Ecosistemul in Padurea Cernica

Fotografie preluata de pe www.orasul.ro Albume foto Padurea Cernica:

Album 1 - Album 2

 Sursa: Lucrare de diploma - Autor: Oana X

Cea mai matură expresie ecologică a vegetaţiei naturale o constituie pădurea. Acest ecosistem a suferit cel mai mult de pe urma presiunii exercitate de impactul antropic. Este cunoscut faptul că în ultimul secol s-a redus aria originară a pădurilor.

Odată cu reducerea ariilor împădurite, a luat amploare din ce în ce mai mare extinderea unor cenoze vegetale, seriale, reprezentate prin formaţiuni arbustive, pajişti şi agrocenoze, în general instabile în privinţa compoziţiilor şi cu o productivitate biologică din ce în ce mai redusă.

Mozaicul extrem de diversificat al acestor cenoze seriale, ce mai cuprind în ansamblul lor şi enclase ale conozelor originale alcătuiesc tabloul actual al vegetaţiei.

Zoocenoza din pădurea studiată, influenţează direct şi indirect existenţa arborilor, a celorlalte etaje de vegetaţie şi a pădurii în ansamblu.

Interacţiunile zoocenozei de pădure sunt complexe şi se realizează cu relaţii reciproce între diferiţi indivizi, populaţii şi grupe de animale între ele, între acestea şi fitocenoza forestieră şi habitatul forestier.

Fauna pădurii „Cernica”, extrem de diversă şi bogată în specii, influenţează şi dezvoltarea pădurii în general, integrându-se în circuitul de substanţă şi energie, condiţionând în măsură diferită şi structura şi funcţionalitatea pădurii şi ale elementelor sale constituente.

Sarpele din Lacul Cernica

Va prezentam un reportaj realizat de Antena 1 prin Aprilie 2009 si postat pe youtube de www.fanotv.ro. Aici veti vedea detalii despre legenda creata in jurul sarpelui din Cernica. Ca locuitor al satului Caldararu, ce si-a petrecut copilaria pe marginea lacului Cernica va pot spune ca (din nefericire pentru potentialul turistic al zonei) nu am vazut niciodata un sarpe mai mare de 1 (unul) metru. Cu toata aceasta veste proasta, totusi, pe vremea aceea, adica acum vreo 30 de ani aceasta legenda exista si printre satenii din Caldararu si celelalte sate. Se vorbea de bunicul lui Taroi ca el ar fi vazut acest "balaur" din Lacul Cernica. Noi, ceilalti copii, faceam cumva "misto" pe seama acestei povestii si il sicanam pe bietul baiat. Nu iese fum fara foc si daca aceasta legenda a "rezistat" si in mileniul 3, ne apucam de treaba si uram si recomandam celor cu spirit intreprinzator sa exploateze acest mit cat mai cu folos. Cred ca noi, cei de la Cernica ne putem multumi si cu un mit un pic mai mic decat mitul lui Dracula si daca chiar suntem "baieti destepti" putem sa ducem mai departe faima acestui sarpe cu oricate capete o avea el. Sunt sigur ca mai multi dintre Dvs. locuitorii din Cernica, ati auzit de "Gane" si atunci nu putem decat sa  va invitam sa-l dezbatem si pe forumul Vox Cernica, deschis special pentru acest subiect.

Ai un mesaj sau o dedicatie ?...Ai ceva de spus..in direct ?...Vrei sa fii vedeta de televiziune ?...VoxCernica TV Live te poate ajuta...click aici !

Pagina Facebook

Discutii Forum

  • No posts to display.