Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Articol preluat integral de la (click aici) www.exclusivnews.ro

A se citi si Mediul, praf si pulbere in Cernica, Caldararu  siControl al Garzii de mediu la excavarile de teren din Cernica

escavatii-cernica-groapa-de-gunoi-cernica-deseuri-caldararu-centura-bucurestiHoții de fier vechi continuă nestingheriți excavațiile la groapa de gunoi de la Cernica în căutare de fier vechi. Și asta în ciuda numeroaselor descinderi, controale, amenzi și încercări ale autorităților locale și județene de a opri excavațiile ilegale.

Un grup de romi dar și români, bine organizați, terorizează de mai bine de jumătate de an, localnicii din Cernica, aflați în zona gropii de gunoi. Și asta pentru că beneficiază de "toleranță" din partea autorităților locale.

Înarmați cu excavatoare șenilate, romii excavează fosta carieră de nisip pentru a găsi metale neferoase pe care să le valorifice prin centrele de colectare a fierului.

Deși la începutul lunii februarie 2013, Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov au demarat un control la Cernica și au aplicat amenzi, lucrurile nu sau schimbat în niciun fel. Grupul de romi continuă în voie escavațiile ilegale, creând reale probleme localnicilor din Cernica.

Garda de Mediu a intervenit după ce zona a fost monitorizată timp de 6 luni, răstimp în care, cu ocazia verificărilor efectuate în perioada 01- 05.02.2013, s-a constatat că un grup de 30-50 de persoane desfăşoară în zonă activităţi neautorizate de colectare a deşeurilor metalice rezultate în urma demolării unor obiective industriale, prin decopertarea terenului şi efectuarea de excavări la 6-8 m adâncime.

În urma investigaţiilor efectuate şi a supravegherii zonei, în data de 05.02.2013, în jurul orei 20:00, comisarii GNM, împreună cu lucrătorii postului de Poliţie ai oraşului Pantelimon şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean Ilfov, au oprit o autoutilitară cu capacitatea de 40 t care efectua un transport de deşeuri metalice colectate din incinta fostei tabere Cernica, la ieşirea de pe amplasament.

Și la ora actuală, cinci escavatoare șenilate sapă la groapa de gunoi ilegală amplasată în comuna Cernica, sat Căldăraru, pe șoseaua de centură a Bucureștiului, pe porțiunea cuprinsă între Autostrada Soarelui și Lacul Cernica, borna kilometrică nr. 21, în dreptul cantonului CFR, pe o suprafață de circa 3,5 hectare cunoscută sub numele de cariera de nisip.

Cele cinci excavatoare răscolesc deșeurile periculoase în căutarea fierului vechi, ridicând în aer

pulberi și mirosuri pestilențiale, creând astfel grave probleme de mediu. Localnicii sunt disperați întrucât și astă vară s-a întâmplat la fel și nu mai puteau deschide geamurile de la case din cauza mirosului îngrozitor care venea dinspre groapa de gunoi răscolită de hoții de fier vechi.

După ce răscolesc groapa de gunoi, hoții ard anvelope și bucăți de cabluri electrice, pentru a obține conductorii de cupru procedeu care degajă un nor imens de fum ce face ca aerul să devină irespirabil.

Inițial autoritățile locale, în speță primăria Cernica și Garda de Mediu Ilfov, s-au făcut că plouă și au închis ochii la ilegalitate, fiind suspectați de înțelegere cu autorii. La primul control efectuat de Garda de Mediu Ilfov, ca urmare a reclamațiilor, comisarii au dat un răspuns stupefiant, cum că acolo se derulează lucrări de ecologizare a gropii de gunoi.

În timp ce Poliția Cernica, sesizată prin 112 a amendat reclamantul și nu hoții de fier vechi, pe motiv că aceștia aveau "autorizație de la primărie". Și culmea, la debutul excavațiilor la groapa de gunoi era și o mașină a Primăriei Cernica.

Așadar, totul a început cu complicitatea autorităților locale. După ce numărul reclamațiilor s-a întețit și a ajuns la Prefect ș la IJP Ilfov, autoritățile locale și-au schimbat tactica și au început să dea semne că încearcă să rezolve problema și asta după ce au primit și amendă de la Garda de Mediu.

După descinderile poliției, jandarmeriei și ale Gărzii de Mediu, hoții de fier vechi s-au liniștit circa o săptămână după care și-au reluat escavațiile ilegale în mod sfidător față de autorități ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Afacerea pare să fie una extrem de profitabilă și bine organizată, din moment ce numai închirierea celor 5 excavatoare a basculantelor și a trailerului plus transportul lucrătorilor, costă zilnic peste 15.000 de lei. La fața locului se zăresc frecvent și mașini de lux, semn că totul este patronat de romi cu stare nu de amărâții care caută după fier vechi pentru o pâine.

Duminică, 3 martie, la prânz, escavatoarele erau la lucru, iar preț de câteva ore, o mașină de poliție, supraveghea de la circa 500 de metri, de la baza podului, activitățile ilegale, semn că stau în expectativă pregăting ceva, eventual o nouă descindere.

O soluție ar fi evacuarea deșeurilor ielgale într-un loc autorizat sau paza cu jandarmi a zonei și astfel s-ar pune caăpt acestei situații. Însă, autoritățile locale din Cernica se pare că nu sunt interesate să pună capăt acestei probleme. Oare de ce?

Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV