De ce ? Pentru ca dansul si anume D-l Ciotoran Niculae din Balaceanca, istoric pasionat, este persoana care stie despre comuna noastra, mai multe decat stim noi, toti cei aproximativ 12,000 de locuitori la un loc.

Este persoana care ne cunoaste istoria comunei si a fiecarui sat in parte, istorie care se intinde pe sute de ani in trecut. Daca nu ne credeti, nu trebuie decat sa urmariti seria de articole care vor urma in rubrica patronata de D-l Ciotoran si anume sectiunea Istorie Locala.

Cu un click pe fotografia de mai jos, puteti vedea mai bine, cum isi incheia Invatatorul Stan Leu monografia despre satul Caldararu. Scrierile lui, razbat prin zecile de ani, mai actuale si mai adevarate decat oricand. Scolile noastre se pustiiesc de copii, care ori nu mai sunt trimisi la scoala, ori fac naveta la Bucuresti din lipsa de invatatori. Avem acum scoli renovate recent, dotate cu toate cele necesare, dar tot mai multi copii sunt nevoitii sa se chinuie cu maxi taxi in drumul lor spre Bucuresti. Avem un exemplu in acest invatator Stan Leu venit in Caldararu in 1936 la cererea sa si ceea ce a facut pentru satul Caldararu merita sa fie cunoscut si transmis mai departe, generatiei actuale si celor viitoare.

Daca nu ne cunoastem trecutul, nu stim cine suntem si nu stim incotro ne indreptam, spunea cineva.

Veti gasi o multime de lucruri si fapte interesante despre satul Caldararu, despre istoria scolii si despre persoana Invatatorului Stan Leu. Aceste monografii vor continua, urmand sa publicam in curand Monografiile satelor Balaceanca si Cernica. De asemenea tot prin bunavointa D-lui Ciotoran Niculae veti afla multe alte lucruri despre noi, "bastinasii" comunei Cernica, de unde ne tragem, ce obiceiuri aveau si cum isi traiau viata inaintasii nostrii.

PS. Costele, Zamfir Arghirescu, stra-bunicul tau iti transmite salutari, de la pagina 5 si 16 din Monografie si poate ne trimiti o foto cu el !

Monografie istorica sat Caldararu