Vă prezentăm noi imagini cu școala din Manolache, cu învațătoarea Stefania Ionescu și…
Ianuarie 08, 2023

Scoala Mica din Tanganu. Serbari scolare de altadata.

Actualizare: 24-ian-202324 IANUARIE 1959 Continuam seria de amintiri cu privire la Scoala Mica din Tanganu. …
Decembrie 11, 2022

File de istorie locala. Viata parohiilor: Balaceanca. Emisiune Trinitas 2010.

Continuam prezentarea filelor de istorie ale comunei Cernica. Astazi va prezentam o emisiune despre satul…
Septembrie 03, 2022

Clasa a V-a an scolar 1956-1957. Scoala Gimnaziala nr. 1.…

Provocare pentru cernicasi. Vă recunoașteți bunicii si strabunicii din aceasta fotografie?! In premiera, va prezentam…
Septembrie 01, 2022

Recunoasteti aceasta imagine istorica? Click fotografie pentru raspuns.

Daca recunoasteti aceasta imagine "istorică" atunci înseamnă că sunteti din satul Caldararu, Cernica, ați învățat…
August 31, 2022

Invatamantul cernicas in jurul bornei 1960.

În jurul anului 1960 s-au produs ample schimbări în învățământul românesc. Care, normal, au avut…
Iulie 27, 2022

Complex Medieval Tanganu - Manastirea Tanganu

In cele ce urmeaza va prezentam doua documente cu foarte multe detalii inclusiv shite si…
Iulie 09, 2022

Amintiri Fotbalistic-Cernicașe…. 1978

În anii 1970 fotbalul din comuna noastră, Cernica, a revigorat… Echipa fanion a satului Tânganu,…
Martie 30, 2022

Amintiri tanganene. Revelion 1967.

Anul 1967... Așa cum am mai spus, în decembrie 1967 am cumpărat un magnetofon Tesla-Uran…
Ianuarie 23, 2022

Amintiri tanganene. La Ciuperca. Strandul Cernica.1968.

Anul 1968....        Era în prima zi de Paști din acel an..        Un grup…
Decembrie 27, 2021

Amintiri tanganene. Nela. Strandul Cernica. Trecute amintiri. 1971.

     In februarie 1970 am fost liberat de la armată... unde am petrecut 1…
Decembrie 15, 2021

S.O.S. - Efigiile de la Spitalul Balaceanca au disparut.

În august 2019 vă anunțam cu privire la finalizarea restaurării efigiilor (reprezentari în ipsos a…
Decembrie 02, 2021

Amintiri tanganene. Ana Martac.1965.

Liceele serale din acele timpuri - anii 1965-1975 le urmau și muncitorii de pe platforma…
Decembrie 01, 2021

Sondajul arheologic din punctul Tânganu „Autostradă. 1992. Vasilica Sandu-Cuculea

În 1992, cu ocazia contructiei autostrazii A2 Bucuresti Constanta, pe teritoriul comunei Cernica au avut…
Noiembrie 30, 2021

Excursie cu amintiri - itinerariu: padurea Caldararu - fosta "la…

În cele ce urmează dorim să vă prezentăm un album cu imagini luate cu ocazia…
Mai 17, 2021

Pastila cu amintiri si...istorie locala...(1)

In anii 1959-60 în locul micilor bălți și lacuri care înconjurau râul Colentina pe teritoriul…
Februarie 28, 2021

Editie speciala pentru santierul din lunca Cernica-Caldararu. Steagul Rosu. 1958…

Actualizare: 26 mai 2021 In articolul Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…
Iunie 17, 2020

Tanganu, lumea de ieri, lumea de azi.

   Scriitorul austriac, Ștefan Zweig,  a scris ultima sa carte, "Lumea de azi", în anul…
Aprilie 27, 2020

1965. Filmare TVR, sit-ul arheologic de la Caldararu, Cernica.

In filmuletul de acum 55 de ani, puteti viziona mai multe imagini extrem de rare,…
Ianuarie 05, 2020

C.I.A. la Manastirea Cernica ?!

Va prezentam un raport de informatii al C.I.A. desecretizat in anul 2002, avand ca subiect…
Decembrie 08, 2019

Documentar despre satul Caldararu, biserica si locuitorii sai.

Vă prezentăm un scurt metraj documentar realizat de Trinitas TV în colaborare cu parohia satului…
Octombrie 05, 2019

Despre datarea necropolei neolitice de la Cernica. Dr. Eugen Comsa.…

"Prin sapăturile arheologice incepute în vara anului 1960, de către dr. doc. Gheorghe Cantacuzino, pe…
Iulie 20, 2019

Imagini inedite din 1973. Situl arheologic "Manastirea Iezarul". Caldararu -…

Va prezentam mai multe fotografii din 1973, cu ocazia sapaturilor din Căldăraru-Cernica, jud. Ilfov in cadrul sitului…
Aprilie 16, 2019

Monografie sat Cernica - 1942. Invatatoare Hrisia Mihai.

Un nou document istoric rar, de acum 77 de ani, va este pus la dispozitie de…
Decembrie 01, 2018

Ziarul „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale. Reeditare cu ocazia…

Va prezentam o reeditare a ziarului „Alba-Iulia”, organ al proclamării unității naționale tiparit in 18 noiembrie/1…
Octombrie 29, 2018

Tomos pentru canonizarea Sfantului Ierarh Calinic de la Manastirea Cernica.…

Va prezentam un document rar din anul 1955 si anume TOMOS-ul (hotarare scrisa) pentru canonizarea…
Septembrie 09, 2018

Amintirile razboiului mondial. Jurnal de front Vasile Arghirescu. 1916-1917.

Prin amabilitatea preotului paroh Vasile Gutea din Caldararu si in urma unei vizite de documentare…
Septembrie 03, 2018

Monografie sat Cernica-1968. Preot Dr. Gheorghe Badie

Continuam publicarea monografiilor istorice realizate de invatatorii si preotii din satele comunei Cernica. De data…
August 08, 2018

Sinodiconul (condica) bisericii Cernica. Preot Dr. Gheorghe Badie. 1968

Prin amabilitatea preotului paroh al bisericii parohiale din satul  Cernica, Sorin Popa, astazi avem placerea…
Iunie 01, 2018

Din istoria romantata a religiei si educatiei din satul Caldararu,…

Cu un an inainte de asasinarea lui Kennedy, adica in 1962, in satul Caldararu, comuna…
Mai 31, 2018

Ce povesteste o monografie a satului Caldararu, Cernica, din anii…

In ziua de 23 Aprilie 1960, era tiparita o editie speciala a ziarului "Steagul Rosu",…
Martie 19, 2018

"Amintiri despre viitor" de la 1891 despre Tanganu.

Inițial, am vrut să vă prezentăm această "știre", ca facând parte de categoria celor "inedite",…
Februarie 23, 2018

Adresa Muzeului de Istorie si Arta al municipiului Bucuresti catre…

In anul 1991 a fost adoptata Legea Fondului Funciar prin care a fost definit si…
Februarie 23, 2018

Adresa catre Consiliul Popular al Comunei Cernica. Institutul de Arheologie.1970

"Institutul de Arheologie a executat în vara fiecărui an dela 1960 pina acum, cercetari arheologice…
Februarie 02, 2018

Reforma agrara de la 1921 in satele comunei Cernica. Planurile…

In premiera absoluta si dupa aproape 100 de ani, portalul Vox Cernica va prezinta in…
Februarie 18, 2017

Statistici istorice 1832-1865 satele comunei Cernica.

Lista cu numele preotilor ce se afla in coprinsul plasii Danbovita leat 1835.
Decembrie 02, 2016

In cautarea originilor proprii si a istoriei locale...Blogul anului 2016

In cele ce urmeaza avem placerea sa va prezentam un blog personal, realizat de Dl.…
Aprilie 30, 2016

Un sat intr-o carte: Maracineni-Caldararu. Avocat Constantin N. Popescu. 1963

Va prezentam o carte descoperita recent si care ne-a fost transmisa prin amabilitatea D-lui Ciotoran…
Martie 21, 2016

Hrisov de tarnosire Biserica Balaceanca - 1884

Astazi 21 martie 2016, cu ocazia lucrarilor de renovare a Sfintei Mese din altarul Bisericii…
Decembrie 07, 2015

File de istorie: Scoala mica din Tanganu.

ÎNCEPUTURI ŞI ... ISTORIE--------------------------------------Septembrie 1955...Superbă lună de toamnă...Eu aveam 7 ani şi 6 luni. Era…
August 23, 2015

Situatia scolara in anul 1948 la scoala Caldararu.

Mai jos va prezentam o statistica relevanta cu date detaliate despre numarul de copiii pentru…
Aprilie 17, 2012

Acum desecretizat. Planul de Sistematizare al comunei Cernica-1970. Canal si…

Din cauza dimensiunilor si numarului de pagini va rugam asteptati incarcarea acestora daca este cazul)…
Februarie 12, 2012

Manastirea Tanganu. Fragmente arheologice si schite amplasament.

Prin amabilitatea D-lui Ciotoran Nicolae din Balaceanca, va prezentam cateva fragmente arheologice din ceea ce…
Februarie 12, 2012

"Bine că ai venit părinte, mai inainte de a ne…

Va prezentam un material preluat de D-l Nicolae Ciotoran-Balaceanca din arhive, in care veti regasi…
Ianuarie 14, 2012

Răsărituri veşnice pentru morţii din Cernica

Articol preluat de la Asociaţia Astronomică Astroclubul Borealis Părăsind Bucureştiul pe Autostrada Soarelui, trecem prin…
Decembrie 13, 2011

Manastirea Cernica. Imagine aeriana.

sursa foto: Romania vazuta din avion sursa text: Site oficial Manastirea-Cernica.ro Ctitorie a marelui vornic Cernica…
Noiembrie 04, 2011

Satul Tanganu-File de istorie ilfoveana

sursa foto: Panoramio În celebrul act de la 20 septembrie 1456, emis în timpul domniei…
Aprilie 06, 2011

Orientarea mormintelor necropolei neo eneolitice de la Cernica. O noua…

  Nu demult, promiteam ca vom reveni cu detalii despre Necropola neolitica de la Caldararu,…
Iunie 12, 2010

Cernica si satele sale la 1885. Geografie, statistica si istorie…

Impartirea administrativ teritoriala la 1885 pentru satele din comuna Cernica si date statistice.
Mai 22, 2010

Pregatire itinerarii excursii tematice. Partea II-a.

Un grup de entuziaşti iubitori de istorie şi natură locală din comuna Cernica au inceput…
Ianuarie 06, 2010

Cercetarile arheologice de la Balaceanca

Asa cum precizam in articolul "Monumente istorice. Comuna Cernica", incepem sa publicam detalii despre fiecare…
Ianuarie 04, 2010

Monumente istorice. Comuna Cernica

Suntem siguri ca nu exista locuitor al comunei Cernica care sa nu fi auzit de…
Decembrie 14, 2009

Festivalul filmului la sate. Glina, Balaceanca, Cernica. 1973

Va mai aduceti aminte de Nea Mircea sau de Pasca Corneliu din Cernica ? Dar…
Noiembrie 27, 2009

Amintirile din secolul XIX ale unui octogenar despre Tanganu-Cernica. Marin…

Acest material a fost scris undeva după anul 1918, iar informaţiile pe care le contine…
Noiembrie 27, 2009

Istoricul Mănăstirii Tînganu

Manastirea Tanganu - înalţată odinioară în cîmpia munteană, lînga vechea albie a Dîmboviţei, în apropierea…
Noiembrie 02, 2009

Premiera absoluta. Atestare documentara sat Balaceanca.

In premiera absoluta pentru Comuna Cernica, va prezentam documentul care atesta existenta satului Balaci, azi…
Noiembrie 02, 2009

Monografie comuna Cernica. Invatatoare Victoria Folescu. 1939-1944

"Suprafata ocupata de satul Cernica, este de 2,640 ha, iar numarul locuitorilor se ridica la…
Noiembrie 02, 2009

Monografie istorica sat Balaceanca. Invatator Vasile Badicioiu. 1946

Sufletul satenilor. "Sufletul lor bun ii fac sa se asocieze pentru diferite binefaceri. Fetele, flacaii…
Octombrie 24, 2009

Prima Pecete a satului Balaceanca: 1830

Prima pecete folosita de alesii satului Balaceanca in actele oficiale dateaza de la 1830. Transcrierea…
Octombrie 19, 2009

Catagrafie

Catagrafia din anul 1810 a eparhiei Ungrovlahiei, din care extrag datele referitoare la satele ce…
Octombrie 16, 2009

Monografie istorica a satului Caldararu. Invatator Stan Leu. 1936-1944

Astazi a fost una dintre zilele cele mai frumoase. Portalul Vox Cernica a intrat in…
Iulie 01, 2009

Numele Comunei Cernica...

Cernica este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume - Cernica. Acest nume este dat…