Evaluare utilizator: 3 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

Acum 30 de ani, se obisnuia ca elevii din scolile generale din Cernica, sa fie scosi la practica agricola pe luncile comunei, in special pe cea dintre Caldararu-Manolache si Balaceanca. Cine nu-si isi aduce aminte de ferma de la Manolache si care aproviziona cu zarzavaturi si legume pietele bucurestene ? Aceasta ferma, ca de altfel multe altele din Romania a disparut definitiv si irevocabil. Pietele si produsele romanesti au fost invadate si inlocuite de produsele din Spania, Olanda, Turcia, Iordania etc. Sa fie de vina  doar economia de piata si regulile ei, ca mancam acum, doar ce vor altii ?! Nu cred, dar e un subiect prea amplu si nu vreau sa il abordez acum.

seminte-banca-de-gene-suceava-vox-cernica---07As vrea doar sa ne readucem aminte ca, din granarul Europei, Romania s-a transformat intr-un consumator de talie mondiala de produse frumos colorate si cu "gust"...umed...si atat. Este greu de crezut, dar stiti bine, pe "stomacul" Dvs, ca asta este adevarul si in fiecare an realizam tot mai bine de unde a plecat Romania si in ce directie se duce. Vedem cum Romania culege ce a semanat. Si nu numai in ceea ce priveste agricultura. In fine, sa revenim la lunca noastra, care acum naparleste de mai bine de 20 de ani.

Odata cu constructia autostrazii A2, care pentru noi cei din Cernica si mai ales Caldararu, nu a insemnat decat poluare de toate felurile si mai ales poloare fonica, "diguletul", asa cum ii spuneam noi micului canal care ducea apa din lacul Cernica pe aceasta lunca, a fost lasat de izbeliste, sistemul de irigatie realizat pe baza acestui canal disparand si el pentru totdeauna. Zic pentru totdeauna, pentru ca sunt mici sansele ca aceasta lunca sa fie redata agriculturii si sa mai produca ce mai producea odata. Acele legume care faceau odata mandria Romaniei. Acele rosii, vinete, ardei, gogosari etc, care erau cunoscute peste mari si tari.

Mi-aduc aminte ca prin 93, m-am dus cu niste americani la un restaurant si nu au mancat altceva, decat rosii goale. Si nu se mai saturau si spuneau ca nu au mancat in viata lor ceva mai bun. Poate si Dvs. va aduceti aminte de acele rosii mari, pe care le rupeai in doua si se putea vedea "zaharul" din ele. La acest moment, cei care nu au apucat sa vanda, au inceput sa dea in arenda, pe nimica toata, pamantul pe care inca il mai detin pe lunca de care vorbeam. Din cate stiu acum se cultiva in principal cu porumb dar cu siguranta legume nu vom vedea in lipsa unui sistem de irigatii.

Clck galerie foto. Eu ma numar printre cei care au avut norocul sa manance din acele legume pur romanesti atat de gustoase si pe care in acele vremuri nu le apreciam foarte tare deoarece existau din abundenta si nu stiam ca nu vor mai fi la "discretie" in urmatorul mileniu. Nu stiam ca vom manca rosii de pe "pamanturile" rosii ale Spaniei sau de prin "deserturile" Turciei si Iordaniei. Daca stiam, probabil "criogenam" niste seminte. In anii trecuti, adesea m-am intrebat daca cineva mai detine din semintele de rosii si legume de soiuri pur romanesti. Raspunsul a venit, cand, am "vizionat" gradina de legume a D-lui Ciotoran care, pe langa faptul ca este un "impatimit" de istoria locala a comunei Cernica, mai este si un "gradinar" desavarsit. La dansul am auzit pentru prima data ca in Romania exista o banca de gene (la propriu) si care exact asta incearca sa faca: sa conserve semintele de soiuri traditionale romanesti, in vederea prezervarii bio-diversitatii plantelor traditionale romanesti. Mai multe detalii despre Banca de Gene Suceava puteti gasi aici si aici .

Eu am fost atat de bucuros de existenta acestei banci incat le-am scris imediat ca tin neaparat sa cultiv si eu din aceste seminte si atat cat ma voi pricepe sa contribui la pastrarea si consumarea binenteles a acestor soiuri romanesti. Nu de altceva dar dupa cum poate unii ati simtit pe piele Dvs. miza de joc a devenit una foarte importanta: sanatatea noastra. Suntem si ceea ce mancam si acest lucru e constientizat de tot mai multi dintre romanii nostrii care s-au saturat de "plasticul" lumii occidentale sau orientale si au reinceput sa se reintoarca la traditie. Au inceput sa inteleaga si ei riscurile produselor modificate genetic sau de folosirea in exces a ingrasamintelor, altele, decat organice.

Din ce in ce mai multi oameni adera la curentul eco si bio si sunt mult mai atenti la ce "baga in gura". Chiar daca acum, aceste produse sunt un pic mai scumpe, dupa parerea mea viitorul suna bine si nu poate fi decat unul: bio. Cine intelege asta nu va avea decat de castigat. Inclusiv, cei care se mai pot numi tarani, din comuna Cernica. Din pacate, chiar taranii nostrii autentici, au fost si inca mai sunt nevoiti sa se gandesca mai degraba la cantitate decat la calitate. De aceea prefera sa cultive soiuri alterate, de prin alte parti si sa foloseasca ingrasaminte chimice in locul celui organic care a devenit atat de rar si de scump. De asemenea, in fiecare an, in gradile "profesionistilor" sau amatorilor asa cum sunt si eu, apar din ce in ce mai multe solarii, datorita unui dusman natural de temut: mana. Nu mana "cereasca", preferata celor care mai degraba se duc la piata decat sa-si cultive gradina proprie, ci mana Phytophthora infestans, o ciuperca care apare in timpul ploilor persistente si care face viata grea celor care tin neaparat sa manance legume cat mai naturale.

Dar sa revenim la semintele noastre, pentru ca de fapt acesta era subiectul principal. Dupa cum va spuneam, le-am scris celor de la banca de gene Suceava, le-am povestit motivatia mea si cei de acolo, niste oameni extraordinari dupa parerea mea, facand ceea ce fac, m-au facut si pe mine fericitul posesor a cate 25 de seminte din mai multe legume, leguminoase si "zarzavaturi". Am fost atat de bucuros ca "semintele nu au pierit" incat am tinut neaparat sa le "impartasesc" si cu Dvs. chiar daca, deocamdata, doar sub forma fotografiilor. Promit solemn, ca din seminele pe care le voi putea produce anul acesta sa dau si celor pasionati de gradinarit din comuna Cernica. Si binenteles sa retrimit inapoi si la Banca de Gene asa cum este regulamentul. Trebuie sa mentionez ca aceste seminte se dau gratis celor care doresc dar trebuie sa trimita inapoi din semintele care au rezultat si de asemenea trebui sa dea un fel de feedback celor de acolo si sa le spuna cum a decurs procesul de la cultivare pana la recoltare si cu ce rezultate. Eu cred ca asta e un cost prea mic pe langa beneficiile de a manca sanatos si a pastra traditia.

Nu stiu cati dintre Dvs. veti fi de aceasi parere dar oricum am o propunere interesanta pentru toti cei care doresc sa se "aventureze" in tainele gradinaritului familial, pentru consumul propriu. Ce ati zice de un concurs "Cea mai frumoasa gradina !" - de legume si din Cernica binenteles ? Sau "Cel mai frumos gradinar...?"...:). Oricum s-ar numi acest concurs organizat de VoxCernica, va trebui sa aiba  un juriu si niste reguli pe care o sa le definim pe parcurs. Si de asemenea sa se acorde si un premiu sau mai multe. Orice "gradinar" din Cernica va putea sa se inscrie si nu trebuie decat sa-si vada de gradina sa si sa si-o lase filmata pe parcurs pentru ca trebuie sa relatam publicuui interesat cum evolueaza in comparatie cu ceilalti candidati.

De asemenea, pe parcursul acestei intreceri se pot organiza niste emisiuni/intalniri cu acesti participanti care sa discute despre experientele lor in "ale gradinaritului" si in lupta cu mana cea de toate zilele. VoxCernica TV Live va organiza aceste emisiuni si le va putea transmite in direct si in reluare la ore de "audienta maxima" pentru comuna Cernica.

Asteptam comentarii, sugestii si propuneri si de asemenea cred ca e cazul sa asteptam si niste sponsori interesati pentru a oferii premiile de care vorbeam mai sus. Pana atunci va prezentami niste imagini luate anul trecut din gradina proprie  ca sa vedeti ca "nu glumesc" si ca de-abia astept sa ne luam putin la intrecere pe aceasta tema. E doar al doilea an de gradinarit pe cont propriu dar, personal, imi pare rau, ca doar acum dupa multi, multi ani mi-am dat seama si pot sa spun despre gradinarit ca, este una din cele mai relaxante "munci" pe care le poate face cineva si nu "corvoada" la care credeam ca sunt supus in anii tineretii. Ei dar asta este alta poveste. 

Comentarii   
chita florin
+3 # da, legumelor romanestichita florin 27-03-2012 13:28
Ce bine ar fi daca mai multi vecini ar cultiva pamantul lor cu aceste legume savuroase autentic romanesti. De ce sa importam si sa alergam prin magazine pentru a cumpara "deseurile" strainilor, cand avem un asa mare potential agricol si asa soiuri bune de legume. Sa iesim din letargia sau lenea in care ne-am cufundat de ani de zile si sa cultivam, fiecare cat avem, pamantul manos al Baraganului. Fiecare dupa posiblitate sau in asociere, sa valorificam terenul agricol pentru a ne acoperi necesarul de consum al famiilor noastre, si surplusul sa-l valorificam pe piata locala. Oare, nu ar fi chiar o idee, sa amenajam o piata taraneasca locala, unde vecinii nostri sa-si poata vinde surplusul? Eu, personal sunt pentru legume proaspete romanesti, curate si savuroase.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
carmen
+3 # rosii romanesticarmen 08-03-2013 15:37
de unde pot cumpara seminte de rosii romanesti, eu cred ca mai exista undeva cinevacare a mai pastrat, vreau sa cultiv si norml ca am nevoie de seminte.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Oana
+4 # Doresc si eu seminte!Oana 19-03-2013 10:13
Buna ziua!
Ma bucur mult sa vad ca mai exista soiurile noastre romanesti. Si eu imi aduc aminte cu nostalgie de gradina ingrijita in comun de parintii si bunicii mei. Acum, cand am si eu copii mei imi dau seama de importanta produselor romanesti gustoase, sanatoase si nemodificate. Eram in cautarea de seminte de rosii romanesti cand am gasit articolul dumneavoastra. Banca de Gene Suceava a sistat momentan livrarea din cauza volumului mari de cereri.
V-as ruga daca se poate sa iau legatura cu cineva care a cultivat si ar putea sa-mi trimita si mie cateva soiuri de legume si seminte de rosii.
Va multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
maryo
+2 # nr de tlfmaryo 04-11-2013 20:06
va rog frumos un nr e tlf sau o adresa sint un mic producator ms
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Flo
+1 # RasaduriFlo 15-05-2014 13:29
sunt in cautarea unor astfel de seminte sau rasaduri; la dvs au dat rezultate? sau poate aveti confirmari din alte parti?
Vreau sa cultiv pentru uz personal( am cca 2000mp) citeva soiuri de legume pur romanesti: rosii,castravet i, ardei, cartofi..Ma puteti ajuta cu rasaduri sau seminte?Multume sc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
nesu adriana
0 # seminte rominestinesu adriana 01-02-2016 16:36
buna ziua doresc seminte romanesti pentru gradina proprie rosii ardei salata de primavara [mona cum era cand traiau bunicii ] praz varza cartofi ceapa [diamant] vinete gogosari va multumesc anticipat
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat | Raportează către un administrator
Adaugă comentariu
Pentru un dialog civilizat, articolele si comentariile care contin expresii vulgare, injurii catre alti utilizatori sau incita la violenta, ura, sunt defaimatoare, ofensatoare, promoveaza produse sau servicii, sau nu au legatura cu subiectul comentat, vor fi sterse. Responsabilitatea pentru articole si comentarii revine autorului acestora.
Campurile de mai jos marcate cu * sunt obligatorii.


Codul de securitate
Refriseaza codul / Introduceti codul in campul de mai jos

Vox Cernica TV