Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto

Fenomenul tăierilor din Pădurea Cernica este mult mai amplu decat am crezut inițial și descris în articolul "Jaf energetic la nationale...cu impacturi la locale. Defrisari masive in padurea Cernica." prezentat, mai jos.

 

 

 

Actualizare: 9-ian-2023.

TAIERI NOI DE COPACI IN PADUREA CERNICA

Pe langa defrisarile masive care au avut si au loc in Padurea Cernica si pe care le-am prezentat pana acum, iata ca, la inceput de an,  in aceasta padure au loc noi taieri de copaci.

Locatia acestor noi taieri poate fi vizualizata in foto atasata la coordonatele: 44°25'32.36" N, 26°17' 23.35" E, de-a lungul unui traseu pe malul estic al mlastinii (fir de apa mlastinos denumit Tanganu pe anumite harti si care porneste de langa soseaua DNCB - Dedeman Logistic Pantelimon si se termina la intrarea din N a satului Tanganu) care traverseaza de la NV la SE aceasta padure.

TRASEU 8 IAN 2023 PADUREA CERNICAImaginile foto si video au fost efectuate ieri 8-ian-2022, taierile avand loc pe o zona de aproximativ 500 m lineari in zona marcata de sagetile galbene pe traseul prezentat in rosu in fotografie. Traseul a fost ales de catre noi, aleator, totusi cu intentia de a incerca sa nu mai intalnim noi zone defrisate in padure, dar din pacate ne-a fost imposibil. Pe oricare traseu pe care l-am efectuat păana acum in aceasta padure, ne-a fost imposibil sa gasim zone care sa nu prezinte urme de defrisare sau de taieri de copaci. Astazi nu facem decat sa vi le prezentam pe cele intalnite cel mai recent.

La prima vedere, taierile par a fi legale, chiar daca nu exista panouri de informare cu privire la aceste taieri, majoritatea copacilor fiind totusi marcati cu puncte albastre. Cu toate acestea pe harta din aplicatia click aici: Sumal 2 - Inspectorul Padurii aceasta locatie nu apare ca si loc de recoltare si nici nu sunt emise avize de transport,

Ciudat este totusi ca de asemenea, cu exceptia unora, acesti copaci, asa dupa cum se poate vedea in foto si video par a fi foarte sanatosi si nu par ca ar fi avut nevoie sa fie taiati din motive "stiintifice" cum ar fi (risc ridicat de mortalitate, forma și calitatea slabei tulpini, specii mai puțin de dorit, eliberarea viitorilor arbori de recoltare, valoare slabă a coroanei, imbunătățirea spațiului etc.). Singurul merit al acestor copaci pare a fi faptul ca au avut ne-sansa sa traiasca langa un drum forestier practicabil, in aceste conditii, acesti copacii fiind usor de exploatat din cauza acestei proximitati.

Alti copaci, din cauza motivelor de mai sus si de care chiar ar fi avut nevoie ca padurea sa fie curatata zac (dupa cum puteti vedea in albumele foto publicate pana acum) in continuare in adancul padurii, fara sa se atinga nimeni de ei avand "nemeritul" de a nu fi aproape de o poteca / drum forestier deci exploatarea fiind ne-eficienta.

Suntem siguri ca, in aceasta padure, nu se vor stopa aceste taieri mai mult sau mai putin legale, ci vor continua si mai abitir in conditiile crizei energetice actuale si mai ales in conditiile lipsei unor controale (serioase) din partea chiar a celor care trebuie sa verifice cu adevarat legalitatea acestor defrisari si taieri. 

Singura veste buna din actualizarea de azi cu privire la evolutia acestor taieri din padurea Cernica este ca, am putut sa constatam ca (asa cum se poate vedea si in foto), porcii mistreti, cu siguranta, inca mai exista in aceasta padure, urmele lor (rânitul si excrementele) fiind vizible pe zone foarte largi si pe aproape tot parcursul acestui traseu (precum si alte zone). De asemenea am putut chiar sa zarim cateva veverite. 

Vom reveni cu noi actualizari in incercarea de a va tine la curent cu privire la evolutia taierilor si defrisarilor din padurea Cernica.

 

Taieri copaci Padurea Cernica. 08-ian-2023

Actualizare: 12-decembrie-2022.  

AVEM ȘI NOI "AUSTRIECII" NOȘTRII

"Austriecii" noștrii băștinași continuă să bântuie și continuă măcelul în Pădurea Cernica. Iată cum arată 3 ha de pădure rasă de pe suprafața pământului și ai cărei mândri copaci seculari vor fi înlocuiți de rânduri de lăstăriș si boscheți, pe motiv ca acești copaci, trebuiau "regenerați". Din cele trei hectare care au "produs" circa 1.100 de mc de lemn de foc (adevaratul motiv de fapt pentru tăierea lor) a mai rămas un singur copac "stingher", lăsat parcă în bătaie de joc.

De asemenea vă prezentam și alte tăieri "legale" care au avut și încă au loc lângă Casa Pădurii (fără nici un fel de panou de informare) și de asemenea tăieri care au loc pe suprafețe private din Pădurea Cernica chiar la liziera acestei păduri. 

Despre "legalitatea" defrișărilor din Pădurea Cernica vă puteți lămuri din răspunsul Romsilva la întrebarea noastră  "Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?" Noi am intrebat care sunt motivele si ni se raspunde ca tipul de taiere care s-a executat a fost unul "la ras" de fapt Romsilva nerăspunzându-se la întrebarea adresata de catre noi conform Legii 544/2001.

Opinia noastră este că, în această pădure, ca și în celelalte de fapt, în loc ca, să fie identificați și tăiați DOAR acei copaci care nu mai sunt viabili în cadrul ecosistemului și scoaterea la drum din adâncul pădurii / valorificarea lor, din motive de eficiență operativă (ușurință în exploatare) și de maximizare a profiturilor, se preferă tăierea la ras (la rând) a acestora de pe o suprafață anume, INCLUSIV a celor viabili care constituie de fapt "pădurea".

Una este să cari / târăști / deplasezi, copaci neviabili din adâncul pădurii și una e sa-i tai pe toți la rând (inclusiv pe cei sănătoși), lângă drum avand la dispoziție utilaje specializate.

Astfel pentru a se da "MIROS" de legalitate, în cadrul planurilor și amenajamentelor silvice (și care nu ni s-au pus la dispozitie de către Romsilva conform solicitarii de mai jos) de cele mai multe ori, motivarile de taieri "la ras" se bazeaza pe (în opinia noastră și în lipsa altor date solicitate) necesitatea "regenerarii" unor zone de pădure, dar, de fapt ceea ce se întâmplă (după cum puteți vedea) copacii sănătoși și care pot trăi in continuare sute de ani, sunt pur și simplu tăiați și puși pe foc fără vreo legătură cu viabilitatea lor.

Ba din contră sunt identificați mai degrabă copacii cat mai sănătoși pentru că sunt și cei mai vandabili / profitabili, iar publicului larg i se baga pe gât motivația "regenerărilor" conform proiectelor tehnice ale amenajamentelor silvice. Totul "legal" și cu aprobare prin ordin de ministru. Cine să-și dea cu părerea despre aceste proiecte tehnice și eventual să le conteste ca fiind de fapt un mijloc de acoperire aL tăierilor care nu ar trebui să se întâmple sute de ani de acum încolo. După cum puteți vedea din articolul nostru și după părerea unor specialiști ingineri silvicultori, nu prea se găsesc aceste persoane care să conteste aceste modalităti prin care, padurile Romaniei ajung pe foc sau să fie expediate ca și locuitorii sai, pe meleaguri străine.

Astfel ajungem sa ne întrebăm cum, de-a lungul sutelor, miilor și milionelor de ani, pădurile virgine inclusiv codrii seculari ai Vlăsiei au rezistat, au crescut și s-au regenerat, fără "violul" "legal" și planificat al oamenilor care le au în gestiune. Suntem 100% siguri ca padurile doar ar trebui să fie păzite de tăierile ilegale și "legale" ca de regenarea lor ar putea avea grijă pădurile singure, fără intervenția mincinoasă și "binevoitoare" a omului modern.

Dacă nu ne credeți despre ceea ce v-am prezentat pâna acum cu acest articol și aceste actualizări nu trebuie decât să faceti o mică plimbare prin pădurea Cernica și veți vedea de ce sunt in stare oamenii care vor binele acestei păduri.

Suntem siguri ca problema asigurarii lemnelor de foc strict necesare pentru locuitorii comunei noastre si nu numai, ar putea fi rezolvata si fara sa se apeleze la defrisari "legale" si irationale si lacome ale celor care gestioneaza padurile Romaniei. 

Nu trebuie decât bunavoința și întelegerea că viața fără pădure va fi una si mai complicata decât în prezent. Despre beneficiile existenței pădurilor nu are sens să mai amintim și să mai insistăm.

Ne întrebăm de asemenea și vă întrebăm și pe Dvs. la final. Cu ce o sa se mai încălzească cei care acum consumă lemne, după ce pădurile României nu vor mai fi, sau vor fi înlocuite cu boscheți și lăstăriș așa cum se întamplă acum în padurea Cernica?. 

Culmea paradoxului și ipocriziei este că, unele entități, printre care și cei care au în gestiune pădurile actuale (Romsilva, alte autoritati publice cum ar fi primării și consilii judetene, companii petroliere [inclusiv austriece] etc. etc), isi fac un titlu de glorie și reclamă electorală din plantări, re-plantari și reîmpăduriri, inclusiv cu ajutorul tinerilor și copiilor. Sunt necesare și aceste acțiuni, dar oare, în primul rând, nu ar fi (fost) mai ușor și normal să salvăm pădurile existente? 

Deci tăiem pădurile sub motivul "regenerarilor"ca să ne putem lauda cu re-împăduririle? Ciudată această logică și care ne "costă" enorm, atât pe noi, generația actuală, dar mai ales pe cei care vin după noi și despre care nimănui nu-i pasă.

Defrisari masive Padurea Cernica. 03-dec-2022

Defrisari masive Padurea Cernica. 27-nov-2022

 Actualizare: 18-nov-2022. Raspunsul Romsilva cu privire la defrisarile care au loc in Padurea Cernica...

Mai jos va prezentam raspunsul trimis de Romsilva cu privire la defrisarile si taierile masive din Padurea Cernica. In data de 9-oct-2022, publicam articolul  "Jaf energetic la nationale...cu impacturi la locale. Defrisari masive in padurea Cernica" pe care il puteti revedea mai jos. 

In data de 10-oct-2022, Asociatia Vox Cernica transmitea catre Romsilva o cerere de solicitare de informatii in temeiul Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu privire la defrisarile care au loc in Padurea Cernica.

Pentru faptul ca raspunsul Romsilva nu a fost dat in termenele legale conform Art.7 din Legea 544/2001, Asociatia Vox Cernica a revenit catre Romsilva (in data de 14-nov-2022) cu o reclamatie (conform Art. 21 din aceasi lege) adresata inclusiv Directorului General si a Corpului de Control din cadrul Romsilva, dupa cum se poate vedea in copiile dupa e-mailurile transmise catre Romsilva.

In data de 16-nov-2022, Romsilva comunica prin ocolul silvic Branesti raspunsul sau la intrebarile formulate de Asociatia Vox Cernica cu privire la defrisarile care au loc intr-o anumita locatie din Padurea Cernica si care este descrisa mai jos find vorba de Autorizaţia de exploatare nr. a220011960067 din date de 01.09.2022, care  a permis "raderea" a inca 2.8 ha de padure si obtinerea a 1102.58 mc de masa lemnoasa. Aceasta zona taiata la "ras" este doar o mica parte din ariile dezpadurite in ultimii ani in baza asa numitelor "Amenajamantelor silvice" si care reprezinta proiecte tehnice aprobate prin ordin de ministru si in baza asa numitelor lucrari de "regenerare".

Dupa cum se poate observa, raspunsul Romsilva este unul foarte evaziv de fapt neraspunzand-se la unele intrebari pe care le-am adresat.

panou11.    Care este temeiul legal / statutar și care sunt programele / planurile de tăieri (cu furnizarea  acestor planuri) în baza căruia au avut loc aceste defrișări recente, la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147 

Dupa cum puteti vedea din raspunul de mai jos, nu ne-au fost transmise si planurile de amenajament solicitate la acest punct, raspunsul fiind unul vag / general, facandu-se referire la legislatia generala in vigoare.

2.    Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?

 Noi am intrebat care sunt motivele si ni se raspunde ca tipul de taiere care s-a executat a fost unul "la ras".

3.    Care este suprafața defrișată și care este volumul estimat de masă lemnoasă rezultată în urma defrișărilor?

 Raspuns conform intrebarii.

4.    Care au fost criteriile pentru selecția arborilor care au fost tăiați?

Raspuns general prin referire la anumite Norme Tehnice.

5.    Care este destinația (cine sunt beneficiarii) masei lemnoase rezultate și care sunt veniturile estimate a fi obținute în urma valorificării masei lemnoase rezultate în urma defrișărilor?

Dupa cum vedeti datele respective sunt considerate ca fiind  "informatii confidentiale" si nu pot fi facute public.

6.    Cum este organizată activitatea Direcției Silvice Ilfov, pentru paza și protecția împotriva tăierilor si valorificării ne-autorizate / ne-legale ale masei lemnoase din Pădurea Cernica si Căldăraru?

Raspuns acordat.

Va lasam si pe Dvs. sa analizati si sa comentati aceste raspunsuri si de asemenea vom reveni cu mai multe detalii dupa propria noastra analiza aprofundata, asupra celor prezentate de catre Ocolul Silvic Branesti.

Deocamdata, in baza tuturor celor prezentate pana acum, ramanem la opiniile pe care le-am formulat pana acum cu privire la problema defrisarilor din padurea Cernica si anume: sub umbrela unei legi permisive si in lipsa planurilor de management pentru Padurea Cernica, (padure care face parte din ariile protejate siturile "Natura 2000" - Lacul si Padurea Cernica), vom asista cum, sub o aparenta legala, in acest ritm, aceasta padure va fi redusa foarte curand, de la Codrii Vlasiei la o intindere de boscheti si lastaris.

 

 

Către:   DIRECTOR GENERAL
             REGIA NATIONALA A PADURILOR
             ROMSILVA
             DIRECȚIA SILVICĂ ILFOV
             Adresa: Str. Petricani, Nr. 9A, Corp 2,  Sector 2, cod poștal: 023841, București
             CC: Compartiment Corp Control
                    Compartiment comunicare si relatii externe
             E-mail: office@rnp.rosilva.ro
                         biroupresAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
                         office@bucuresti.rosilva.ro RECLAMATIE CONFORM ART.21/LEGEA 544/2001 Stimate D-le Director General, In data de 10-10-2022, a fost transmis, catre Romsilva, la adresele de e-mail urmatoare: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..ro, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.,  solicitarile de date si informatii (descrise in e-mail-ul anexat acestei reclamatii) de interes public conform Legii 544 / 2001, in vederea unei bune informari a opiniei publice. Pana astazi 14-nov-2022, la mai mult de 30 de zile de la data trimitierii e-mail-ului specificat si retransmis mai jos, persoana solicitanta a acestor date (conform art. 6/Legea 544/2001), in speta Asociatia Vox Cernica date de identificare: xxx, E-mail: asociatia @ voxcernica.ro, nu a primit vreun raspuns in termenele prevazute de art. 7/Legea 544/2001. In urma analizei acestei reclamatii cu privire la neaplicarea de catre compartimentele de specialitate a Romsilva si a refuzUlui acestora de a raspunde solicitarilor conform prevederilor Legii 544/2001, va rugam sa dispuneti conform atributiilor legale care va revin si conform prevederilor Legii 544/2001: Articolul 7
(1) Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petițiilor.
(3) Solicitarea și obținerea informațiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condițiile tehnice necesare, și în format electronic. Capitolul III Sancțiuni: Articolul 21
(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorități ori instituții publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere și atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.
(2) Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamație la conducătorul autorității sau al instituției publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință de către persoana lezată.
(3) Dacă după cercetarea administrativa reclamația se dovedește întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamației și va conține atât informațiile de interes public solicitate inițial, cât și menționarea sancțiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.
Articolul 22
(1) În cazul în care o persoana se considera vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritorială domiciliază sau în a carei raza teritorială se afla sediul autorității ori al instituției publice. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.
(2) Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale.
(3) Hotărârea tribunalului este supusă recursului.
(4) Decizia Curții de apel este definitiva și irevocabilă.
(5) Atât plângerea, cât și recursul se judecă în instanță, în procedură de urgență, și sunt scutite de taxă de timbru. In baza celor de mai sus, va atragem atentia ca, in cazul in care, in continuare, nu se va raspunde la solicitarea de mai jos in termen de 10 zile calendaristice de la acest e-mail, Asociatia Vox Cernica isi rezerva dreptul de a actiona conform prevederilor legale din Legea 544/2001. Asociația Vox Cernica
xxx
        E-mail: asociatia @ voxcernica.ro AMEXA RECLAMATIE
e-mail transmis in data de 10-10-2022 catre Romsilva -------- Original Message --------
Subject: Solicitare date si informatii in temeiul Legii 544 / 2001 referitor defrisari in Padurea Cernica
Date: 2022-10-10 11:42
From: asociatia @ voxcernica.ro
To:     Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.birAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.office@bucuresti.rosilva.ro Către:    REGIA NATIONALA A PADURILOR
             ROMSILVA
             DIRECȚIA SILVICĂ ILFOV
             Adresa: Str. Petricani, Nr. 9A, Corp 2,  Sector 2, cod poștal: 023841, București
             E-mail: office@rnp.rosilva.ro
                         biroupresAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
                        office@bucuresti.rosilva.ro
Bună ziua, În temeiul Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public precum și pentru o corectă informare a publicului, vă solicităm să ne furnizați următoarele date și informații în cadrul răspunsurilor Dvs. la întrebările de mai jos cu privire la defrișările masive din Pădurea Cernica în aria localizată la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147. Vă rugăm să aveți în vedere că este vorba de defrișări noi, efectuate zilele trecute, așa cum se poate constata printr-o deplasare la locația prezentată mai sus și de asemenea după cum se poate vedea în fotografiile și video publicate în articolul: “Jaf Energetic La Naționale...Cu Impacturi La Locale. Defrișări Masive În Pădurea Cernica.”, accesibil la link-ul: https://www.voxcernica.ro/stiri/720-jaf-energetic-la-nationale-cu-impacturi-la-locale-defrisari-masive-in-padurea-cernica.html publicat în publicatia online: vww.voxcernica.ro 1.    Care este temeiul legal / statutar și care sunt programele / planurile de tăieri (cu furnizarea  acestor planuri) în baza căruia au avut loc aceste defrișări recente, la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147
2.    Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?
3.    Care este suprafața defrișată și care este volumul estimat de masă lemnoasă rezultată în urma defrișărilor?
4.    Care au fost criteriile pentru selecția arborilor care au fost tăiați?
5.    Care este destinația (cine sunt beneficiarii) masei lemnoase rezultate și care sunt veniturile estimate a fi obținute în urma valorificării masei lemnoase rezultate în urma defrișărilor?
6.    Cum este organizată activitatea Direcției Silvice Ilfov, pentru paza și protecția împotriva tăierilor si valorificării ne-autorizate / ne-legale ale masei lemnoase din Pădurea Cernica si Căldăraru? Vă rugăm să ne furnizați, răspunsurile Dvs. precum si datele si informațiile solicitate, în format electronic, pe adresa de e-mail asociatia @ voxcernica.ro în termenele prevăzute de Legea nr. 544 / 2001. In cazul unor neclaritati va rugam sa ne contactati la email sau telefon prezentat mai jos: Asociația Vox Cernica
xxx
        E-mail: asociatia @ voxcernica.ro

Actualizare: 7-nov-2022. Padurea Cernica scoasa la vanzare pentru a fi pusa pe foc...

lemne de foc padurea cernicaPadurea Cernica este scoasa la vedere, la "mezat" si numai buna de pus pe foc asa dupa cum se poate vedea in afisul instalat de curand pe soseaua Cernica. Acum se pot vedea intr-un mod extrem de transparent obiectivele si scopurile celor de la Romsilva care au gandit planurile si programele de taieri / defrisari din Padurea Cernica. Sub sloganul "regenerarii", Padurea Cernica este taiata zilnic fara mila si inlocuita cu boscheti si lastaris care nu se va mai "regenera" si transforma niciodata in copacii seculari ai codrilor Vlăsiei, din care a facut parte si aceasta padure.

Va prezentam in continuare video si foto din data de 6-noiembrie-2022 cu defrisarile care au / avut loc in aceasta padure si de asemenea imagini cu re-plantarile in rand care se presupun ca vor inlocui copacii seculari din aceasta padure...

Defrisari masive Padurea Cernica. 06-nov-2022

Actualizare: 1-nov-2022. Inca 182 MC vor fi taiati de pe o suprafata de 8 Ha in perioada 13- oct -2022 - 10 - dec - 2022.

parchet exploatare padurea cernica 30 oct 2022Va prezentam noi imagini cu deschideri de noi parchete de "exploatare" din Padurea Cernica. In doua luni, inca 183 MC vor disparea din Padurea Cernica de pe o suprafata de 8 Ha. De asemenea va prezentam mai multe fotografii, ale unor taieri mai vechi, de copaci seculari care aveau circumferinta intre 6 si pana la 8-9 m, in apropiere de lacul Magic din Padurea Cernica.

Dupa cum arata ramasitele acestor copaci, si care vor ramane marturie ani intregi de acum incolo, in nici un caz acestia nu aveau nevoie sa fie "regenerati", motivul invocat frecvent pentru taierile din Padurea Cernica si inlocuirea  acestor arbori cu lastaris si boscheti, prin metode naturale sau artificiale.

 

A se citi si  Cum se fură lemn chiar prin sistemul de urmărire a transporturilor. Doar 1% din tăierile ilegale sunt depistate

                   Zece metode prin care se fură lemne. Cu tot cu SUMAL

Defrisari masive Padurea Cernica. 30-oct-2022

Actualizare: 24-oct-2022. Noi fotografii si video cu zonele defrisate in Padurea Cernica

defrisari masive padurea cernica 23 oct 2022Va prezentam noi imagini cu zonele defrisate din Padurea Cernica, imagini realizate in data de 23-oct-2022. Se poate observa cu usurinta, magnitudinea taierilor mai vechi, din aceasta padure. De asemenea se poate observa ca, in vederea exploatarii, se prefera defrisarea padurii (taiere "la ras" in termeni tehnici) pe zeci de hectare in locul taierilor selective ale acelor arbori care ar trebui "regenerati" si care nu mai sunt viabili. 

Culmea este ca, asa dupa cum se poate vedea in fotografii, acei copaci (de ordinul cel putin al sutelor) care dintr-un motiv sau altul sunt doborati / culcati la pamant, putrezesc fara a fi valorificati. Chiar daca este nerational, este probabil mult mai usor, sa se defriseze o intreaga arie dupa cum se poate vedea pe Google Maps.

La acest moment, estimam ca totalul zonelor defrisate in numele asa ziselor regenerari, mai noi sau mai vechi depaseste cel putin 100 Ha si observam ca se prefera exploatarea (taierea, transportul etc.) "la ras", defrisarile,  in locul selectarii, taierii si aducerea acelor copaci neviabili, din "adancul" padurii la drum, pentru a fi prelucrati in continuare si transportati catre destinatiile legale. 

In unele zone defrisate au fost cultivati puieti asezati pe randuri iar alte zone sunt pur si simplu invadate de vegetatie formand poienitele si luminisurile care se pot vedea cu "ochiul" liber, din satelit. Se poate observa de asemenea, diferenta dintre frumusetea stejarilor seculari care inca mai populeaza aceasta padure si arborii plantati in rand si lastarisul rezultat in urma taierilor, fara nici o valoare pentru ecosistemul padurii si pentru mediul inconjurator al oamenilor la modul general.

Toate aceste taieri se intampla si pe fondul lipsei unui plan de management pentru Padurea Cernica, padure care culmea (ca si lacul Cernica) este zona protejata la nivel european ca sit in reteaua ecologica Natura 2000, arie de protecție specială avifaunistică (SPA) și sit de importanță comunitară (SCI).

Defrisari padurea Cernica.23-oct-2022

Actualizare 20-oct-2022:  Comunicat de presa 19-oct-2022: Romsilva majoreaza volumul de lemn pus pe piata in 2022 si 2023 

Volumul de lemn pus pe piata de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pana la finalul acestui an a fost suplimentat cu 500 de mii de metri cubi, propunerea directorului general al Romsilva, Daniel Nicolaescu, fiind aprobata de Consiliul de Administratie in sedinta din 10 octombrie a.c.

Astfel, fata de un program initial de 9,5 milioane metri cubi recoltati din padurile proprietatea publica a statului, pana la finalul anului vor fi pusi pe piata 10 milioane de metri cubi, din care 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiti ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior.
Mentionam ca ponderea lemnului fasonat pus pe piata de Romsilva a crescut in acest an la 39%, fata de 26% pe parcursul anului trecut.
De asemenea, Consiliul de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva a aprobat, in aceeasi sedinta, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltati in 2023 din padurile proprietatea publica a statului. Din acest volum, 50% va fi valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forte proprii sau contracte de prestari servicii de exploatare forestiera, si 50% prin licitatii de vanzare a lemnului pe picior catre agentii economici atestati.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.
Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international."
 

Continuare articol initial: Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto - 17-oct-2022

Duminica trecută (16-oct-2022), ne-am intors la locul "faptelor", în zona  "parchetului de exploatare" descris în articolul precedent și în care prezentam defrișările masive din această zonă.

Acest "parchet", la momentul articolului (9-oct-2022), nu avea amplasat panoul obligatoriu (conform Ordin nr. 1540 din 3 iunie 2011) în vederea prezentarii elementelor de identificare, acest panou fiind instalat, cel mai probabil, în urma articolului nostru și în urma solicitărilor de informații în baza legii 544/2001 către Romsilva - Direcția Silvică Ilfov.

Răspunsul la cererea noastră de informare încă nu a sosit. Până atunci, în baza datelor de pe panoul de informare care trebuia să fie amplasat înainte de începerea exploatării (la data de 9-sep-2022 acesta nu exista) vă putem spune urmatoarele:

panou1Tăierile prezentate reprezintă "lucrări de exploatare forestieră". În lipsa datelor suplimentare solicitate nu vă putem spune prea multe in plus, față de ceea ce scrie pe acest panou.

Tipul de tăiere este "LA RAS" ((n.r. la tăierile rase recoltarea arborilor se face la rând, inclusiv vegetaţia forestieră de mici dimensiuni al cărei volum a fost estimat prin suprafeţe de probă;)

Suprafata de pădure tăiată este de 2.8 Ha cu un volum (interesanta precizia de estimare - cu zecimale, a metrilor cubi de masa lemnoasa rezultata) de 1.102,58 mc iar regenerarea se va asigura prin "împădurire".

Compania care a fost "autorizată" pentru aceste tăieri se numește "SC WMA SOFT COMMERCE SRL", are ca obiect de activitate "Fabricarea ambalajelor din lemn", are sediul social in orasul Pantelimon, în anul 2021 a avut 3 angajati, respectiv 1 angajat in anul 2020 și 2019 și a avut urmatoarele venituri totale / profituri dupa cum urmeaza: 2019 - 533.250 / (+72.793) lei, 2020 - 333.405 / (-126.774) lei, 2021 - 283.162 / (-401.923) lei. Mai multe date despre această companie și altele, le puteți găsi pe mfinante.gov.ro

În lipsa răspunsurilor de la Romsilva, nu cunoaștem încă destinația masei lemnoase exploatate - pentru fabricarea ambalajelor sau pentru comercializarea ca lemn de foc. La momentul primirii răspunsurilor o să actualizăm acest articol.

În lipsa altor detalii clarificatoare, mai putem face doar o observație și anume...pădurea se taie și se reîmpădurește prin "împădurire" după cum ne informeaza panoul în cauză. Da...chiar așa...ați auzit și ați văzut bine...Trebuie să tăiem, să "dez-împădurim" ca să putem "împădurii"...

Rugăm pe cei avizați să ne explice mai bine ce se înțelege prin această "împădurire" mai ales ca termenul de "regenerare" este dat ca fiind 2023....și nu eventual 2123.

Probabil că prin "data regenerării" se înțelege data finalizării sădirii / plantării de noi puieti de arbori și nu data de atingere a maturității arborilor...care ar atesta o reală regenerare (proces care se intinde pe zeci si sute de ani) și nu doar o dată a unui "început" de regenerare...care sa adoarmă "simțurile" plimbareților perplecși și siderați, de prin padurea Cernica...

Ocolul Silvic Branesti U.P. vi - Cernica, u.a. 28 E

Autorizaţia de exploatare nr. a220011960067 din date de 01.09.2022

Titular autorizaţie de exploatare SC WMA SOFT COMMERCE SRL

C.U.I. RO41047647

Partida nr. 2100119600550/PRSB Suprafaţa 2.82 (n.r. Ha) Volum de exploatat 1.102,58 mc

Felul tăierii LA RAS 

Modul în care se asigură regenerarea: natural, împăduriri sau mixt: impadurit

Anul în care se asigură regenerarea completă a suprafeţei 2023

Termenul de exploatare

de la 01.09.2022 până la 30.12.2022 prelungit până la .................. .

Traseu Cernica Branesti padurea cernicaInițial, într-o oarecare masură ne-am liniștit și ne-am bucurat că totuși, aceste tăieri sunt făcute având la bază o autorizație, dar am ramas și suntem încă nedumeriți în legatură cu modul în care se face "regenerarea" zonei respective...și a pădurii Cernica în general.

Bucuria de mai sus a durat extrem de puțin, când am văzut ce se întâmplă, în continuare, pe drumul nostru spre râul Pasarea care desparte localitatea Branesti de Padurea Cernica, pe traseul marcat în foto de mai jos.

Pe acest drum forestier și de asemenea pe alte poteci (la întâmplare) am întâlnit multe alte "parchete de exploatare", unele marcate și având panou de informare (cu date complete sau nu), altele nemarcate, și ne-am dat seama că ceea ce vazusem inițial, nu reprezintă decat o mică fracție din fenomenul tăierilor din Pădurea Cernica. A se vedea video si foto de mai jos.

panou2Autorizate sau nu, aceste exploatări / panouri de informare, nu ne "încălzesc" deloc și magnitudinea tăierilor, ni se pare mai mult decât ciudată și foarte îngrijorătoare, în condițiile în care, ceea ce am văzut și poate vedea oricine cu ochiul liber (în video sau la o mică plimbare prin pădure), copacii tăiați (cu foarte mici excepții) par a fi copaci foarte viabili și nu doar niște uscături sau niște copaci seculari de pe vremea lui Mihai Viteazul, care "și-au trait traiul"...și și-au mancat "carbonul"...mulți dintre aceștia ni s-au părut chiar niște stejari foarte viguroși...oare de ce este nevoie ca aceștia să fie "regenerați" ?!!!

 

 

loc recoltare padurea cernicaCu fiecare săptamană care trece, vedem cum "apare soarele" pe hectare intregi de "fostă" pădure, "regenerată" definitiv (a se citi "rasă" de pe fața pământului) "legal" conform panourilor.

În aceste zone, toți copacii sunt tăiați la rand și nu intelegem de ce, în condițiile în care acești copaci, așa cum am mai spus, par a fi suficient de sanatosi și "merituoși" să "traiască" în continuare, în această pădure...Întradevar am văzut și zone unde copacii au fost tăiați selectiv, rezultand o arie de pădure mai "rară" (de fapt, cam prea rară), dar majoritatea zonelor sunt "rase" în totalitate, așa cum se poate vedea clar în video prezentat...și fără nici o urmă de reîmpădurire sau replantare....rezultând câmp curățat de toată vegetația... 

Pe drum am întalnit și un cetățean, pe bicicletă (nu biciclist) și care văzându-mă că fac "poze", și-a exprimat năduful:

-Dom'le, e dezastru ce se intamplă în pădurea asta...duce-ți-vă mai încolo (spre Brănești) să vedeti ce s-a taiat...aici e nimica toată...

-Păi văd că există autorizații, încerc eu să scuz "situația"...

-Haide, dom'le, păi normal că există autorizație...așa se face "treaba"...cu acte..."legal"...

panou3Ne-am văzut de drum și întradevar nu ne venea să credem ochilor ce vedeam pe marginea drumului forestier și în luminișurile "generate" artificial:  sute de metri liniari de copaci ai unor   partide deja tăiate, așteptându-și rândul la "bucățire" în butuci, după cum se poate vedea în cele peste 200 de fotografii si 17 minute de video de  mai jos. Și asta doar pe traseul prezentat în foto alăturată.

În apropiere de Brănești, la cateva zeci de metri distanță de potecă, am întâlnit și doi cetățeni care, atunci cand ne-au vazut apropiindu-ne, sau făcut nevăzuți, apărând mai târziu cu cate un mic buștean în spate, grabinduse spre gospodaria lor din Brănești...Nu am putut să ne mai "impresionam" și doar am constatat încă o dată, de data aceasta la o scară mult mai mică că...pentru omul de rând iarna se apropie...cu pași și mai repezi...

Am constatat de asemenea că, între Brănești și pădure s-a mai construit un mic podeț peste râul Pasărea, probabil pentru facilitarea activităților (binențeles) autorizate, ale Ocolului Silvic Branești care are în gestiune Pădurea Cernica.

La final nu putem decât să felicităm creativitatea lucrătorilor "silvicultori" ai companiilor "autorizate" și care confirmă încă o dată că românul s-a născut poet, dar mai ales...sculptor...în lemn...și nici nu se putea altfel, în condițiile în care codrul, a fost, "frate cu românul"...acum, "legal" și cu "acte" resturile pădurii Cernica și codrilor Vlăsiei, au fost "înfrățite" cu companiile și foarte curând, în acest ritm, vor deveni doar ....un lăstăriș fără valoare, în care se vor arunca și mai multe gunoaie... 

butuci sculptati padurea cernicaVom monitoriza în continuare tăierile din această pădure și așteptăm în continuare răspunsul Romsilva la întrebările de mai jos, astfel încât să vă putem informa cât mai corect cu privire la fenomenul tăierilor masive care au avut și au loc în continuare în pădurea Cernica .

A SE CITI SI:

Cum dispar, cu acte, ultimele rămășițe din Codrii Vlăsiei: „Nu vom mai avea pădure, ci un boschet”

ORDIN nr. 1540 din 3 iunie 2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos

Taieri masive in Padurea Cernica. 16-oct-2022

 

Jaf energetic la nationale...cu impacturi la locale. Defrisari masive in padurea Cernica.

Actualizare: 18-nov-2022. Raspunsul Romsilva cu privire la defrisarile care au loc in Padurea Cernica...

Mai jos va prezentam raspunsul trimis de Romsilva cu privire la defrisarile si taierile masive din Padurea Cernica. In data de 9-oct-2022, publicam articolul  "Jaf energetic la nationale...cu impacturi la locale. Defrisari masive in padurea Cernica" pe care il puteti revedea mai jos. 

In data de 10-oct-2022, Asociatia Vox Cernica transmitea catre Romsilva o cerere de solicitare de informatii in temeiul Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu privire la defrisarile care au loc in Padurea Cernica.

Pentru faptul ca raspunsul Romsilva nu a fost dat in termenele legale conform Art.7 din Legea 544/2001, Asociatia Vox Cernica a revenit catre Romsilva (in data de 14-nov-2022) cu o reclamatie (conform Art. 21 din aceasi lege) adresata inclusiv Directorului General si a Corpului de Control din cadrul Romsilva, dupa cum se poate vedea in copiile dupa e-mailurile transmise catre Romsilva.

In data de 16-nov-2022, Romsilva comunica prin ocolul silvic Branesti raspunsul sau la intrebarile formulate de Asociatia Vox Cernica cu privire la defrisarile care au loc intr-o anumita locatie din Padurea Cernica si care este descrisa mai jos find vorba de Autorizaţia de exploatare nr. a220011960067 din date de 01.09.2022, care  a permis "raderea" a inca 2.8 ha de padure si obtinerea a 1102.58 mc de masa lemnoasa. Aceasta zona taiata la "ras" este doar o mica parte din ariile dezpadurite in ultimii ani in baza asa numitelor "Amenajamantelor silvice" si care reprezinta proiecte tehnice aprobate prin ordin de ministru si in baza asa numitelor lucrari de "regenerare".

Dupa cum se poate observa, raspunsul Romsilva este unul foarte evaziv de fapt neraspunzand-se la unele intrebari pe care le-am adresat.

panou11.    Care este temeiul legal / statutar și care sunt programele / planurile de tăieri (cu furnizarea  acestor planuri) în baza căruia au avut loc aceste defrișări recente, la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147 

Dupa cum puteti vedea din raspunul de mai jos, nu ne-au fost transmise si planurile de amenajament solicitate la acest punct, raspunsul fiind unul vag / general, facandu-se referire la legislatia generala in vigoare.

2.    Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?

 Noi am intrebat care sunt motivele si ni se raspunde ca tipul de taiere care s-a executat a fost unul "la ras".

3.    Care este suprafața defrișată și care este volumul estimat de masă lemnoasă rezultată în urma defrișărilor?

 Raspuns conform intrebarii.

4.    Care au fost criteriile pentru selecția arborilor care au fost tăiați?

Raspuns general prin referire la anumite Norme Tehnice.

5.    Care este destinația (cine sunt beneficiarii) masei lemnoase rezultate și care sunt veniturile estimate a fi obținute în urma valorificării masei lemnoase rezultate în urma defrișărilor?

Dupa cum vedeti datele respective sunt considerate ca fiind  "informatii confidentiale" si nu pot fi facute public.

6.    Cum este organizată activitatea Direcției Silvice Ilfov, pentru paza și protecția împotriva tăierilor si valorificării ne-autorizate / ne-legale ale masei lemnoase din Pădurea Cernica si Căldăraru?

Raspuns acordat.

Va lasam si pe Dvs. sa analizati si sa comentati aceste raspunsuri si de asemenea vom reveni cu mai multe detalii dupa propria noastra analiza aprofundata, asupra celor prezentate de catre Ocolul Silvic Branesti.

Deocamdata, in baza tuturor celor prezentate pana acum, ramanem la opiniile pe care le-am formulat pana acum cu privire la problema defrisarilor din padurea Cernica si anume: sub umbrela unei legi permisive si in lipsa planurilor de management pentru Padurea Cernica, (padure care face parte din ariile protejate siturile "Natura 2000" - Lacul si Padurea Cernica), vom asista cum, sub o aparenta legala, in acest ritm, aceasta padure va fi redusa foarte curand, de la Codrii Vlasiei la o intindere de boscheti si lastaris.

 

 

Către:   DIRECTOR GENERAL
             REGIA NATIONALA A PADURILOR
             ROMSILVA
             DIRECȚIA SILVICĂ ILFOV
             Adresa: Str. Petricani, Nr. 9A, Corp 2,  Sector 2, cod poștal: 023841, București
             CC: Compartiment Corp Control
                    Compartiment comunicare si relatii externe
             E-mail: office@rnp.rosilva.ro
                         biroupresAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
                         office@bucuresti.rosilva.ro

RECLAMATIE CONFORM ART.21/LEGEA 544/2001

Stimate D-le Director General,

In data de 10-10-2022, a fost transmis, catre Romsilva, la adresele de e-mail urmatoare: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..ro, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.,  solicitarile de date si informatii (descrise in e-mail-ul anexat acestei reclamatii) de interes public conform Legii 544 / 2001, in vederea unei bune informari a opiniei publice.

Pana astazi 14-nov-2022, la mai mult de 30 de zile de la data trimitierii e-mail-ului specificat si retransmis mai jos, persoana solicitanta a acestor date (conform art. 6/Legea 544/2001), in speta Asociatia Vox Cernica date de identificare: xxx, E-mail: asociatia @ voxcernica.ro, nu a primit vreun raspuns in termenele prevazute de art. 7/Legea 544/2001.

In urma analizei acestei reclamatii cu privire la neaplicarea de catre compartimentele de specialitate a Romsilva si a refuzUlui acestora de a raspunde solicitarilor conform prevederilor Legii 544/2001, va rugam sa dispuneti conform atributiilor legale care va revin si conform prevederilor Legii 544/2001:

Articolul 7
(1) Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petițiilor.
(3) Solicitarea și obținerea informațiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condițiile tehnice necesare, și în format electronic.

Capitolul III Sancțiuni:

Articolul 21
(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorități ori instituții publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere și atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.
(2) Împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamație la conducătorul autorității sau al instituției publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoștință de către persoana lezată.
(3) Dacă după cercetarea administrativa reclamația se dovedește întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamației și va conține atât informațiile de interes public solicitate inițial, cât și menționarea sancțiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.
Articolul 22
(1) În cazul în care o persoana se considera vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritorială domiciliază sau în a carei raza teritorială se afla sediul autorității ori al instituției publice. Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la art. 7.
(2) Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale.
(3) Hotărârea tribunalului este supusă recursului.
(4) Decizia Curții de apel este definitiva și irevocabilă.
(5) Atât plângerea, cât și recursul se judecă în instanță, în procedură de urgență, și sunt scutite de taxă de timbru.

In baza celor de mai sus, va atragem atentia ca, in cazul in care, in continuare, nu se va raspunde la solicitarea de mai jos in termen de 10 zile calendaristice de la acest e-mail, Asociatia Vox Cernica isi rezerva dreptul de a actiona conform prevederilor legale din Legea 544/2001.

Asociația Vox Cernica
xxx
        E-mail: asociatia @ voxcernica.ro

AMEXA RECLAMATIE
e-mail transmis in data de 10-10-2022 catre Romsilva

-------- Original Message --------
Subject: Solicitare date si informatii in temeiul Legii 544 / 2001 referitor defrisari in Padurea Cernica
Date: 2022-10-10 11:42
From: asociatia @ voxcernica.ro
To:     Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.birAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.office@bucuresti.rosilva.ro

Către:    REGIA NATIONALA A PADURILOR
             ROMSILVA
             DIRECȚIA SILVICĂ ILFOV
             Adresa: Str. Petricani, Nr. 9A, Corp 2,  Sector 2, cod poștal: 023841, București
             E-mail: office@rnp.rosilva.ro
                         biroupresAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
                        office@bucuresti.rosilva.ro
Bună ziua,

În temeiul Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public precum și pentru o corectă informare a publicului, vă solicităm să ne furnizați următoarele date și informații în cadrul răspunsurilor Dvs. la întrebările de mai jos cu privire la defrișările masive din Pădurea Cernica în aria localizată la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147.

Vă rugăm să aveți în vedere că este vorba de defrișări noi, efectuate zilele trecute, așa cum se poate constata printr-o deplasare la locația prezentată mai sus și de asemenea după cum se poate vedea în fotografiile și video publicate în articolul:

“Jaf Energetic La Naționale...Cu Impacturi La Locale. Defrișări Masive În Pădurea Cernica.”, accesibil la link-ul:

https://www.voxcernica.ro/stiri/720-jaf-energetic-la-nationale-cu-impacturi-la-locale-defrisari-masive-in-padurea-cernica.html

publicat în publicatia online: vww.voxcernica.ro

1.    Care este temeiul legal / statutar și care sunt programele / planurile de tăieri (cu furnizarea  acestor planuri) în baza căruia au avut loc aceste defrișări recente, la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147
2.    Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?
3.    Care este suprafața defrișată și care este volumul estimat de masă lemnoasă rezultată în urma defrișărilor?
4.    Care au fost criteriile pentru selecția arborilor care au fost tăiați?
5.    Care este destinația (cine sunt beneficiarii) masei lemnoase rezultate și care sunt veniturile estimate a fi obținute în urma valorificării masei lemnoase rezultate în urma defrișărilor?
6.    Cum este organizată activitatea Direcției Silvice Ilfov, pentru paza și protecția împotriva tăierilor si valorificării ne-autorizate / ne-legale ale masei lemnoase din Pădurea Cernica si Căldăraru?

Vă rugăm să ne furnizați, răspunsurile Dvs. precum si datele si informațiile solicitate, în format electronic, pe adresa de e-mail asociatia @ voxcernica.ro în termenele prevăzute de Legea nr. 544 / 2001.

In cazul unor neclaritati va rugam sa ne contactati la email sau telefon prezentat mai jos:

Asociația Vox Cernica
xxx
        E-mail: asociatia @ voxcernica.ro

Articol initial:

La o plimbare prin padurea Cernica, pe drumul dinspre strada Decebal spre Casa Padurarului, in apropierea acesteia, am observat pe marginea drumului si in proximitate, mai multi copaci taiati pusi gramada, probabil asteptand sa fie facuti butuci si transportati spre...destinatii necunoscute...Îi puteti vedea in foto si video de mai jos.

Cu o zi inainte (sâmbătă, zi nelucrătoare), tot la o plimbare prin padurea Cernica, de data aceasta pe drumul ce duce spre Branesti, cu intrare din strada Traian, langa Manastirea ortodoxa de maici, de stil vechi, Sf. Ioan Maximovici, m-am intersectat cu mai multi biciclisti care ne frecventeaza din ce in ce mai des frumoasa padure Cernica, dar si cu doua dubite, care ce-i drept, pareau destul de "dubioase", fiind burdușite ochi cu butuci, proaspat taiati, gata de livrat...

Stiind ca, la capatul strazii Traian, adica la intrarea/iesirea din padure, exista o bariera sub lacat, (dupa cum puteti vedea in fotografii) nu mi-am facut o problema ca dubitele ar fi ale altcuiva decat ale celor care "gospodaresc" padurea Cernica si nu am fost inspirat pentru a face cateva foto ale acestora, dar eram in padure pentru relaxare si nu în cautarea taietorilor de lemne autorizati sau nu.

Îmi reproșez că, macar puteam sa fac niste foto urmelor auto sau a prezentei pe poteci a balegarului, urme care dovedesc circulatia intensa a vehiculelor terestre / "extraterestre", autopropulsate sau nu, cu un cal putere sau mai multi...

Apropo, pentru cei care doresc sa mai construiasca o casa din chirpici sau sa zugraveasca peretii folosind acest ingredient strict necesar, sau pentru cei care stiu ca acest balegar (de cal) e cel mai bun ingrasamant natural, le garantam prezenta bogata a acestei resurse ne(mai)pretuite si nelimitata in aceasta padure.

defrisari padurea cernica 9 sep 2022Parerea de rau, ca nu am facut fotografiile dubitelor respective, a aparut in momentul in care astazi, am vazut acesti copaci, la orizontală, pe marginea drumului si care nu par a fi niste vreascuri numai bune de încarcat în caruțe sau pe biciclete (ca pe vremuri) și nici taieri normale, de intretinere / regenerare, a unor copaci imbatraniti, uscati, ci mai degrabă, par a fi victimele unor defrișări in toata regula fără a se ține cont de viabilitatea lor.

Nu stim  (inca) de ce au fost taiati si de aceea vom folosi această ocazie, pentru o corecta informare a opiniei publice (și in baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public) pentru a adresa (și pe această cale) către cei care gestioneaza fondul forestier proprietate publica a statului (in speta ROMSILVA prin Directia Silvica Ilfov - Ocol Silvic Branesti), urmatoarele intrebari (cu dreptul la replica asigurat):

 1. Care este temeiul legal / statutar și care sunt programele / planurile de tăieri (cu furnizarea  acestor planuri) în baza căruia au avut loc aceste defrișări recente, la coordonatele GPS aproximative: Latitudine 44.43533475215979, Longitudine 26.281357867863147 

2. Care sunt motivele pentru care a fost defrișată zona din pădurea Cernica, după cum se poate vedea in foto / video, la locația menționată mai sus?  
3. Care este suprafața defrișată și care este volumul estimat de masă lemnoasă rezultată în urma defrișărilor?
4. Care au fost criteriile pentru selecția arborilor care au fost tăiați?
5. Care este destinația (cine sunt beneficiarii) masei lemnoase rezultate și care sunt veniturile estimate a fi obținute în urma valorificării masei lemnoase rezultate în urma defrișărilor?
6. Cum este organizată activitatea Direcției Silvice Ilfov, pentru paza și protecția împotriva tăierilor si valorificării ne-autorizate / ne-legale ale masei lemnoase din Pădurea Cernica si Căldăraru?
 
Imediat ce vom primi raspunsurile de la autoritatile mentionate mai sus, vom publica o actualizare a acestui articol.

Defrisari padurea Cernica.

 

O.Z.N.-urile au aterizat in padurea Cernica.

In sfarsit un mare mister a fost deslusit in legatura cu formele misterioase aparute in ultimii ani in Padurea Cernica. Se pare ca acestea pot fi vazute doar de sus, din satelit si despre care, nimeni nu a putut da inca o explicatie rationala.

A fost suficienta o plimbare "la sosea", pentru a ne da seama ca, OZN-urile de care tot vorbesc satenii si vazute in Padurea Cernica si Caldararu, nu sunt chiar atat de neidentificabile si nicidecum din alte zone ale universului cunoscut sau paralel.

Daca nu ne credeti click pe imaginile de mai jos: 

 

OZN-urile au aterizat in Padurea Cernica

A se citi si:

CUM SE TAIE MASIV SI "LEGAL" PADUREA CERNICA? VIDEO - FOTO

Padurea si lacul Cernica aur este ?! Sau loc pentru picnic si vile este !?

Ecosistemul in Padurea Cernica

Padurea Caldararu, Cernica, raiul PET-urilor si gunoaielor.

Muzeu 4x4 in aer liber in padurea Caldararu, la Iaason, vis-a-vis de strandul Cernica.

 

 

A se citi si  Cum se fură lemn chiar prin sistemul de urmărire a transporturilor. Doar 1% din tăierile ilegale sunt depistate  Sursa: Pro TV  Dată publicare: 01-11-2022 20:22 

Trăim în țara în care cele mai multe tăieri ilegale de arbori trec neobservate, pentru că hoţii de lemne au învăţat să fenteze până şi cele mai sofisticate metode de control: 

 

A se citi si articolul Zece metode prin care se fură lemne. Cu tot cu SUMAL Sursa: COTIDIANUL Dată publicare: 01-11-2022 

Conform unui raport al Agent Green, metodele de furt nu sunt nici măcar foarte sofisticate. ”SUMAL poate fi foarte ușor de înșelat de transportatori și procesatori prin cel puțin zece metode de furt precum cea a teleportării, călătoriei în timp, a evaporării sau a sublimării. În toate situațiile lemnul furat nu apare niciodată în SUMAL și volumul acesta de lemn îl depășește pe cel al tăierilor legale”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

 

A se citi si articol preluat - pressone.roCum dispar, cu acte, ultimele rămășițe din Codrii Vlăsiei: „Nu vom mai avea pădure, ci un boschet”

În legislația românească, pădurile din jurul Capitalei, parte din Codrii Vlăsiei, sunt încadrate ca păduri de producție. Adică de unde Romsilva sau proprietarii privați pot extrage lemn pe care să-l valorifice ulterior. Stejar de sute de ani care ajunge să valoreze și 500 de euro pe mc.

Modul în care sunt făcute tăierile reprezintă, însă, potrivit specialiștilor în silvicultură, un malpraxis cu efecte pe termen lung. Pădurea istorică din jurul Bucureștiului se transformă într-un lăstăriș lipsit de valoare. Iar rădăcina problemei se află într-o legislație depășită de timp și în instituții lipsite de transparență.

aviz transport lemne padurea cernicaAplicația Inspectorul Pădurii, (preluata mai jos), este instrumentul prin care orice cetățean poate interoga baza de date a SUMAL 2.0 și poate afla detalii despre transporturile de material lemnos de pe tot teritoriul Romaniei, inclusiv din Padurea Cernica.

Accesul în aplicație se face de pe orice dispozitiv fix sau mobil cu acces la internet, direct din browser, la adresa inspectorulpadurii.ro.

Echipa de dezvoltare de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a creat și două versiuni dedicate terminalelor cu Android și iOS. Ambele versiuni au fost încărcate pe platformele dedicate (Google Play și AppStore) și sunt disponibile pentru descărcare de catre oricine doreste sa monitorizeze transporturile de material lemnos.

In fiecare moment puteti vedea detalii despre locul recoltarii, cantitatea transportata, detalii avize de transport, entitatile autorizate pentru exploatare, numarul de identificare mijloc de transport et. dupa cum se poate vedea un exemplu in foto alaturata si in aplicatia propriu-zisa de mai jos:

 

Interpelări Autorități: Păduri București – Ilfov

„Ghidul Greenpeace” pentru detalii despre ce informații trebuie să îți notezi sau să fotografiezi. Sesizarea va fi înaintată către autoritățile responsabile din zona în care a fost observată problema.

Vox Cernica TV