- Scris de Lilian Iordache Lilian Iordache
- Categorie: Stiri recente Stiri recente
- Creat: 11 Octombrie 2023 11 Octombrie 2023
- Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2024 23 Noiembrie 2024
- Accesări: 26220 26220
Actualizare 16-nov-2024
Este soarta Padurii Caldararu - Cernica, pecetluită?
Aseara, 15-nov-2024, incepand cu orele 18:00, satul Caldararu a fost vizitat de reprezentantii Primariei Cernica, vizita finalizata intr-o sedinta de lucru, neanuntata oficial din timp pe site-ul primariei, dar la care au fost invitati, neoficial, mai multi săteni, majoritatea acestora reprezentand sexul bărbătesc.
Dupa cum s-au exprimat unii dintre acestia, aceasta sedinta, repede și din vorbă-n, vorbă, s-a transformat intr-o adevarata Poiana a lui Iocan, axata in principal pe avantajele pe care satenii le vor avea daca vor vota PNL, tinand cont ca acest partid detine majoritatea in organele de conducere a CJ Ilfov, inclusiv presedintia, prin Dl. Hubert Thuma, astfel putandu-se influenta politicile cu privire la fondurile disponibile pentru comuna Cernica, in vederea realizarii, in special a unor lucrari viitoare de infrastructura, cum ar fi: asfaltarea / reasfaltarea unor strazi / ulite, finalizarea unor lucrari de apa si canalizare si de asemenea realizarea unui drum de legatura intre satul Caldararu si centura Bucuresti (cel mai probabil pe langa calea ferata Bucuresti-Oltenita, cu o sub-traversare pe sub viitoarea autostrada A0 care uneste A2 cu DN3).
Cu aceasta ocazie, s-a reiterat satenilor acestui sat aflat la marginea padurii Caldararu, intentia CJ Ilfov, de a se transfera aceasta padure adevarata, de la nivel national, de la Romsilva din administrarea publica a statului roman, în domeniul public si administrarea UAT Cernica, si transformarea acesteia, culmea, intr-un parc urban, "natural" si de "interes public", care va contine mult plastic reciclat (dotat cu toate cele, banci si piste de plastic fabricate din pantofi vechi reciclati, alei iluminate, foisoare, bariere, taxe de intrare, alte facilitati pentru generarea si cresterea veniturilor, atragerea cat mai multor vizitatori, vizitatori pe care, la acest moment nu-i impiedica nimic, nici un obstacol fizic sau de alta natura, sa viziteze, daca doresc, toata aceasta padure, in cele mai adanci desisuri ale sale, in starea sa naturala si salbatica)
Si toate acestea, pur si simplu, intr-un scop principal, pe care nu se mai fereste nimeni sa-l declare (inclusiv in aceasta ad-hoc Poiană a lui Iocan, pentru a se obtine, eventual mai usor sustinerea comunitatii - cel putin a celor din comunitate, care detin terenuri in aceasta zona, deci un scop - altul decat cel declarat oficial - de sprijin al viabilitati / sustenabilitatii / protejarea padurii Caldararu si a biodiversitatii acesteia) si anume: cresterea valorii terenurilor aflate intre aceasta padure si linia de cale ferata Bucuresti - Oltenita, si de asemenea in alte zone adiacente, adica scopuri pur latifundiare ale catorva persoane.
Nu stim inca pe ce se bazeaza autoritatile locale cand incearca sa asigure satenii acestui sat / comune, ca acest parc se va face "sigur" in conditiile in care legislatia in vigoare impune parcurgerea unor pasi cum ar fi realizarea si documentarea unor studii de fundamentare si fezabilitate serioase si care sa demonstreze profesional si neindoielnic, din punct de vedere economic, social si al mediului, necesitatea si justificarea transformarii unei ditamai paduri primordiale de 115 ha, bun public, al tuturor, declarata sit Natura 2000 (protejata la nivel national si european) intr-un parc urban / de "distractii" si de asemenea se impune obtinerea unor autorizatii de mediu din partea Ministerului Mediului si altor autoritati (si care, cel putin pana la acest moment nu sunt de acord cu un asemenea demers, dupa cum puteti vedea mai jos).
Finalitatea oricarui proiect in legatura cu Padurea Caldararu trebuie sa asigure sustenabilitatea / viabilitatea acestei paduri (ex. sa se asigure ca ea va continua sa existe ca padure așa cum este la momentul prezent, pentru ca la randul ei, aceasta padure asigură deja si va produce cu siguranță in continuare beneficii TUTUROR - nu doar catorva, pentru viata si bunastarea acestora), dar, pana acum nimeni nu a aratat care sunt / vor fi aceste beneficii, ale acestui proiect , pentru aceasta padure. Nimeni nu a formulat pana acum, care sunt de fapt problemele reale care pun in primejdie viabilitatea si biodiversitatea din padurea Caldararu si care ar putea fi solutiile adecvate pentru aceste probleme.
Motivul? Foarte simplu. Se va vedea imediat ca, la acest moment, cea mai mare problema a acestei paduri, este chiar acest proiect (prezentat si promovat in straie de proiect "ecologic", "natural", "zero-waste (?!)"), extrem de intrusiv in ecosistemul acesteia si prin care se va exploata aceasta padure in alte scopuri decat cele de asigurare a supravietuirii si viabilitatii ei ca padure.
Pentru orice alte probleme ale acestui trup de padure (Caldararu) si a celorlalte trupuri de padure ale padurii Cernica, cum ar fi gunoaiele aruncate de unii vizitatori sau taierile (aceste taieri, de fapt au loc, inclusiv sub forma de defrisari / taieri la zero, in padurea Cernica si nu in padurea Caldararu) si pentru care ar exista deja multe alte solutii, totusi observam ca nici o autoritate relevanta, nu pune in aplicare vreo masura astfel incat aceste probleme sa dispara.
De ce nu? Pai cui si ce beneficii ar aduce aceste masuri, cu exceptia padurii si a populatiei?!
In schimb, periodic, auzim stiri electorale si suntem invitati sa plantam copaci in camp, ca si cum nu ar exista o padure care are nevoie de protectie impotriva acestor taieri sau impotriva altor agresiuni / intruziuni in ecosistemele acestor paduri.
A se citi si - Taiem padurea Cernica dar plantam copaci in camp pentru asa-zisa Centura Verde a Bucurestiului.
Aceste detalii, din care ar rezulta intr-un mod evident ca nu padurea va fi beneficiara a acestui proiect (si implicit toata populatia), ci doar niste proprietari de terenuri din zona, precum si cei care vor administra / opera acest proiect, nu le prezinta, nu le discuta nimeni si nici nu vor fi vreodata comunicate oficial si transparent catre comunitate.
Impactul asupra acestei paduri va fi unul devastator, pentru ca ea nu va mai fi o padure, ci doar ca un parc urban (cu mai multi copaci) ca cele cu care deja sunteti familiarizat. Un parc din care vor disparea majoritatea speciilor de flora, fauna si avifaunistica, care oricum deja sunt afectate de poluare si alte "beneficii" aduse de civilizatie. Doar uitati-va la padurea de la strandul Cernica, si la alte parcuri, botezate "naturale", unde va puteti cățăra in copaci si puteti "servi", în tihnă, un mic in "linistea" padurii si o sa intelegeti mai bine care sunt beneficiile viitoare pentru padurea Caldararu si a ecosistemului acesteia.
In loc sa vedem propuneri de proiecte care sa ajute la prezervarea / dezvoltarea acestei biodiversitati, vedem un proiect care de fapt va fi principala cauza a distrugerii acesteia si a padurii care o gazduieste. Padurea Caldararu si alte paduri, au supravietuit sute si mii de ani, fara sa aiba nevoie de "proiecte" care sa le aduca in ecosistemele lor pantofi reciclati, sub forma de atractii pentru potentialii vizitatori.
Solutia pentru continuitatea acestora, este un singura: interventia omului asupra ei - sa tinda catre 0. Padurea isi poate avea singura de grija si nu are nevoie de nimeni sa o salveze cu pseudo-proiecte, denumite cat mai "eco", ca asa ar putea trece mai repede pe sub "radarul" opiniei publice si ale autoritatilor de mediu.
Nu este exclus totusi, ca, in urma viitoarelor alegeri si a asigurarii unei oarecare stabilitati a configurarii politice inclusiv decizionale, acest proiect, totusi, sa mearga mai departe, in ciuda tuturor evidentelor de bun-simt, ca natura nu are decat de suferit in urma acestui proiect pur comercial cu scopuri, (laudate de "unii" proprietari de terenuri, dar neacceptate de catre majoritatea afectata, a celorlalti) altele decat protejarea si prezervarea padurii Caldararu, Cernica.
Opinia reala a multor locuitori din Caldararu, comuna Cernica si din Romania precum si miile de reactii ale acestora, netimorate de prezenta si autoritatea - autoritatilor, sunt minutios documentate de catre Portalul Vox Cernica in articolul de mai jos "Protejam padurea Caldararu - Cernica sau o transformam in parc de distractie ?! Parcul Natural Zero Waste". si de asemenea pe pagina de Facebook a acestui portal.
O simpla "Poiana a lui Iocan", in stil cernicas, nu este suficienta pentru a se demonstra sustinerea tuturor partilor interesate intr-un asemenea proiect, aberant, proiect prin care, puțina natură care încă mai reprezinta si face mandria comunei Cernica, padurea si lacul ei, sa fie iremediabil distruse, inclusiv, pentru a se avea motive pe viitor pentru a planta mii de copaci in camp.
Sau poate ca aceasta Poiana a lui Iocan este suficienta si atunci cel mai probabil, noi ne-am pierdut definitiv si iremediabil sensul conceptului de - bun simt si autoconservare.
Dumneavostra, locuitorii si cetatenii satului Caldararu si acestei comune, in final, veti decide. Stati linistiti, mai glumim si noi, pentru ca este sfarsit de saptamana si vrem sa incheiem aceasta stire de week-end, intr-o nota pozitiva.
Week-end placut!
Mai jos detalii si actualizarile recente privind evolutia acestui proiect
A se citi:
Taiem padurea Cernica dar plantam copaci in camp pentru asa-zisa Centura Verde a Bucurestiului.
Imagini VIDEO in premiera cu fostul strand Cernica. TVR - 1973.
Cota apei lacului Cernica a scăzut cu peste 130 de cm. 7-nov-2024.
Saga existentiala a lebedelor de pe lacul Cernica.
Gardienii galaxiei si pescuit explosiv pe lacul Cernica. Foto-Video.
ATACUL asupra Pădurii Căldăraru - Cernica, continuă.
Mai mulți cetățeni din satul Căldăraru ne-au semnalat faptul că, "pe sub ochii Poliției și a Primăriei Cernica, un autovehicul de tip papuc, culoare roșie, a efectuat intre 10 și 15 curse (efectuează încă) pentru transportul lemnelor tăiate din Pădurea Căldararu, pe digul lacului dintre satul Căldăraru și Cernica, pentru a evita controalele potențiale. Lemnele descărcate sunt preluate de o dubă din rondul de lângă canalul care unește lacul Cernica de râul Dâmbovița și sunt transporate mai departe în satul Tânganu. Din ce ni s-a transmis pana acum, se pare ca cei care conduc autovehiculul sunt din Tanganu si ar fi "paznici" ai lacului Cernica.
Actualizare 18-Nov-2023
ÎN ROMÂNIA A APĂRUT PANDEMIA PROIECTELOR DE TRANSFORMARE A PADURILOR ADEVĂRATE ÎN PARCURI URBANE.
PĂDUREA - PARC vs. PĂDUREA PRIMORDIALĂ.
Care este mai benefică pentru societate?
Mai jos puteți găsi povestea Pădurii Căldăraru, Cernica, Ilfov, (precum și a altor păduri din Romania) pentru care, au început demersurile de transformare dintr-o pădure adevărată de 115 ha clasificată sit Natura 2000, într-o pădure - parc / tematică / recreativă / educațională, dar pentru care însă, nu există acordul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.
Până la acest moment cel puțin 2.500 de ha de păduri primordiale, din tară, în special în jurul marilor orașe au fost transferate UAT-urilor locale pentru transformarea acestora în păduri - parc.
Acest proiect nu este deloc singular sau "unic" așa cum îl prezintă promotorii acestuia, ci este doar unul dintre multele proiecte trase la "indigo" apărute de curând in Romania, sub forma unei "pandemii" de proiecte propuse de autoritățile locale din Romania și susținute in vederea atingerii unor obiective și interese mai degrabă private, de afaceri și nu în vederea satisfacerii intereselor publice.
Amploarea acestui fenomen, neadusă încă la cunoștința opiniei publice, este posibilă datorită vulnerabilităților legale ale Codului Silvic prezentate mai jos și care, au trecut pe sub "radarul" organizațiilor de mediu care au ca misiune protecție pădurilor / mediului înconjurător precum și pe sub cel al presei centrale din Romania.
În prezent multe dintre aceste proiecte, promovate pe diverse căi, ca fiind "benefice", "non-invazive", au fost deja implementate sau sunt în curs de implementare în diferite stadii, fără să se cunoască necesitatea, oportunitatea și scopul real al acestora și nici impactul negativ al unor asemenea parcuri asupra biodiversității, florei, avifaunisticii / ecosistemelor pădurilor originale și de asemenea, fără să fie prezentate publicului larg efectele negative pe, termen mediu și lung ale urbanizării pădurilor primordiale, asupra omului, mediului înconjurător și al societății în general.
Actualizare 17-Nov-2023
"Lăsați orice speranță, voi cei care intrați"
"Încă o pădure moare, în deplina (noastră) tăcere."
G.S. (versuri citate din sutele de comentarii ale celor care au avut curajul sa spuna ceea ce cred in legatura cu acest Proiect pe (click aici): pagina de Facebook a Portalului Vox Cernica.
AVEM CONFIRMAREA - Adresa nr. R/35118/09/11.2023 – Răspuns sesizare
"Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor nu este de acord cu acest proiect, nefiind informat oficial despre inițiativa unilaterala a Consiliului Județean Ilfov, privind "proiectul pilot de interes public" - pădurea parc "Parcul Natural Zero Waste", in pădurea Căldăraru, județul Ilfov."
Paragraful de mai sus reprezintă un extras din răspunsul Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor la solicitarea unor vizitatori ai Portalului Vox Cernica si care au avut amabilitatea sa ne pună la dispoziție răspunsul acestui minister, cu privire la un pseudo - proiect ABSURD, de transformare a unei păduri adevărate (Pădurea Căldăraru, Cernica, sit Natura 2000, arie protejata drastic prin legi naționale si europene) într-un parc urban ordinar, de distracții, sub acoperirea unor lozinci mincinoase, eco-turistico-distractive din domeniul protecției naturii si mediului înconjurător.
Dezacordul de mai sus este o veste buna pentru Padurea Caldararu, dar este doar o veste de "etapa" si o rezolutie provizorie, tinand cont de stadiul pregatirii acestui proiect, pentru care s-a hotarat demararea unui studiu de fezabilitate. La acest moment nu stim care va fi totusi rezolutia finala a Ministerului Mediului dupa ce, studiile de specialitate, necesare conform Codului Silvic vor ajunge la acest minister pentru obtinerea avizelor necesare inclusiv cele ale comisiei tehnice pentru silvicultură. Dupa cum puteti vedea mai jos, pana acum, acelasi minister a aprobat in țară transferuri de mii de de ha din proprietatea publica a statului român catre cele ale unor UAT-uri locale.
Un exemplu recent, de acum doua zile, este cel de la Brasov, unde Comisia Tehnică de Avizare pentru Silvicultură (CTAS) din cadrul Ministerului Mediului a aprobat transformarea unei suprafeţe 1.700 de ha de pădure din municipiul Braşov in regimul de pădure-parc, aceiasi reprezentantii ai Ministerului Mediului subliniind că, implementarea acestui concept de pădure-parc în Braşov „reprezintă un exemplu remarcabil de adaptare la contextul local” iar iniţiativa „subliniază angajamentul Braşovului faţă de dezvoltarea durabilă şi responsabilă”.
Din toate informatiile deținute de pana acum si a modului in care a fost si este promovat si prezentat, acest proiect va fi realizat, ca și celelalte de fapt, doar in scopuri pur comerciale, iar interesele sunt mai degrabă unele care țin de interesele “imobiliare” / de afaceri din jurul acestor păduri, decât de interesele publice reale si de masuri care sa conducă la o protecție mai buna a pădurilor, bunuri publice de interes national sau comunitar..
După cum puteți vedea mai jos, începând cu data de 11-oct-2023, Portalul Vox Cernica a relatat cu lux de amănunte punctul de vedere propriu, precum si punctul de vedere al vizitatorilor săi, despre acest proiect și despre protocolul de colaborare intre Consiliul Județean Ilfov-CJI, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, aprobat in ședința CJI din 31-oct-2023, în vederea demarării demersurilor necesare de realizare a acestui proiect.
Lipsa unui aviz favorabil de la Ministerul Mediului si existenta unui click aici: proiect de lege, (pentru completarea Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic care, in data de 15-11-2023 a trecut de Comisia de Mediu a Camerei Deputaților), proiect inițiat de platforma civica centuraverde.ro prin care pădurile din județul Ilfov vor fi protejate împotrivă tăierilor, nu au constituit un impediment pentru CJ Ilfov sa aprobe un asemenea protocol de colaborare, (in baza caruia proiectul va fi demarat in vederea pregătirii documentațiilor necesare si implementarii) iar Pădurea Căldăraru sa fie transferată din proprietatea publica a statului romana în domeniul public al UAT Cernica si transformata fie intr-o padure - parc, fie intr-un parc recreativ / tematic si/sau educational, fie o combinatie a celor de mai sus.
De asemenea, din toate datele deținute pana acum, această modificare de lege nu va stopa un astfel de proiect sau alte proiecte asemănătoare, în alte păduri din Ilfov sau din tara, legea reglementând strict protecția pădurilor împotriva tăierilor de copaci din padurile din Ilfov și nu impotriva amenajărior, intruziunilor, intervențiilor, măsurilor mai mult sau mai puțin invazive care amenință biodiversitatea, flora si avifaunistica pădurilor din Ilfov si din toata tara.
Aceste amenintari sunt prezente, actuale, reale și nu doar ca au condus la riscuri majore cu un grad oarecare de probabilitate, dar deja acestea s-au materializat și produc efecte / impacturi negative certe, prin faptul că, în țară, au aparut, ca ciupercile după ploaie, o inflație / pandemie de proiecte prin care se dorește transformarea multor paduri in parcuri, pe baza vulnerabilitatilor legale existente in prevederile Codului Silvic - Legea nr. 46/2008 (vulnerabilitati nepuse in discutie sau tolerate din motive necunoscute si care nu fac obiectul proiectului de modificari la Legea 46/2008, promovat de centuraverde.ro), cod care stipuleaza ca:
"Parcurile recreative / tematice / educaţionale se constituie, cu avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură, la solicitarea proprietarului / administratorului, în baza unor studii de specialitate realizate pentru păduri cu funcţii de recreere, zonate corespunzător prin amenajamentul silvic."
(1) Pot fi scoase definitiv din fondul forestier naţional, doar cu condiţia compensării acestora, fără reducerea suprafeţei fondului forestier şi cu plata anticipată a obligaţiilor băneşti, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări şi obiective:
e) ....parcuri recreative, parcuri tematice şi/sau educaţionale....
Amenajarea pădurilor - ansamblul de preocupări şi măsuri menite să asigure aducerea şi păstrarea pădurilor în stare corespunzătoare din punctul de vedere al funcţiilor ecologice, economice şi sociale pe care acestea le îndeplinesc şi este activitate de dezvoltare tehnologică
(10) Amenajările necesare pentru realizarea pădurilor-parc nu fac obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier şi sunt permise numai în situaţia în care realizarea amenajărilor nu implică tăieri de arbori sau defrişări.
1. Amenajările necesare pentru realizarea pădurilor-parc - Amenajările permise în pădurile-parc sunt:
a) alei realizate din materiale ecologice, cu lăţimea de maximum 2 m sau piste pentru biciclete;
b) bănci;
c) iluminat;
d) puncte de informare;
e) toalete ecologice;
f) construcţii provizorii din lemn cu suprafaţa construită de maximum 15 m2. În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extraşi. Pădurile-parc se vor constitui la solicitarea proprietarului/administratorului, în baza unor studii de specialitate, cu avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură.
1. Parc recreativ/tematic/educaţional - amenajările cu caracter permanent sau nepermanent, care se execută în scopul desfăşurării activităţilor recreative, cu sau fără defrişarea vegetaţiei forestiere, de tipul:
a) pergole şi/sau locuri de joacă pentru copii;
b) aventura parc sau instalaţii pentru căţărare sau iniţiere în alpinism;
c) terenuri pentru paintball;
d) piste pentru biciclete şi alte infrastructuri specifice sau favorabile circulaţiei bicicletelor, precum şi, după caz, poteci de pământ pentru deplasare pedestră şi alergare şi, separat, pentru ciclism montan şi pentru deplasare ecvestră, piste pentru alergare, piste pentru deplasare pe dispozitive cu role, punţi, pasarele şi podeţe aferente acestor căi de comunicaţie;
11/09/2020 - litera a fost modificată prin Lege 197/2020
e) căi de acces aferente;
f) acţiunile tematice şi educaţionale.
Parcurile recreative/tematice/educaţionale se constituie, cu avizul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură, la solicitarea proprietarului/administratorului, în baza unor studii de specialitate realizate pentru păduri cu funcţii de recreere, zonate corespunzător prin amenajamentul silvic.
Sa speram ca aceste vulnerabilitati ale Legii 46/2008 vor fi si ele amendate si Codul Silvic va deveni o reglementare care sa asigure cu adevarat interesele publice reale, sustenabilitatea si sansele de supravietuire ale pădurilor din judetul Ilfov si din Romania.
La acest moment nu se stie de ce aceste prevederi ale Codului Silvic, nu au fost aduse in discutie de catre organizatiile de mediu din cadrul platformei civice centuraverde.ro sau de catre alte organizatii de profil si de ce nu s-a spus clar si raspicat ca acestea reprezinta vulnerabilitati care trebuie si ele de asemenea corectate, in lege.
Probabil pentru ca nimeni nu si-a pus problema ca, vreodata, cineva s-ar putea gandi ca ar fi necesar si oportun ca o intrega padure adevarata, bun public (indiferent de dimensiunea ei), eventual declarata si arie protejata sa fie transformata intr-un parc urban sau de distractii. Si totusi, dupa cum vedem, acest lucru se intampla, nu doar cu Padurea Caldararu, Cernica, ci si cu altele din Ilfov si din tara..
De asemenea, nu prea ne vine sa credem ca ciclistii chiar vor fi incantati sa se dea cu "bike-ul" pe piste de plastic (fabricate din pantofi vechi reciclati) construite si aduse in padure, in loc sa simta poteca / traseul natural al padurii cu o amenjare minimala a acestora (ex. eliminarea șanțurilor, obstacolelor, etc.).
Presupunând că nu este doar un biciclist de oraș, ce ar cauta totuși în pădure un asemenea ciclist care preferă o cale de rulare, astfaltul / plasticul reciclat, in loc de potecă / traseul natural al padurii?
Aceste piste de biciclete ar trebui gandite in primul rand pentru carosabilul cel de toate zilele de pe soselele patriei, pentru parcurile urbane existente si nu pentru padurile adevarate.
Ce nevoie au padurile adevarate, cu ce le ajuta la protectia lor, si cum se demonstreaza ca, asemenea piste de biciclete, precum si restul prevederilor prezentate mai sus, contribuie la sustenabilitatea / ecosistemul acestor paduri?, astfel incat sa fie necesar sa existe in codul silvic.
Fiecare dintre prevederile de mai sus ar trebui / ar fi trebuit discutate astfel incat sa se demonstreze stiintific, prin evaluari de mediu profesionale, ca nu au un impact negativ.
In schimb nu vedem decat ca, toate aceste proiecte de transformare a padurilor adevarate in paduri - parc - tematice, sunt doar "învăluite", în cuvinte și imagini din lumea "magică" a Disneyland-ului de catre compartimentele de comunicare ale autoritatilor respective, încercand să sugereze si sa convingă opinia publică, inclusiv prin sondaje naiv - mieroase și work-shop-uri studențești că, e mai bine să ai o pădure - parc, încărcată cu cât mai multă infrastructură, "non-invazivă", fabricată din materiale reciclabile și că. această simbioză "inedită" între o pădure și un parc, este un lucru cu mult mai benefic atat pentru pădure cât și pentru oameni, societate in general. Și toate acestea fără nici un fel de evaluare stințifică a impactului asupra mediului, biodiversitatii, florei si avifaunisticii acestor păduri, ci doar declarații politicianiste favorabile unor asemenea proiecte.
A existat oare, asa cum ar fi fost normal, la momentul introducerii in Codul Silvic al prevederillor de mai sus, sau exista in prezent, pe undeva, vreo evaluare de impact asupra mediului / ecosistemelor padurilor astfel incat sa se justifice introducerea / existenta unor asemenea prevederi in legea 46/2008?! Nu credem. Pentru ca asemenea aberatii existente actual in lege, nu ar fi putut fi prevazute pentru padurile adevarate ale Romaniei si nu ar fi permis sa se ajunga in situatii prin care, paduri adevarate sa fie transformate in asemenea paduri - parc / tematice.
Toate aceste prevederi expuse, pot face sens pentru parcurile urbane existente dar nu pentru pădurile existente, adevarate.
Ne si imaginam ca cineva va prefera o toaleta ecologica (stiti, acea cutie de plastic care cere o moneda pentru acces pentru ca multi oameni sa-si faca nevoile in ea) in mijlocul padurii?!
Nu credem si de aceea pentru fiecare proiect care i se mai năzare câte vreunei autorități proprietare sau nu de pădure, legea spune ca trebuie sa faca un studiu prin care sa demonstreze ca nu exista impacturi negative ale unor asemenea infrastructuri aduse in padure asupra biodiversitatii, florei si avifaunisticii.
Din implementarea unor asemenea infrastructuri, o...câțiva oameni vor exploata / gestiona pădurea doar în beneficiul lor, fără să pună nimic în loc și doar vor afecta ecosistemul acestora.
Această exploatare, mai devreme sau mai tarziu va avea un impact / repercursiuni negative asupra noastră, a tuturor.
Doar câțiva vor profita de ceea ce presupune administrarea unor asemenea paduri, parcuri, eventual tematice si toti ceilalti vor suferi efectele imediate, pe termen mediu si lung.
De aceea se doreste transferul Padurii Caldararu catre UAT Cernica, pentru ca Ministerul Mediul in calitate de reprezentant al proprietarului, statul roman, nu ar putea fi niciodata de acord cu acest fel de transformare a unei paduri adevarate intr-o padure parc.
Și totusi, constatam cu stupoare ca exista multe precedente, fiind deja transferate cu aprobarea aceluiasi Minister al Mediului, paduri din domeniul public al statului român, in cel al unor UAT-uri, aceste transferuri din proprietetatea publica a statului fiind mai degraba o practica curenta decat o exceptie de la regula.
Din pacate, alte paduri din Ilfov sau din tara nu au / nu au avut acest noroc, sa fie declarate arii protejate, unele fiind deja transferate din domeniul public al statului si au ajuns sa fie transformate sau sunt in curs de transformare in paduri - parc / parcuri de distractie. A se vedea exemplele din link-urile de mai jos.
Pana la acest moment din datele pe care le detinem, fusesera initiate si finalizate procedurile de transmitere si de amenajarea a padurilor parc dupa cum urmeaza clicl aici: 1700 ha la Brasov, 513 ha la Timişoara, 177 ha la Buzău, 144 ha la Suceava, 46 ha la Râmnicu Vâlcea, 40 ha la Cluj, 20 ha la Călimăneşti iar în curs de pregatire si definitivare erau localitatile 115 ha in Caldararu, Cernica- Ilfov, Bîrlad, 23.7 ha la Chiajna, Neptun, Novaci, 14 ha la Târgu Mureş.
Cu alte cuvinte, atâta timp cat nu vor fi tăiați copaci, va putea fi posibila transformarea „magica” a acestor păduri in paduri -parcuri, parcuri recreative / tematice / educationale, urbane, prin aducerea in aceste păduri a unor infrastructuri de tip alei pietonale, bănci, piste de biciclete, gherete comerciale, foișoare, indicatoare, alte atracții, etc. etc. , teoretic conform a ceea ce permite codul silvic, dar pentru care va fi greu de mentinut controlul asupra impactului acestora asupra biodiversitatii, florei si avifaunisticii padurilor, care au ghinionul sa fie alese, de catre proprietarii lor, pentru transformarea "magica" de la padure primordiala la padure - parc.
Toate aceste amenajări / infrastructuri, de fapt vor fi implementate cu scopuri comerciale / imobiliare / de exploatare / de afaceri / de privatizare - concesionare a pădurii, pentru facilitarea afluxului de turiști si pentru asigurarea confortului acestora și nu in scopuri de protecție a pădurii.
Indiferent din ce materiale va fi construită orice infrastructură adusă intempestiv în pădure, aceasta, va avea un impact semnificativ asupra sustenabilității si șanselor de supraviețuire ale acestor păduri și a eco-sistemelor aferente.
Despre aceste impacturi asupra acestor păduri nu vorbește nimeni, subiectul fiind tabu, inclusiv pentru organizațiile de mediu si platformele lor de exprimare, subiectul fiind evitat, pentru ca, din ce am înțeles si sesizat pana acum, in fapt, nimeni nu este interesat cu adevărat despre acest fel de impact asupra ecosistemelor / biodiversitatii, florei si avifaunisticii padurilor (cu excepția tăierilor).
De asemenea, nimeni nu este impresionat de strategia Consiliului Județean Ilfov ca: „multe păduri (n.r. din județul Ilfov) să se transforme în „parcuri tematice”, si de asemenea ca se dorește "transformarea pădurilor de pe raza județului Ilfov in păduri parc realizabile cu materiale ecologice, prietenoase cu mediul într-o maniera plăcută si modernă.".
Din partea parților interesate de protecția mediului înconjurător si a altor actori sociali, tăcere totală, doar câteva aplauze, fotografii, interviuri si promovări protocolare in presa centrală fără vreo dezbatere publică, reală, cu privire la necesitatea / oportunitatea transformării acestor păduri in parcuri urbane așa zis „tematice” și mai ales „naturale”.
În susținerea celor de mai sus nu trebuie decât sa urmăriți declarațiile publice ale reprezentanților CJ Ilfov precum si ale altor parți implicate în acest proiect și sa revizuiți documentele de mai jos, care au stat la baza protocolului aprobat, si care se refera la strategia CJI cu privire la pădurile din Ilfov.
In urma celor prezentate despre intenția CJI de a transforma „inovativ” Pădurea Căldăraru într-un parc urban denumit „zero-waste” au fost sesizate mai multe instituții / autorități care pot avea un punct de vedere relevant cu privire la aprobarea protocolului si demararea acestui proiect.
Astfel pana acum au fost primite două răspunsuri si anume, de la Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor, precum si de la Agenția pentru Protecția Mediului si pe care le prezentam opiniei publice, mai jos. Pe măsură ce vom primi si alte răspunsuri vi le vom prezenta de îndată.
După cum vedeți mai jos, citam, Ministerul Mediului “nu este de acord cu acest proiect, nefiind informat oficial despre inițiativa unilaterala a Consiliului Județean Ilfov, privind "proiectul pilot de interes public" - pădurea parc "Parcul Natural Zero Waste", in pădurea Căldăraru, județul Ilfov."
De asemenea, putem sa constatam ca, aprobarea in cadrul ședinței CJ Ilfov a protocolului de colaborare intre Consiliul Județean Ilfov-CJI, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună” pentru realizarea acestui proiect, s-a făcut fără avizul Ministerului Mediului, Direcția Silvica Ilfov funcționând de fapt in cadrul Romsilva, care este sub autoritatea Ministerului Mediului.
Oare acest lucru nu era cunoscut de către consilierii CJ Ilfov care au votat pentru aprobarea acestui protocol?!
In aceste condiții, a fost sau nu deja semnat acest protocol, si daca nu, va mai fi semnat de către Direcția Silvica Ilfov, atâta timp cat Ministerul Mediului nici nu a fost informat (oficial) si nici nu i s-a cerut in prealabil, vreun aviz conform, consultativ sau facultativ sau vreun punct de vedere cu privire la protocol si cu privire la proiect înainte de aprobarea lui in CJ Ilfov?!
In răspunsul sau, Ministrul Mediului, mai spune ca, acesta „nu a emis puncte de vedere referitoare la acest subiect, demersul Consiliului Județean Ilfov neputând fi echivalat cu prevederile proiectului de lege referitor la protejarea pădurilor din județul Ilfov adoptat de plenul Senatului („Centura Verde” a Capitalei)."
După cum vedeți, in cadrul ședinței CJI in susținerea unui vot favorabil pentru semnarea protocolului a fost invocata (de către Arhitectul șef al CJ Ilfov), platforma civica centuraverde.ro proiectul fiind, citam:
„in concordanta cumva cu ceea ce se lansase si cu cordonul acesta, coridorul verde (n.r.https://centuraverde.ro) a capitalei si atunci cumva acest amplasament a fost gândit de aici. Mai mult de atât proiectul este unul „inedit" (?!)."
Ministerul mediului mai precizează faptul ca, pana „la acest moment, nu a fost înregistrat un demers oficial de trecere a pădurii Căldăraru din proprietatea publica a statului roman in domeniul public al comunei Cernica sau al altei unități administrativ teritoriale din județul Ilfov. Mai mult, potrivit Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, demersul de constituire a unei păduri parc având funcții sociale si de recreere, este condiționat de întocmirea unui studiu de fundamentare a cărui analiza si avizare intra in atribuțiile Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultura, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, iar transferul dreptului de proprietate se poate realiza numai potrivit prevederilor Legii 220/2018 privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestiera cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva in domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale.
In condițiile răspunsului Ministerului Mediului, nu înțelegem cum, prin adresa Romsilva – Direcția, nr. 5521 / C.R. 03.10.2023, înregistrată la CJ Ilfov sub număr 23-20400-cjif/04.10.12023, de mai jos (deci înainte cu o luna de aprobarea protocolului din 31-10-2023) Romsilva, prin Direcția Silvica Ilfov, informează CJ Ilfov ca, cităm:
„suntem deschiși acestui gen de inițiative care au ca scop final, îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor din București si județul Ilfov, concomitent cu asigurarea continuității fondului forestier”
După cum observăm, Direcția Silvică Ilfov (Romsilva) sunt doar “deschiși”, la acest gen de initiative, dar nu spun clar că nu sunt de accord, ca și Ministerul Mediului, sub a cărui autoritate sunt. Și totuși protocolul a fost aprobat de CJ Ilfov.
Asemenea ambiguități, neclarități, lipsa de interes a partilor interesate cu privire la scopurile reale ele transformării unei păduri într-un parc urban, „natural” au permis ca acest protocol sa fie aprobat fără avizele minimale care s-ar fi impus de la autoritățile competente și cu atribuții in materie și permit în continuare alocarea de resurse publice pentru documentarea, elaborarea, promovarea, susținerea si implementarea unor asemenea strategii si pseudo - proiecte care au de-a face mai degrabă cu interese si obiective private / de afaceri, decât cu protecția pădurilor sau cu vreun alt interes public, interes care nu a fost analizat, dezbătut, documentat, fundamentat nicăieri și de nici o parte interesată în asigurarea sustenabilității / viabilității acestor păduri.
Simpla invocare a “îmbunătățirii nivelului de trai al locuitorilor din București și județul Ilfov, concomitent cu asigurarea continuității fondului forestier”, nu este sufficientă pentru a garanta sustenabilitatea biodiversității, florei si avifaunistiici pădurilor din Ilfov, ci din contra, reprezintă doar o demonstrație clară a superficialității și prețului care se pune pe interesul public real, reprezentat de fapt de asigurarea sănătății plămânilor verzi ai Bucureștilor și nu intoxicarea acestora cu infrastructură (fabricată inclusiv din „pantofi vechi”) pentru asigurarea unor fluxuri de numerar ale unor viitoare business-uri care trebuie sa asigure implementarea si gestionarea unei asemenea infrastructuri, denumite, culmea, măsuri non-invazive.
Uitați-vă (cu tarifele de rigoare la intrare si nu numai) la trupul Ștrand al Pădurii Cernica - Extreme Park si la Pădurea Balotești - Edenland Park si veți avea imaginea a ceea ce va fi transformarea unei păduri adevărate într-un un parc "natural".
Și după aceea plimbați-va, liber, așa cum o puteți face acum, prin trupurile de pădure ramase ale Pădurii Cernica, printre care și Pădurea Căldăraru și spuneți ce ați prefera.
Și de asemenea spuneți acum și cum a fost protejată biodiversitatea, flora si avifaunistica, pădurii de la Ștrand (bun public) si celei de la Balotești (pădure privată) de implementarea unor asemenea infrastructuri așa numite “non-invazive”.
Agenția pentru Protecția Mediului a fost de asemenea sesizată, dar, după cum vedeți mai jos, aceasta agenție nu are atribuții de protecție „preventivă”, sau de prevenire a unor asemenea protocoale / proiecte, sau cel puțin nu știm noi de asemenea eventuale competențe, și atâta timp cât o altă entitate nu le-a cerut vreo autorizare de mediu, atunci, se pare că, natura și mediul înconjurător sunt în siguranță.
Cu alte cuvinte, tentativele incipiente la nivelul protocoalelor, proiectelor fără de concept și fără formalizarea necesară sub forma unor documente depuse, nu sunt supuse avizărilor / autorizărilor de mediu și deci nu reprezintă (încă) un pericol pentru mediul înconjuraător.
Probabil această agenție va putea sa-si exprime un punct de vedere la momentul când documentația necesară pentru materializarea acestui proiect va fi supusă procesului de obținere a avizelor de mediu in vederea autorizarilor de mediu ale viitoarelor construcții.
La acel moment o sa va ținem la curent cu justificarea rezoluțiilor pe care aceasta agenție le va adopta in legătură cu acest proiect.
In actualizarea de astăzi despre cum o pădure va fi distrusă, dorim să vă mai prezentam și o alta inițiativă a Consiliului Județean Ilfov, Primăria Cernica, Direcția Silvica Ilfov si Asociația Creștem Romania, prin care, cetățenii din localitatea Cernica si in special cei din Bălăceana, sunt invitați sa participe la plantarea a peste 10,000 de puieți din diverse specii pentru înființarea unui “parc nou” in satul Bălăceanca, Ilfov.
Acest proiect nou, pare cu atât mai surprinzător si mai cinic, cu cat, vine in paralel cu proiectul de transformare a unei pădurii adevărate, pădurea Căldăraru intru-un parc urban de distracții, confirmând-ne observația ca, trăim într-o eră unde, mai degrabă parcurile sunt importante pentru societate / comunitate și nu pădurile originale, mai mult sau mai puțin virgine. Acest trend de transformare a padurilor primordiale in paduri - parc se observa nu doar in Ilfov ci si in alte zone din tara.
Click aici, doar pentru cateva exemple sau, pentru mai multe exemple, pur si simplu faceti o cautare pe google dupa cuvintele cheie precum "padure -parc":
O suprafață de peste 1.700 de hectare din jurul Brașovului va deveni pădure-parc
Staţiunea balneară în care 20 de hectare vor fi transformate în prima Pădure - Parc din judeţ
Pădurea verde din timișoara se transformă într-un parc modern și accesibil
Pădurea-parc Făget, un nou spațiu de relaxare lângă Cluj-Napoca
Miroslava: o pădure-parc va fi amenajată în zona lacului Ezăreni
Proiectul „Trivale: pădure-parc” - Pitesti
Pădure Urbană pe 84 de ha in Prelungirea Ghencea!
La mijloc de codru des, doar proiecte am cules. Pădurea Verde, tot în circuitul hârtiilor
Padurea Dragoieni transformata in padure parc
De asemenea pentru a vedea magnitudinea dezastrului si a atacurilor de toate felurile care au loc asupra padurilor urmariti pagina de Faceebok: Radarul Padurilor.
Distrugem păduri sălbatice, ca să avem motive pentru plantări de parcuri, care mai de care mai “naturale”, si pentru transformarea de paduri reale in "paduri - parc", eventual finanțate cu fonduri europene. Fondurile europene disponibile in cadrul programelor specifice se pare ca reprezintă un stimulent major pentru plantarea de copaci in parcuri sau pentru împăduriri / re-împaduriri, dar nu credem că sunt disponibile pentru transformări "magice" din păduri adevarate (eventual sit-uri Natura 2000) în păduri - parc.
În circumstanțele prezentate mai sus, toată lumea tace fericită și mustăcește discret în lipsa întrebărilor minimale din partea opiniei publice si organizariilor de profil, cu privire la justificarea unor asemenea proiecte, mai ales când, în același timp, într-un alt sat, al aceleiași comune (Cernica) o pădure adevărată este pe cale să dispară, în urma unui Proiect inițiat de (aproape) aceiași parteneri. Ce poate fi mai convingător ca totuși viața bate filul?!
De asemenea, ne întrebam și în același timp întrebăm (totuși) și pe cale publică autoritățile inițiatoare, de ce nu au răbdare aproximativ 50-100 de ani, astfel încât, parcul / pădurea?! rezultată în urma plantarilor de pe data de 18-noiembrie-2023 pe cele aproximativ 5 ha din Bălăceanca, sa fie numai bun/a ca și bază pentru „Parcul Natural Zero-Waste” pe care tocmai ce l-au demarat și l-au “băgat pe gât” pădurii Căldăraru?.
Promitem ca răspunsul primit va fi publicat cu celeritate cu ocazia următoarei actualizării a acestui articol.
Așa cum am subliniat în detaliu, în articolul nostru de mai jos , oricine, în prezent, se poate bucura de frumusețile sălbatice ale Pădurii Căldăraru, fără vreo restricție și fără necesitatea vreunei amenajări / intervenții / facilități / infrastructură.
Orice proiect, de genul celor avute în vedere de CJI & co., nu face decât sa ucidă această bucurie, așa cum deja s-a întâmplat cu mai multe păduri devenite deja, păduri - parcuri "naturale".
Cât cinism credeți că mai pot suporta în continuare, aceste păduri?! Stați liniștiți, este doar o întrebare retorică.
Singura cerință în relația turiști – pădure, ar fi ca, turiștii de azi și cei de mâine sa-și ia cu ei înapoi, ambalajele cu care vin să-și petreacă timpul în această pădure.
Orice alte tematici ale unor proiecte „fără concept" dar care sunt prezentate publicului ca "inedite", "unice" (in țară și în Europa, dar de fapt dupa cum puteti vedea mai sus, exista o "inflatie" de asemenea proiecte atat in Europa cat si in Romania), "inovative", "magice, "extraordinare", "spectaculoase", „naturale", „zero-waste", "paradisuri" și votate cu două mâini, nu reprezintă decât atentate la natură și la natura bunului simț, despre care, încă mai sperăm că există printre semenii noștri.
Dacă, după cele spuse mai sus, cineva chiar mai dorește încă, din partea noastră, o opinie cu privire la cum ar arăta o formulă benefică / magică, pentru comunitate și pădurea Căldăraru atunci, mesajul nostru pe scurt, este:
"LUAȚI MÂINILE DE PE PĂDUREA CĂLDĂRARU, CERNICA (ȘI NU NUMAI)"
Portalul Vox Cernica va face ca și până acum, tot ceea îi va sta în putință pentru a monitoriza și a aduce la cunoștința opiniei publice locale si nu numai, evoluția acestui proiect și a sorții acestei păduri și de asemenea a celor rămase în jurul Bucureștilor și din țară.
Actualizare 1-Nov-2023
In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam o scrisoare deschisa / punct de vedere al Portalului Vox Cernica cu privire la intentia Consiliul Județean Ilfov, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, de realizare a proiectului pilot de “interes public” pădurea-parc ,,Parcul Natural Zero Waste” in Padurea Caldararu Cernica, Ilfov si cu privire la aprobarea protocolului de cooperare pentru acest proiect.
SCRISOARE DESCHISĂ CU PRIVIRE LA PROIECTUL - "PARCUL NATURAL ZERO - WASTE” - PĂDUREA CĂLDĂRARU (115 ha) ȘI PROTOCOLUL DE COOPERARE APROBAT ÎN ȘEDINȚA ORDINARĂ A CONSILIULUI JUDEȚEAN ILFOV, DIN 31-10-2023
Într-o ședință ordinară a Consiliului Județean ILFOV din 31.10.2023, protocolul de cooperare între Consiliul Județean Ilfov, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, în vederea realizării proiectului pilot de “interes public” pădurea-parc ,,Parcul Natural Zero Waste”, a fost aprobat FARĂ NICI O OPOZIȚIE cu majoritate de voturi si 3 abtineri. A se vedea inregistrarea video a acestei sedinte mai jos. VIDEO mai jos
Argumentul unui consilier județean care a adus la cunoștința participanților la ședință că, locația unde se dorește amplasarea proiectului si anume trupul de pădure Căldăraru (115 ha), face parte din aria protejata - Sit Natura 2000 - Lac si Pădurea Cernica, Ilfov - ROSPA0122 si ROSCI0308) ocrotita prin legi naționale și europene, nu a contat, aceste prevederi legale fiind văzute de reprezentații CJI nu ca "restricții", ci ca "particularități ale amplasamentului".
Sit Natura 2000: Lacul si Padurea Cernica | ||||
Distributie pe UAT | ROSCI0308 | ROSPA0122 | ||
de importanta comunitara (fauna si flora salbatica) | arie de protectie speciala avifaunistica (pasari) | |||
ha | km2 | ha | km2 | |
Cernica | 189,4267 | 1,89 | 192,2592 | 1,92 |
Branesti | 250,2765 | 2,50 | 246,4099 | 2,46 |
Pantelimon | 2.800,8500 | 28,01 | 3.278,3752 | 32,78 |
Ganeasa | 3,8682 | 0,04 | 3,8384 | 0,04 |
Fundeni | 22,8334 | 0,23 | 22,8622 | 0,23 |
Total arii protejate | 3.267,2547 | 32,67 | 3.743,7449 | 37,43 |
Cu excepția acestui argument prezentat mai sus si a răspunsului arhitectului șef al județului Ilfov prezentat mai jos, propunerea de aprobare a Protocolului nu a mai fost dezbătută in alt fel si nici nu au mai fost prezentate alte puncte de vedere ale opiniei publice, cum ar fi reacțiile unor organizații de mediu de profil https://centuraverde.ro si/sau ale ambasadorilor acestei platforme, sau reacțiile unor cetățeni, așa cum le puteți vedea și Dvs. pe pagina de Facebook a Portalului Vox Cernica.
De asemenea, nu au fost prezentate rezultatele, măcar preliminare ale pseudo-sondajului inițiat de CJI, sondaj doar cu rolul de a mima consultarea opiniei publice, in fapt fără relevanta si valoare statistico - sociologica si decizionala cu privire la necesitatea, oportunitatea proiectului si conceptului său, sau pentru a se vedea daca cetățenii / pârțile interesate, chiar își doresc un asemenea proiect de transformare a unei păduri adevărate intr-un parc urban ordinar.
A se vedea acest pseudo-sondaj aici https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/)
Declarație Arhitect șef CJ Ilfov, in cadrul ședinței ordinare a CJI:
„Aria protejata Natura 2000 nu înseamnă ca este interzisă orice activitate acolo ci din contra, sunt recomandări ca anumite tipuri de intervenții au sa aibă in vedere protejarea naturii, ceea ce ne si dorim si este scopul acestui proiect. Într-un fel alegerea acestui amplasament a fost o provocare pentru noi, sa demonstram ca putem face lucrurile si altfel.
Este in concordanta cumva cu ceea ce se lansase si cu cordonul acesta, coridorul verde (n.r.https://centuraverde.ro) a capitalei si atunci cumva acest amplasament a fost gândit de aici. Mai mult de atât proiectul este unul „inedit” (?!).
Nu ne dorim sa distrugem partea de biodiversitate care a făcut ca acest amplasament sa se claseze in arie Natura 2000. El va fi in concordanta cu planul de masuri (?!). Am avut si eu discuții de principiu, sa știți, dinainte sa pornim acest Proiect, concept, pentru ca , in momentul de fata nu am venit cu un concept (?1?).
Acest proiect de Hotărâre își propune ca sa declanșam aceasta procedura si nu vorbim despre un studiu de fezabilitate deja făcut. In caietul de sarcini vor fi menționate toate aceste “restricții”, daca vreți sa le numim in felul acesta. Mai degrabă le-as numi „particularități ale amplasamentului” si cred eu ca, cu atât mai mult putem sa demonstram, ca putem face lucrurile...bine...Mulțumesc frumos
In baza declarațiilor de mai sus și care par a fi mai degrabă declarații politicianiste decât tehnice si până la acest moment, nu avem cunoștință despre vreo poziție oficială a platformei https://centuraverde.ro cu privire la acest Protocol si proiect de transformare „magica” a unei păduri adevărate intr-un parc urban ordinar de distracție.
Platforma civica https://centuraverde.ro promovează o lege cu privire la protecția pădurilor din Ilfov si care lege, la acest moment , a trecut de Senat si din ce constatam, se pare ca se tergiversează votarea acesteia in Camera deputaților.
În baza acestei legi vor fi permise doar tăieri de igienă, accidentale și de reconstrucție ecologică, ceea ce se pare că nu este in favoarea acestui Proiect. Din păcate se pare că, o asemenea lege nu reprezintă un impediment pentru asemenea pseudo-proiecte, inițiative, protocoale care se folosesc de teme de mediu, exact împotriva mediului înconjurător si împotriva a ceea ce a mai rămas din plămânii verzi ai Bucureștiului / Codrii Vlăsiei.
Cu aceasta ocazie adresam public invitația către https://centuraverde.ro sa comunice public, in vederea prezentării către opinia publica a poziției lor oficiale cu privire la acest Protocol, la Proiectul avut in vedere de demersurile CJI si de asemenea cu privire la strategia Consiliului Județean Ilfov prin care:
se prevede ca „multe păduri (n.r. din județul Ilfov) să se transforme în „parcuri tematice” , si de asemenea "se dorește transformarea pădurilor de pe raza județului Ilfov in păduri parc realizabile cu materiale ecologice, prietenoase cu mediul într-o maniera plăcută si moderna.",
așa cum rezulta din declarațiile reprezentanților CJI si din documentele care au stat la baza acestui protocol, declarații si documente prezentate in detaliu mai jos in cadrul acestui articol si actualizărilor sale.
Cu privire la modul expeditiv, de aprobare al acestui Protocol, practic fără dezbatere va prezentam in continuare propriile observații suplimentare si puncte de vedere:
In răspunsul arhitectului șef Ilfov, la argumentul de mai sus se invoca si se susține ca platforma civica https://centuraverde.ro a fost un model de inspirație pentru acest proiect, dar după cum se vede din aceste declarații contradictorii, nu știm care este rezultatul acestor „inspirații” in condițiile in care se spune ca, Proiectul nu are încă un concept, măcar preliminar.
Si asta in condițiile in care pana acum CJI a prezentat deja in presa acest proiect ca fiind un Proiect, despre un „parc”, „natural”, „urban”, „unic”, „inovativ”, magic”, „paradis tematic”, „extraordinar”, „inedit”, „muzeu” , „spectaculos”, zer0-waste”. Toate aceste epitete au fost date de catre promotorii si sustinatorii unui proiect, inclusiv in presa, cu mult inainte de aceasta sedinta, in care, acum se recunoaste si se spune de catre reprezentantii CJI, ca nu are inca un concept.
Click aici pentru a se vedea relatările de presa: Parc Natural – Zero-Waste
Nu înțelegem declarația precum ca, acest proiect este încă, fără un concept. Înțelegem ca nu exista un concept final, dar un concept preliminar exista, sau ar trebui sa existe, mai ales ca se susține ca Proiectul este unul “inedit”. Cum se poate spune despre un Proiect ca este “inedit” dacă în același timp, spunem despre Proiect că “in momentul de fata nu am venit cu un concept”.
A se vedea detalii si mai jos in știrea inițiala unde Universitatea de Urbanism si Arhitectura „Ion Mincu” a fost folosită, împreună cu studenții săi, în cadrul unor vizite in pădurea Căldăraru si a unui workshop, in care au fost jurizate si premiate „conceptele” studenților și care pot fi văzute aici.
https://www.uauim.ro/evenimente/workshop-parcul-natural-zer0-waste/ si despre care se spune ca vor sta la dezvoltarea conceptului.
Sursa Antena 3: Pădure de lângă București, transformată, de studenți, într-un parc natural. Fiecare element va fi construit din materiale reciclabile
Din cate vedem, un concept preliminar exista totuși, dar se pare ca nu este asumat oficial pana acum si nici nu a fost prezentat opiniei publice pentru dezbatere publica ca anexa la documentele de justificare a propunerii de aprobare a Protocolului,. sau consilierilor județeni in cadrul ședinței publice din video de mai jos.
Deci, daca se susține ca nu există un concept, nu înțelegem temeiul legal în baza căruia se aproba un protocol intre Consiliul Județean, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, fără sa existe la baza documentația tehnico-economica minim necesara, fără studii preliminare / pre-fezabilitate, fezabilitate sau ACB / evaluări de impact asupra mediului, fără concept, măcar preliminar, fără justificarea pe baze de analize a opțiunilor de amplasament, fără o fundamentare juridica si prezentata publicului, a necesitați de transfer a pădurii Căldăraru din domeniul public al statului in domeniul public al unor UAT-uri.
Încă o data cu ocazia acestui proiect se remarca prevalenta formelor fără fond, inclusiv cu privire la deciziile investiționale si de alocare a resurselor disponibile limitate, pentru studii si proiecte despre care, culmea, se spune foarte clar, ca nu avem încă un concept (oficial, cel puțin).
In aceste condiții ne punem întrebarea - de unde atâta grabă în semnarea acestui protocol fără un fundament solid si fără o demonstrare clara si solida a faptului ca proiectul nu este doar unul comercial, ci unul prin care Pădurea Căldăraru va fi protejata si nu exploatata?.
Așa cum am relatat mai jos, la acest moment, nu există un scop formulat, asumat si prezentat al proiectului prin care să se demonstreze cum va contribui acest proiect la rezolvarea unor potențiale probleme de mediu, probleme de fapt, încă neidentificate, nedefinite și neprezentate fie public sau in cadrul acestei ședințe de consiliu. Chiar așa? Care este totuși problema cu care se confrunta Pădurea Căldăraru astfel încât sa se justifice intruziunea unui proiect pur comercial in biodiversitatea, flora si avifaunistica sa? Nu exista, o astfel de problema si nu exista necesitatea si oportunitatea unui asemenea proiect pentru protecția Padurii Caldararu.
Oricine, in prezent, se poate bucura de frumusețile sălbatice ale Pădurii Căldăraru, Cernica, si gunoaiele rezultate, aduse de vizitatori trebuie doar sa nu mai fie lăsate in aceasta Pădure.
Doar de atât are nevoie aceasta pădure si nu de intervenții si transformari "magice" inventate peste noapte despre care nu știe nimeni in ce vor consta, cu excepția faptului ca intrarea in pădure va fi una cu plata, si fiecare atracție / mbilier / facilitate / infrastructura din acest parc asa zis "natural" alcatuit din materiale reciclate, va avea tariful bine justificat. Aceste tarife reprezinta de fapt, in opinia noastra, scopul "neoficial" al acestui asa zis proiect fara - deseuri si nu protectia Padurii Caldararu,Cernica.
A se vedea parcul de distracții din Pădurea Balotești sau aventura parc din trupul de pădure Ștrand al Pădurii Cernica si o sa vedeți cum de fapt va arata soarta Pădurii Căldăraru, despre care se declara ca se dorește a fi protejata.
Daca proiectul ar fi constat doar in curățarea păduri Căldăraru de gunoaie ar fi fost un proiect adevărat pentru susținerea sustenabilității, biodiversității, florei si avifaunistici acesteia.
Toate aceste lucruri se întâmplă pe fondul unei lipse crase a transparentei despre ce este de fapt acest proiect, lipsa unor minime studii de impact privind mediul si lipsa consultării reale a publicului, aceasta consultare fiind mimata prin pseudo-sondaje prezentate publicului după ce deja decizia de a se face acest proiect a fost luata, sau după ce schițele au fost puse pe hârtie, folosindu-se imaginea UAUIM si a studenților acesteia, pentru a da bine la public
Oamenii se pot bucura de natura infinit mai mult intr- o pădure adevărată, decat intr-un parc "natural" de plastic. La acest moment cunoaștem foarte bine ce ofera si care este zestrea naturala a Pădurii Căldăraru si Cernica si nimeni si nimic nu-i oprește pe oameni, in prezent, sa se bucure fără absolut nici un impediment de frumusețile salbatice ale acestor paduri (acelea care au mai rămas). Nu e nevoie de nici un proiect care sa reduca aceasta frumusete naturala la frumusetile artificiale ale unor atractii din plastic reciclat inclusiv din pantofi vechi, asa cum se sustine de catre promotorii acestui proiect.
Nu este nevoie de nici un fel de amenajare pentru ca, tinerii sau bătrânii sa poată intra in pădure si sa se bucure confortabil de drumeții mai scurte sau mai lungi, si fără teama ca, ei nu înțeleg sau vor pricepe vreodată ce înseamnă “zero-waste” si trebuie sa le explice cineva cu ajutorul unor indicatoare.
Ideea ca am putea sa intervenim pentru a crea confort in pădure este una total falsă si este inventata doar pentru a susține compromisuri de genul sa „dea si pădurea ceva” că ce să vezi, oamenii au nevoie de bănci in loc de iarba verde, de alei in loc de poteci, de umbră în pădure, de chioșcuri și restaurante în loc de sandwich, de multe alte binefaceri ale civilizației si nu in ultimul rând de profit. Aceste lucruri invocate de oameni nu sunt aliniate cu ceea ce are nevoie pădurea pentru a fi protejata si pentru a i se asigura sustenabilitatea si viabilitatea pe termen lung.
Proiectul/e (promotorii proiectului si gestionarii acestuia) au nevoie de pădure si nu pădurea de asemenea proiecte / gestionari. Doar oamenii au nevoie de ceva de la pădure si nu invers.
Oamenii se pot bucura de pădure, trebuie doar sa o lase in pace si sa-si ia acasă mizeriile aduse in pădure odată cu vizita lor. Am venit, am văzut, am plecat.
Daca proiectul ar fi constat in curățarea păduri Căldăraru de gunoaie ar fi fost un proiect adevărat pentru susținerea sustenabilității, biodiversității, florei si avifaunistici. Din păcate, proiectul nu este despre așa ceva.
Proiectul se folosește de teme ecologice / de mediu doar pentru a trece mai usor pe sub “radarul” organizațiilor de mediu si a institutiilor care trebuie sa dea avizele de mediu necesare.
Impactul asupra acestei păduri va exista indiferent cum se numește proiectul si indiferent din ce va fi fabricata infrastructura pentru asigurarea comodității si „sustenabilități” turiștilor si din păcate, padurii, nu i se da nimic la schimb ca si compensare pentru a i se creste sau măcar a i se susține sustenabilitatea, biodiversitatea, flora si avifaunistica sa.
Doar prin NE-INTERVENȚIA oamenilor se poate asigura o sustenabilitate eficientă, efectivă și reală a unei păduri si doar in acest fel nevoile omului de a se bucura de natură si pădure nu intră în conflict cu „obiectivele” de “viabilitate” si sustenabilitate a unei păduri adevărate, printre putinele rămase.
Orice susține altcineva, nu reprezinta altceva, decat, (intr-o expresie pitorească) pură „gargară” ecologistă urmărindu-se in fapt, alte scopuri decât cele de protecție reală a unei pădurii.
Proiectul nu este / nu va fi conceput ca un proiect pentru a proteja mai bine Pădurea Căldăraru, ci doar ca un proiect comercial, pentru a se exploata cat mai mult resursele naturale ale acestui bun public, iar in schimb biodiversitatea, majoritatea florei si avifaunisticii pe 115 ha a pădurii Căldăraru, vor dispărea definitiv, in urma problemelor aduse de amenajările necesare, logistica si infrastructura necesara pentru confortul si distracția afluxului sporit al vizitatorilor si al turismului de masa organizat.
De nicăieri nu rezulta, din tot ce s-a prezentat pana acum in legătură cu acest proiect, ca se dorește protejarea acestei păduri ci doar se invoca teme ecologiste si de mediu prin care de fapt, se dorește o exploatare pur comerciala, fără sa se menționeze nicăieri impactul pe care aceasta exploatare o va avea asupra biodiversității, florei si avifaunisticii Pădurii Căldăraru.
Nu exista o prezentare obiectivă, profesională a Proiectului, care să nu creeze confuzii mai mult sau mai puțin intenționate, a necesității, scopului și viabilității acestui Proiect, din punct de vedere al mediului, tehnic, juridic, economic și social, parților interesate, etc, deci din punctul de vedere al tuturor aspectelor care trebuie analizate si prezentate public și care ar trebui și pot contribui la protecția si prezervarea biodiversitatii, a florei si avifaunisticii acestei păduri si nu la creșterea profiturilor unor afaceri.
Prin acest proiect (a se citi o viitoare mare afacere), se încearcă exploatarea la maximum a ceea ce poate oferi o pădure, în scopuri pur comerciale / de afaceri, în detrimentul naturii și mediului înconjurător.
Prin ideea unora de a transforma aceasta pădure într-un parc de distracții ordinar, urban, care să cuprindă cât mai multe atracții (așa cum puteți vedea din comentariile de mai jos și din schițele și legendele aferente rezultate în urma ideilor din workshop, atracții cu denumiri și culori care mai de care) se încearcă să se atragă cât mai multe cohorte de vizitatori, deci un proiect cu legături doar aparente cu protejarea și asigurarea prezervări Pădurii Căldăraru și a mediului înconjurător.
Proiectul are nevoie de pădurea Căldăraru si nu pădurea Căldăraru are nevoie de Proiect si cineva a avut idea de tematica “zer0-waste”, pentru a putea demonstra inversul acestei afirmații, în speranța că, viitoarele probleme în obținerea avizelor de mediu obligatorii si necesare, vor fi depășite mai ușor, ținând cont ca, Pădurea Căldăraru,împreună cu Lacul si Pădurea Cernica reprezintă o arie de tip (click) Natura 2000 - ROSPA0122 si ROSCI0308) si este protejată drastic, de legi naționale și europene.
Energiile “inovative” și “creatoare” ale autorităților și a celor cu competente in domeniu ar trebui sa se concentreze pe soluții reale care sa răspundă la probleme reale de mediu și care să ajute cu adevărat, cu ceva, viabilitatea și sustenabilitatea Pădurii Căldăraru si a celorlalte păduri din județul Ilfov, nu sa transforme o pădure minunată, adevărată (oare chiar nu se mai înțelege definiția unei păduri adevărate) într-un parc “natural" indiferent de cat de “inovativ” a fost el denumit, îmbrăcat și "fermecat" în “straie" de mediu: – “Parc Natural Zer0-Waste - Căldăraru”.
În continuare rămânem la opinia că, expresia care caracterizeaza cel mai bine acest "parc de distracții", este: "împăratul este gol".
A se vedea de la minutul 14:34 - 19:30
Actualizare 31-10-2023
Actualizare 29-10-2023
AMR - AU MAI RĂMAS 2 ZILE
Sfârșitul Pădurii Căldăraru, Cernica începe la 31-oct-2023, odată cu aprobarea și semnarea protocolului de cooperare între Consiliul Județean, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, în vederea realizării proiectului pilot de “interes public” pădurea-parc ,,Parcul Natural Zero Waste”.
In cazul in care nu erați deja la curent cu evoluția transformării “magice” a Pădurii Căldăraru, (trup Caldararu din Lac si Padurea Cernica, Ilfov - sit Natura 2000 - ROSPA0122 si ROSCI0308) într-un parc de tip urban, va aducem la cunoștință ca, in data de 31-oct-2023, la CJI Ilfov se va aproba semnarea protocolului intre Consiliul Județean Ilfov, UAT Cernica, Direcția Silvica Ilfov, si Fundația Mereu Împreună (înființată de CJI in 2021 click aici) pentru realizarea proiectului "Parc Natural Zero-Waste".
In link-ul de mai jos puteți vedea documentele de "fundamentare" care vor sta la baza aprobarii acestui protocol (punct 11 pe ordinea de zi):
https://cjilfov.ro/transparenta/proiecte-supuse-dezbateri-publice/
https://cjilfov.ro/wp-content/uploads/Proiecte_Hotarari_2023/31.10.2023/11.pdf
Din punctul nostru de vedere exprimat in articolul / link de mai jos, acest proiect înseamnă începutul sfârșitului pentru Pădurea Căldăraru in condițiile in care, scopurile comerciale ale acestui proiect sunt acoperite de o denumire a proiectului inducând-se ideea, in lipsa transparentei cu privire la scopurile adevărate si a studiilor de specialitate (inclusiv a unei evaluări de impact asupra mediului) ca, acest proiect vine de fapt, in ajutorul biodiversității, florei si avifaunisticii Pădurii Căldăraru, a mediului înconjurător, "îmbunătățirea calității vieții si a nivelului de trai al oamenilor”, atragerii către natura a locuitorilor", etc.
Motivul pentru care se susține aceasta idee ar fi faptul ca, mobilierul urban, pistele de biciclete si alta infrastructura pentru distracția si confortul sporit al afluxului de turiști, ar fi fabricate din materiale reciclate.
Așa cum se demonstrează in articolul de mai jos indiferent din ce va fi alcătuită infrastructura acestui parc, impactul este același si nu este un motiv de a transforma o pădure adevărata, de la starea ei primordiala de "pădure" la un parc urban ordinar tematic de distracții.
Dupa cum puteți vedea din declarațiile reprezentanților CJI, nu doar Pădurea Căldăraru (trup Caldararu din sit-ul Lacul si Padurea Cernica) este vizata:
„Dar nu ascund faptul că, strategia noastră prevede că, multe păduri (n.r. din județul Ilfov) să se transforme în „parcuri tematice” să le numesc, dar repet, ele vor rămâne păduri. Adică, să nu-și imagineze nimeni că vor fi ...defrișate”.
Din rapoartele de aprobare ale CJI reiese clar ca "se dorește transformarea pădurilor de pe raza județului Ilfov in păduri parc realizabile cu materiale ecologice, prietenoase cu mediul într-o maniera plăcută si moderna." ceea ce confirma ca strategia CJI cu privire la aceste păduri este reala si nu doar un zvon.
"Parcul va găzdui piste de alergare, realizate din pantofi reciclați. În zona lacului, vor fi amenajate spații de promenadă și amfiteatre. Obiectele de mobilier vor fi realizate din materiale reciclate", .
Din declarațiile de mai sus ale reprezentantilor CJI se omite faptul ca nu doar tăierile (mari sau mici) au un impact asupra sustenabilității unei păduri ci orice interventie care expune la riscuri biodiversitatea, flora si avifaunistica pădurii. Astăzi se începe cu o banca nevinovată din plastic, alei pietonale si piste de bicileta din plastic sau afalt si mâine, mese si gratere pentru picnic, foisoare, pavilioane, magazine, restaurante, saloane, hoteluri și in final clădiri rezidențiale.Asta se intelege prin protecția unei arii naturale de tp Natura 2000, protejate de legislatia nationala si europeana.
Parte a pădurii Cernica din zona ștrandului Cernica (trup Strand din Padurea Cernica), este un exemplu de efect ale unei transformării "magice" a unei păduri adevărate într-un parc de tip aventura parc, picnic, saloane de evenimente, clădiri rezidențiale etc.
Sau puteti sa vizitati parcul de 21 de ha din pădurea Balotesti ca sa vedeți ce inseamnă un parc "natural" născut dintr-o pădure naturală si cat de benefic poate fi un asemenea parc pentru ceea ce defineste o padure fie ea din domeniul public al statului, domeniul public local sau domeniul privat.
Padurile mai sus mentionate care au devenit acum parcuri si "paradisuri" "tematice", nu au rămas decât niște “bătături” (dex: teren bătătorit (în fața casei) presarate cu copaci, printre care se regasesc multe alte atracții din plastic "naturale", iar pădurea cu biodiversitatea specifica, majoritatea florei si avifaunistica, a disparut. Si asta spunem ca e bine pentru "îmbunătățirea calității vieții si a nivelului de trai al oamenilor”, "atragerii către natura a locuitorilor", "recreerii", "dezvoltarea turismului" , "sustenabilitatea" padurii, etc..
In baza acestui protocol "suprafața de fond forestier din grupa I funcțională - vegetație forestiera cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva va trece in domeniul public al unor unități administrativ teritoriale (cel mai probabil UAT Cernica). Acesta suprafața este estimata la 115 ha.
Actualizare 27-10-2023
ÎI PASĂ TOTUȘI CUIVA DE PADUREA CĂLDĂRARU, CERNICA?!
Daca cineva mai credea ca, proiectul de transformare al unei paduri adevarate (Padurea Caldararu, Cernica, sit Natura 2000, protejata la nivel national si european) intr-un parc urban de distractie, a fost ideea unor studenti inocenti si "inovativi" de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" -UAUIM, atunci va invitam sa parcurgeti urmatoarele documente care vor fi puse pe ordinea de zi a Consililui Judetean Ilfov, la punctul 11 ca si proiecte de hotarari care vor fi supuse aprobării în şedinţa din 31.10.2023S
Sursa Antena 3: Pădure de lângă București, transformată, de studenți, într-un parc natural. Fiecare element va fi construit din materiale reciclabile
11. Proiect de hotărâre privind aprobarea unui protocol de cooperare între Județul Ilfov – Consiliul Județean, Direcția Silvică Ilfov, U.A.T. Comuna Cernica și Fundația ,,Ilfov Împreună”, în vederea realizării proiectului pilot de interes public pădurea-parc ,,Parcul Natural Zero Waste”.
click aici: https://cjilfov.ro/transparenta/proiecte-supuse-dezbateri-publice/
si aici https://cjilfov.ro/wp-content/uploads/Proiecte_Hotarari_2023/31.10.2023/11.pdf
Din aceste documente reiese ca se doreste sa se mearga mai departe cu transformarea padurii Caldararu, Cernica intr-un parc de tip urban sub justificarea ca aceasta transformare ar ajuta sustenabilitatea acestei paduri, si de asemenea ca ar fi benefic pentru biodiversitatea, flora si avifaunistica acestei paduri.
In stirea initiala de mai jos si actualizarile cu privire la evolutia acestui proiect v-am tinut la curent si s-a demonstrat modul in care acest Proiect, a fost imbracat in "straie de mediu" dandu-i-se si denumirea de Parc Natural Zer0-Waste, astfel incat sa se dea impresia ca, prin implementarea acestui proiect s-ar produce un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, in speta, asupra Padurii Caldararu, cand de fapt, nu sunt urmarite decat mai multe scopuri comerciale, sub umbrela unui Proiect cu scopuri oficial declarate dar fara acoperire si fundamentare de fond cum ar fi: dezvoltarea turismului in judetul Ilfov, imbunatatirea calitatii vietii si a nivelului de trai al oamenilor ,atragerii catre natura a locuitorilor, recreerea, schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator, etc.
Din aceste documente reiese de fapt ca initiatorul proiectului este UAT Comuna Cernica prin adresa 39.686 din 28.07.2023 (cu peste doua luni inainte de finalizarea workshop-ului cu studentii UAUIM din 5-0ct-2023 click aici) inregistrata la CJI cu numarul 14.474 din 28.07.2023 cu sprijinul Directiei Silvice Ilfov si a Fundatiei Ilfov Impreuna (fundatie infiintata de Consiliul Judetean Ilfov in 2021).
Prin acesta hotarare se va aproba Protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Ilfov, Directia Silvica Ilfov, Primaria Cernica si Fundatia Ilfov impreuna prin care, (dupa cum se poate vede in clauzele acestui protocol) aceste autoritati vor coopera in vederea ralizarii proiectului pilot (?) de interes public (?!) padurea parc "Parcul Natural Zer0-Waste" (prevazut in anexa parte integranta a hotararii, documentatie de fapt nepublicata in cadrul documentatiei).
Obiectul protocolului il constituie "reglementarea colaborarii dintre cei patru parteneri in vederea derularii proiectului pilot de interes public (!?) padurea - parc "Parcul Natural - Zero Waste" avand ca scop promovarea principiilor susttenabilitatii si ale unui stil de viata zero deseuri (?!) prin amenajarea acesteia cu mobilier urban (?!) si pista de biciclete din materiale reciclabile (?!) pentru comunitatea judetului (?!)
De asemenea in cadrul acestui protocol puteti vedea si obligatiile partilor precum si alte clauze cu privire la colaborare cum ar fi de exemplu identificarea surselor de finantare, trecerea padurii din domeniul public al statului in domeniul local al unor UAT-uri, avizele si autorizatiile, publicitatea proiectului etc.
Din adresa Romsilva reiese clar si faptul ca suprafata de fond forestier din grupa I functionala - vegetatia forestiera cu functii speciale de protectie din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva va trece in domeniul public al unor unitati administrativ teritoriale (cel mai probabil UAT Cernica).
De asemenea din rapoartele de aprobare ale CJI reiese clar ca "se doreste transformarea padurilor de pe raza judetului Ilfov in paduri parc realizabile cu materiale ecologice, prietenoase cu mediul intr-o maniera placuta si moderna." ceea ce confirma ca strategia CJI cu privire la aceste paduri este reala si nu doar un zvon.
„Dar nu ascund faptul că, strategia noastră prevede că, multe păduri (n.r. din județul Ilfov) să se transforme în „parcuri tematice” să le numesc, dar repet, ele vor rămâne păduri. Adică, să nu-și imagineze nimeni că vor fi ...defrișate”
Va lasam sa parcurgeti si Dvs. documentele prezentate si sa va spuneti in continuare opinia in comentarii asa cum au facut-o miile de oameni care au reactionat si au spus NU acestui proiect pe pagina de Facebook a Portalului Vox Cernica, atunci cand li s-a adus la cunostinta stirea ca, o padure adevarata va fi folosita pentru a fi transformata intr-un parc urban ordinar sub acoperirea unui proiect care "va ajuta" la mediul inconjurator si la sustenabilitatea Padurii Caldararu, Cernica.
Pana acum, in baza acestor documente, din pacate parerile Dvs, ale locuitorilor din comuna si a cetatenilor din Bucuresti si Romania nu au contat si de fapt, dupa cum vedem ca evolueaza lucrurile, nu mai avem sperante ca punctele Dvs. de vedere vor fi luate in considerare, in pofida tuturor evidentelor de bun simt, impotriva acestui proiect.
Multumim celor care ne-au adus la cunostinta aceste documente pentru a putea fi aduse la cunostinta opiniei pubice.
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
click link de mai jos pentru schite generale si alte detalii cu privire la rezultatele work-shop-ului:
https://www.uauim.ro/evenimente/workshop-parcul-natural-zer0-waste/
Actualizare: 16-oct-2023
Magia si misterul transformării pădurii Căldăraru au fost deslușite: - "Împăratul este gol."
Distrugem Pădurea Căldăraru (Cernica, Ilfov) pentru a face alei, banci, piste de biciclete din pantofi vechi?
Opiniile cetățenilor care nu s-au lăsat ”iluminați” si „iluzionați” de modul in care se încearcă prezentarea, susținerea si promovarea acestui proiect, au început sa se facă cunoscute prin sutele de reacții si comentarii din partea comunității locale a comunei Cernica, din București si din tara, pe pagina de Facebook a Portalului Vox Cernica.
La nici doua zile de când opiniei publice i s-a prezentat (dintr-o alta perspectiva) acest proiect, promotorii Proiectului (cel mai probabil, in urma acestor reacții) încearcă sa explice (mai bine) într-o emisiune la B1 TV din 15-0ct-2023 (si care poate fi vizionata mai jos de la minutul 12:00 la 29:00), in ce consta de fapt acest proiect si cat de „benefic” va fi el pentru protecția Pădurii Căldăraru, a naturii si a mediului înconjurător.
Din păcate, nu se aduce nici un argument nou fata de cele pe care vi le-am prezentat deja, aceste argumente menținând-se în sfera „optimismului nejustificat”, epitetelor, adjectivelor, cuvintelor pozitive prin care întreaga pădure Căldăraru, de 115 ha va fi "transformată" într-un mod „magic” dintr-o pădure naturală în starea sa primordială, într-o pădure, promovată „inovativ”, la statutul de "parc", „natural”, "inedit", "tematic”, „muzeu", "spectaculos", "zer0-waste".
În viziunea promotorilor, această pădure va fi „mai naturală”, mai sustenabilă” decât este, pentru că va conține infrastructura de tip alei pietonale, alei de biciclete, bănci, pavilioane, indicatoare, alte construcții / facilitați / parcări (sub forma de atracții inclusiv facilitați pentru comercianți / vizitatori) care sa deservească afluxul sporit de turiști, cu prețul unor efecte dramatice asupra biodiversitatii, florei si avifaunisticii acestei paduri. Impactul si efectele acestui proiect asupra padurii Caldararu nu au fost prezentate opiniei publice, pana in prezent.
Și ca sa existe totuși o legătura a acestui proiect („inovativ”, „nemaivăzut in Romania si in Europa”, „extraordinar”), cu natura, protecția mediului înconjurător si cu Pădurea Căldăraru astfel încât sa se “blureze” scopurile comerciale de exploatare ale resurselor naturale oferite de aceasta pădure, în numele dezvoltării turismului in județul Ilfov, i-a fost aleasă denumirea de "Parc Natural Zer0-Waste".
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
click link de mai jos pentru schite generale si alte detalii cu privire la rezultatele work-shop-ului:
https://www.uauim.ro/evenimente/workshop-parcul-natural-zer0-waste/
Daca cineva mai avea vreun dubiu cu privire la aceste scopuri comerciale învăluite in „magia” transformării pădurii într-o gazdă primitoare a turiștilor si a materialelor reciclate, le spunem sa nu dispere din cauza acestei incertitudini, pentru ca nu trebuie decât sa urmărească aceasta emisiune in care vor vedea “lista de așteptare” a „partenerilor” care exista, a celor care doresc sa „contribuie”, "constructiv” la realizarea acestui proiect.
Incredibil si interesant in același timp, cum, in urma unui workshop al unor studenți de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) și ale cărui rezultate au fost „jurizate” și „premiate” în data de 5-octumbrie-2023, adică acum 11 zile, acest proiect „nou născut”, a reușit sa alinieze la aceasta lungă coadă de așteptare, actuali și viitori „parteneri” care deja se „înghesuiau”, (din ce înțelegem, din emisiune) chiar înainte ca proiectul sa fie schițat, analizat, fundamentat (profesional) și avizat din punctul de vedere legal si al mediului de către organismele naționale si europene cu competențe legale în domeniul protecției mediului înconjurător.
Proiectul are nevoie de pădurea Căldăraru si nu Pădurea Căldăraru are nevoie de Proiect si cineva a avut idea de tematica “zer0-waste”, pentru a putea demonstra inversul acestei afirmații, în speranța că, viitoarele probleme în obținerea avizelor de mediu obligatorii si necesare, vor fi depășite mai ușor, ținând cont ca, Pădurea Căldăraru,împreună cu Lacul si Pădurea Cernica reprezintă o arie de tip (click) Natura 2000 - ROSPA0122 si ROSCI0308) si este protejată drastic, de legi naționale și europene.
Energiile “inovative” și “creatoare” ale autorităților și a celor cu competente in domeniu ar trebui sa se concentreze pe soluții reale care sa raspunda la probleme reale de mediu și care să ajute cu adevărat, cu ceva, viabilitatea și sustenabilitatea Pădurii Căldăraru si a celorlalte păduri din județul Ilfov, nu sa transforme o pădure minunată, adevărată (oare chiar nu se mai înțelege definiția unei păduri adevărate) într-un parc “natural" indiferent de cat de “inovativ” și “românește-englezește” a fost el denumit, îmbrăcat și "fermecat" în “straie" de mediu: – “Parc Natural Zer0-Waste - Căldăraru”.
Din cele ce urmează veți vedea de fapt că, expresia care caracterizeaza / descrie cel mai bine acest "parc de distractii" si aceste "straie de mediu", este: "împăratul este gol".
Din “tematica” prezentată a Proiectului nimeni nu înțelege ce legătura are proiectul cu acest concept “zer0-waste” și cu aducerea in “cârca” pădurii Căldăraru a unei întregi infrastructuri fie ea si construită din materiale reciclate (în visurile unora, de preferință si după cum puteți vedea in emisiune, din “pantofi vechi”).
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Asta era ceea ce ii lipsea biodiversității, florei, avifaunisticii acestei pădurii Căldăraru, pantofi vechi “reșapați” sub forma de obiecte / infrastructura / facilitați (a se citi “gherete” comerciale) ascunse printre copaci. Si uite așa, pădurea Căldăraru va deveni mai "spectaculoasă" decat este deja.
Atenționăm și avertizăm pe această cale și cu aceasta ocazie, că, în viitorul apropriat, este posibil să asistam la “revoluția cauciucurilor și altor deșeuri din România / străinătate” în cazul in care acestea nu vor fi si ele incluse și preferate la “reciclare”, sa fie “transforme” în niște obiecte care sa contribuie si ele la frumusețea, naturalețea si sustenabilitatea pădurii Căldăraru sau a celorlalte păduri vizate din Ilfov (conform strategiei prezentate in emisiune).
După cum am mai constatat, în emisiune se încearcă sa se acrediteze ideea, printre altele care mai de care mai “inovative” ca, parcul va fi construit (n.r. - un element al parcului, una din parcari) si într-o zona a pădurii (de fapt într-o zona tampon intre actuala centura rutiera a Bucureștiului si ceea ce este de fapt pădurea Căldăraru), pe fosta Baterie 8-9 Cernica de fortificație a Bucureștiului (fosta "La explozie") asa cum stiu ca si toponim, oamenii din Cernica, Caldararu), acest loc acoperit de gunoaie de-a lungul anilor, sub privirile autorităților. Trebuie doar sa mergeti acolo fizic sau pe Google Map si sa vedeti ca gunoaiele, la randul lor, au fost acoperite de-a lungul ultimilor (cel putin 10 ani) ani de si mai mult moloz si vegetatie.
Cum se poate sustine ca, (in conditiile in care se va face si o parcare) acel loc va fi "dezgropat" și "scormonit", și niste eventuale materiale reciclabile (printre care eventual si niste pantofi vechi) vor fi utilizate pentru a construi infrastructura parcului?! Si ce legatura are cu faptul ca Proiectul are un impact negativ asupra padurii indiferent din ce este construita infrastructura? De ce nu facem aceste alei, banci, piste de biciclete (eventual din materiale reciclate) in alta parte, unde chiar este nevoie de ele? Aducem aminte promotorilor acestui Proiect că, asa cum se poate vedea in imaginea alaturata, Pădurea Căldăraru, va fi traversată / despărțită și separată de zona menționată, foarte curând, de construcția viitorului inel de centura al Bucureștiului – autostrada A0 de centură și in consecință, acea zonă, nu este posibil sa fie inclusă in Proiect, nici pe schițele studenților „plimbați” și implicați (“nefericit”) în aceasta mare „aventura parc” și nici într-o realitate „imaginată” „alternativă”, "paralelă", "contrafactuală" sau „post-factum” a proiectului.
De asemenea, recomandam promotorilor, sa fie un pic mai atenți și cu „timing-ul” și cu sincronizarea evenimentelor în susținerea acestui proiect, inclusiv ca proiectul are la baza si ideile cetățenilor sau schițele de concept au ținut cont de opinia publica. La minutul 19:30 se induce ideea ca, oamenii / cetățenii / comunitatea locala etc. au fost consultați chiar înainte de a începe schițarea conceptului si ca acest proiect nu s-a făcut “după cum vedem noi lucrurile”. Doar trebuie sa vedeți ca anunțul cu privire la posibilitatea participării in cadrul unui sondaj, a fost publicat pe (click aici) pagina de Facebook a Primăriei Cernica, in data de 6-oct-2023, adică la o zi după ce deja anumite schițe ale proiectului, in cadrul workshop-ului studențesc al UAUIM fusesera deja jurizate si premiate si prezentate ca un proiect din care Pădurea Căldăraru va avea numai de câștigat, nimic de pierdut.
In conditiile in care se sustine ca opinia publica a fost consultata si toata lumea pare fericita cu acest proiect, intrebam si noi opinia publica, daca cineva isi regaseste vreo idee proprie in schitele de concept elaborate in cadrul workshop-ului UAUIM, sau cum a fost consultata, totusi, inainte de organizarea acestui workshop, adica inainte de 20-sep-2023, mai ales ca ideea transformarii padurii intr-un parc urban nu a venit in urma workshop-ului, ci cu mai mult timp inaintea organizarii unui asemenea workshop? Va rugam sa prezentati detaliile la rubrica de comentarii.
Ceea ce totuși ne-a creat cu adevărat fiori in aceasta emisiune este afirmația ca (minutul 18:50), citam „Dar nu ascund faptul că, strategia noastră prevede că, multe păduri (n.r. din județul Ilfov) să se transforme în „parcuri tematice” să le numesc, dar repet, ele vor rămâne păduri. Adică, să nu-și imagineze nimeni că vor fi ...defrișate”
Doamnelor si domnilor, nimeni nu si-a imaginat și nimeni nu a susținut că, Padurea Caldararu va fi vreodată defrișată din cauza acestui proiect si vă rugam nu aduceti pe tapet defrisarile care au loc in alte paduri si in padurea Cernica. Faptul ca nu se va defrișa pădurea, (așa cum se întampla deja peste lac in padurea Cernica) ci doar ca se va construi un parc (...natural?!...) cu multe alei, banci si piste de biciclete si alte obiecte / facilitati construite din materiale resapate nu este deloc un argument valid si nici o aprobare a cuiva ca aceasta padure nu va fi impactata negativ de un asemenea proiect. Distractia atentiei poate fi necesară și utilă doar într-un "parc de distractie" si nu in justificarea transformarii unei ditamai păduri adevarate, intr-un parc "natural" de tip "uța-uța".
Taierea copacilor este doar o parte a problemelor viitoare pentru Padurea Caldararu, Cernica. Nu doar taierea copacilor va afecta biodiversitatea, flora si avifaunistica acestei paduri ci tot ceea ce presupune turismul organizat si cu toate "beneficiile" pe care le presupune acest turism pentru sustenabilitatea acestei paduri. Padurea înseamnă în primul rând copaci, dar nu doar atat. Uitați-vă la ce a mai ramas din pădurea Cernica in zona fostului ștrand unde se practică turismul de masă, organizat și unde in aceasta pădure care s-a transformat deja în "aventura - parc" si loc de luat masa cu facilitati platite pentru a încinge grătarele. Plata se face inclusiv doar pentru a intra in aceasta "padure" care si ea a suferit aceasta "magie a transformarii" asa cum se doreste si pentru padurea Caldararu si dupa cum vedeti mai jos si a multor alte paduri din Ilfov.
(Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto)
Ceea ce rămâne cel mai interesant este ca se încearcă promovarea unui Proiect pentru care, din punct de vedere al managementului de Proiect, deci pe ciclul de viată al acestuia, nu avem decât niște schițe studențești, fără studii de fezabilitate profesionale, fără studii serioase de impact de mediu, fără studii de fundamentare (ex. “value-for-money”, daca tot se vorbește de „parteneri”), fără consultare serioasă / profesională, a publicului / părților interesate / altor specialiști, fără alte documentații prezentate, conform legislației naționale si europene in vigoare si de asemenea fără avize de mediu și de aceea ne miră insistența cu care promotorii proiectului spun ca acest proiect, chiar va fi realizat.
Mulțumim pentru clarificări, si pentru ca ne-am lămurit încă o dată, care este de fapt „strategia” de protecție a ceea ce a mai rămas din Codrii Vlăsiei, plămânilor verzi, din jurul Bucureștiului.
Va invitam să urmăriți cu atenție aceasta emisiune (minutul 12:00-29:00) , care nu face altceva decât sa demonstreze încă o dată că, din punctul nostru de vedere, în legătură cu acest proiect de transformare a Pădurii Căldăraru într-un parc de distracții, - „împăratul este gol”.
Actualizare: 12-oct-2023
Spune si tu NU transformarii Padurii Căldăraru (115 ha) intr-un Parc de distractii.
ALTFEL VA FI PREA TÂRZIU!
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
click link de mai jos pentru schite de ansamblu si alte detalii cu privire la rezultatele work-shop-ului:
https://www.uauim.ro/evenimente/workshop-parcul-natural-zer0-waste/
In baza rezultatelor "concursului" pe echipe din cadrul workshop-ului "inovativ" al studentilor de la UAUIM, in schitele de mai jos, puteți vedea cum va fi de fapt "protejată si conservată" Padurea Caldararu, ceea ce confirmă ce am presupus în știrea inițială.
La acest moment proiectul vehiculat cu mare tam-tam, este doar la stadiul de încercare de schițare a unui concept.
Proiectul (în realitate, unul cu intenții și scopuri pur comerciale) este promovat și "îmbracat" în poleială și cuvinte frumoase, "ecologiste", din domeniul comunicarii / marketingului, ca un proiect "paradis", "extraordinar", "inovativ", "sustenabil", "magia (transformarii)", "unic", în domeniul protecției mediului inconjurator.
Cel mai probabil, promotorii acestui proiect stiu ca cea mai mare problema in calea implementarii lui este de fapt problema avizelor de mediu care vor trebui obtinute si atunci, tema mediului este folosită, (extrem de neconvingator), exact impotriva...mediului și a Pădurii Căldăraru.
Deci, aceasta tema este folosita din necesitatea justificarii de a transforma o ditamai padure intr-un parc de tip urban, intitulat, printre altele, dupa cum se poate vedea din titlu - "parc natural".
Daca s-ar accepta logica promotorilor de justificare a acestui proiect, o padure care va include si va fi transformata intr-un uriaș parc de tip urban / de distractii, poate fi mai naturala, mai protejata si mai viabila decat o padure aflata in starea ei primordial naturala și de aceea ar fi necesar un asemenea proiect.
Si culmea, in acceptiunea lor acest lucru reprezinta un proiect "inovativ". Da au dreptate, dar este doar o inovatie potentiala de a eschiva prezentarea si explicarea pentru opinia publica a impactului proiectului asupra mediului inconjurator si asupra modului in care se asigura, prin acest Proiect o protectie mai buna a biodiversitatii, florei si avifanisticii Padurii Caldararu si adiacent a lacului Cernica.
De aceea l-au botezat "Proiect Natural Zer0-Waste" (o denumire extrem de neatractiva, dupa parerea noastra, dar denumirea pana la urma nu are nici o relevanta), s-au legat de tematica Zer0-Waste dar fără ca cineva sa inteleaga care este totusi legatura cu acest concept si cum, in urma implementarii acestui proiect, Padurea Caldararu va fi mai bine protejata si conservata la starea sa naturala.
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Raspunsul logic la aceasta dilema este ca "proiectul" trebuia si trebuie sa fie imbracat in "piei de oaie", pardon, in "straie de mediu" astfel incat sa se depaseasca probleme viitoare anticipate in legatura cu avizele de mediu.
Cat de "unic", "inovativ" si cât de "protector" pentru mediului înconjurător este acest proiect, puteți vedea accesând link-ul prezentat mai jos.
La acest moment, nu există un scop formulat, asumat si prezentat al proiectului prin care să se demonstreze cum va contribui proiectul la rezolvarea unor potentiale probleme de mediu (încă neidentificate, neformulate / nedefinite și neprezentate).
Este greu de formulat scopul / problemele care vor fi rezolvate pentru ca problema este de fapt Proiectul in sine, si nu starea naturala actuala a Padurii Caldararu. Proiectul trebuie sa rezolve problemele eventuale si actuale ale padurii, nu sa aduca probleme.
Proiectul nu este / nu va fi conceput pentru a proteja mai bine Padurea Caldararu ci doar pentru a exploata cat mai mult resursele naturale ale acestui bun public, iar in schimb padurea nu va primi decat un numar si mai mare de probleme aduse de logistica si infrastructura necesara pentru confortul si distractia vizitatorilor.
In plus, odata cu implementarea proiectului padurea va fi expusa la tot felul de alte riscuri din punctul de vedere al biodiversitatii florei si avifaunisticii, expunere pentru care padurea nu primeste nimic in plus fata de starea ei initiala ci doar se va incerca gestionarea unor situatii induse de existenta proiectului, deci nu va fi protejata suplimentar fata de situatia "fara proiect". Un schimb cinstit al omului cu natura, nu-i asa ? Si unii numesc asta, in mod cinic, sustenabilitate.
Starea actuala a padurii nu are nevoie de acest proiect, dar proiectul are nevoie de padure. Padurea poate exista fara proiect, dar proiectul fara padure nu. Cine va fi avantajat din implementarea proiectului?!. In nici un caz, padurea, ci doar proiectul si cei care il sustin. Padurea are nevoie doar sa nu nu mai fie taiata si sa nu mai fie acoperita de gunoaiele vizitatorilor, nu sa i se aducă infrastructură, în "cârcă".
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Daca aceasta infrastructura, va fi construita eventual si din materiale reciclate (din punctul nostru de vedere doar o afirmatie ca sa dea bine din perspectiva mediului si in sustinerea elementelor de "inovativitate" a proiectului, dar fara valoare si aplicabiliate practica), nu are relevanta, pentru a justifica impactul negativ asupra nivelului de sustenabilitate si viabilitate a florei si avifaunisticii acestei paduri. Acest lucru nu a fost si nu va fi comunicat niciodata.
Sansele de viabilitate, de prezervare a biodiversitatii si nivelul de sustenabilitate al padurii sunt mult mai mari fara proiect decat cu proiect. Este o logica elementara dar care se incearca a fi incetosata prin lipsa de transparenta, folosirea cuvintelor potrivite (inclusiv legate de mediu) si prin lipsa prezentarii scopurilor reale ale acestui proiect.
Spune si tu NU transformarii Padurii Căldăraru intr-un Parc de distractii.
ALTFEL VA FI PREA TÂRZIU!
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
De asemenea nu exista o prezentare obiectivă, profesională a Proiectului, care să nu creeze confuzii mai mult sau mai puțin intenționate, a necesității, scopului și viabilitatii acestuia, din punct de vedere al mediului, tehnic, juridic, economic și social, parților interesate, etc, deci din punctul de vedere al aspectelor care trebuie analizate si prezentate și care ar trebui și pot contribui la protecția si prezervarea biodiversitatii, a florei si avifaunisticii acestei păduri.
Prin acest proiect (a se citi o viitoare mare afacere), se încearcă exploatarea la maximum a ceea ce ofera o pădure, în scopuri pur comerciale / de afaceri, în detrimentul naturii și mediului înconjurator.
Prin ideea unora de a transforma aceasta pădure într-un parc de distracții ordinar, urban, care să cuprindă cât mai multe atractii (așa cum puteți vedea din comentariile de mai jos și din schițele și legendele aferente rezultate în urma ideilor din workshop, atracții cu denumiri și culori care mai de care) se încearcă să se atragă cât mai multe cohorte de vizitatori, deci un proiect cu legături doar aparente cu protejarea și asigurarea prezervări Pădurii Căldăraru și a mediului înconjurător.
Dacă se va ajunge ca asemenea idei sa fie și implementate (interesant este că UAUIM afirmă că acest Proiect va fi continuat si implementat, fără a da alte detalii), Pădurea Căldăraru va fi iremediabil distrusă și exploatată la maximum ca și Lacul Cernica, de care vor profita doar sponsorii / finanțatorii / constructorii / furnizorii de materiale si servicii / comercianții, etc.
În alte circumstanțe realizarea unui asemenea Proiect ar fi fost de lăudat, dar, dacă prețul unei asemenea afaceri este o întreaga pădure, aflată sub protectia legilor naționale și europene, atunci înseamnă că direcția în care ne îndreptam ca societate / comunitate locală, este total greșită.
În opinia noastră, nu ne ramane decat să spunem un mare "Bravo" UAUIM! pentru că vă pretati și ați intrat în acest joc în care vă folosiți de studenții și personalul / cadrele didactice ale universitatii pentru a promova pseudo-proiecte de gen "calul troian", pentru a "fermeca" opinia publică si pentru a compromite și a "cuceri", "sustenabil", "invovativ" și în mod "unic", înca o dată și pentru totdeauna, natura, reprezentată de această dată, de ceea ce a mai rămas din plămânii verzi ai Bucureștiului - Pădurea Căldararu.
click link de mai jos pentru schite de ansamblu si alte detalii cu privire la rezultatele work-shop-ului:
https://www.uauim.ro/evenimente/workshop-parcul-natural-zer0-waste/
click link de mai jos pentru a participa la sondaj si pentru a va spune parerea despre acest proiect:
SONDAJ: https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
De curand, în spațiul public, adică pe Facebook, a început promovarea unui proiect intitulat pompos în limba "romanește-englezește": "Parcul Natural Zero Waste" și care se dorește a fi realizat in Padurea Căldăraru. Aceasta padure, alaturi de Lacul si Padurea Cernica alcatuiesc o zona naturala protejata la nivel european click aici: sit Natura 2000 - arie de protecție specială avifaunistică - sit ROSPA0122 si ROSCI0308).
Nu stim cine a "născut" acest proiect si nu cunoastem alte detalii despre scopul / utilitatea / problemele care trebuie rezolvate / obiectivele acestui proiect, cu exceptia a ceea ce este prezentat si promovat (ca de obicei la rubrica realizari sau viitoare realizari) de catre Consiliul Judetean Ilfov pe site-ul său web sub forma unui (click aici) sondaj, pe pagina sa de facebook si de asemenea intr-un videoclip (a se vedea mai jos), în care sunt prezentați mai multi studenți de la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu care sunt plimbați prin aceasta pădure împreună cu arhitectul sef al judetului Ilfov, în cadrul unui "workshop" al carui obiect de studiu, este Pădurea Căldăraru, Cernica, Ilfov.
Cum va arata acest Proiect la modul general, în baza unui "master plan" (deh, tot sunt la modă englezismele), nu va putem spune, pentru ca, cel mai probabil, la acest moment, acesta este doar un "titlu" de proiect / workshop, nu un "proiect in sine" și anume "Parcul Natural Zero Waste".
În legatura cu numele acestui proiect, doar putem sa observam ca celor carora le place sa nască idei si proiecte, in acelasi timp, acestora, nu prea le plac toponimele neaoșe si nici cuvintele românești, pentru ca altfel nu se explică denumirea acestui proiect. Se pare că [virgulă] "Căldăraru" intromisionat prin titlu nu prea ar da bine și chiar "pute" unora, pentru atractivitatea proiectului promovat. Cum ar suna "Parcul Natural Zero Deșeuri - Căldăraru". Nașpa, nu-i așa ?!
Din videoclipul de mai jos, nu intelegem prea multe, nu intelegem mai nimic cu exceptia faptului ca, proiectul (?! workshop-ul) a fost initiat / demarat de Consiliul Judetean Ilfov, impreună cu Primaria Cernica si Direcția Silvică și că este un proiect "extraordinar de inovator și nou in Romania" (?!). Sună bine nu-i așa?! Pai daca bagi la înaintare cuvinte de "genul", "extraordinar", succesul e deja garantat. Nici nu mai trebuie să știi în ce constă proiectul sau în ce constă inovativitatea / noutatea / unicitatea lui. Deja simțurile ți-au fost amorțite, dacă nu satisfăcute și de aceea nici nu mai ai nevoie de alte detalii despre proiectul in sine.
De aceea suntem un pic derutați și nu știm de ce mai avem nevoie de sondaje de opinie, precum cel de pe site-ul CJI, in conditiile in care proiectul nu poate fi analizat in baza unor detalii relevante si prezentari obiective ale proiectului, astfel incat cetatenii sa-si poata forma un punct de vedere informat si nu in baza unor epitete si adjective, ca cele prezentate mai sus. Dacă dezbracăm prezentarea acestui proiect de acest limbaj "fermecător" cu privire la acest "paradis", "tematic" și la cât de "magică" va fi această "transformare", nu va ramane decat un simplu parc de distracții de tip urban și deloc "natural".
Cel mai probabil, in baza informatiilor deținute până acum, proiectul se afla doar la stadiul de "idee" (nu stim a cui, cu excepția promotorilor prezentati mai sus), acesta urmând a fi "conceput" / "născut" / "proiectat", iar într-un viitor "neclar" dar "luminos" va fi și implementat.
De asemenea tot din videoclip, întelegem că, in cadrul workshop-ului (în lipsa "subtitrărilor" de rigoare, facem o pauză pentru evitarea oricaror confuzii si de aceea, cernicașilor, bălăcenilor, tângănenilor, poștarenilor și căldărărenilor noștrii le reamintim că, un "workshop" inseamnă "seminar", "atelier" (de lucru) si "zero waste" înseamnă "zero deșeuri"), studenții participanți la workshop sunt doritori să vină în sprijinul mediului și al naturii. Dragii de studenți, cum sa nu fie numai bun de folosit, cum să nu fie simpatici în acest "film" și să nu atragă numai "doritori" pentru viitorul proiect?!
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Din aceste date nu ne ramane decat sa tragem concluzia ca proiectul ar fi despre "a sprijni / proteja mediul si natura", deci tematica / scopul proiectului s-ar "învârti" în jurul eliminării totale a deșeurilor / gunoaielor din Pădurea Căldăraru pentru a proteja natura și mediul înconjurator.
Așa pare, dar din păcate nu este deloc așa. Nu despre prezervarea / protejarea Pădurii Căldăraru este vorba ci despre transformarea acesteia într-un parc urban așa cum le știți pe cele din București. Asta înteleg oare promotorii prin sprijinul și protejarea naturii și a mediului înconjurator dar fără să aibă curajul să spună acest lucru într-un mod direct și fără ocolișuri ?!
Auzim vorbe englezești, utilizăm cuvinte legate de protecția mediului cand de fapt e vorba de a transformarea acestei păduri, pur si simplu intr-un parc urban, cu alei, cu bănci, cu tot felul de chestii asa zise atracții (indiferent de natura si denumirea lor englezeasca sau nu) inclusiv gheretele comercianților și cu tot ce înseamnă logistica pentru a deservi un flux numeros de vizitatori ai parcului. Trebuie doar să mergeți să vedeți / să vă gândiți în ce s-a transformat pădurea de la ștrandul Cernica, pentru a înțelege cum natura (pădurea și zona respectivă) a fost "transformată" într-un mod "extraordinar", "inovativ" "magic" și "unic".
Spune si tu NU transformarii Padurii Căldăraru intr-un Parc de distractii.
ALTFEL VA FI PREA TÂRZIU!
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
Diferența ar face-o că, ce sa vezi, (asta se întelege din informațiile prezentate) infrastructura posibilă necesară și descrisă mai sus ar fi construită din si/sau va contine deșeuri / materiale reciclate (de aici si denumire de "zero waste - deșeuri zero", adica mizeriile din alta parte vor fi reciclate si vor fi aduse in Pădurea Căldăraru, sub forma de infrastructura. Asta se întelege prin protecția și prezervarea Pădurii Căldăraru. Asta e ceea ce, cei care se ocupa de comunicarea si promovarea proiectului încearcă să ne spună ce ar trebui să înțelegem prin "paradis tematic Zer0-waste". De noaptea minții!
Dând la o parte staniolul (de pe orice, dar nu de pe ciocolata) și cuvintele pozitive utilizate pentru amorțirea simțurilor gen "paradis", "sustenabil", "natural", "extraordinar", inovativ", "nou", "unic", cine poate să ne dea explicații și să ne raspundă la cum va fi protejată totuși, Pădurea Căldăraru, prin transformarea ei intr-un parc urban - "paradis tematic zer0-waste"?
Păi dacă este așa de extraordinar, minunat, inovator, unic acest proiect, haideți să îl extindem și să transformăm și Pădurea Cernica și ce a mai ramas din Codrii Vlăsiei tot intr-un parc urban.
Ba mai mult, daca tot e vorba de protectia padurilor / mediului inconjurator, de ce ar fi o ideea rea ca tot ce înseamnă pădure mai mult sau mai puțin virgină din Romania, să o transformam tot intr-un parc urban (natural)? Parcul National Retezat ar fi o rușine în comparație cu asemenea proiecte care pot transforma intr-un mod "magic" și "inovativ" toate aceste păduri.
Vedem că, pe site-ul CJI-ului, in cadrul unui (click aici) "sondaj de opinie" (în premieră mondială pentru cetățenii din comuna Cernica), aceștia sunt invitați să-și dea cu "părerea" despre acest "proiect unic și inovator pentru un viitor sustenabil, construit cu ajutorul materialelor reciclate". Aha, v-ați dat seama?! deci proiectul este despre materiale reciclate, dar nu stim nimic despre elementele / activele / atractiile care alcatuiesc proiectul (realizate din materiale reciclate) și de asemenea nu stim dacă aceste materiale reciclate sunt de fapt produse din miile de pet-uri si gunoaiele din Pădurea Căldăraru si Pădurea Cernica, aduse de turiștii de azi și de mâine și de iubitorii de natură și de "parcuri naturale alcătuite din materiale reciclabile", din Bucuresti sau de aiurea...
Spune si tu NU transformarii Padurii Căldăraru intr-un Parc de distractii.
ALTFEL VA FI PREA TÂRZIU!
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
Deci vom avea un Proiect / (pădure?!) din materiale reciclate dar nu stim cum contribuie Proiectul in sine la protectia acestei păduri de importanță locală, națională și comunitară (europeană). În schimb li se cere cetatenilor din comunitatea Cernica parerea prin niste intrebari puerile dacă sunt de acord cu proiectul, proiect, despre care nu se stie nimic cu ce contribuie la promovarea principiului "sustenabilitatii"...padurii Caldararu și a mediului inconjurator.
"Dorim să promovăm principiile sustenabilității și să inspirăm un stil de viață în care zero deșeuri devine o realitate, iar răspunsurile următoare ne vor ajuta să înțelegem deschiderea cetățenilor către acest subiect." este o alta fraza la inceputul sondajului "pentru a lua ochii" fanilor ecologisti si celor care nu s-au "prins" suficient de bine că, acest proiect este despre mediu si despre protejarea mediului sau despre deseurile care vor fi aduse reciclate in Padurea Caldararu, ca sit sub protectia legilor.
Dupa cum veti vedea in continuare, de fapt prin sondaj se incerca obtinerea unor opinii favorabile in conditiile in care nimeni nu stie nimic despre tematica proiectului, scopul, obiectivele generale si specifice ale acestuia, costurile, finantarea, sponsorii, ce necesitati si probleme solutioneaza pentru Padurea Caldararu si cum acest proiect poate contribui la protectia mediului inconjurator.
Mai mult, in sondaj sunt propuse ca si "atractii" ale proiectului activitati recreative care culmea, nu au nici o legatura cu protecția Padurii Caldararu si a mediului inconjurator, ba din contră. De exemplu, v-ați dori o "Sală pentru yoga" în Pădurea Căldăraru" ?!
De asemenea, imaginati-vă cum oare vor putea proteja miile de turisti / plimbatori, zestrea naturală a Padurii Caldararu care se doreste a fi transformată intr-un Parc (Natural...sic) cu ajutorul materialelor reciclabile?!
Din ce se intelege pana acum, dincolo de lipsa informatiilor necesare, profesionale si a lipsei de transparenta vadita, este că, Pădurea Căldăraru, ar putea fi transformată mai degrabă intr-un fel de parc urban gen Parc Titan, Parc Cismigiu, Herastrău, Plumbuita, etc. etc. sau în alte tipuri de parcuri inclusiv parcuri tematice / de distractie și acum ne aflam la stadiul de a atrage opinii favorabile pentru un asemenea proiect (nedefinit încă și despre al carui impact, asupra mediului nu știm nimic) inclusiv prin asemenea sondaje absolut ridicole in care cetatenilor li se cere opiinia, dar o opinie neinformată (în lipsa detaliilor necesare cu privire la acest "pseudo-proiect")
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto
Pentru cei avizati și pentru cei care nu stiu, dorim să le aducem aminte ca sit-urile de tip Natura 2000, așa cum este Pădurea si Lacul Cernica, inclusiv Padurea Căldararu, sunt situri protejate prin legile nationale si europene si orice proiect care poate afecta intr-un fel sau altul aceasta padure trebuie sa prezinte si un Studiu de Impact asupra Mediului, studiu care nu a fost prezentat publicului pentru ca cel mai probabil, nu exista.
De asemenea aducem aminte ca pentru situri-le Natura 2000 există, sau ar trebui sa existe Planuri de management in baza carora aceste arii de interes comunitar sunt gestionate / conservate / protejate. Din ceea ce stim, aceste planuri de managament pentru Padurea si Lacul Cernica nu exista, intarziindu-se intentionat sau nu elaborarea si acordarea administrarii / custodiei acestor sit-uri.
In lipsa acestor planuri, dupa cum se poate vedea in articolele de mai jos sa se poata "pescui" "fără număr" și să se poată taia "la ras" hectare intregi din Pădurea Cernica.
Ne întrebăm naiv, oare dacă promotorii acestui proiect știu de faptul ca Pădurea Căldăraru face parte din suprafața de 3.744 ha declarată arie de protecție specială avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 971 din 5 octombrie 2011 (pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.284/2007 privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.
Noi credem că știau dar, nu intelegem (cu exceptia rațiunilor electorale evidente) de ce se "aruncă pe piață" asemenea proiecte cu titluri incomprehensibile si nerelevante pentru părțile interesate, cei care fac parte din comunitatea afectată de acest proiect si pentru care se mimeaza "miro(n)ositor" ca se dorește consultarea / opinia lor și că se dorește protecția / conservarea naturii și a Pădurii Căldăraru.
Ne exprimăm dorința și îi invitam pe toți care au înțeles sau știu mai multe despre acest proiect (salvator) al Padurii Caldararu / Cernica sa ne furnizeze opinia lor în comentarii pentru a contribui la clarificarea aspectelor prezentate.
Pana atunci îi invitam pe cei care doresc sincer să cunoască situatia mediului inconjurator / pădurii și lacului Cernica să citească articolele scrise de-a lungul timpului în acest portal pentru a se lamuri cum și în ce fel se dorește "binele" și protectia acestor minuni naturale care sunt Padurea Căldăraru, Padurea Cernica sau minuni artificiale - Lacul Cernica (antropic) realizat cu multă trudă de bunici si strabunicii nostrii în 1958 (în curând o să revenim cu istoria completă a acestui lac), resurse care merita atenția tuturor, dar nu pe baza pseudo-proiectelor din care vor beneficia doar sponsorii / finanțatorii / concesionarii / furnizorii de materiale si servicii etc, iar natura si cetătenii nu vor avea nimic de câștigat.
Pădurea Căldăraru poate fi vizitata oricand de oricine fără a fi nevoie de nici un fel de amenajare. Cu cat este mai "sălbatică" cu atat poate fi mai atractivă și "sustenabilă".
Orice amenajare si transformare nu ar reprezenta decat o amenintare la adresa naturii si grabirea disparitiei frumusetilor incă neatinse / neafectate de om.
Cum se taie masiv si "legal" Padurea Cernica? Video - Foto,
Soluția pentru a proteja padurea Căldararu este să fie lăsată în pace, pentru că își poate avea singură grijă de ea. Nu are nevoie de materiale reciclate aduse in ea, ci de scoaterea tuturor gunoaielor (eventual pentru reciclare), ca sa fie protejată de tot felul de salvatori oficiali sau mai puțini oficiali, inchipuiti sau nu.
Spune si tu NU transformarii Padurii Căldăraru intr-un Parc de distractii.
ALTFEL VA FI PREA TÂRZIU!
completati sondajul aici:
https://cjilfov.ro/parcul-natural-zer0-waste/
click aici: Prezentare proiect pe pagina de Facebook a Consiliului Judetean Ilfov:
𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲𝗮𝗻 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃 𝗽𝗼𝗿𝗻𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝘂𝗻𝗶𝗰 𝘀̦𝗶 𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝘂𝗻 𝘃𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗲𝗻𝗮𝗯𝗶𝗹: 𝘄𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽𝘂𝗹 ,,𝗣𝗮𝗿𝗰𝘂𝗹 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹 𝗭𝗲𝗿𝟬 𝗪𝗮𝘀𝘁𝗲" 𝗱𝗶𝗻 𝗣𝗮̆𝗱𝘂𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗮̆𝗹𝗱𝗮̆𝗿𝗮𝗿𝘂, 𝗖𝗲𝗿𝗻𝗶𝗰𝗮
A început workshopul „Parcul Natural Zer0 Waste” în Pădurea Căldăraru din Cernica - un parc urban inovator care ne îndeamnă să reevaluăm modul în care interacționăm cu natura și mediul înconjurător.
Concret, o pădure obișnuită va fi transformată într-un paradis tematic Zer0 Waste. Acest proiect reprezintă o oportunitate de a îmbrățișa natura, de a învăța despre ea și, cel mai important, de a o proteja cu dragoste și responsabilitate.
Workshopul „Parcul Natural Zer0 Waste” are ca obiectiv principal transformarea Pădurii Căldăraru într-un parc urban cu tematică Zer0 Waste, unde fiecare aspect este gândit pentru a minimiza impactul nociv asupra mediului.
Dorim să promovăm principiile sustenabilității și să inspirăm un stil de viață în care zero deșeuri devine o realitate.
Acest proiect este o inițiativă de colaborare între Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) și Consiliul Județean Ilfov, cu arhitectul șef al județului, Olivia Oprescu, în rolul de inițiator și coordonator. Este un workshop interdisciplinar deschis studenților care doresc să contribuie la transformarea Pădurii Căldăraru într-un loc în care sustenabilitatea și responsabilitatea față de mediul înconjurător sunt la ordinea zilei.
Haideți să ne unim eforturile și să creăm un viitor mai bun pentru mediul nostru și pentru comunitate!
1. Înainte de a începe sondajul, este important să vă informăm că vom colecta anumite informații de la dumneavoastră. Toate datele vor fi utilizate exclusiv în scopul evaluării și îmbunătățirii serviciului public și vor fi tratate cu confidențialitate și în conformitate cu Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR).
Dacă sunteți de acord cu aceste condiții, vă rugăm să continuați completarea sondajului. Dacă nu sunteți de acord, puteți opri sondajul în orice moment fără nicio consecință negativă.*
Sunt de acord
Nu sunt de acord
2. Vârsta dumneavoastră:
3. Localitatea în care locuiți:
4. Ce părere aveți despre transformarea Pădurii Căldăraru într-un Parc Natural Zer0 Waste, unde fiecare aspect este gândit pentru a minimiza impactul nociv asupra mediului?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
5. Credeți că un parc urban Zer0 Waste ar aduce beneficii comunității din Cernica?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
6. Considerați că transformarea Pădurii Căldăraru ar putea inspira un stil de viață Zer0 Waste în comunitate?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
7. Ați participa activ în proiectul "Parcul Natural Zer0 Waste" ca voluntar sau susținător?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
8. Credeți că această inițiativă ar putea crește atractivitatea zonei pentru turiști și vizitatori?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
9. Considerați utilă colaborarea dintre Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Consiliul Județean Ilfov pentru implementarea acestui proiect?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
10. Considerați că acest proiect ar putea aduce beneficii educaționale comunității?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
11. Credeți că proiectul ar putea avea un impact pozitiv asupra calității vieții în zona comunei Cernica?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
12. Credeți că proiectul ar putea contribui la creșterea conștientizării privind protejarea mediului în comunitate?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
13. Credeți că proiectul ar trebui să includă activități sportive, culturale și educaționale pentru comunitate?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
14. Ce fel de activități sportive și recreative vă doriți să existe în acest parc?*
Plimbări
Alergare
Plimbări cu bicicleta
Cățărări
Skatepark
Treasure hunt
Sporturi nautice
Aparate pentru fitness în aer liber
Sală pentru yoga
Amfiteatru pentru evenimente culturale și diverse ateliere
Zonă de promenadă pe malul lacului Cernica
Locuri de joacă
Locuri de pescuit
Locuri colectare reciclabile
15. Sunteți dispus să susțineți material acest proiect?*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
16. Dacă doriți să susțineți acest proiect, vă rugăm notați adresa dvs. de e-mail pentru a vă putea contacta.
17. Ați dori să aveți un cuvânt de spus în procesul de planificare și dezvoltare a Parcului Natural Zer0 Waste?
*
Total de acord
De acord
Parțial de acord
Parțial dezacord
Dezacord
Dezacord total
18. Notați sugestiile sau ideile dvs. pentru îmbunătățirea proiectului "Parcul Natural Zer0 Waste"?"
Notificare comentarii
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.